Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Вече е окончателно: Британците искат брекзит

Петък, 24 Юни 2016 10:19
Източник: bTVnews   
Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%.

17 410 742 от подадените гласове на референдума са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане, съобщи Би Би Си.

Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто.

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж коментира, че премиерът Дейвид Камерън трябва "незабавно" да подаде оставка, ако Великобритания е гласувала за излизане от ЕС.

По думите на Фараж победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна.

Според него излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи гласуването на британците за излизане от Европейския съюз като "лош ден за Европа", предаде Ройтерс.

"По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в Туитър.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също определи решението на референдума като „тъжен ден за Европа и Великобритания”.

На „Даунинг стрийт” 10 все още е тихо, но представителите на медиите вече се събират в очакване на изявление на премиера Дейвид Камерън.

Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство.

1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.

Гласуването на британския референдум приключи в полунощ наше време.

В първите минути след края на гласуването социологическите агенции обявиха победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

Първите официални данни от няколко обработени области обаче показаха преднина за скептиците на Еврообщността само с 3000 гласа.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит.

На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

Курсовете на еврото и долара спрямо йената също паднаха. Европейският съюз подготвя среща на върха следващата седмица заради вота на британците.

Френският президент Франсоа Оланд е в непрекъснат контакт с германския канцлер Ангела Меркел, предаде от Брюксел специалният пратеник на bTV Десислава Минчева. Очаква се незабавна среща между двамата, най-вероятно в Германия.

Има страни, които биха се съгласила на безболезнена раздяла, тоест Великобритания си отива, но продължава да има достъп до общия европейски пазар. Страни обаче като Германия и Франция желаят Великобритания да поеме своите отговорности и след като напуска Съюза, да няма достъп до общия европейски пазар. Това е не толкова назидателна реакция, колкото да няма „зараза” и се появят други потенциални кандидати за напускане.

Реално резултатът от референдума няма законно обвързващ характер. Той е чисто консултативен, но британският парламент е под тежък политически натиск да се съобрази с него.

В случай че и депутатите подкрепят брекзита, Великобритания няма да напусне Евросъюза незабавно. Страната е член на общността вече 43 години. В Лисабонския договор от 2009 година за първи път беше въведена клауза за доброволно излизане от Съюза.

Тя предвижда 2 години подготвителен период, през който отношенията помежду им трябва да бъдат предоговорени.

Ако Лондон иска да остане част от общия пазар, може да се наложи да внася определена сума в бюджета на ЕС, и също така да продължи да спазва европейските разпоредби за стоките, ако Евросъюзът поиска това от нея.


Коментари
23:04ч. 24 Юни 2016 #2
Vic Rattlehead
Краят на този нефелен съюз. С тази Европа на две скорости, с безумните политически решения и неспособността да се действа адекватно при кризи предопределиха резултата. Да видим коя ще е следващата държава отцепник. Според мен Великобритания беше само първата плочка от доминото.
22:12ч. 24 Юни 2016 #1
lone-wolf
Ебаси "обединеното" кралство -1/3 казват "ДА", 1/3 казват "НЕ" и 1/3 са замълчали по въпроса! С нищо не са по-добри от нас, да не кажа, че са още по-големи кавали!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Сигнал за бомба в Софийския университет
Четвъртък, 28 Март 2024 09:23
Сигнал за бомба е бил получен тази сутрин в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това потвърдиха за БНТ от МВР. Предприети са действия по процедура, каквито са предвидени при подобни случаи. Трима...
Страните от ЕС сключват твърдо споразумение за украинското зърно, което увеличава възможността за мита
Четвъртък, 28 Март 2024 09:09
Страните членки сключиха решаваща сделка за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г. Но резултатът от преговорите представлява втвърдена позиция в сравнение с каквато и да е солидарност,...
ЕК подготвя европейска диплома за висшето образование
Четвъртък, 28 Март 2024 08:51
Европейската комисия разработва планове за европейска диплома. За създаването европейска образователна степен Комисията представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между...
Президентът Радев обяви на кого ще връчи третия мандат
Четвъртък, 28 Март 2024 08:39
Държавният глава Румен Радев ще връчи от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Държавният...
Новата сграда на Математическата гимназия в дневния ред на Общински съвет Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 08:23
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе днес от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на...
Практически уъркшоп за социално и емоционално изучаване ще се проведе във Варна
Вторник, 26 Март 2024 08:08
Уъркшоп посветен, на „Социално и Емоционално Изучаване“ – СЕИ), за учениците ще се проведе в началото на април във Варна. Събитието е планирано за 5 април, а домакин ще бъде хотел „Черно море“. Основен...
Любо Нейков в комедията "Натюрморт със затлъстял племенник" на 2 април във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 08:04
ДТ "Сава Огнянов" ще представи премиерата на пиесата "Натюрморт със затлъстял племенник" от румънския драматург Йон Сапдару на 2 април от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Това съобщи...
Днес имен ден имат Боян, Бояна, Албена, Бойко, Бойка
Четвъртък, 28 Март 2024 07:48
На 28 март - имен ден имат Боян, Бояна, Албена, Бойко, Бойка. Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал християнството няколко десетилетия...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook