Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Трифон Зарезан е

Вторник, 14 Февруари 2017 08:15
Източник: Moreto.net   
Трифон Зарезан /или Ден на лозаря/ е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари /по григорианския календар/ или на 1 февруари /по юлианския календар/, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите "Колкото капки, толкоз коли грозде!" С подрязаните клонки се украсявало бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърляли във водата за да тече виното така като реката.

Слагало се обща трапеза в лозята с донесената храна. Следвало избиране на Цар на лозята или още наричан Трифон. Царят щял да донесе берекет през идната година.

Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. „Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря на благословията с „Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората и.

Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка.

Коментари
12:33ч. 14 Февруари 2017 #2
Анонимен
АЗ съм против Свети Валентин !
10:28ч. 14 Февруари 2017 #1
Варненец
Днес си е Трифон Зарезан!!!
И е така от езически времена.
Историята на празника:
По това време на годината траките са празнували събуждането на пролетта. Съчетали са го с почитане на виното и лозята. Извършвани са възлияния, отзвук от които са ритуалните поливания на чуканите на лозите с вино.
Заедно с религиозните ритуали са правили и шествия в които са участвали и покрити с животински кожи които да плашат и гонят зимата. По- късно са се доразвили в кукерски маски ( обичая още битува, макар и на леко изместена дата по причина кога е възприет някой от календарите.)
Гърците са взаимствали тия обичаи от траките, както впрочем и цялата им култура и легенди, митове и герои. Всъщност границата между траки и гърци винаги е била размита, понеже дефакто те са един народ, по- късно разделен от това, че в териториите на сегашна Гърция са се нанесли и омешали с населението пришълци от Египет.
Та от тия празници гърците започват да празнуват бог Дионис, от шествията полека-лека са завързали диалози (наречени трагодии), които са станали зачатъците на театъра.
Традицията с шествията, маскиранията и пр се запазва по земите на Римската империя дори и след разпада и през късното средновековие, ренесанса и просвещението и чрез католицизма става основа на прочутите карнавали във Венеция и Рио.
_____
Св. Валентин има своите религиозни основи от векове, само че се е отбелязвал значително по- скромно, даже скришно и далеч не от всички влюбени.
Той почита канонизираният някак си за светец мъченик свещенник Валентин, който въпреки императосрската забрана продъллжил да бракосъчетава педерасти служещи в римската войска.
В сегашния си вид той е градска легенда, подкладена през 1887г от търговците на пощенски картички в Чикаго, които са популяризирали християнския празник, за да им се раздвижат продажбите след голямото охарчване на населението по Коледа, който пък е изтъкнат като празник от Кока Кола.

Аре, наздраве и да си обичате жените и приятелките всеки ден и без да е Валентин!!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ОН КЛИНИК – ВАРНА - Немедикаментозно лечение на псориазис
Петък, 22 Март 2024 10:30
Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което кара кожните клетки да растат твърде бързо. Това води до натрупване на кожни клетки на повърхността на кожата, видими по тялото неестетични червени петна....
Мобилно приложение ни показва в коя аптека може да открием дадено лекарство
Четвъртък, 28 Март 2024 17:29
От днес пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Това е...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Четвъртък, 28 Март 2024 17:15
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Четвъртък, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Четвъртък, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Агресията става основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
Четвъртък, 28 Март 2024 16:30
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата,...
Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април
Четвъртък, 28 Март 2024 16:16
"Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или друг клавиш създава вибрациите на човешката душа." Василий Кандински От 1-ви април до 7-ми май 2024...
2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Четвъртък, 28 Март 2024 16:03
2,5% от Брутния вътрешен продукт на страната да бъдат отделени за отбрана. Това поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по време на отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook