Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Първите думи на Румен Радев официално като президент

Четвъртък, 19 Януари 2017 11:28
Източник: DarikNews.bg   
След като новоизбраният президент на България Румен Радев положи клетва пред Народното събрание, последваха и първите му думи официално вече на поста.

"Благодаря за доверието да бъде президент на държава с 13-вековна история", започна Радев и допълни, че държавност се гради с натрупване и затова благодари за направеното от неговите предшественици - Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

"Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, политиката се случва винаги в сегашно време", отбеляза Радев.

"Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий, той донесе обществени промени, нова Конституция, икономическите реформи доведоха до превръщането на плановата икономика в пазарна, България постигна важни стратегически цели - членството в ЕС и НАТО, отбеляза Радев и допълни:

"Членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос".

Той подчерта, че ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в двете семейства.

Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове, заяви Радев.

Общество, което загърбва солидарността, се обрича на духовен фалит, каза още новоизбраният президент.

"Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността", заяви Радев и попита пазарна ли е българската икономика към днешна дата. Според него механизмите за защита на конкуренцията работят зле, потребителската защита не е достатъчна.

"Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори", заяви Радев.

Според него българите заслужават достойно заплащане. Преходът е тежко изпитание за българите, но не бива да изоставяме немощните и най-бедните. Нерешените проблеми на прехода прераснаха в опустошителна демографска криза, заяви Радев.

Според него е важно да се създадат условия, при които младите да остават в България, да раждат децата си тук. Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата на държавата, каза той.

"Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционно правомощия, но няма да допусна да се орязват", отбеляза той и допълни: "Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната. Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност".

Коментари
07:42ч. 20 Януари 2017 #17
putin_huylo
Нормално е всички да пожелаем успех на новия президент, но как да го направя като знам че успех за дегенерала означава засилването на България към пропаста и доограбването на малкото което успяхме с големи усилия да създадем в последните няколко години.
21:25ч. 19 Януари 2017 #16
РУССИЯ
Мерелин я сега кажи възможно ли е човек да сгреши и бързо да се поправи както направи генерал Радев със обръщението си към Патриарха?
21:15ч. 19 Януари 2017 #15
РУССИЯ
Коментарът е премахнат
Причина: Лични нападки и обиди
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Четвъртък, 18 Април 2024 17:32
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Община Варна с предписания за премахване на паната по панорамния път за Златни пясъци
Четвъртък, 18 Април 2024 17:21
Община Варна е издала предписания за премахване на паната край панорамния път за Златни пясъци. Те са поставени от различни собственици. Това каза кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Един...
Летището в Дубай все още сериозно затруднено
Четвъртък, 18 Април 2024 17:06
Операциите на летището в Дубай остават сериозно затруднени, тъй като проливните дъждове продължават да връхлитат Обединените арабски емирства и съседните страни. Бурята връхлетя ОАЕ във вторник, наводнявайки...
Кметът: Голяма част от ремонтите във Варна приключват до края на май или юни
Четвъртък, 18 Април 2024 16:50
До края на май или юни се очаква да приключат голяма част от ремонтите по общинската инфраструктура във Варна. Това заяви пред медии кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Дейностите...
Приключи строителството на новия мост между Царево и Ахтопол
Четвъртък, 18 Април 2024 16:38
Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. От 14.00 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни...
Общината решена да изпълни готовия проект за нова библиотека във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 16:21
Община Варна е твърдо решена да изпълни готовия проект за нова сграда на библиотеката. Според плановете зданието трябва да бъда в съседство на административната сграда на местната управа. Това стана ясно...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април
Четвъртък, 18 Април 2024 15:51
Мащабна инициатива по почистване на града готви Община Варна на 27 април. Това каза кметът Благомир Коцев пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Това ще е първата от поредица подобни инициативи,...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
6.4 + 4.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook