Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС

Четвъртък, 28 Юли 2016 13:46
Източник: DarikNews.bg   
След като с правителствено решение Община Варна получи 29 % от акциите на „Международен панаир Пловдив" АД в морската столица ще бъде построен експоцентър. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик кметът Иван Портних, който добави, че за проектирането ще бъде обявен международен конкурс в началото на есента.

Експоцентърът ще се намира до Двореца на културата и спорта и заедно с него ще бъде изграден голям подземен паркинг, който да се ползва и от посетителите на Морската градина.

„Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми. Има и много запитвания за организиране на международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града”, мотивира се Портних.

Дупката – музей на открито

Кметът не посочи дали има връзка между прехвърлянето на акции и разрешаването на проблема с т. нар. Дупка. Мажоритарен собственик на международното изложение е пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който притежава и имота в центъра на Варна.

„Дупката може да се превърне в музей на открито. Надявам се, че рано или късно ще бъде намерено решение”, каза Портних.

Синя зона – следващия сезон

В началото на следващата година може да започне поетапното въвеждане на синя зона в централната част на Варна, стана ясно от думите на кмета. В момента текат процедурите за доставка на софтуер и техника.

Най-високи глоби за сметопочистващите фирми

Портних се закани да бъдат наложени възможно най-високите глоби на сметопочистващите фирми, които са абдикирали от задълженията си в последните седмици преди изтичане на 15-годишните им договори.

„Ще ги санкционираме много строго, защото безотговорното им отношение в разгара на сезона е недопустимо. Това наложи и да форсираме влизането на новите изпълнители. На тях трябва да им дадем малък толеранс, за да направят организацията си. В следващите три месеца те трябва да закупят необходимата техника и съдове. Новите концесии са за срок от 5 години, като регламентът за контрол и санкции вече е изцяло в полза на общината. Има подписани договори с фирмите, които ще отговарят за почистването на районите „Приморски”, Одесос” и Аспарухово”. В „Младост” и „Владислав Варненчик” още не са приключили процедурите по обжалване на обществените поръчки.

Градският транспорт - "разплетен възел"

За да бъде изцяло обновен автопаркът на градския транспорт, трябва да бъдат закупени още 40 нови автобуси. Това може да стане и за сметка на общинския превозвач, след като се увеличат приходите му след поемането на всички линии във Варна. Кметът нарече ”разплитане на сложен възел” прехвърлянето на линиите от частния превозвач на общинския. По думите му фирма „Транстриумф” е получавала повече приходи, а е обслужвала по-малко линии от „Градски транспорт”, а в договора, сключен от предишната градска управа, са били заложени 50% от градските линии.

Електронната система за билети за градския транспорт ще заработи най-вероятно през октомври, след като премине всички тестове, а машините бъдат фискализирани. След въвеждането й пътниците ще могат да ползват няколко автобуса по своя маршрут само с един електронен билет, обясни кметът.

Зърното да се товари на "Варна Запад"

Товарене на зърно трябва да се премести на пристанище "Варна Запад", смята Иван Портних. Според него печалбата на порта е много по-малка от щетите, които камионите нанасят на пътната настилка. Освен това товарните автомобили пречели на трафика, който през есента се очаква да бъде силно затруднен заради втория етап от ремонта на Аспарухов мост.

„Аспарухово” ще стане още по-добро място за живеене

Скоро „Аспарухово” ще се превърне в образцов дом заради инвестициите, които ще бъдат направени там, увери Портних. Основните улици „Мара Тасева”, Народни будители”, „Кирил и Методий” и „Първи май” ще бъдат рехабилитирани, ремонти ще има в парка и на междублоковите пространства, а в близките дни трябва да започне строителството на двата охранителни канала.

Кметът помоли жителите на „Аспарухово” за търпение заради строителните дейности, които предстоят, но обеща, че кварталът ще придобие нов облик и ще стане много по-атрактивно място за живеене.

Коментари
22:03ч. 28 Юли 2016 #8
Веско
Винаги ми е било много интересно.В общината има една каруца дирекции с директори,главен архитект и още незнам колко каруци с архитекти и проектанти.Те за какъв чемер стоят там и за какъв шлифер,варненци им плащаме заплатите,след като за всеки проект,се наемат проектанти от вън.Ами трябва да бъдат уволнени на момента.Кой си разрешава във фирмата си да държи хора на някакви позиции,а като има работа за тях да вика външна фирма? Значи да сме фалирали 9 пъти досега.
15:48ч. 28 Юли 2016 #7
tatyana1
И до Варна-запад откъде, моля, ще минават камионите?
14:49ч. 28 Юли 2016 #6
orles
Нужни са комисионни.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Прокурори предлагат по-строги мерки за пияни и дрогирани шофьори
Днес, 19 Април 2024 17:49
Във връзка с множеството случаи на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), предизвикани от водачи на моторни превозни средства (МПС), употребили алкохол и/или наркотични вещества и довели до телесни...
Дефектен педал: Tesla ще изтегли над 3800 камиона Cybertrucks
Днес, 19 Април 2024 17:36
На Tesla беше наредено да изтегли близо 4000 от своите Cybertrucks поради проблем с педала на газта, който може да остане на място при натискане. Причината според регулатора: сапун. „Неодобрена промяна...
Румъния освободи двата арестувани български риболовни кораба
Днес, 19 Април 2024 17:22
С решение от 17 април Окръжният съд в Констанца, Румъния, окончателно отмени арестите и на другите два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година, съобщават от сдружение "Черноморски...
Издигнаха Янко Янков за председател на Апелативния съд във Варна
Днес, 19 Април 2024 16:49
Общото събрание на съдиите от Варненския апелативен съд предлага ръководителят на Наказателното отделение Янко Янков да бъде назначен за административен ръководител на институцията, съобщиха от пресслужбата...
Одобрени са 22 национални програми за развитие на образованието, две са нови
Днес, 19 Април 2024 16:36
Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна...
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас
Днес, 19 Април 2024 16:24
Правителството прие решение, с което от длъжността областен управител на област Бургас е освободен Пламен Янев. На поста е назначена Мария Нейкова. Мария Нейкова е юрист по образование. Притежава богат...
Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна
Днес, 19 Април 2024 16:11
Над 120 играчи от 20 държави пристигат в курорта „Св.Св.Константин и Елена“ край Варна за Международния турнир по петанк. Любимата игра на французите, която е завладяла целия свят, ще очаква симпатизанти...
Компенсират разходите за електрическа енергия на училища, градини, читалища, църкви и други
Днес, 19 Април 2024 15:57
Крайни потребители на електрическа енергия, сред които детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, спортни школи и други, изброени в § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook