Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Бивш мюфтия на София: Едната ми съпруга е законна, другата - духовна

Вторник, 3 Май 2016 10:10
Източник: bTVnews   
Али Хайредин е проповедник с две съпруги, бивш районен мюфтия на Смолян и София, подсъдим по първото дело за радикален ислям и наказан от съда с глоба за участие в нерегистрирана у нас религиозна организация.

С бившия районен мюфтия на Смолян и София живее в Дагоново, близо до Якоруда. За семейството си не иска да говори, защото темата е деликатна и за двете му съпруги - и за законната, и за духовната. Преди 9 години е показвал само жената, с която има духовен брак.

Казва, че темата не го притеснява. „Това, което посочва Корана е едноженството. Другото е изключение. Позволено е, но има уговорка в Корана, Аллах я поставя: ако ви е страх, че няма да бъдете справедливи, по-добре една. А никога няма да можете да бъдете справедливи”, казва Хайредин.

Всяка разпоредба на Корана е в името на справедливостта, разяснява той. „Всички изследвания показват, че по принцип жените са повече от мъжете. Съотношението е 4 или 5. При положение, че една жена остане свободна, казва: Господи, защо аз не мога да съм. Този закон, ако не може да решава въпросът, какъв закон е. Имаше много протести от жени в Русия и по целия свят, които искат този закон да се премахне, защото не могат да си нарисуват мъже. Това е нормалното! Това е естественото. И ако законът в Корана беше за едноженство, той нямаше да бъде справедлив. Акцентът е ясен: ако не можете да сте справедливи, по-добре една”, казва Хайредин.

Едната от жените поне трябва да е съгласна и да има разбиране, щом се стигнало до съжителство - щом се е съгласила, това си е нейният избор. В ислямския свят, дори където обществото е свикнало, едва ли съпругите са доволни. Аз не съм чул. Само за един случай знам - това беше на един познат, учен човек. Починал неговия най-близък приятел и той взел съпругата му. И така много добре се разбирали. Няма никакви проблеми, казва - той е приел всъщност близък човек в семейството си”, разказва проповедникът.

В 13:33 ч. започва обедната молитва. Делничен ден е, повечето мъже работят. Едва десетина, на различна възраст кланят по време на Намаз. Според Хайредин джамиите никога не са били място, което плаши, а всичко друго е политическа пропаганда.Той осъжда намеренията на кмета на Пазарджик, партия ВМРО и главния прокурор да забранят бурките.

„Тези хора дори не са запознати колко бурки има в България. Аз мога да ви кажа, че в началото на процеса са били 8 жени с бурки, сега са 28. За 30 жени сега да създаваме настроения. Жените в Пазарджик носят лифаам, възприели са го и тук трябва да се зададе въпросът „защо”. Естествено, това е големият въпрос - често търсим отговори като така им е наложено, така им е платено, така са купени. Неща, които звучат абсурдно: някой да й плати и да е вярващ - значи тези хора до скоро не са били вярващи - сега претендират, че е са вярващи”, смята проповедникът.

В основата стои пренебрегването на тази общност - тя е пренебрегната и от мюсюлмани, и от християни. Непознаването на религията е големият проблем. Като им е казано: вижте, това е богоугодно дело. Не е вярно. Аллах е постановил кое е богоугодно: да си поставят забрадките и да не показват сексапил. Невъзможно е всевишният да разпореди нещо, което няма как човек да го възприеме нормално, защото бог е именувал човек да има лице. Лицето е лице, не е гръб - и как ще иска да го закрие, лицата са за да се разпознаваме. Дезинформацията и невежеството, а не пари и опасни влияния са причината обликът на ромската махала в Пазарджик да е все по-забулен”, смята Хайредин.

На въпрос дали е опасно хора, които не осмислят дадена религия да се занимават с нея, проповедникът отговаря: „Посочете ми от Пазарджик един мюсюлманин, който да е извършил престъпление”.

По думите ми обвиненията за подпомагане на бойци на „Ислямска държава”, както и снимките на Ахмед Муса пред знамето на групировката нанасят щети на исляма. „Аз ако ги видя с това ще им кажа: не правете глупости. Бих им казал, че това са кокошкарски работи. Ако има аргументи, че тези хора правят нередни неща, трябва да има действия”, допълни Хайредин.

Опасност от насилие в името на религията в България няма, категоричен е Али Хайредин. „В България няма никаки основания за подобно нещо. В Пазарджик говорим за 30 жени и в един момент тръгваме със забрани. Нещата ще ги подкара накъде?! От 8 бурки станаха 28 в края на процеса. Ще засили интереса. И ако това е превенция, ако това е начин за справяне с проблема, аз не мога да се съглася!”, казва той.

Въпреки че обвинява политиците за разделението, Хайредин подкрепя участието на духовни лица в политически проекти, ако те целят добро за обществото. По думите му няма нищо нередно членове на новата партия на Лютви Местан ДОСТ да са бивши имами.

Самият Али Хайредин на е бил делегат на учредителното събрание на ДОСТ. Той от години не е в мюфтийството. Продължава да разпространява възгледите си за религията в джамиите и в Дагоново, и в селата наоколо.

Коментари
15:10ч. 3 Май 2016 #3
канна
1. За идентификация на дадено лице трябва се вижда самото лице.
2. Под "полите" на тези хиджаби може да навият някой циг да си сложи експлозиви за пари. Ама защо никой в общественото пространство не коментира именно тази опасност!?!
15:06ч. 3 Май 2016 #2
бай Ганьо
Стига с този феодален разврат. Навремето не е имало видео и играчки, а и заради войните мъжете са били по-малко, днес не е така
15:04ч. 3 Май 2016 #1
Възелин Магарешки
Коментарът е премахнат
Причина: Нецензурно съдържание
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Четвъртък, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Четвъртък, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Агресията става основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
Четвъртък, 28 Март 2024 16:30
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата,...
Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април
Четвъртък, 28 Март 2024 16:16
"Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или друг клавиш създава вибрациите на човешката душа." Василий Кандински От 1-ви април до 7-ми май 2024...
2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Четвъртък, 28 Март 2024 16:03
2,5% от Брутния вътрешен продукт на страната да бъдат отделени за отбрана. Това поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по време на отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния...
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Четвъртък, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Четвъртък, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.5 + 3.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook