Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Здраве

Гръбначният стълб при възрастните се състои от надлъжно разположени прешлени. Те са 33 на брой – 24 в до кръстцовата част, 5 в кръстцовия отдел, и 4- в опашната част. В даден момент от живота си всеки от нас е изпитвал болка в областта на гърба. Но знаем ли какви са възможните причини за това? Знаем ли как да се справим с това състояние? 1. Подложени сме на стрес....
Новини

Дългочаканият Акт 16, с който новият булевард "Васил Левски" ще бъде въведен официално в експлоатация вече е факт. Инфраструктурният обект е получил необходимия документ на 4-и октомври. Това потвърди зам.-кметът инж. Христо Иванов за Moreto.net. Новото трасе, за което бяха похарчени...
Алати

Възползвайте се от 16 % отстъпка на 16 ноември (събота) в строителен хипермаркет „Алати“. През целия ден от 8.00ч. до 20.30ч. ще имате тази възможност, не я пропускайте. Какво ще ви донесе „Денят Х”? 16% намаление на всички стоки, които са извън промоция и разпродажба в строителен хипермаркет...
Новини от Варна, региона и света

Арх. Георги Минчев: Намалихме частните имоти в Морската градина

Вторник, 21 Юни 2016 14:53
Източник: topnovini.bg   
(23)   (32)
Сн.: Moreto.net

Архитект Георги Минчев е роден във Варна на 6 ноември 1939 г. Завършва архитектура в София и над 25 г. работи в „Главпроект“. Проектирал е жилищни комплекси в Бенгази и Триполи. Повече от 10 години ръководи частното проектантско бюро „Булис“. Председател на варненската Регионална колегия на Камарата на архитектите в България. Носител на награда „София“, награда „Варна“ и на почетния знак на Камарата на архитектите в България.

- Не стихват споровете кой разреши строителството в Морската градина на Варна, да влизат ли автомобили до съществуващите заведения и жилища, как да изглежда крайбрежната алея. Екип под Ваше ръководство е изработил предварителния проект за тази територия. Нека първо изясним какви са границите на Морската градина и докъде се простира тя, арх. Минчев?

- Ние работихме според плановото задание за устройство на територията на Морската градина и северната крайбрежна зона на Варна – т.нар. Приморска зона. То е направено през май – юни 1998 г., когато кмет беше Христо Кирчев, прието е от Общинския съвет и е забравено. Чак през 2002 г. обявиха конкурс за изготвяне на проект на база на това задание. Колективът, който аз ръководя, го спечели и за по-малко от 1 година направихме предварителен проект, който доработихме, след като беше гледан от експертния съвет на общината.

Плановото задание и нашият проект обхващат две основни части – Морската градина, която се простира от вълнолома на пристанище Варна до Евксиноград, и крайбрежието долу. Горната има 4 основни зони – първа е старата Морска градина, която Антон Новак е правил навремето. Втората е Салтанат - от пътя към комплекс „Хоризонт“ след зоопарка до сегашното кръгово кръстовище за спускане към морето след „Пикадили парк“. Третата зона е Горчивата чешма, която стига до края на урбанизираната територия на града, и четвъртата – Долна Трака до дерето, което слиза до последната буна №109 преди Евксиноград. Номерацията на крайбрежните зони под тях е съответно 5, 6 и т.н.

- Какво се предвиждаше за местността Салтанат?

- През 1998 г. в Салтанат държавни са били 163 дка, или 30% от територията, общински - 250 дка, или 46%, и с искове за реституция по онова време са били 46 дка, или 8%. Тези искове за реституция продължиха и след това и тя бе осъществена за много по-голяма част от имотите. Отделно имаше частна земя в размер на 110 дка, или 20% - една пета от територията си е чисто частна. Според това планово задание има дори и неизяснени 4%, което е 23 – 24 дка. Това също не е малко.

Частните имоти са били или единични, или малки групи, разпръснати по цялата територия. Само при застроените има съсредоточаване в посока към брега. Според заданието терените, предвидени за застрояване или обслужваща дейност, трябва да се групират около трасето на бул. „Княз Борис І“, за да бъдат икономически ефективни. Това трябваше да стане чрез механизма на принудително отчуждаване или по друг начин, като заданието допуска до 40% от сумарните площи на частните имоти да бъдат отчуждени. Това са 72 дка, от които 50 незастроени.

Използвайки чл. 16 от ЗУТ, който разрешава от терена да се вземат до 25% за обществени нужди, ние като проектанти взехме 10% от всеки поземлен имот, за да го направим урегулиран. От близо 200 дка по законен начин успяхме да вземем 20, за да станат общински и да се ползват за озеленяване, за алейна мрежа и др. Постарахме се да преместим единичните частни имоти от ската към булеварда. Така на север се групираха зоните, в които може да се застроява, а в плана беше осигурена богата ивица от зеленина от историческата част на Морската градина чак до Горчивата чешма.

Така намалихме частните имоти на база на закона. В същото време една бедна община като Варна не е отчуждила нито един квадратен метър Обратно – кметът Кирил Йорданов в този период продаде 1 декар общинска земя, което е пълно нарушение.

- Какво от изпълненото в момента строителство е било предвидено?

- Всичко там е само законно, на базата на план-извадки от предварителния проект, който през 2002 г. беше приет от Националния експертен съвет за устройство на територията заедно с план-извадка на крайбрежната зона –съставна зона 5 (стария градски плаж) и съставна зона 6 (плажната зона под Салтанат).

- Салтанат обаче трябваше да е парк за активен отдих, пълен с атракции

- Всичко, което се прави, трябваше да е на базата на коопериране на общинската и частната инициатива и интереси. Имаше предвидени увеселителни, развлекателни заведения, плувни басейни, спортни бази, детски площадки, обществени тоалетни.

Имаше желаещи, например фирма от Пловдив искаше да направи „Варна ленд“, но тя беше спряна, а бяха пробутани други, които да строят жилища. Това е забранено, но по плановото задание се допускат жилища за собствениците на заведението и за охраната. И при одобряване на проектите са намерени вратички - идва някой и казва: „Аз съм собственик, ще живея тук, синът ми ще е управител – и за него едно жилище, дъщеря ми и тя ще работи тук – и за нея апартамент, пък ми трябват 8 души охрана, и за тях по едно жилище...“

Бяхме предвидили хиляди места за паркиране по протежението на бул. „Княз Борис І“ – нито един паркинг не е изпълнен. Разчитахме и на много места по крайбрежната алея – сега са реализирани по-малко от половината. Освен по пътя след кръговото кръстовище за Златни пясъци предвиждахме дотам да се стига по подземен тунел край зоопарка, така че колите да не пресичат градината.

За хората, които ще се разхождат из Морската градина и ще пожелаят да слязат и долу, осигурихме слизане, включително с големи асансьори за по 20 – 30 души. Нищо от това не е направено.

- А как щеше да се поддържа всичко това?

- В заданието изрично е казано, че местните данъци и такси там трябва да са различни.

Дори ако някой иска да живее в парка, направи му живеенето 3 пъти по-скъпо и така ще осигуриш пари за поддръжка на зелената система, за осветление, за охрана. Това трябваше да е една пълноценна зона, а сега като духне вятър, гони тръни между занемарени бивши овощни градини с изпочупени дървета. Та мен са ме нападали кучета там, защото се движат на глутници. В тази зона вечер е страшно да се разхождаш, защото е тъмно. Там би трябвало да има конна ли, велосипедна ли, но някаква полиция, и то платена от тези, които я обитават.

- Защо не се реализира този проект?

- През 2007 г. излезе Законът за устройство на територията, според който в зелените площи – и съществуващите, и предвидените с някакъв план, е забранено всякакво строителство. Не можеш камък върху камък да сложиш. Това е в пълно противоречие с цялото планово задание, направено задълбочено от най-сериозния колектив – на Стефан Стайнов, гледано в общински съвет, в МРРБ. И всичко увяхна – дотук беше, който построил, построил. В цивилизованите страни си има правила и се знае какво ще се случва 10 години напред. При нас някой се изцепи и направи закон, за който после или съжаляваме, или ще променяме.

- Проектирали сте крайбрежната зона много преди да бъде наречена Алея Първа. Как трябваше да се развива?

- Когато ние работихме, теренът беше държавен, след това държавата го продаде на ТИМ. По планово задание там беше предвидено застрояване, то е начертано, влязло е в сила и може да се употреби във всеки момент като скица за проектиране. Но заради променените показатели проектът ни вече може да се реализира наполовина.

Долу би трябвало да има лечебно-профилактични комплекси с използване на минералната вода, съоръжения за водни спортове, атракции, свързани с плаж, вода и риболов. Предвиждаше се нарастване на плажната ивица и навлизане в акваторията с мостици, върху които да има защитени от вълните обекти, включително и за хранене.

В морето пред Траката, където свлачището е много опасно, с геолозите в екипа предложихме остров отпред, където има много сериозна скална банка. Това решение е залегнало и в Общия устройствен план на Варна заедно с разширяване на дамбата.

- Какво ще стане, ако по крайбрежната алея се построят хотели и казина?

Ще стане райско място. По цял свят край морския бряг е пълно с такива заведения и е оживено. А сега, свърши ли лятото, ще видите само няколко паркирали коли с влюбени – останалото е мъртвило. Не може така! Същото е и с бул. „Приморски“ – края на една зона, отвъд която има само парк и море. Вместо там да е пълно с живот и денонощни заведения, на нивото на очите ти са прозорците на мазетата на старите къщи и мирише на ланското зеле. Трагедия!

  (23)  (32)

Коментари
18:04ч. 21 Юни 2016 #3
Dobrilov
Ех, шмайзер, къде прочете че няма да има и едно дръвче. Със сигурност архитекта има повече опит в проектирането от колкото ти в саденето на дръвчета.
Едно не може да стане ясно на ''еколозите'', че бряг на градски плаж НЕ МОЖЕ да остане див и недокоснат от човешка дейност! А самотните плажове който гледаме по снимките просто не са по джоба нито на българина нито на туристите които посещават България.
17:30ч. 21 Юни 2016 #2
шмайзера
Хм, добре платен репортаж..............Всичко да се залее с бетон, да няма и 1 дръвче!!!!!!!!!!!!
15:29ч. 21 Юни 2016 #1
havana
Арх. Георги Минчев е човек с многогодишен опит, браво за интервюто. Имал е много големи амбиции да се развие Варна, дано се сбъдне визията, която е имал за града и парка.
Новини от Варна, региона и света
16% намалениe в строителен хипермаркет "Алати" на "Денят Х"
Четвъртък, 14 Ноември 2019 13:31
Възползвайте се от 16 % отстъпка на 16 ноември (събота) в строителен хипермаркет „Алати“. През целия ден от 8.00ч. до 20.30ч. ще имате тази възможност, не я пропускайте! Какво ще ви донесе „Денят...
9 причини за болки в гърба
Четвъртък, 14 Ноември 2019 12:11
Гръбначният стълб при възрастните се състои от надлъжно разположени прешлени. Те са 33 на брой – 24 в до кръстцовата част, 5 в кръстцовия отдел, и 4- в опашната част. В даден момент от живота си всеки...
Дерматологът д-р Бъклова: При гъбички по ноктите, потърсете на време лекар
Четвъртък, 14 Ноември 2019 08:36
Д-р Десислава Бъклова е най-новият специалист в екипа на Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Лекарката има редица квалификации и богат опит в сферата на кожните и венерически болести. В сезона...
Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения
Четвъртък, 14 Ноември 2019 19:32
Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение, ако незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си. Човечестовото е заплашено...
Пето издание на фолклорния фестивал "Срещи на приятелството" ще се състои във Варна
Четвъртък, 14 Ноември 2019 19:14
За пета година във Варна ще се състои Национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“, научи Moreto.net. Входът за концертите е свободен. Фестивалът, който ще се проведе между 21 и...
Германия направи ваксинирането задължително
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:59
Германският Бундестаг одобри закон, който ще направи ваксинирането против морбили задължително в детските градини и училищата от 1 март 2020 г., съобщи ДПА. За нарушителите е предвидена глоба в размер...
Хванаха криминално проявен да краде акумулатор от автомобил във Варна
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:40
Задържаха мъж за кражба на авточасти, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 13 ноември е подаден сигнал за кражба на акумулатор от л.а. "Опел", паркиран в двора на частен имот във Варна....
Социалните работници с искане за по-високи заплати
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:24
Начална заплата от 1000 лева и промяна в класфикатора на длъжностите, която да въведе изискване за бакалавърска степен на социалните работници, поискаха служители на дирекциите "Социално подпомагане" и...
Без ток утре във Варна ще са...
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:12
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 ноември, с нарушения в електрозахранването ще са абонатите в местност във Варна, съобщиха от Енерго...
Затягат използването на антибиотици чрез национална стратегия
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:01
Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите са готови с Националната програма срещу антимикробната резистентност. Това съобщи на дискусия за използването на антибиотици...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Продавам оригинале ривотрил на Роше/rivotril-0,5 mg-50 табле
Продавам качествен оригинален ривотрил на Роше/rivotril-0, 5 mg-50 таблетки в шише. Срок на годност 11.2023г Производител- Германия. Цена-65лв За контакти-0885643994...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Избори
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Есенен салон на изкуствата, Варна 2019 - Програма

Варна
Нощ на театрите, Варна 2019 - Програма

Варна
Любовни писма

Драматичен театър - сцена Филиал
19:00ч.
Не си играй с огъня

Кино Арена - Мол Варна#
12:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
16:50, 19:00, 21:15#ч.
Синема Сити#
15:20, 17:30, 19:40, 21:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
15:15, 17:30, 19:50, 22:10ч.
Киномания Варна, 2019 - Програма

ФКЦ
Спартак

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Паяк в мрежата

ФКЦ - зала "Европа"
20:00ч.
Доза щастие

ФКЦ - зала 6#
19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:45, 15:00, 17:10, 19:20, 21:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:00, 14:15, 16:30, 18:45, 21:00#ч.
Синема Сити
13:30, 15:40, 17:50, 20:00, 22:10ч.
В кръг

Кино Арена - Гранд Мол#
13:00, 18:00, 20:20, 22:40#ч.
ФКЦ - зала 6#
17:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:15, 14:30, 17:00, 19:30, 21:45#ч.
Синема Сити
14:40, 16:50, 19:10ч.
Завръщане

Кино Арена - Гранд Мол#
13:50, 18:40#ч.
ФКЦ - зала 6#
15:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
15:00#ч.
Синема Сити
14:10, 16:30, 18:50, 21:10ч.
Господарка на злото 2

Кино Арена - Мол Варна#
12:45, 15:45#ч.
Синема Сити#
13:50#ч.
Синема Сити#
17:00#ч.
Синема Сити#
14:30, 19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
12:15, 14:10, 16:40ч.
Битката за Мидуей

Кино Арена - Гранд Мол#
20:45#ч.
Синема Сити
13:20, 16:10, 19:00, 21:40ч.
Клара

ФКЦ - зала 6#
11:00#ч.
Синема Сити
14:20, 16:20ч.
Терминатор: Мрачна съдба

Кино Арена - Гранд Мол#
21:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:20#ч.
Синема Сити
20:50ч.
Пълно ускорение

Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 14:00, 17:00, 20:00, 23:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:30, 15:30, 18:30, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:40, 13:10, 14:45, 16:10, 17:45, 19:15, 20:45, 22:15#ч.
Синема Сити#
16:15, 19:15, 22:15#ч.
Синема Сити#
15:45, 18:45, 21:45#ч.
Синема Сити
20:40ч.
Доктор Сън

Кино Арена - Гранд Мол#
16:15, 19:30, 22:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
18:20, 21:30#ч.
Синема Сити
15:30, 18:30, 21:30ч.
Жокера

Кино Арена - Мол Варна#
18:20, 21:30#ч.
Синема Сити
18:15ч.
Каприс

ФКЦ - зала "Европа"
15:00ч.
Семейство Адамс

Кино Арена - Гранд Мол#
11:1513:15, 14:4516:4518:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 13:15, 15:15, 17:20, 19:15#ч.
Синема Сити
13:00, 15:10, 17:10, 19:00ч.
Последната Коледа

Кино Арена - Гранд Мол#
12:00, 14:15, 16:30, 19:10, 21:20#ч.
Синема Сити#
13:45, 16:00, 18:10, 20:20, 22:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:50, 14:40, 17:50, 20:00, 22:20ч.
Обратно броене

Синема Сити
22:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.0 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook