Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Нашето море 30 пъти по-чисто от нормите

Събота, 23 Юли 2016 11:36
Източник: в.24 часа   
Сн.: Moreto.net
30 пъти по-чисто е Черно море от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие. Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли.

“Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи”, коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка на “24 часа” установи, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция.

Положението на север от Обзор няма промяна през последната година. След като през 2015-а за последно бе открита реконструираната пречиствателна станция на Варна, положението по плажовете в града се подобри. Община Бяла отвежда отпадните си води в пречиствателната станция в Обзор. Такава обаче няма в Долни чифлик. В градчето, на чиято територия е курортът Шкорпиловци, е предвидена площадка за подобна станция. Малко по̀ на север е пречиствателната станция на курорта Камчия с капацитет 10 хил. души. Модернизацията на тази в Албена предстои. Ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище.

Крайбрежията на Созопол, Несебър и Лозенец са точките, които през последните летни сезони най-често предизвикваха съмнения за чистотата на морската вода. Созопол преживя строителен бум - плътно покрита с вили и имения е местността Боджака, появиха се и няколко големи комплекса. Наличието на локални пречиствателни станции не решават генерално въпроса с пречистването на отпадните води, което стана факт с финализирането на проект за 75 млн. лв. Местните чакат това 30 г. Лентата отряза премиерът Бойко Борисов. Това е най-мащабният проект за общината, който освен станция за пречиствате на отпадните води включва и довеждащите колектори от общинския център и Черноморец.

Несебър е от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон, много съм благодарен, че с добра комуникация с МОСВ и правителството успяхме да завършим този проект, заяви кметът Николай Димитров.

Най-новата инвестиция, свързана с опазване на чистотата на крайбрежните води, е изграждането на задържателен резервоар към съществуващата пречиствателна станция край Лозенец, община Царево. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

С последните инвестиции вече няма южна община с излаз на море, която да е без пречиствателно съоръжение. Проверките на РИОСВ в Бургас досега също не показват нещо смущаващо, казва шефката на екоинспекцията Тонка Атанасова.

Коментари
00:35ч. 24 Юли 2016 #5
user
Като прочетох заглавието и се изсмях. Не съм експерт, но това, че две определени бактерии са в добри норми (за което пак не вярвам на 100%) далеч не означава, поне лично за мен, че морето било 30 пъти по чисто..
14:36ч. 23 Юли 2016 #4
RabaP
Вече .. всичко което се каже по масовките - медиите - е обратното! То ако е 30 пъти по чисто - хората ще говорят - не медиите!:))
14:00ч. 23 Юли 2016 #3
georgi
като е 30 пъти по чисто къде са мидите .къде са рибите бе охпюв!!!!!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Днес, 29 Март 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 29 март
Днес, 29 Март 2024 06:35
Днес ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, във Варна максимална температура около 21° По...
Глобалният пазар на смартфони ще се възстанови през тази година
Четвъртък, 28 Март 2024 18:56
Глобалните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% тази година, тъй като облекчаването на инфлацията подпомага възстановяването на търсенето в нововъзникващите пазари, а интегрирането на...
307 проекта са подадени по втория етап на санирането
Четвъртък, 28 Март 2024 18:44
307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“. Те са на...
Слагат край на смяната на статута на земеделската земя, за да се правят фотоволтаични паркове
Четвъртък, 28 Март 2024 18:32
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от "Възраждане", Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение...
Премиерът на Гърция е изправен пред вот на недоверие след влаковата катастрофа с 57 загинали
Четвъртък, 28 Март 2024 18:20
Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис е изправено пред вот на недоверие заради справянето с влаковата катастрофа миналата година, при която загинаха 57 души, след като тази седмица се появиха...
МВР: Трите сигнала за бомби в София са фалшиви
Четвъртък, 28 Март 2024 18:08
МВР съобщи, че са предприели незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище София, СУ „Св. Климент Охридски“ и Съдебната...
МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците
Четвъртък, 28 Март 2024 17:54
Mинистерството на вътрешните работи ще охранява всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците. Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание изменения в Закона за...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.7 + 5.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook