Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Българите с дял в "бакърената мафия" на Италия

Неделя, 28 Август 2016 17:15
Източник: DarikNews.bg   
В незаконния трафик на метали кражбите на мед в Италия нанасят най-големите икономически и социални вреди, сочи разследване на всекидневника "Соле 24 оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански индустриалци (Конфиндустрия). Най-големите извършители на кражби на мед са румънски граждани (43,2 на сто), но българите също имат, макар и дребен, дял.

През първите седем месеца на годината само от Държавните железници (Ferrovie dello Stato, FS) са откраднати 134 тона мед, с което са нанесени загуби за 1,3 милиона евро по линия на преките материални щети и поддръжката. Специалистите се затрудняват да преценят дали те са по-важни от вредите, нанесени на гражданите.

Понеже болшинството от кражбите се извършва по железопътните трасета, те са възпрепятствали движението на 1562 влакови композиции, като са им причинили закъснения в размер на 20,2 дни.

Към тези данни се прибавят косвените щети от опитите за кражби, осуетени от намесата на органите на реда или от други фактори, които през седемте месеца са попречили на редовното движение на 938 влака с общо закъснение от около 16 дни. По този начин пътниците са подложени на "инквизиция по разписание", се изтъква в журналистическото проучване.

Според последните пълни статистически данни през миналата година кражбите на мед са нарушили разписанието на 4546 влака с натрупано закъснение от 63,5 дни. Най-засегнати са южните области Сицилия и Пулия, и техните административни центрове Палермо и Бари. За периода 2012-2015 година Държавните железници са загубили 26 милиона евро, от които 12 милиона са похарчени за възстановяване на движението в засегнатите участъци.

На 24 юни в областта Кампания бе проведена операция под английското кодово название "Rail Copper" (Железопътна мед) под ръководството на прокуратурата в Санта Мария Капуа Ветере.

Осем души бяха вкарани в затвора, трима бяха поставени под домашен арест, а обвинения бяха повдигнати и срещу 21 лица, освободени под гаранция, от които 13 италианци и 8 румънци. Конфискувани бяха над 100 тона мед, откраднати главно от жп депа в Неапол и Казерта и складирани за "прочистване", тоест заличаване на незаконния произход, преди да бъдат експедирани в незамесени в трафика леярни в Северна Италия, главно в Бреша и Мантова, или легално изнесени предимно в Китай и Южна Корея, посочва вестникът.

Медни проводници, използвани от Държавните железници, от Националната електрическа компания (ЕНЕЛ) и от големите телефонни оператори, са най-търсени от "бакърената мафия" поради високата изкупна цена, която през 2012 година бе 6,82 евро за килограм, а сега е 5,28 евро, но също и заради свойствата на метала, използван в над 400 сплави.

Тези компании вземат предпазни мерки чрез укрепване на складовите помещения, алармени инсталации и, доколкото е възможно, чрез заместване с алуминиеви проводници. Размерите на явлението са толкова големи, че през 2012 година Управление "Обществена безопасност" на министерството на вътрешните работи подписа протокол, с който четири национални полицейски корпуса, Агенция "Митници и държавни монополи", Държавните железници, ЕНЕЛ, Телеком Италия, Водафон Италия, Националната федерация на предприятията за електротехника и електроника (АНИЕ) и Конфиндустрия се договориха да създадат Национален център за наблюдение на кражбите на мед.

В резултат на противодействието на полицейските сили е отбелязана тенденция на намаляване на броя на лицата, обвинени в кражба на мед - от 4519 души (от тях 2556 арестувани) през 2013 година на 3496 души през миналата година.

Данните за периода 2013-2015 година сочат, че най-големите извършители на кражби на мед са румънски граждани (43,2 на сто) и италианци (42,8 на сто). Следват албанците с 2,3 процента и мароканците с 2,1 процента, докато с по-малки дялове са босненците, българите и молдовците.

През миналата година обвиняемите или арестувани румънци са 1609 (45,97 процента), италианците са 1468 (41,93 процента), след които се нареждат субекти от други етнически групи, произхождащи главно от Балканите и Северна Африка, заключава "Соле 24 оре".

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Одобрени са 22 национални програми за развитие на образованието, две са нови
Петък, 19 Април 2024 16:36
Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна...
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас
Петък, 19 Април 2024 16:24
Правителството прие решение, с което от длъжността областен управител на област Бургас е освободен Пламен Янев. На поста е назначена Мария Нейкова. Мария Нейкова е юрист по образование. Притежава богат...
Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна
Петък, 19 Април 2024 16:11
Над 120 играчи от 20 държави пристигат в курорта „Св.Св.Константин и Елена“ край Варна за Международния турнир по петанк. Любимата игра на французите, която е завладяла целия свят, ще очаква симпатизанти...
Компенсират разходите за електрическа енергия на училища, градини, читалища, църкви и други
Петък, 19 Април 2024 15:57
Крайни потребители на електрическа енергия, сред които детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, спортни школи и други, изброени в § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния...
Apple премахна WhatsApp и Threads в Китай
Петък, 19 Април 2024 15:45
Apple премахна WhatsApp и Threads от онлайн магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност. „Ние сме длъжни да...
Какъв е захарният скандал, който засегна Nestlé и какво се случва сега?
Петък, 19 Април 2024 15:31
Ново разследване установи, че една порция зърнени храни Nestlé за шестмесечни бебета съдържа около кубче и половина захар на порция. Бебешките хранителни продукти на Nestlé, продавани в страни...
Коклюшът не бил изненада: 205 случая в страната от началото на година
Петък, 19 Април 2024 15:16
Отчита се ръст на заболеваемостта от коклюш у нас, към момента има регистрирани 205 случая, каза на брифинг в министерски съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. По-рано стана ясно,...
Турция ще проведе сондажи за петрол край Сомалия
Петък, 19 Април 2024 15:15
Турция се надява да проведе проучвания по дълбоководни сондажи за петрол край бреговете на Сомалия през 2025 г., каза министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​в петък в интервю за NTV. Турция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook