Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Здраве

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщават от Инспекцията за Moreto.net. Броят на регистрираните чревни инфекции е без промяна от предходната седмица - 38 случая, представени от: 33 ентероколита...
Първи учебен ден

Близо 2900 първокласници ще влязат за първи път в класните стаи на варненските училища. Общият брой на учениците, които ще прекрачат училищния праг в морската столица е 32 320, а броят на децата в общинските детски градини е над 10 000. В първа възрастова група ще влязат 2600 деца...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

Зелени организации искат дискусия за бъдещето на Морската градина

Сряда, 16 Март 2016 14:04
Източник: Moreto.net   
(24)   (51)

Дискусия за бъдещето на Морската градина поискаха чрез отворено писмо до различни институции и медиите зелени организации от Варна, научи Moreto.net.

Формалният повод за това отворено писмо са публикации в медиите относно инвестиционен интерес от страна на търговско дружество да строи атракциони, хотели и паркинги в имот, собственост на Министерството на отбраната и находящ се на територията на Морската градина. Информацията беше опровергана още същия ден, отново в медиите, но притеснението сред обществото остава, пишат от "Зелена Варна" и "Варна диша".

Според тях подобни публикации може да се счетат за безобидни от много граждани и институции, но те са само „върха на айсберга” относно казуса „Морската градина” на Варна.

По-нататък в писмото е написано:

Преди повече от век, когато Варна е била значително по -малък град, един далновиден кмет (или както е модерно в днешно време да бъдат наричани подобни хора, визионер) - Михаил Колони - е преценил, че за да има бъдеще поверения му за управление град, то той трябва да има модерна и представителна визия. Основен акцент на неговия план е изграждането на градска градина. Мястото на подобен парк разбира се, е било до морето, както подобава на един морски град, който има амбиции да развива туризъм. Със задачата е натоварен известния чешки паркостроител Антон Новак, автор на множество паркове в Европа. Няма да е пресилено да се каже, че той е създал един шедьовър. Парк, който, макар и претърпял множество интервенции, е оцелял (за голяма радост на всички) и днес е известен като „историческото ядро на Морската градина”, паметник на градинското и парково изкуство.

През годините, както по времето на Царска България, така и по времето на социализма, паркът е растял заедно с града, като дори имало е план той да достига до курортните комплекси на север. Уви, този план не е осъществен до край, но паркоустройствени мероприятия, в по-голяма или по-малка степен, са били проведени до Евксиноград.

За съжаление тази тенденция не беше запазена през последните двайсет и повече години. „Приморски парк” започна да се застроява откъм Евксиноград, след това новите сгради започнаха да се появяват и в района на Почивка. След сградите по алеите на свой ред се появиха и автомобилите, а скатът към плажа беше отделен от територията на парка и продаден на „Холдинг Варна” АД с една изключително съмнителна процедура. В крайна сметка щенията на малки и големи инвеститори, съзнателно или не, създават опасност Морската градина на Варна на хартия да е парк, но реално да бъде сведена до размерите на т.н. „историческо ядро” – така, както е бил преди повече от 100 години, когато Варна е била в десетки пъти по-малка и с по-малко население. А всъщност четвърти пореден приет градоустройствен план показва, че Морската градина продължава до Евксиноград! И не само това, наличие е и опасност Морската градина да не може да оправдава името си „Морска” (нито „Приморски парк” – „Приморски”), тъй като излазът й на море е силно ограничен.

Колко е важна Морската градина за варненци може да се види всеки ден. Не само през лятото алеите на парка са пълни с хора. Поне тези, които не са окупирани от автомобили. Морската градина е любимо място за разходка и спорт в известна степен и поради факта, че е една от малкото зелени площи в града. Но Морската градина не е важна само за жителите на града, а и за туризма, тя е лицето на Варна, без нея града ще изгуби своята идентичност. Колкото и да е красива историческата част, то тя е крайно недостатъчна за съвременните условия. Това би трябвало да се осъзнава от всеки далновиден управляващ, който иска да постави името си редом до това на Михаил Колони, вместо да се нареди до това на Кирил Йорданов. Няма да е пресилено да се каже, че Морската градина е национално богатство.

Всичко това нямаше как да остане незабелязано от обществото и най-значимата реакция на гражданите беше през 2012г., когато над 3 000 човека се събрахме на протест пред сградата на Общината по времето, когато се приемаше новия ОУП на гр. Варна. Благодарение на тези протести беше осуетено до голяма степен официалното превръщане на огромна част от „Приморски парк” в поредния варненски квартал. Но борбата на гражданите, загрижени за парка, не се ограничи с това. Продължиха да се организират протести срещу колите в парка и безобразията, които продължават и до днес, като например нови строежи, прикрити под фасадата на ремонти.

За съжаление не закъсняха атаки и провокации от всякакво естество. Тези провокации не са една и две, но можем да посочим няколко най-фрапиращи - наскоро, по време на местните избори, беше хакната и изтрита най-голямата фейсбук група „Варна може да защити Морската си градина” с над 35 000 активни членове. Последва организирана атака чрез съобщения до медиите, при която беше злепоставен видният обществен деятел и политолог проф. Николай Маринов.

Последната атака е посочения в началото повод за това писмо. Считаме, че това далеч не е безобидна проява на лош вкус на някой, който иска да си направи прибързана първоаприлска шега. Обръщаме внимание, че в медийните публикации се говори за писмо до държавна институция, а именно Областния управител на област Варна. Субект в това писмо е имот в „Приморски парк”, собственост на Министерство на отбраната. Имот, който по ОУП е предвиден за нова зоологическа градина. Нещо повече, намеренията, които са посочени, следват схема, която виждаме да се прилага не веднъж през последните двайсет и шест години – умишлено или не обществено значими ценности се оставят на произвола на съдбата, след което биват продадени на инвеститори с обещанието, че ще бъдат облагородени и обществото ще спечели от това, а в крайна сметка ползите са само и единствено за определен, ограничен кръг от хора.

Въпреки че информацията беше опровергана от журналисти (но не и от държавни институции), то тя може да бъде смятана за своеобразен тест на общественото мнение и да бъде „подгрято” за подобна инициатива.

Тук вмъкваме въпросa за отговорността на четвъртата власт - медиите. Публикуването на подобна невярна и подвеждаща информация превръща медиите в участници в кампания за обществена дезинформация и е в разрез с "Етичния кодекс на българската журналистика", в който първи и основен принцип е ТОЧНОСТ - предоставянето на достоверна информация на обществото без скриване или изопачаване на факти, без публикуване на невярна информация, без подвеждане на обществото, с ясно и точно посочване на текстове, документи, образци. С тревога наблюдаваме превръщането на медийната среда в поле за саморазправа с лица и обществени каузи, които са неудобни за власт и институции и резултатите от нея засягат не само упоменатите лица и организации, а вредят на цялото гражданско общество.

Поради всички тези причини призоваваме:

1. Да бъде разследван начинът, по който беше реституирана, продадена и в крайна сметка застроена голяма част от „Приморски парк” (Морската градина на Варна).

2. Да се даде яснота и пълно законово обяснение за концесионните отношения на Крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев” – кой отговаря за стопанисването на обектите по нея, кой носи отговорност за състояниeто на буните, кой би понесъл отговорността при евентуално прегазване на разхождащи се и плажуващи хора по алеята, кой извършва течащият в момента ремонт на Градските бани и т.н.

3. Да се организира обществена дискусия за бъдещето на Морската градина, на която да се вземат решения и бъдат предприети действия за запазване и развитие на нейните обществени функции, така че гражданите на Варна да се гордеят със своя най-известен и любим парк.

4. Да бъдат разследвани всички описани случаи на целенасочена дезинформация и да се разкрие кой стои зад тях. Убедени сме, че това е добре организирана и режисирана кампания не само срещу гражданското общество на Варна, но и срещу Морската градина, срещу бъдещето на града.

  (24)  (51)

Коментари
17:16ч. 16 Март 2016 #4
bibef
Като недоволствате от зелените, ще се радвате когато вместо зоологическа градина по план ви направят Аква-парк (както четох) , така ли?
15:21ч. 16 Март 2016 #3
Онзи с портниха
Той Цацаров ги метна. Супер изнудвачи са тези "зелени"
15:01ч. 16 Март 2016 #2
darky
Видя ли зелени организации и чета с недоверие. В последно време имаше няколко статии именно за това, че голяма част от тях са водени главно от целта си да защитават определени частни интереси, а не толкова екологични. Направи ми впечатление, че всичката информацията в крайна сметка е опровергана, но те продължават да се "притесняват" и недоволстват, което странно ме навежда на мисълта, че може би именно това да е бил замисъла на подобен фалшив сигнал, които да им даде повод да се появят отново в медийното пространство.
14:20ч. 16 Март 2016 #1
turbo
Досадно стана вече... То не бяха палатки,не бяха глупости, цялата държава се занимава с няколкото самоназначили се еколога и безкрайните им истерии.
Новини от Варна, региона и света
Varna Mall отново търси училището във Варна, което ще спечели 2000 лева
Днес, 16 Септември 2019 08:47
Традиционната кампания „Подкрепи своето училище“, с която в навечерието на новата учебна година Varna Mall дава шанс на всички ученици от морската столица да спечелят финансова подкрепа за своето школо,...
Пчелари от Варненско на бунт, искат затвор за ползването на пестициди
Днес, 16 Септември 2019 12:53
Недоволство сред пчеларите във Варненско. От бранша настояват за по-строг контрол над земеделци, които пръскат с пестициди, както и за забрана на вноса на мед от ЕС. „Безконтролното пръскане с пестициди...
Джамбазки зове ЕК да не допуска инвестиция на "Фолксваген" в Турция
Днес, 16 Септември 2019 12:42
Европейската комисия не трябва да допуска "Фолксваген" да инвестира в Турция. Това заявява българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Позицията на евродепутата по повод...
Част от "Аспарухово" и "Галата" са без вода днес
Днес, 16 Септември 2019 12:31
Част от два квартала във Варна са без вода днес, съобщават от водното дружество. Причината за неудобството е възникнала авария. Засегнати са: кв."Аспарухово" района около улиците "Перекоп";"Макгахан"...
Първи учебен ден за 700 хиляди ученици
Днес, 16 Септември 2019 12:21
Над 700 хил. ученици влизат в понеделник в класните стаи в цялата страна. От тях 60 хил. са първокласниците по данни на Министерството на образованието и науката. По данни на ведомството родителите на...
От днес започват безплатни изследвания за туберкулоза във варненския Тубдиспансер
Днес, 16 Септември 2019 12:10
Безплатни изследвания за туберкулоза ще се проведат във Варна в рамките на "Седмица на отворените врати” в „Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна”, припомня...
Обмислят 4-дневна работна седмица в Русия
Днес, 16 Септември 2019 12:00
Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния проект за повишаване на производителността, пише вестник "Известия"....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Видеонаблюдение
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Любовта е лудост Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Цар Лъв

ФКЦ - зала 6#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 14:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:20#ч.
Синема Сити
11:20, 13:40, 16:00, 18:40ч.
Код: Ангелът

ФКЦ - зала 6#
19:30#ч.
Синема Сити#
14:50, 17:20, 19:50, 22:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:20, 16:50, 19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
12:30, 15:00, 17:30, 21:20, 22:40ч.
Надалеч полети

ФКЦ - зала 6
16:00ч.
Микеланджело: Безкрайност

ФКЦ - зала "Европа"
18:30ч.
Влюбен в жена си

ФКЦ - зала 6
17:45ч.
То: Част втора

Синема Сити#
14:20, 17:40, 20:50#ч.
Синема Сити#
18:30, 21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:15, 15:00, 16:40, 18:20, 20:10, 21:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
14:00, 17:20, 20:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:20, 15:40, 19:00, 22:20#ч.
Синема Сити
12:30, 15:40, 19:00, 22:15ч.
Да свалиш Уолстрийт

ФКЦ - зала 1#
17:30#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:00, 19:00, 21:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:15, 17:10, 20:15#ч.
Синема Сити
13:10, 15:30, 17:50, 20:10, 22:30ч.
Далеч от брега

ФКЦ - зала 1
20:00ч.
Граница

ФКЦ - зала 5
20:15ч.
Angry birds 2: Филмът

Синема Сити#
12:00, 14:00, 16:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:50, 12:45, 13:50, 14:50, 16:10, 17:10, 18:15, 19:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 12:10, 13:20, 14:30, 15:30, 16:40, 17:40, 18:50, 19:50#ч.
Синема Сити#
11:30, 13:30#ч.
Синема Сити
11:00, 13:00, 15:00, 17:10, 19:20ч.
Имало едно време в Холивуд

Синема Сити#
18:20, 20:20, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
11:50, 15:10, 18:20, 21:40ч.
Имението Даунтън

Кино Арена - Гранд Мол#
14:40, 19:30, 22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 16:20, 20:30, 21:20#ч.
Синема Сити
11:40, 14:10, 16:40, 19:10, 21:40ч.
Щиглецът

Кино Арена - Мол Варна#
15:10, 17:45, 20:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:50, 18:30, 21:00#ч.
Синема Сити
13:00, 16:00, 19:00, 22:00ч.
Момчета за пример

Кино Арена - Гранд Мол#
11:15#ч.
Синема Сити
18:10, 21:00ч.
Докато смъртта ни раздели

Кино Арена - Гранд Мол#
16:30, 22:10#ч.
Синема Сити
14:15, 16:20, 21:20ч.
Бързи и яростни: Хобс и Шоу

Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 22:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 13:10, 18:45, 21:30#ч.
Синема Сити#
15:40#ч.
Синема Сити
13:20, 16:10, 18:50, 21:30ч.
Истории от морското дъно

Военноморски музей
Хлябът и виното - от древността до наши дни

Археологически музей
1968 - от първа ръка

Археологически музей
Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook