Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Шеф Стамов за новото меню на „Ърни Хемингуей” - кулинарни мигове, които трябва да споделиш

Петък, 21 Октомври 2016 08:36
Източник: Moreto.net   
Шеф Стамов е главен кулинар в ресторант "Ърни Хемингуей и като един истински френски възпитаник, говори със завладяваща страст за кулинарните техники, специално подбраните продукти и виртуозните им съчетания, които е избрал да представи в новото есенно меню на ресторанта.

А това меню е като есен край морето, есен, в която няма как да не се влюбиш. Цветове, текстура, малко дързост, но и познати вкусове, с ухание на земя и море. Вкусна храна, но всъщност вдъхновяващи мигове (и със сигурност десерти) , които винаги си искал да споделиш с хора, важни за теб. А хората, на които сме отредили място в сърцето си, са различни – също като ястията, които откриваме в есенното меню на ресторант „Хемингуей.“



От Терин от гъши дроб с „Арманяк“, сервиран с фокача и домашно сладко от смокини, през Пълнени тиквички с киноа, ементал, пармезан и сос "Бешамел", Домашно опушени ребърца с екзотична авторска марината, до пиците на пещ. А тук последните наистина са специални – ретро пици в продълговата форма с изкушаващо хрупкави бордчета в края.

И като казахме края, десертите са нещо, което задължително трябва да опитате. Личното ни предпочитание е десерт, подобен на класическата френска „Опера“, на който обаче шеф Стамов ни предлага версия с шам фъстък, поръсен със златен прах. Може би трябва да добавим и впечатляващия Лава кейк – течно сърце от истински шоколад със синьо сирене - предизвикателство, което разкрива нови вкусови усещания.



Шеф Владимир Стамов е завършил история и еволюция на френската кухня в престижното училище Paul Augiеr, Ница. Работил в Noga Hilton и Le Baoli, Кан, Vista Palace в Монако, Ferme De Mougins в Мужин, в България е развил на кулинарно ниво ресторантите на някои от най-известните черноморски комплекси, преподавател „Френска кухня и ресторантьорство” от 15 години.

Но ако трябва кажем нещо за шеф Стамов накратко е, че знанията, опитът, дързостта и харизматичността му оставят автентичен отпечатък върху храната, която докосва. Изкуство в чиния, със силно и завладяващо представяне, модерно докосване на традиционни рецепти, подчертаващи индивидуалността на добрите продукти, без да ги превръща в музейни експонати, чиито качества ще бъдат оценени от малцина.

- Шеф Стамов, какво да очакваме от новото есенно меню, което сте подготвили за ресторант "Хемингуей?"

- Есента е сезонът на тъмните сосове и по-плътни ястия. В новото меню акцент имат патешкото и говеждото месо, както и дивечът.



Есенната класика - Печен джолан на бавен огън с билки ще предложим в два варианта: Агнешки джолан, поднесен с класически сос, приготвен от тъмно златистото португалско вино Мадейра, и Свински джолан с коричка от мед и японска горчица.

Като френски възпитаник няма как да не предложа Патешко конфи (confit накратко е специфично приготвяне, при което готвим на температура по-малко от 100 градуса). Техниката, която придава на месото сочен и ароматен вкус, идеално съчетаващ се с боровинков сос. Към предложенията от птичи меса са и Крехки бон филенца от патица със салца от манго. Присъства и едно любимо ястие Френско пиле "дюк" със сирена.

За любителите на качественото говеждо месо съм избрал контра филе, флан стек и рибай стек, това е висококачествено селектирано месо, което внесохме специално за ресторант „Хемингуей“ от Уругвай, Аржентина и Америка. Всяко от тях може да бъде със сос по избор: Гленфидиш сос, Пепър сос или Сос от порто и трюфел.

Тази есен увеличаваме и салатите и предястията в основното меню. През този сезон използваме повече кореноплодни, ябълки, грозде, козе сирене, нар, запечени ядки. Едно от новите попълнения е салатата с Топло маринована круша в червено вино със синьо сирене Фурм Д’амбер



В салатата "Хемингуей" ще предложим риба тон на плоча с дресинг от манго, микс от салати, каперси и хрупкави крутони.

Рибата в менюто през този сезон логично е по-малко, но поддържаме ежедневно добър избор от прясна риба в рибната витрина. Тази година морето бе благосклонно и имаше много добър улов на паламуд. Не се поколебах да го мариноваме, затова при нас ще откриете и Домашно маринован паламуд като едно от предястията в менюто.



В есенното меню предлагаме и авторска рецепта, създадена специално за ресторанта: Тартар от сьомга, скариди и авокадо, сурово маринована с джинджифил - цветовете на есента в истинска експлозия от вкусове.

- Как премина летният сезон, който за р-т „Хемингуей” бе и първи?

- Беше наистина напечено в кухнята (смее се). Успяхме да предложим добра храна, ресторантът се радваше на вниманието на много клиенти, привлякохме вниманието и на чужденците. Това е комплимент за мен и екипа ми. Може би бяха подценени качествата на обслужващия персонал в ресторанта, който със своите над 200 места си е сериозно предизвикателство, особено когато екипът и ресторантът са нови. Аз мога да приготвя и най-вкусната храна на света, но ако на сервитьорите им липсва усет, бързина, компетентност, прекрасната ни храна, сервирана в красива посуда, стилният ни интериор - всичко това ще бъдат просто предмети, в които няма преживяване. А хубавата храна в добрия ресторант е точно това – мигове, преживяване, влюбване, което искаш да споделиш с някого. Но тази есен започнахме с добре обучени сервитьори.

Това лято в ресторанта посрещнахме холивудската звезда Джерард Бътлър и екипа му, които бяха във Варна, за да заснемат филма Hunter Killer. За мен лично бе много приятна изненада.



- Какво избра от менюто ви Джерард?

- Беше абсолютно непретенциозен. Предложих му за стартер тарама хайвер с гризини, чиито рецепти съм разбработил лично. В случая, за основа е подбран хайвер от червена сьомга, фреш от лайм, а вкусът е олекотен с газирана вода. Гризините ги приготвяме на пещ. Самата рецепта е много интересна чисто технологично, защото използваме подбрани закваски и двойно втасване. Тази тарама може да бъде опитана, защото съм я запазил и в есенното меню на ресторанта.

Предложих им и българска традиционна салата, която е декомпозирана като шопска. За основно ястие: Цяла риба – фагри – изпечена в сол, фламбирана пред тях с водка „Белуга“, както и Телешки стек на барбекю със сос от Порто и пресен трюфел. Разбира се, завършихме с подбрани десерти. Бяха възхитени от храната, от интериора, от гледката.

- По-рано споменахте, че сте се спрели на дивечово месо в новото меню?

- Да, освен рибар Ърни Хемингуей е бил известен ловец, затова и моята препратка в есенното меню е с дивеч. В дневните, допълнителни менюта ще предложим Супа от еленско, която по същина наподобява телешко варено, домашно приготвени наденици от еленско и телешко, както и Рагу от еленско месо с портокалови кори.

Обмислям и някои кулинарни експерименти, но за тях ще споделим във Facebook страницата ни.



- Какво ще открием в десертната карта на есенното меню?

- Щастие, разбира се! Шоколадово основно. Моя интерпретация на френския десерт „Опера“, също един много ефектен десерт от Полусфера от бял шоколад с чийз крем и бейлис, хрупкав крокан, още Крем брюле с трюфел. И десерт „Ърни”, какво изкушение крие той, каня читателите ви да разберат.

.................................................................



Ще се радвам да опитате новото ни есенно меню.

Заповядайте в ресторант "Ърни Хемингуей".

Шеф Владимир Стамов





Ernie Hemingway - Restaurant & Sea Bar

Адрес: кап. "Георги Георгиев", Kрайбрежна Алея

Раб.време: 11:00 - 23:00 ч.

За резервации: 088 840 8445


www.erniehemingway.com

Рекламна публикация

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Прогноза за времето за 18 април
Сряда, 17 Април 2024 14:17
През нощта ще има валежи от дъжд, които постепенно ще обхванат по-голяма част от района и на места ще са с по-интензивен характер. Утре с прекъсвания валежите ще продължат, но след обяд ще са по-незначителни...
Войници на месомелачката на Русия - 50 000 потвърдени мъртви
Сряда, 17 Април 2024 14:04
Броят на жертвите на руските военни в Украйна вече надхвърли границата от 50 000 души, твърди BBC. През вторите 12 месеца на фронтовата линия - докато Москва прокарваше така наречената си стратегия...
Живомир Добрев, „Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Сряда, 17 Април 2024 13:46
България бе в една от най-силните групи за евроквалификациите за предстоящия шампионат на Стария континент по водна топка U 19. Радвам се, че предвид играта, която показахме в последната квалификация...
13 загинали и над 60 ранени при руска ракетна атака в Чернигов
Сряда, 17 Април 2024 13:33
Руска ракетна атака уби най-малко 13 жители, рани 61 и повреди сгради и общинска инфраструктура в северния украински град Чернигов, съобщиха местни власти. Докато Русия продължава да атакува украинските...
United Airlines казва, че взривяването на Boeing му е струвало 200 милиона долара
Сряда, 17 Април 2024 13:20
United Airlines обвини Boeing за загуба от 200 милиона долара върху приходите си през първите три месеца на тази година. Превозвачът беше принуден да спре флотилията си от Boeing 737 MAX 9 за три седмици...
Четвърта лодкостоянка, изградена от Община Бургас, ще заработи в началото на май
Сряда, 17 Април 2024 13:08
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част от политиката на местната администрация да подпомага рибарството и морското дело. Тя...
Парламентът освободи управителя на НЗОК
Сряда, 17 Април 2024 12:56
Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от "Продължаваме промяната - Демократична...
Синовете на Маккартни и Ленън издават общ сингъл (видео)
Сряда, 17 Април 2024 12:43
Джеймс Маккартни и Шон Оно Ленън - синовете на колегите от групата на Бийтълс сър Пол Маккартни и Джон Ленън са съавтори на песен, озаглавена Primrose Hill. Рефлексивната, акустична балада е ода за...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.3 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook