Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

141-години от създаването на Военноморските сили ще бъде отбелязана днес на Морска гара Варна с тържествена церемония, припомня Moreto.net Точната дата на годишнината е 12 август, но по традиция празникът се отбелязва официално през втория уикенд на месец август. В 8:55 часа с военен ритуал...
Новини

11-ото издание на детския и младежки културен форум „Най-сладкият ден“ ще се проведе на 15 август във Варна. Празничната фиеста ще се състои между 10.00 и 18.00 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Входът е свободен. Инициативата се провежда ежегодно и е едно от най-... най-по
Новини от Варна, региона и света

Арх. Георги Минчев: Намалихме частните имоти в Морската градина

Вторник, 21 Юни 2016 14:53
Източник: topnovini.bg   
(23)   (32)
Сн.: Moreto.net

Архитект Георги Минчев е роден във Варна на 6 ноември 1939 г. Завършва архитектура в София и над 25 г. работи в „Главпроект“. Проектирал е жилищни комплекси в Бенгази и Триполи. Повече от 10 години ръководи частното проектантско бюро „Булис“. Председател на варненската Регионална колегия на Камарата на архитектите в България. Носител на награда „София“, награда „Варна“ и на почетния знак на Камарата на архитектите в България.

- Не стихват споровете кой разреши строителството в Морската градина на Варна, да влизат ли автомобили до съществуващите заведения и жилища, как да изглежда крайбрежната алея. Екип под Ваше ръководство е изработил предварителния проект за тази територия. Нека първо изясним какви са границите на Морската градина и докъде се простира тя, арх. Минчев?

- Ние работихме според плановото задание за устройство на територията на Морската градина и северната крайбрежна зона на Варна – т.нар. Приморска зона. То е направено през май – юни 1998 г., когато кмет беше Христо Кирчев, прието е от Общинския съвет и е забравено. Чак през 2002 г. обявиха конкурс за изготвяне на проект на база на това задание. Колективът, който аз ръководя, го спечели и за по-малко от 1 година направихме предварителен проект, който доработихме, след като беше гледан от експертния съвет на общината.

Плановото задание и нашият проект обхващат две основни части – Морската градина, която се простира от вълнолома на пристанище Варна до Евксиноград, и крайбрежието долу. Горната има 4 основни зони – първа е старата Морска градина, която Антон Новак е правил навремето. Втората е Салтанат - от пътя към комплекс „Хоризонт“ след зоопарка до сегашното кръгово кръстовище за спускане към морето след „Пикадили парк“. Третата зона е Горчивата чешма, която стига до края на урбанизираната територия на града, и четвъртата – Долна Трака до дерето, което слиза до последната буна №109 преди Евксиноград. Номерацията на крайбрежните зони под тях е съответно 5, 6 и т.н.

- Какво се предвиждаше за местността Салтанат?

- През 1998 г. в Салтанат държавни са били 163 дка, или 30% от територията, общински - 250 дка, или 46%, и с искове за реституция по онова време са били 46 дка, или 8%. Тези искове за реституция продължиха и след това и тя бе осъществена за много по-голяма част от имотите. Отделно имаше частна земя в размер на 110 дка, или 20% - една пета от територията си е чисто частна. Според това планово задание има дори и неизяснени 4%, което е 23 – 24 дка. Това също не е малко.

Частните имоти са били или единични, или малки групи, разпръснати по цялата територия. Само при застроените има съсредоточаване в посока към брега. Според заданието терените, предвидени за застрояване или обслужваща дейност, трябва да се групират около трасето на бул. „Княз Борис І“, за да бъдат икономически ефективни. Това трябваше да стане чрез механизма на принудително отчуждаване или по друг начин, като заданието допуска до 40% от сумарните площи на частните имоти да бъдат отчуждени. Това са 72 дка, от които 50 незастроени.

Използвайки чл. 16 от ЗУТ, който разрешава от терена да се вземат до 25% за обществени нужди, ние като проектанти взехме 10% от всеки поземлен имот, за да го направим урегулиран. От близо 200 дка по законен начин успяхме да вземем 20, за да станат общински и да се ползват за озеленяване, за алейна мрежа и др. Постарахме се да преместим единичните частни имоти от ската към булеварда. Така на север се групираха зоните, в които може да се застроява, а в плана беше осигурена богата ивица от зеленина от историческата част на Морската градина чак до Горчивата чешма.

Така намалихме частните имоти на база на закона. В същото време една бедна община като Варна не е отчуждила нито един квадратен метър Обратно – кметът Кирил Йорданов в този период продаде 1 декар общинска земя, което е пълно нарушение.

- Какво от изпълненото в момента строителство е било предвидено?

- Всичко там е само законно, на базата на план-извадки от предварителния проект, който през 2002 г. беше приет от Националния експертен съвет за устройство на територията заедно с план-извадка на крайбрежната зона –съставна зона 5 (стария градски плаж) и съставна зона 6 (плажната зона под Салтанат).

- Салтанат обаче трябваше да е парк за активен отдих, пълен с атракции

- Всичко, което се прави, трябваше да е на базата на коопериране на общинската и частната инициатива и интереси. Имаше предвидени увеселителни, развлекателни заведения, плувни басейни, спортни бази, детски площадки, обществени тоалетни.

Имаше желаещи, например фирма от Пловдив искаше да направи „Варна ленд“, но тя беше спряна, а бяха пробутани други, които да строят жилища. Това е забранено, но по плановото задание се допускат жилища за собствениците на заведението и за охраната. И при одобряване на проектите са намерени вратички - идва някой и казва: „Аз съм собственик, ще живея тук, синът ми ще е управител – и за него едно жилище, дъщеря ми и тя ще работи тук – и за нея апартамент, пък ми трябват 8 души охрана, и за тях по едно жилище...“

Бяхме предвидили хиляди места за паркиране по протежението на бул. „Княз Борис І“ – нито един паркинг не е изпълнен. Разчитахме и на много места по крайбрежната алея – сега са реализирани по-малко от половината. Освен по пътя след кръговото кръстовище за Златни пясъци предвиждахме дотам да се стига по подземен тунел край зоопарка, така че колите да не пресичат градината.

За хората, които ще се разхождат из Морската градина и ще пожелаят да слязат и долу, осигурихме слизане, включително с големи асансьори за по 20 – 30 души. Нищо от това не е направено.

- А как щеше да се поддържа всичко това?

- В заданието изрично е казано, че местните данъци и такси там трябва да са различни.

Дори ако някой иска да живее в парка, направи му живеенето 3 пъти по-скъпо и така ще осигуриш пари за поддръжка на зелената система, за осветление, за охрана. Това трябваше да е една пълноценна зона, а сега като духне вятър, гони тръни между занемарени бивши овощни градини с изпочупени дървета. Та мен са ме нападали кучета там, защото се движат на глутници. В тази зона вечер е страшно да се разхождаш, защото е тъмно. Там би трябвало да има конна ли, велосипедна ли, но някаква полиция, и то платена от тези, които я обитават.

- Защо не се реализира този проект?

- През 2007 г. излезе Законът за устройство на територията, според който в зелените площи – и съществуващите, и предвидените с някакъв план, е забранено всякакво строителство. Не можеш камък върху камък да сложиш. Това е в пълно противоречие с цялото планово задание, направено задълбочено от най-сериозния колектив – на Стефан Стайнов, гледано в общински съвет, в МРРБ. И всичко увяхна – дотук беше, който построил, построил. В цивилизованите страни си има правила и се знае какво ще се случва 10 години напред. При нас някой се изцепи и направи закон, за който после или съжаляваме, или ще променяме.

- Проектирали сте крайбрежната зона много преди да бъде наречена Алея Първа. Как трябваше да се развива?

- Когато ние работихме, теренът беше държавен, след това държавата го продаде на ТИМ. По планово задание там беше предвидено застрояване, то е начертано, влязло е в сила и може да се употреби във всеки момент като скица за проектиране. Но заради променените показатели проектът ни вече може да се реализира наполовина.

Долу би трябвало да има лечебно-профилактични комплекси с използване на минералната вода, съоръжения за водни спортове, атракции, свързани с плаж, вода и риболов. Предвиждаше се нарастване на плажната ивица и навлизане в акваторията с мостици, върху които да има защитени от вълните обекти, включително и за хранене.

В морето пред Траката, където свлачището е много опасно, с геолозите в екипа предложихме остров отпред, където има много сериозна скална банка. Това решение е залегнало и в Общия устройствен план на Варна заедно с разширяване на дамбата.

- Какво ще стане, ако по крайбрежната алея се построят хотели и казина?

Ще стане райско място. По цял свят край морския бряг е пълно с такива заведения и е оживено. А сега, свърши ли лятото, ще видите само няколко паркирали коли с влюбени – останалото е мъртвило. Не може така! Същото е и с бул. „Приморски“ – края на една зона, отвъд която има само парк и море. Вместо там да е пълно с живот и денонощни заведения, на нивото на очите ти са прозорците на мазетата на старите къщи и мирише на ланското зеле. Трагедия!

(23)  (32)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
18:04ч. 21 Юни 2016 #3
Dobrilov
Ех, шмайзер, къде прочете че няма да има и едно дръвче. Със сигурност архитекта има повече опит в проектирането от колкото ти в саденето на дръвчета.
Едно не може да стане ясно на ''еколозите'', че бряг на градски плаж НЕ МОЖЕ да остане див и недокоснат от човешка дейност! А самотните плажове който гледаме по снимките просто не са по джоба нито на българина нито на туристите които посещават България.
17:30ч. 21 Юни 2016 #2
шмайзера
Хм, добре платен репортаж..............Всичко да се залее с бетон, да няма и 1 дръвче!!!!!!!!!!!!
15:29ч. 21 Юни 2016 #1
havana
Арх. Георги Минчев е човек с многогодишен опит, браво за интервюто. Имал е много големи амбиции да се развие Варна, дано се сбъдне визията, която е имал за града и парка.
Новини от Варна, региона и света
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Днес, 9 Август 2020 17:27
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток днес, 10 август, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net: -...
Борисов искал да подава оставка, членовете на партията му не давали
Днес, 9 Август 2020 16:56
Бойко Борисов искаше да подаде оставка, но коалиционните му партньори не му позволиха. Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти, съобщи БГНЕС. Това заяви пред...
Критична е обстановката с пожарите в Хасковска област
Днес, 9 Август 2020 16:16
Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра....
След 15 август започва поетапно затваряне на хотелите в Албена
Днес, 9 Август 2020 16:05
Предстои оптимизиране на заетостта на хотелската база в Албена, тоест поетапно затваряне на хотели в курортния комплекс, каза за медийна група „Добруджа“ търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова....
Слънчево и горещо и в понеделник по Черноморието
Днес, 9 Август 2020 15:26
И в понеделник над Черноморието ще бъде слънчево и горещо. Ще духа до умерен север-североизточен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от изток. Максимални температури между 28° и 33°. Температурата...
Италия запазва карантината за идващи от България до 7 септември
Днес, 9 Август 2020 14:30
Италия запазва карантината за всички, които пристигат от България до 7 септември. Това се твърди в указ на италианския кабинет, който влиза в сила от днес. Мярката засяга и пристигащите от Румъния. Заболелите...
Спешна среща на министъра на туризма с германските туроператори у нас
Днес, 9 Август 2020 14:04
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с представителите на германските туроператори у нас, след като немските власти издадоха предупреждения за пътуване за областите...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
НощувкаТоп Център-ВИНС-х-лЧерно Море-Общината-ВОЕННОМОРСКО У
НОЩУВКИ В СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС- 3 минути доОБЩИНАТА-5МИН.ПЕША ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ -СПОРТНА ЗАЛА В близост до МОРСКАТА ГРАДИНА, за вашата комфортна почивка всички удобства и условия!!!-...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook