Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Кои са варненските будители през 19 век

Вторник, 1 Ноември 2016 16:07
Източник: Moreto.net   

Янко Славчев
Назад във времето, преди и след Освобождението, десетки са българите, които оставят съществен принос за одухотворяването на общността във Варна и съхраняването на българщината. Редица учители, свещеници, търговци и писатели помагат в града да се появи първото българско местно училище, църква, читалище, банка, както и да се развие революционна дейност, научи Moreto.net.

Христо Попович, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, братята Никола и Сава Георгиевич са едни от основателите на българската община през 1860 година, която решава веднага да се отвори българско училище.

Името на Рали Мавридов оставя ярка следа не само в историята на Варна, но и в тази на цялото Българско възраждане. Той е главен настоятел и финансова опора на първото българско списание „Любословие". След пристигането си в града участва в учредяването на Българската училищна община и на първата местна българска банка „Звезда". Главен организатор е на първата благотворителна лотария във Варна (1867-1869), целяща подпомагането на българското учебно дело в града.

Никола и Сава Георгиевич са едни от най-значимите представители на Българското възраждане във Варна. Те са сред учредителите на Българската училищна община и на първата българска местна банка. С лични средства закупуват и подаряват на общината имота, върху който се строи сградата на първото българско училище във Варна, позната днес като храм „Св. Архангел Михаил".

Личността на Христо Попвич е сред тези, които дават първия сериозен възрожденски тласък на българския дух във Варна. Съосновател е на Българската училищна община. Заплаща се с лични средства за направата на черната дъска, която подарява на новото българско училище. Управител е на варненската митница. Член е на Варненския епархиален съвет.

Константин Арабаджиев пръв среща варненските деца със словото и ги повежда по пътя на познанието. На 12 август 1860 година открива тържествено първото българско училище във Варна, с което остава в спомените на града като „първия български учител". Преподава в града от 1860 до 1863 година.

За утвърждаване на просветното дело във Варна работят още Никола Бацаров, Георги Живков, Сава Геренов, Христо Самсаров, Иванка Стаматова, Виктория Живкова, Мария Бацарова и други.

Никола Ив. Бацаров е поканен е за главен учител в първото българско училище във Варна през 1866 година и остава на този пост до 1869 година. Помага за уреждането на първото местно девическо училище (1866), където пръв преподавател става жена му Мария. Активно работи и по отделянето на българските селища във Варненско от гръцката духовна опека.

Христо Самсаров е главен учител в първото местно българско училище от 1873 година до временното му разпускане през 1878 година- един от най-дълго преподавалите във Варна през Възраждането. Продължителното му задържане на този пост приемственост и стабилност на учебния процес.

Димитър Станчев и Янко Славчев са едни от основателите на първото варненско читалище "Възрождение" през 1870 г., а през 1871 г. - на ученическото дружество "Просвещение", чиято задача е популяризиране на българската книга. Кръстьо Мирски, Харалан Ангелов и Михаил Колони са едни от учредителите на Книжевната дружина през 1883 г., която е първообраз на варненската библиотека "Пенчо Славейков" и смело посяват семето на българщината.

Велико Христов е живял от 1828 до 1902 година. Един от най-крупните търговци и спомоществователи на българския дух във Варна. Взема живо участие в обществените работи на града със своята морална и материална подкрепа. Член е на Варненската община, председател на местния съдебен съвет, представител на Учредителното събрание (1879) година. Избран е за кмет на Варна от декември 1878 до ноември 1879 година.

Ангел Георгиев е живял от 1823 до 1925 година. Влиятелен търговец и общественик. Представлява българите в местния съвет. Член е на Варненската община. Придружава Господин х. Иванов при посещението му при Мидхат паша, за да получат разрешение за строежа на първата българска училищна сграда във Варна. Участва целенасочено в борбата за отделянето на Варна и околните български села от гръцката църква.

Варненски и Великопреславски митрополит Симеон е деен и принципен служител на Българската екзархия и един от строителите на съвременна България. От 13 октомври 1872 година до смъртта си, 65 години е Варненско-Преславски митрополит-случай без прецедент в православния свят. По негова идея и ръководство се организира Учителския събор в Шумен (1873), който има решаваща роля за развитието на учебното дело в епархията. Митрополит Симеон развива и много силна благотворителна дейност, целяща подпомагането на училищата и храмовете в поверения му диоцез.

Стамат Сидеров е виден общественик и търговец, чиято народополезна дейност допринася силно за укрепването на българщината във Варна. Участва в основаването на Българската училищна община. Има водеща заслуга за създаването на първата българска банка в града-"Звезда", на която е управител. Един от най-щедрите спомоществователи на българската на българската просвета във Варна.

Сава Доброплодни е един от най-изтъкнатите педагози и просветители на своето време. Поканен е за главен учител в първото българско училище във Варна и преподава от 1862 до 1864 година. През тези две години налага взаимоучителната метода и засилва светския характер на учебната програма. По негово време се обособява деленето на учениците в повече от един клас.

Янко Славчев е виден търговец и общественик с активна роля в стопанския и културния живот на града. Председател е на „Българското братско търговско дружество във Варна" и български представител в местния търговски съд. Той е от водещите инициатори за създаването на читалище „Възрождение" и сред създателите на ученическото дружество „Просвещение"-първите български учебно-помощни организации в града. След Освобождението е варненски кмет на два пъти.

Свещеник Константин Дъновски освещава първата българска църква в града през 1865 година (днешния храм „Св. Архангел Михаил") и става нейн свещеник. Духовната му дейност обхваща и варненските околности, където усилено работи по отделянето им от Цариградската патриаршия. Утвърждава се като един от лидерите на българската общност във Варна, а след 1871 става и председател на общината.

Това са само малка част от десетките имена, които се нареждат достойно сред будителите на отминалото време, които и днес подхранват българския дух.

Коментари
18:32ч. 1 Ноември 2016 #3
robyst
Питайте сегашните малки идиотчета не знаят нищо!
17:39ч. 1 Ноември 2016 #2
bibef
Рино, не са две години , а 102 год. Внимавай малко повече.
17:16ч. 1 Ноември 2016 #1
Rino
"...Ангел Георгиев е живял от 1823 до 1925 година..."
Само две години ли е живял човечеца? Да бяхте уточнили "във Варна", че да е ясно!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Понеделник във Варна ще тестват сирените
Днес, 29 Март 2024 15:10
В понеделник, 1 април, от 11:00 ч. във Варна и страната ще бъде задействана системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Това ще се случи в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана,...
БДЖ купува 76 модернизирани вагона от "Дойче бан" (снимки)
Днес, 29 Март 2024 14:57
„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха днес договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат...
Последни дни за плащане на данъка върху доходите с отстъпка
Днес, 29 Март 2024 14:44
Остават четири дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, гражданите трябва да подадат декларацията...
Във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината (снимки)
Днес, 29 Март 2024 14:32
В петъчния следобед във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината, предаде репортер на Moreto.net Температурата в мартенския ден в морската столица е около 22 градуса. Утре също ни очаква...
"Съзерцание"- Изложба живопис на Ангел Веселинов
Днес, 29 Март 2024 14:19
Светът отдавна живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката вече е начин на живот. Какво пропускаме и струва ли си, разбираме твърде късно, за да върнем лентата назад. Тогава, когато натрупаните...
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Днес, 29 Март 2024 14:07
Омбудсманът Диана Ковачева няма как да стане служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ с президента Румен Радев. По думите ѝ тя не може да поеме функциите, тъй като е избрана за съдия...
Летни температури утре във Варна
Днес, 29 Март 2024 13:54
Тази нощ ще бъде предимно ясно с увеличаваща се висока облачност. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°. Утре над Черноморието ще е предимно слънчево с разкъсана висока...
Психично болен гони момче в Добрич
Днес, 29 Март 2024 13:41
Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след незабавна реакция на Районната прокуратура След незабавна реакция на Районна прокуратура – Добрич,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 2.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook