Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Твоето училище!

Традиционната кампания „Подкрепи своето училище“, с която в навечерието на новата учебна година Varna Mall дава шанс на всички ученици от морската столица да спечелят финансова подкрепа за своето школо, набира скорост. От началото на септември възпитаниците на средните, основните и началните...
Спорт

Черно море записа загуба с 0:3 при гостуването си на Левски в среща от 9-ия кръг на efbet Лига, играна на стадион “Георги Аспарухов”. И трите попадения в срещата паднаха през първата част, в рамките на 14 минути. “Моряците” вкараха топката в мрежата на “сините” на два пъти през първите 45 минути...
Транспорт

До края на следващата седмица (бел. ред. тази седмица) във всички автобуси във Варна ще заработи напълно автоматизираната билетна система, съобщи кметът на Варна Иван Портних в интервю за Радио Варна. Той призна, че тя не е функционирала, но обясни, че това е било така заради приетата промяна...
Новини от Варна, региона и света

Арх. Георги Минчев: Намалихме частните имоти в Морската градина

Вторник, 21 Юни 2016 14:53
Източник: topnovini.bg   
(23)   (32)
Сн.: Moreto.net

Архитект Георги Минчев е роден във Варна на 6 ноември 1939 г. Завършва архитектура в София и над 25 г. работи в „Главпроект“. Проектирал е жилищни комплекси в Бенгази и Триполи. Повече от 10 години ръководи частното проектантско бюро „Булис“. Председател на варненската Регионална колегия на Камарата на архитектите в България. Носител на награда „София“, награда „Варна“ и на почетния знак на Камарата на архитектите в България.

- Не стихват споровете кой разреши строителството в Морската градина на Варна, да влизат ли автомобили до съществуващите заведения и жилища, как да изглежда крайбрежната алея. Екип под Ваше ръководство е изработил предварителния проект за тази територия. Нека първо изясним какви са границите на Морската градина и докъде се простира тя, арх. Минчев?

- Ние работихме според плановото задание за устройство на територията на Морската градина и северната крайбрежна зона на Варна – т.нар. Приморска зона. То е направено през май – юни 1998 г., когато кмет беше Христо Кирчев, прието е от Общинския съвет и е забравено. Чак през 2002 г. обявиха конкурс за изготвяне на проект на база на това задание. Колективът, който аз ръководя, го спечели и за по-малко от 1 година направихме предварителен проект, който доработихме, след като беше гледан от експертния съвет на общината.

Плановото задание и нашият проект обхващат две основни части – Морската градина, която се простира от вълнолома на пристанище Варна до Евксиноград, и крайбрежието долу. Горната има 4 основни зони – първа е старата Морска градина, която Антон Новак е правил навремето. Втората е Салтанат - от пътя към комплекс „Хоризонт“ след зоопарка до сегашното кръгово кръстовище за спускане към морето след „Пикадили парк“. Третата зона е Горчивата чешма, която стига до края на урбанизираната територия на града, и четвъртата – Долна Трака до дерето, което слиза до последната буна №109 преди Евксиноград. Номерацията на крайбрежните зони под тях е съответно 5, 6 и т.н.

- Какво се предвиждаше за местността Салтанат?

- През 1998 г. в Салтанат държавни са били 163 дка, или 30% от територията, общински - 250 дка, или 46%, и с искове за реституция по онова време са били 46 дка, или 8%. Тези искове за реституция продължиха и след това и тя бе осъществена за много по-голяма част от имотите. Отделно имаше частна земя в размер на 110 дка, или 20% - една пета от територията си е чисто частна. Според това планово задание има дори и неизяснени 4%, което е 23 – 24 дка. Това също не е малко.

Частните имоти са били или единични, или малки групи, разпръснати по цялата територия. Само при застроените има съсредоточаване в посока към брега. Според заданието терените, предвидени за застрояване или обслужваща дейност, трябва да се групират около трасето на бул. „Княз Борис І“, за да бъдат икономически ефективни. Това трябваше да стане чрез механизма на принудително отчуждаване или по друг начин, като заданието допуска до 40% от сумарните площи на частните имоти да бъдат отчуждени. Това са 72 дка, от които 50 незастроени.

Използвайки чл. 16 от ЗУТ, който разрешава от терена да се вземат до 25% за обществени нужди, ние като проектанти взехме 10% от всеки поземлен имот, за да го направим урегулиран. От близо 200 дка по законен начин успяхме да вземем 20, за да станат общински и да се ползват за озеленяване, за алейна мрежа и др. Постарахме се да преместим единичните частни имоти от ската към булеварда. Така на север се групираха зоните, в които може да се застроява, а в плана беше осигурена богата ивица от зеленина от историческата част на Морската градина чак до Горчивата чешма.

Така намалихме частните имоти на база на закона. В същото време една бедна община като Варна не е отчуждила нито един квадратен метър Обратно – кметът Кирил Йорданов в този период продаде 1 декар общинска земя, което е пълно нарушение.

- Какво от изпълненото в момента строителство е било предвидено?

- Всичко там е само законно, на базата на план-извадки от предварителния проект, който през 2002 г. беше приет от Националния експертен съвет за устройство на територията заедно с план-извадка на крайбрежната зона –съставна зона 5 (стария градски плаж) и съставна зона 6 (плажната зона под Салтанат).

- Салтанат обаче трябваше да е парк за активен отдих, пълен с атракции

- Всичко, което се прави, трябваше да е на базата на коопериране на общинската и частната инициатива и интереси. Имаше предвидени увеселителни, развлекателни заведения, плувни басейни, спортни бази, детски площадки, обществени тоалетни.

Имаше желаещи, например фирма от Пловдив искаше да направи „Варна ленд“, но тя беше спряна, а бяха пробутани други, които да строят жилища. Това е забранено, но по плановото задание се допускат жилища за собствениците на заведението и за охраната. И при одобряване на проектите са намерени вратички - идва някой и казва: „Аз съм собственик, ще живея тук, синът ми ще е управител – и за него едно жилище, дъщеря ми и тя ще работи тук – и за нея апартамент, пък ми трябват 8 души охрана, и за тях по едно жилище...“

Бяхме предвидили хиляди места за паркиране по протежението на бул. „Княз Борис І“ – нито един паркинг не е изпълнен. Разчитахме и на много места по крайбрежната алея – сега са реализирани по-малко от половината. Освен по пътя след кръговото кръстовище за Златни пясъци предвиждахме дотам да се стига по подземен тунел край зоопарка, така че колите да не пресичат градината.

За хората, които ще се разхождат из Морската градина и ще пожелаят да слязат и долу, осигурихме слизане, включително с големи асансьори за по 20 – 30 души. Нищо от това не е направено.

- А как щеше да се поддържа всичко това?

- В заданието изрично е казано, че местните данъци и такси там трябва да са различни.

Дори ако някой иска да живее в парка, направи му живеенето 3 пъти по-скъпо и така ще осигуриш пари за поддръжка на зелената система, за осветление, за охрана. Това трябваше да е една пълноценна зона, а сега като духне вятър, гони тръни между занемарени бивши овощни градини с изпочупени дървета. Та мен са ме нападали кучета там, защото се движат на глутници. В тази зона вечер е страшно да се разхождаш, защото е тъмно. Там би трябвало да има конна ли, велосипедна ли, но някаква полиция, и то платена от тези, които я обитават.

- Защо не се реализира този проект?

- През 2007 г. излезе Законът за устройство на територията, според който в зелените площи – и съществуващите, и предвидените с някакъв план, е забранено всякакво строителство. Не можеш камък върху камък да сложиш. Това е в пълно противоречие с цялото планово задание, направено задълбочено от най-сериозния колектив – на Стефан Стайнов, гледано в общински съвет, в МРРБ. И всичко увяхна – дотук беше, който построил, построил. В цивилизованите страни си има правила и се знае какво ще се случва 10 години напред. При нас някой се изцепи и направи закон, за който после или съжаляваме, или ще променяме.

- Проектирали сте крайбрежната зона много преди да бъде наречена Алея Първа. Как трябваше да се развива?

- Когато ние работихме, теренът беше държавен, след това държавата го продаде на ТИМ. По планово задание там беше предвидено застрояване, то е начертано, влязло е в сила и може да се употреби във всеки момент като скица за проектиране. Но заради променените показатели проектът ни вече може да се реализира наполовина.

Долу би трябвало да има лечебно-профилактични комплекси с използване на минералната вода, съоръжения за водни спортове, атракции, свързани с плаж, вода и риболов. Предвиждаше се нарастване на плажната ивица и навлизане в акваторията с мостици, върху които да има защитени от вълните обекти, включително и за хранене.

В морето пред Траката, където свлачището е много опасно, с геолозите в екипа предложихме остров отпред, където има много сериозна скална банка. Това решение е залегнало и в Общия устройствен план на Варна заедно с разширяване на дамбата.

- Какво ще стане, ако по крайбрежната алея се построят хотели и казина?

Ще стане райско място. По цял свят край морския бряг е пълно с такива заведения и е оживено. А сега, свърши ли лятото, ще видите само няколко паркирали коли с влюбени – останалото е мъртвило. Не може така! Същото е и с бул. „Приморски“ – края на една зона, отвъд която има само парк и море. Вместо там да е пълно с живот и денонощни заведения, на нивото на очите ти са прозорците на мазетата на старите къщи и мирише на ланското зеле. Трагедия!

  (23)  (32)

Коментари
18:04ч. 21 Юни 2016 #3
Dobrilov
Ех, шмайзер, къде прочете че няма да има и едно дръвче. Със сигурност архитекта има повече опит в проектирането от колкото ти в саденето на дръвчета.
Едно не може да стане ясно на ''еколозите'', че бряг на градски плаж НЕ МОЖЕ да остане див и недокоснат от човешка дейност! А самотните плажове който гледаме по снимките просто не са по джоба нито на българина нито на туристите които посещават България.
17:30ч. 21 Юни 2016 #2
шмайзера
Хм, добре платен репортаж..............Всичко да се залее с бетон, да няма и 1 дръвче!!!!!!!!!!!!
15:29ч. 21 Юни 2016 #1
havana
Арх. Георги Минчев е човек с многогодишен опит, браво за интервюто. Имал е много големи амбиции да се развие Варна, дано се сбъдне визията, която е имал за града и парка.
Новини от Варна, региона и света
Varna Mall отново търси училището във Варна, което ще спечели 2000 лева
Днес, 16 Септември 2019 08:47
Традиционната кампания „Подкрепи своето училище“, с която в навечерието на новата учебна година Varna Mall дава шанс на всички ученици от морската столица да спечелят финансова подкрепа за своето школо,...
НАСА разследва предполагаемо НЛО над испанския град Аликанте (видео)
Днес, 16 Септември 2019 13:27
Интригуващо видео, на което се вижда бързо летящ неидентифициран летящ обект в небето над испанския град Аликанте е привлякло сериозно вниманието на Американската агенция за космически изследвания, съобщи...
С музика, слънце и настроение стартира учебната година във Варна (снимки)
Днес, 16 Септември 2019 13:16
Хиляди деца и по-развълнуваните от тях родители и роднини, посрещнаха първия учебен ден във Варна с много песни, танци, стихове и настроение, видя репортер на Moreto.net. С богата програма започна празникът...
Акция на полицията срещу използването на мобилни телефони при шофиране
Днес, 16 Септември 2019 13:04
Служители на „Пътна полиция” започнаха акция за контрол на използването на мобилни телефони от страна на шофьорите на автомобили. Тя ще продължи до 22 септември и се провежда във всички страни членки...
Пчелари от Варненско на бунт, искат затвор за ползването на пестициди
Днес, 16 Септември 2019 12:53
Недоволство сред пчеларите във Варненско. От бранша настояват за по-строг контрол над земеделци, които пръскат с пестициди, както и за забрана на вноса на мед от ЕС. „Безконтролното пръскане с пестициди...
Джамбазки зове ЕК да не допуска инвестиция на "Фолксваген" в Турция
Днес, 16 Септември 2019 12:42
Европейската комисия не трябва да допуска "Фолксваген" да инвестира в Турция. Това заявява българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Позицията на евродепутата по повод...
Част от "Аспарухово" и "Галата" са без вода днес
Днес, 16 Септември 2019 12:31
Част от два квартала във Варна са без вода днес, съобщават от водното дружество. Причината за неудобството е възникнала авария. Засегнати са: кв."Аспарухово" района около улиците "Перекоп";"Макгахан"...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува земеделска земя в цялата страна!
"Терра Агро Инвест" ЕООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ. Приоритетни са следните райони: * Област Варна - цени от 500 - 2200 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 - 2800...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Видеонаблюдение
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Любовта е лудост Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Власт и еротика в рисунка и комикс - Анри Кулев

Галерия "Графит"
Лятна разходка по Ларгото

Галерия Ларго
18:3ч.
Изложба живопис - Добромир Манев-Ману

Градска художествена галерия - Филиал
Изложба илюстрации - Ясен Гюзелев

Галерия Le Papillоn
Изложба акварел - Любен Пашкулски

Галерия „Арт Маркони”
Концерт на Il Volo

ДКС - Зала Конгресна
20:00ч.
Паметта на водата

Драматичен театър - сцена Филиал
19:00ч.
Аладин

Синема Сити
11:45ч.
Сами вкъщи 2

Синема Сити
12:15ч.
Неприятности с теб

ФКЦ - зала 5
18:00ч.
Цар Лъв

ФКЦ - зала 6#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 14:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:20#ч.
Синема Сити
11:20, 13:40, 16:00, 18:40ч.
Код: Ангелът

ФКЦ - зала 6#
19:30#ч.
Синема Сити#
14:50, 17:20, 19:50, 22:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:20, 16:50, 19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
12:30, 15:00, 17:30, 21:20, 22:40ч.
Надалеч полети

ФКЦ - зала 6
16:00ч.
Микеланджело: Безкрайност

ФКЦ - зала "Европа"
18:30ч.
Влюбен в жена си

ФКЦ - зала 6
17:45ч.
То: Част втора

Синема Сити#
14:20, 17:40, 20:50#ч.
Синема Сити#
18:30, 21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:15, 15:00, 16:40, 18:20, 20:10, 21:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
14:00, 17:20, 20:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:20, 15:40, 19:00, 22:20#ч.
Синема Сити
12:30, 15:40, 19:00, 22:15ч.
Да свалиш Уолстрийт

ФКЦ - зала 1#
17:30#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:00, 19:00, 21:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:15, 17:10, 20:15#ч.
Синема Сити
13:10, 15:30, 17:50, 20:10, 22:30ч.
Далеч от брега

ФКЦ - зала 1
20:00ч.
Граница

ФКЦ - зала 5
20:15ч.
Angry birds 2: Филмът

Синема Сити#
12:00, 14:00, 16:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:50, 12:45, 13:50, 14:50, 16:10, 17:10, 18:15, 19:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 12:10, 13:20, 14:30, 15:30, 16:40, 17:40, 18:50, 19:50#ч.
Синема Сити#
11:30, 13:30#ч.
Синема Сити
11:00, 13:00, 15:00, 17:10, 19:20ч.
Имало едно време в Холивуд

Синема Сити#
18:20, 20:20, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
11:50, 15:10, 18:20, 21:40ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook