Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Проучване, което да установи какво е нивото на радон в училищата и детските градини във Варна, предстои да бъде направено, научи Moreto.net. Изследването е част от Националния план за действие за намаляване на риска от облъчване за 2020 г. Радонът е естествен радиоактивен газ, който...
Новини

Ремонтни дейности на тротоарите и на уличните настилки се извършват в момента в район "Одесос", научи Moreto.net. По график вървят дейностите на ул. "Георги Раковски" - в участъка между ул. "Ген. Колев" и ул. "Иван Драсов", както и на ул. "Ангел Кънчев" - между ул. "Дрин" и ул. "Д-р Пискюлиев"...
Здраве

Гръбначният стълб при възрастните се състои от надлъжно разположени прешлени. Те са 33 на брой – 24 в до кръстцовата част, 5 в кръстцовия отдел, и 4- в опашната част. В даден момент от живота си всеки от нас е изпитвал болка в областта на гърба. Но знаем ли какви са възможните причини за това? Знаем ли как да се справим с това състояние? 1. Подложени сме на стрес....
Новини от Варна, региона и света

Зелени организации искат дискусия за бъдещето на Морската градина

Сряда, 16 Март 2016 14:04
Източник: Moreto.net   
(24)   (51)

Дискусия за бъдещето на Морската градина поискаха чрез отворено писмо до различни институции и медиите зелени организации от Варна, научи Moreto.net.

Формалният повод за това отворено писмо са публикации в медиите относно инвестиционен интерес от страна на търговско дружество да строи атракциони, хотели и паркинги в имот, собственост на Министерството на отбраната и находящ се на територията на Морската градина. Информацията беше опровергана още същия ден, отново в медиите, но притеснението сред обществото остава, пишат от "Зелена Варна" и "Варна диша".

Според тях подобни публикации може да се счетат за безобидни от много граждани и институции, но те са само „върха на айсберга” относно казуса „Морската градина” на Варна.

По-нататък в писмото е написано:

Преди повече от век, когато Варна е била значително по -малък град, един далновиден кмет (или както е модерно в днешно време да бъдат наричани подобни хора, визионер) - Михаил Колони - е преценил, че за да има бъдеще поверения му за управление град, то той трябва да има модерна и представителна визия. Основен акцент на неговия план е изграждането на градска градина. Мястото на подобен парк разбира се, е било до морето, както подобава на един морски град, който има амбиции да развива туризъм. Със задачата е натоварен известния чешки паркостроител Антон Новак, автор на множество паркове в Европа. Няма да е пресилено да се каже, че той е създал един шедьовър. Парк, който, макар и претърпял множество интервенции, е оцелял (за голяма радост на всички) и днес е известен като „историческото ядро на Морската градина”, паметник на градинското и парково изкуство.

През годините, както по времето на Царска България, така и по времето на социализма, паркът е растял заедно с града, като дори имало е план той да достига до курортните комплекси на север. Уви, този план не е осъществен до край, но паркоустройствени мероприятия, в по-голяма или по-малка степен, са били проведени до Евксиноград.

За съжаление тази тенденция не беше запазена през последните двайсет и повече години. „Приморски парк” започна да се застроява откъм Евксиноград, след това новите сгради започнаха да се появяват и в района на Почивка. След сградите по алеите на свой ред се появиха и автомобилите, а скатът към плажа беше отделен от територията на парка и продаден на „Холдинг Варна” АД с една изключително съмнителна процедура. В крайна сметка щенията на малки и големи инвеститори, съзнателно или не, създават опасност Морската градина на Варна на хартия да е парк, но реално да бъде сведена до размерите на т.н. „историческо ядро” – така, както е бил преди повече от 100 години, когато Варна е била в десетки пъти по-малка и с по-малко население. А всъщност четвърти пореден приет градоустройствен план показва, че Морската градина продължава до Евксиноград! И не само това, наличие е и опасност Морската градина да не може да оправдава името си „Морска” (нито „Приморски парк” – „Приморски”), тъй като излазът й на море е силно ограничен.

Колко е важна Морската градина за варненци може да се види всеки ден. Не само през лятото алеите на парка са пълни с хора. Поне тези, които не са окупирани от автомобили. Морската градина е любимо място за разходка и спорт в известна степен и поради факта, че е една от малкото зелени площи в града. Но Морската градина не е важна само за жителите на града, а и за туризма, тя е лицето на Варна, без нея града ще изгуби своята идентичност. Колкото и да е красива историческата част, то тя е крайно недостатъчна за съвременните условия. Това би трябвало да се осъзнава от всеки далновиден управляващ, който иска да постави името си редом до това на Михаил Колони, вместо да се нареди до това на Кирил Йорданов. Няма да е пресилено да се каже, че Морската градина е национално богатство.

Всичко това нямаше как да остане незабелязано от обществото и най-значимата реакция на гражданите беше през 2012г., когато над 3 000 човека се събрахме на протест пред сградата на Общината по времето, когато се приемаше новия ОУП на гр. Варна. Благодарение на тези протести беше осуетено до голяма степен официалното превръщане на огромна част от „Приморски парк” в поредния варненски квартал. Но борбата на гражданите, загрижени за парка, не се ограничи с това. Продължиха да се организират протести срещу колите в парка и безобразията, които продължават и до днес, като например нови строежи, прикрити под фасадата на ремонти.

За съжаление не закъсняха атаки и провокации от всякакво естество. Тези провокации не са една и две, но можем да посочим няколко най-фрапиращи - наскоро, по време на местните избори, беше хакната и изтрита най-голямата фейсбук група „Варна може да защити Морската си градина” с над 35 000 активни членове. Последва организирана атака чрез съобщения до медиите, при която беше злепоставен видният обществен деятел и политолог проф. Николай Маринов.

Последната атака е посочения в началото повод за това писмо. Считаме, че това далеч не е безобидна проява на лош вкус на някой, който иска да си направи прибързана първоаприлска шега. Обръщаме внимание, че в медийните публикации се говори за писмо до държавна институция, а именно Областния управител на област Варна. Субект в това писмо е имот в „Приморски парк”, собственост на Министерство на отбраната. Имот, който по ОУП е предвиден за нова зоологическа градина. Нещо повече, намеренията, които са посочени, следват схема, която виждаме да се прилага не веднъж през последните двайсет и шест години – умишлено или не обществено значими ценности се оставят на произвола на съдбата, след което биват продадени на инвеститори с обещанието, че ще бъдат облагородени и обществото ще спечели от това, а в крайна сметка ползите са само и единствено за определен, ограничен кръг от хора.

Въпреки че информацията беше опровергана от журналисти (но не и от държавни институции), то тя може да бъде смятана за своеобразен тест на общественото мнение и да бъде „подгрято” за подобна инициатива.

Тук вмъкваме въпросa за отговорността на четвъртата власт - медиите. Публикуването на подобна невярна и подвеждаща информация превръща медиите в участници в кампания за обществена дезинформация и е в разрез с "Етичния кодекс на българската журналистика", в който първи и основен принцип е ТОЧНОСТ - предоставянето на достоверна информация на обществото без скриване или изопачаване на факти, без публикуване на невярна информация, без подвеждане на обществото, с ясно и точно посочване на текстове, документи, образци. С тревога наблюдаваме превръщането на медийната среда в поле за саморазправа с лица и обществени каузи, които са неудобни за власт и институции и резултатите от нея засягат не само упоменатите лица и организации, а вредят на цялото гражданско общество.

Поради всички тези причини призоваваме:

1. Да бъде разследван начинът, по който беше реституирана, продадена и в крайна сметка застроена голяма част от „Приморски парк” (Морската градина на Варна).

2. Да се даде яснота и пълно законово обяснение за концесионните отношения на Крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев” – кой отговаря за стопанисването на обектите по нея, кой носи отговорност за състояниeто на буните, кой би понесъл отговорността при евентуално прегазване на разхождащи се и плажуващи хора по алеята, кой извършва течащият в момента ремонт на Градските бани и т.н.

3. Да се организира обществена дискусия за бъдещето на Морската градина, на която да се вземат решения и бъдат предприети действия за запазване и развитие на нейните обществени функции, така че гражданите на Варна да се гордеят със своя най-известен и любим парк.

4. Да бъдат разследвани всички описани случаи на целенасочена дезинформация и да се разкрие кой стои зад тях. Убедени сме, че това е добре организирана и режисирана кампания не само срещу гражданското общество на Варна, но и срещу Морската градина, срещу бъдещето на града.

  (24)  (51)

Коментари
17:16ч. 16 Март 2016 #4
bibef
Като недоволствате от зелените, ще се радвате когато вместо зоологическа градина по план ви направят Аква-парк (както четох) , така ли?
15:21ч. 16 Март 2016 #3
Онзи с портниха
Той Цацаров ги метна. Супер изнудвачи са тези "зелени"
15:01ч. 16 Март 2016 #2
darky
Видя ли зелени организации и чета с недоверие. В последно време имаше няколко статии именно за това, че голяма част от тях са водени главно от целта си да защитават определени частни интереси, а не толкова екологични. Направи ми впечатление, че всичката информацията в крайна сметка е опровергана, но те продължават да се "притесняват" и недоволстват, което странно ме навежда на мисълта, че може би именно това да е бил замисъла на подобен фалшив сигнал, които да им даде повод да се появят отново в медийното пространство.
14:20ч. 16 Март 2016 #1
turbo
Досадно стана вече... То не бяха палатки,не бяха глупости, цялата държава се занимава с няколкото самоназначили се еколога и безкрайните им истерии.
Новини от Варна, региона и света
16% намалениe в строителен хипермаркет "Алати" на "Денят Х"
Четвъртък, 14 Ноември 2019 13:31
Възползвайте се от 16 % отстъпка на 16 ноември (събота) в строителен хипермаркет „Алати“. През целия ден от 8.00ч. до 20.30ч. ще имате тази възможност, не я пропускайте! Какво ще ви донесе „Денят...
9 причини за болки в гърба
Четвъртък, 14 Ноември 2019 12:11
Гръбначният стълб при възрастните се състои от надлъжно разположени прешлени. Те са 33 на брой – 24 в до кръстцовата част, 5 в кръстцовия отдел, и 4- в опашната част. В даден момент от живота си всеки...
Дерматологът д-р Бъклова: При гъбички по ноктите, потърсете на време лекар
Четвъртък, 14 Ноември 2019 08:36
Д-р Десислава Бъклова е най-новият специалист в екипа на Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Лекарката има редица квалификации и богат опит в сферата на кожните и венерически болести. В сезона...
Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения
Четвъртък, 14 Ноември 2019 19:32
Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение, ако незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си. Човечестовото е заплашено...
Пето издание на фолклорния фестивал "Срещи на приятелството" ще се състои във Варна
Четвъртък, 14 Ноември 2019 19:14
За пета година във Варна ще се състои Национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“, научи Moreto.net. Входът за концертите е свободен. Фестивалът, който ще се проведе между 21 и...
Германия направи ваксинирането задължително
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:59
Германският Бундестаг одобри закон, който ще направи ваксинирането против морбили задължително в детските градини и училищата от 1 март 2020 г., съобщи ДПА. За нарушителите е предвидена глоба в размер...
Хванаха криминално проявен да краде акумулатор от автомобил във Варна
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:40
Задържаха мъж за кражба на авточасти, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 13 ноември е подаден сигнал за кражба на акумулатор от л.а. "Опел", паркиран в двора на частен имот във Варна....
Социалните работници с искане за по-високи заплати
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:24
Начална заплата от 1000 лева и промяна в класфикатора на длъжностите, която да въведе изискване за бакалавърска степен на социалните работници, поискаха служители на дирекциите "Социално подпомагане" и...
Без ток утре във Варна ще са...
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:12
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 ноември, с нарушения в електрозахранването ще са абонатите в местност във Варна, съобщиха от Енерго...
Затягат използването на антибиотици чрез национална стратегия
Четвъртък, 14 Ноември 2019 18:01
Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите са готови с Националната програма срещу антимикробната резистентност. Това съобщи на дискусия за използването на антибиотици...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Избори
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Изложба икони - Атанас Атанасов и Станимир Желев

Галерия "Тереза"
ReForget Your Past

Галерия "Contemporary space"
Синя нишка - Арт-група „Сряда 5“

Градска художествена галерия
Духовна връзка - Хари и Пенка Атанасови

Градска художествена галерия - Филиал
Присъствие-6 - изложба на Димитър Манолов

Галерия „Арт Маркони”
Изложба на Михалис Гарудис

Галерия "Графит"
5-ти Международен Салон за Дигитална и Принт Арт фотография Варна

Градска художествена галерия
Бохеми

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Вицария във Варна - Вицове OPEN MIC

Бар Cheers Whisky and Cocktails
21:00ч.
Концерт на Peter Bence

ФКЦ - зала 1
20:00ч.
Малко нощна музика

Радио Варна
18:00ч.
Есенен салон на изкуствата, Варна 2019 - Програма

Варна
Нощ на театрите, Варна 2019 - Програма

Варна
Любовни писма

Драматичен театър - сцена Филиал
19:00ч.
Не си играй с огъня

Кино Арена - Мол Варна#
12:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
16:50, 19:00, 21:15#ч.
Синема Сити#
15:20, 17:30, 19:40, 21:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
15:15, 17:30, 19:50, 22:10ч.
Киномания Варна, 2019 - Програма

ФКЦ
Спартак

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Паяк в мрежата

ФКЦ - зала "Европа"
20:00ч.
Доза щастие

ФКЦ - зала 6#
19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:45, 15:00, 17:10, 19:20, 21:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:00, 14:15, 16:30, 18:45, 21:00#ч.
Синема Сити
13:30, 15:40, 17:50, 20:00, 22:10ч.
В кръг

Кино Арена - Гранд Мол#
13:00, 18:00, 20:20, 22:40#ч.
ФКЦ - зала 6#
17:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:15, 14:30, 17:00, 19:30, 21:45#ч.
Синема Сити
14:40, 16:50, 19:10ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook