Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Намаляват символично цената на топлото, токът почти без промяна

Дневната тарифа във Варна намалява

Четвъртък, 30 Юни 2016 16:18
Източник: News.bg   
Намалението на цената на топлинната енергия е различна за различните топлофикации в страната и достига близо 6%.

Цената на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ остава без промяна.

Това информира председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на пресконференция, на която бяха обявени цените на топлинната и електрическата енергия за периода 1 юли 2016 г. – 30 юни 2017 г.

Най-голямо е намалението на цената на топлинната енергия за „Топлофикация”-Разград в размер от 5.86%. За сравнение, в София намалението е 3,43%, за Пловдив - 2,44%, а с 1,59% пада цената във Варна.

Освен в Разград, значително е намалението във Враца с 4,27 %, 4,35% - във Велико Търново, Сливен – 3,84%. Най-малко е намалението в Плевен - с 0,02%, Русе – 0,03%, Бургас 0.56%, Габрово – 0,90%.

Иван Иванов изтъкна, че крайната цена на електроенергията за битовите клиенти, която влиза в сила от 1 юли 2016 г. - за ЧЕЗ остава без промяна, за ЕВН увеличението е 0,83%, а за ЕНЕРГО ПРО има намаление от 0,88%.

Иван Иванов обясни, че средно претеглено увеличението е 0,04% или, ако сметката на ток за едно домакинство е 100 лв., повишението ще е с 0,04 лв.

Иван Иванов отбеляза, че в резултат от усилията на КЕВР има съществено намаление на цената на тока за небитовите потребители, което достига до 17%.

Така например за ЕНЕРГО ПРО за небитови клиенти, които имат електромер с две скали дневната тарифа намалява със 17,19%. За ЧЕЗ – намалението е с 10,11% и за ЕВН – 7,84%. Иван Иванов благодари на своите експерти, които, по думите му, са работили изключително съвестно и много задълбочено, както и на ръководителите на енергийните дружества, участвали в обсъжданията.

Иван Иванов отбеляза, че ценовото решение на КЕВР е в дългосрочен интерес – както на битовите, така и на бизнес потребителите. „Комисията в своите решения се ръководи от четири основни принципа – първият е принципът на прозрачността, второ на устойчивост на решенията, трето на законосъобразност и четвърто на справедливост”, заяви Иван Иванов.

Според него ценовото решение е ясен сигнал към гражданите и бизнеса за стабилност и устойчивост на сектор „Енергетика”. Иван Иванов обоснова намалението в цените на топлинната енергия с намалението на цената на природния газ с 9,97%. Решението бе прието с решение на КЕВР от 28 юни тази година.

Председателят на КЕВР обясни, че то дава своето отражение като намаление на цената на топлинната и на високоефективната електрическа енергия, произведена по комбиниран способ от българските топлофикации, работещи с енергиен носител природен газ.

Иван Иванов припомни, че с вноските във Фонд „Сигурност на енергийната система” са постъпвали 5% от приходите на всички дружества, произвеждащи електрическа енергия и 71% от приходите от на страната от продажба на въглеродни емисии на европейската платформа за търговия с емисии.

За миналата година парите са възлизали на 370 млн. лв. Иванов уточни, че допълнителна 5% вноска правят и ЕСО, и Булгартрансгаз. Той изтъкна, че благодарение на фонда цените са такива, каквито са обявени от КЕВР и освен това добавката задължение към обществото е намаляла с малко повече от 1 лв.

На въпрос, свързан с цената на електрическата енергия, изкупувана от малките ВЕИ централи, които днес организираха пореден протест пред парламента, Иван Иванов заяви, че е възможно ново ценово решение в случай, че има промяна в Закона за енергетиката и им бъде вменено подобно задължение.

Той посочи, че по принцип ценовите решения са на годишна база и уточни, че ново ценово решение е възможно при драстично изменение на ценообразуващ елемент.

„Ако има промени в закона и бъдем нотифицирани за нови цени за тези дружества от ЕК , ние ще изпълним закона”, заяви Иван Иванов.

Коментари
22:01ч. 30 Юни 2016 #1
Niko
Две страници статия, а не разбрах по колко ще плащам тока от утре.

Пишман журналисти, пишман преписвачи!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Предупреждение за значителни валежи утре във Варна
Петък, 19 Април 2024 14:13
В събота, 20 април, по Черноморието времето ще е облачно и дъждовно, на места със значителни количества. Ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните...
Либерализацията на пазара на електроенергия се отлага с година
Петък, 19 Април 2024 14:00
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката. На...
Отдаваме последна почит на проф. д-р Георги Костадинов Узунов
Петък, 19 Април 2024 13:47
През февруари ни напусна проф.д-р Георги Костадинов Узунов, д.м.н., специалист по Образна диагностика, ръководител на сектора по рентгенология към Катедрата по рентгенология и радиология в МУ-Варна /1983-1991/,...
Общината без план за изсъхналите дървета край Паметника на Почивка, нямало пари
Петък, 19 Април 2024 13:34
Общината няма планирани конкретни действия за разчистване на всички изсъхнали и опасни дървета в парка до Паметника на Почивка. Това стана ясно от думите на зам. - кмета по инженерната инфраструктура...
2 май ще бъде неучебен за учениците във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 13:34
2 май (четвъртък) ще бъде неучебен за учениците във Варна. Така те ще почиват шест дни – от 1 до 6 май включително. Това съобщи на брифинг кметът на морската столица Благомир Коцев, предаде репортер...
Пазаруване онлайн: Три сигнала, че нещо не е наред и трябва да внимаваме
Петък, 19 Април 2024 13:22
Електронният магазин е на словенски, чешки или румънски език, адресът, който е даден за контакти, е в Италия, но стоката пристига от Азия, без уточнен подател… Седмица-две по-късно линкът на уебсайта вече...
Две бебета са първите жертви на коклюш у нас
Петък, 19 Април 2024 13:08
Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш. Това потвърди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани. Първият...
Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт има сериозни недостатъци и противоречиви норми
Петък, 19 Април 2024 12:56
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до министъра на правосъдието Мария Павлова становище от името на Прокуратурата на Република България по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), публикуван...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook