Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Идващата учебна година - с много промени и нови документи

Сряда, 24 Август 2016 18:23
Източник: Moreto.net   
Учебната 2016-2017 година ще стартира с нови наредби, нов учебен план и нови програми за учениците в I и V клас, промени в оценяването на учениците, които сега ще са в I и в V клас, и в графика на учебното време. Новите документи са изготвени и приети от Министерството на образованието и науката и са във връзка с влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование.

Според новия график за учебното време децата в I клас ще учат до 31 май 2017 г., а в IV клас – до 31 май 2017 г. Четвъртокласниците ще се завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

В VII клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в VII клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.

Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.

Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за I и за V клас и обучението е по нови учебни програми. Всички учители по всички предмети и във всички класове разработват годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора

В I и в V клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в V клас.

Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в I и в V клас. В I клас оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка. За V клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет /напр. ако предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока/. Няма промяна в оценяването за II и III клас – учениците ще имат текущи оценки с количествен и качествен показател и ще се формира годишна. В IV клас вече ще има оценки с количествен и качествен показател. До IV клас децата няма да повтарят.

От V до XII клас оценяването ще е с количествен и качествен показател (напр. отличен 6). Класни работи ще се правят по български език и литература, по математика и по чужд език.

За учениците от начален етап, които не са усвоили знанията, се предвижда задължителна допълнителна лятна работа. Повтаряне след V клас ще има при оценка слаб 2.

През предстоящата учебна година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в I и V клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от I до VII клас. Съветът приема учебните планове и за тези класове, които постъпват в първия от степента и се обучават по старите учебни планове – това са VIII клас с прием след VII в профилирани и професионални паралелки, IХ клас с прием след основно образование в профилирани, непрофилирани и професионални паралелки.

Педагогическият съвет на приемащото училище (при прием на ученици слез завършен VII клас) избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.

От 2016/2017 г. започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация.

В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.

От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.

Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.

За VII клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.

В сила влиза и Стандартът за детските градини, който налага актуализация на стратегията и разработване на програмната схема на детските заведения.

Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие.

Започват и процедури по създаване на иновативни училища или паралелки.

Коментари
18:58ч. 27 Август 2016 #7
robyst
Правилно но защо гласувате за тия простаци?
21:56ч. 25 Август 2016 #6
marapodrobnata
Няма повече от ШЕСТ седмици лятна ваканция!Поне не и в нормалните държави.А при нас е четеринадесет(14) седмици!!!За какво образование говорим?!
14:13ч. 25 Август 2016 #5
tania
Стига вече сте експерементирали с нашите деца!Какво му беше лошото на старата система,с нея децата на комунистите и на върхушката пробиха на Запад и в тяхната прословута Америка и бяха по напред и по добри от тъпите американчета!!!А сега искате децата ни да станат като...тях.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Започна Световната и европейска седмица на имунизациите
Вторник, 23 Април 2024 14:25
Световната и европейска седмица на имунизациите започна на 22 април и ще продължи до 28 април. За това информират от Националния център по заразни и паразитни болести, научи Moreto.net. Всяка година...
Замразените руски активи в Швейцария продължават да спадат
Вторник, 23 Април 2024 14:12
Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара) и продължават да спадат, предаде Ройтерс. Обявената сума се отнася за края на 2023 г. и е доста под...
Пускат фонтаните във Варна до средата на май?
Вторник, 23 Април 2024 14:00
Фонтаните във Варна би трябвало да заработят до средата на месец май. Съоръженията следва да бъдат разконсервирани, както и да им бъде извършена нужната профилактика и ремонтни дейности. Това става ясно...
Археолози смятат, че са открили вилата на Октавиан Август
Вторник, 23 Април 2024 13:48
Археолози от университета в Токио откриха това, което смятат, че е вила, принадлежаща на римския император Гай Юлий Цезар Август (роден като Гай Октавий) на северната страна на Везувий, според публикация...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Вторник, 23 Април 2024 13:36
През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните...
Снимат филми за живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко
Вторник, 23 Април 2024 13:23
Започват снимки на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони....
Проучване: Над 60% от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини
Вторник, 23 Април 2024 13:09
УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане...
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор
Вторник, 23 Април 2024 12:56
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Според обвинителния акт на 08.05.2023...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook