Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Сириецът-атентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България

Сряда, 27 Юли 2016 08:13
Източник: DarikNews.bg   
Мохамад Делеел е получил убежище у нас през 2013 и останал в България до август 2014. На 21 август 2014 сириецът - атентатор от Ансбех пристигнал в Германия от България и поискал убежище, като в молбата си заявил: "Не искам повече да насочвам оръжие срещу хора", пише в. "Билд", позовавайки се на конфиденциална информация от разследването.

Почти две години по-късно той осъществи терористичен акт в германския град Ансбах, опитвайки се да се самовзриви сред 2500 зрители на музикален фестивал, като преди това се закле във видео във вярност към "Ислямска държава" и лично към главатаря на джихадистите Абу Бакр-ал Багдади.

Сега разследващите органи в Германия проучват документите, с които той е поискал убежище, тъй като има съмнения, че те са фалшиви и е бил изпратен с мисия от джихадистките банди в Сирия.

По специално следователите анализират саморъчно написаните от него показания за неговия казус - живот, съдба, митарства като бежанец, предадени на имиграционните власти в Циндорф. Той е бил разпитван в продължение на няколко часа на 24 август 2014 в Цирндорф, окръг Фюрт в Бавария.

Далеел разказал, че е от Алепо, от квартал Ансар ал-Шарки, който е известен с това, че е контролиран от бунтовниците, подкрепяни от западната коалиция начело със САЩ и сражаващи се срещу президента Башир Асад. След като завършил гимназия учил една година право, като едновременно с това работел във фабриката за сапун, собственост на баща му. Къщата им била разрушена от ракета, той бил тежко ранен и баща му уредил да бъде транспортиран и лекуван в Турция. След като оздравял се върнал отново в Сирия, след това се опитал да емигрира в Европа, но не успял.

От този момент разказите му стават противоречиви, като твърди ту че бил арестуван от проправителствените сили, ту че бил в плен на Ал Кайда. Причината била, че публикувал в Интернет видеозаписи с антиправителствени демонстрации.

На въпроса защо искал да емигрира, той казал: "Страхувах се за живота си. Страхувам се от смъртта, страх ме е и от униженията, на които ме подлагаха. Не исках да насочвам оръжие срещу хора. Страх ме е да се върна отново в Сирия, защото може да ме принудят да стана убиец".

Освен това Далеел казал, че няма защо да се връща в Сирия, защото там няма никого - съпругата и децата му са убити и той не иска да се връща към този трагичен момент от живота си. От 2012 г. не знае нищо за съдбата на баща си Юсеф и майка си Камилия. Близки му казали, че са били арестувани от режима на Асад, защото участвали в демонстрация срещу правителството, но не се знае, дали това е вярно и дали изобщо са живи. На следователите им направило впечатление, че той постоянно се хвалел, че прякорът му е Рамбо.

Според показанията му, той е напуснал Алепо на 16 юли 2013 г. и пътувал с такси до Турция. След това се свързал с каналджии, на които платил, за да го прехвърлят в България. Прекосил българската граница през септември същата година и подал заявление за убежище.

Заради нелегално преминаване на границата е арестуван и транспортиран до София, след което е бил изпратен в затвор в Любимец. Докато бил в България не е бил подлаган на медицински преглед, не е бил лекуван, макар че е ранен и имал осколки в тялото си. След като го пускат от ареста, живее осем месеца в стара изоставена и порутена сграда.

На 17 април 2014 . напуска България с полет от София до Виена като носел само един куфар. След като пристига австрийските власти конфискували документите му, тъй като имали подозрение, че са фалшиви. На 20 април поискал убежище в Австрия, но не дочакал отговора и на 5 юли заедно с други бежанци използвали отново транспорт на каналджии, за да заминат за Мюнхен.

След като подал заявление за бежански статут и разрешение за пребиваване той получил отказ на 2 декември 2014 г., тъй като германските власти засекли, че той вече е подавал такива документи в България и Австрия и според действащите наредби трябва да се върне там, където е подал първото заявление.

Преди това на 13 ноември прокуратурата в Нюрнберг се самосезира по неговия казус и изпраща решение до Федералната служба по миграцията, че той не може да бъде екстрадиран, защото има наранявания в коляното и трябва да бъде лекуван. Прокуратурата се позовава на медицинското заключение на хирург от Ансбах и поради това той не е екстрадиран, а оставен за лечение.

За оставането му се застъпва и депутата от Партията на левицата Харалд Вайнберг, който се заел със случая и обещал да му уреди лечение. На въпрос на в. "Билд" дали не съжалява за своето застъпничество за сириеца - атентатор Вайнберг отговаря: "След всичко онова, което научих тогава, днес бих взел същото решение".

Междувременно сириецът обжалва решението за екстрадиране пред Конституционния съд. На 18 февруари 2015 г. Федералната служба за миграция и бежанците разпорежда той да бъде върнат в България. Причината е, че сириецът е правил два опита за самоубийство. На 20 февруари това разпореждане е отменено, а на 25 февруари миграционните власти отново го подновяват.

На 13 юли на Мохамад Далеел му е връчено окончателно решение, че той ще бъде екстрадиран в рамките на 30 дни, които текат от деня на връчването на разпореждането. Тогава той казал на своите съседи в общежитието: "Това няма да стане и аз ще предприема нещо по въпроса".


Коментари
08:56ч. 28 Юли 2016 #5
tatyana1
Те не разбират, а и цяла ЕВропа не разбира! Защо една държава(България), която се отнася враждебно към собственото си население, трябва да се отнася дружелюбно към чуждите? Равноправие трябва да има!
07:57ч. 28 Юли 2016 #4
Ники
Е като се замислим ....добър ПР
22:18ч. 27 Юли 2016 #3
BBB
Като е разбрал, че връщането в БГ е неизбежно, кво няма да се самовзриви :)
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Окръжният съд във Варна отечете ръст на делата по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие
Четвъртък, 28 Март 2024 17:42
Общо 1806 граждански дела са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 г., като това е с 113 броя по-малко в сравнение с 2022 година. Данните съобщи заместник-председателят и ръководител на Гражданско...
ОН КЛИНИК – ВАРНА - Немедикаментозно лечение на псориазис
Петък, 22 Март 2024 10:30
Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което кара кожните клетки да растат твърде бързо. Това води до натрупване на кожни клетки на повърхността на кожата, видими по тялото неестетични червени петна....
Мобилно приложение ни показва в коя аптека може да открием дадено лекарство
Четвъртък, 28 Март 2024 17:29
От днес пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Това е...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Четвъртък, 28 Март 2024 17:15
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Четвъртък, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Четвъртък, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Агресията става основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
Четвъртък, 28 Март 2024 16:30
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата,...
Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април
Четвъртък, 28 Март 2024 16:16
"Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или друг клавиш създава вибрациите на човешката душа." Василий Кандински От 1-ви април до 7-ми май 2024...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook