Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Образование

За родителите предстои ново изпитание, да останат у дома с децата си в пролетната ваканция в условията на извънредно положение, научи Moreto.net Учениците ще имат пролетна ваканция и ще почиват от 13 до 20 април, стана ясно днес от изявлението на просветният министър Красимир Вълчев...
За деца

Децата също принудително прекарват много време у дома, в изолация, и с намалена двигателна активност. Ако на нас ни се отразява зле липсата на движение, ходенето на фитнес или тренировка, за тях, лишени от елементарна разходка в парка, положението е още по-драматично....
Новини

От т.нар. „мярка 60/40“ на правителството за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с COVID-19, смятат да се възползват едва 8% от българските работодатели, научи Moreto.net. Най-голям процент от тях готвят съкращения на персонала, друга голяма част ще пуска служителите...
Новини от Варна, региона и света

Николай Райчев: Разликата между ВУМ-Варна и другите български университети е епохална

Рекламна публикация


Понеделник, 25 Януари 2016 09:50
(158)   (81)  

Николай Райчев е международно признат специалист по информационни технологии и директор на академичното „Училище по компютърни науки“ на Висше Училище по Мениджмънт - Варна. Двете бакалавърски програми, които училището предлага – „Бизнес информационни системи“ и „Софтуерни системи и технологии“, подготвят студентите за висококвалифицирани софтуерни инженери, с достатъчно ниво на компетентност, така че да започнат работа във всяка първокласна софтуерна компания.  Повече за програмата „Бизнес информационни системи“, за единствената в България бакалавърска програма „Софтуерни системи и технологии“, както и за интересното предложение за работа в Google Europe, което Николай Райчев получава, ще научите от интервюто.

- Г-н Райчев, разкажете ни за работата си във ВУМ и за специалностите на „Училището по компютърни науки“?

- В „Училището по компютърни науки“ на ВУМ съвместно с Cardiff Metropolitan University (Cardiff Met) предлагаме две бакалавърски програми.

Програмата „Бизнес информационни системи“ предоставя на нашите студенти необходимите познания и умения в разработването и използването на компютърни системи и софтуерни методи за моделиране и решаване на бизнес проблеми и вземане на управленски решения. Студентите се обучават на необходимите теоретични и практически познания и умения в областта на информационните технологии (ИТ), както и на техники за моделиране на бизнес процеси за разработване и прилагане на сложни решения, свързани с компютърните системи и корпоративното информационно обслужване. Специалността се фокусира върху практическото приложение на изчислителна техника за решаване на бизнес проблеми.

Втората програма е единствената в България бакалавърска програма „Софтуерни системи и технологии“, която е напълно синхронизирана със стандартите по софтуерен инженеринг на IEEE и програмата на Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Бихте ли ни разказали малко повече и за нея?

- Приложната програма „Софтуерни системи и технологии“ на ВУМ съчетава теоретично и практическо обучение чрез осигуряване на пълна индустриална симулация. Така дипломираните при нас софтуерни инженери получават необходимите професионални качества. Целта на програмата е да трансформира програмисти/кодери в професионални висококвалифицирани софтуерни инженери с достатъчно ниво на компетентност, за да започнат работа във всяка първокласна софтуерна компания.

Програмата включва целия спектър от дейности в софтуерния инженеринг: спецификации, стандарти и изисквания; управление на софтуерни инженерни процеси; управление на софтуерни инженерни модели; софтуерен дизайн и архитектура; разработка на софтуерни системи; управление на софтуерни конфигурации; тестване на софтуерни системи; софтуерна поддръжка; софтуерна верификация и валидация; софтуерни метрики – инструменти и методологии; управление на софтуерен проект; професионални, етични и правни въпроси за софтуерни инженери.

Лекторите в програмата са сертифицирани експерти от софтуерната индустрия – Scrum и Kanban masters; сертифицирани по PMI Project мениджъри; сертифициран Distinguish Enterprise архитект; сертифицирани .NET и Java старши софтуерни инженери с по над 10 години опит; сертифициран Senior Security Officer и др.

- С какво ВУМ изпреварва останалите университети в България при подготовката на кадри в сферата на софтуерното инженерство и бизнес информационните системи?

- Разликата между ВУМ и другите български университети е епохална, като методология ни делят 20 – 30 години. Българската образователна система, за съжаление, не успява да се адаптира с промените в епохата, в която живеем.

Във ВУМ преподават два типа висококвалифицирани лектори – академични и приложни експерти. Академичните апробират своето експертно ниво чрез научни индекси (публикации в авторитетни научни списания с висок импакт фактор и голям брой независими цитирания), а приложните – чрез дългогодишния си практически опит във водещи компании в бранша.

За нас е изключително важно реалното експертно ниво на нашите академични лектори, затова във ВУМ при атестация и апробация за научни степени се анализират статистики, а не стъкмистики – при нас се оценява значимостта на научните публикации /по брой независими цитирания и импакт фактор на списанията, където са публикувани/, а не бройката им.

Академичните експерти запознават студентите с „голямата картина“, погледната от всички аспекти, с всички алтернативни методологи и подходи, плюсове и минуси, тенденции в развитието и т.н., докато приложните експерти обучават студентите чрез реални казуси от практиката, осигурявайки им пълна индустриална симулация.

- В каква област са Вашите научни изследвания и публикации? Имате ли цитирания?

- Моите научни изследвания са в областта на квантовите алгоритми и изчисления. По данни от ResearchGate(RG) цитиранията на мои публикации са близо 2000. Въпросът, свързан с индексите, които измерват научния авторитет, се променя много динамично през последните години и няма еднозначен и абсолютен измерител.

- Програмите във ВУМ следват актуалните тенденции и предлагат съвременно качествено обучение. Как успявате да актуализирате програмата, така че да отговоря на международните стандарти?

- Ние ежегодно синхронизираме своите програми и методи на обучение както с най-авторитетните световни университети, като MIT, Stanford, Berkeley и др., така и с лидери в сферата като Google, Microsoft, Oracle и др. Програмата обхваща приложната и академичната страна на софтуерното инженерство: принципи, процеси, методи, теории, модели, и абстракции. Ежегодно извършваме многофакторни анализи върху множество метрики, които определят качеството на образованието, което предлагаме. Обучението в нашия университет е научно-приложно, привличат се само най-авторитетни научни изследователи и доказани експерти от практиката.

- Получили сте предложение от Google Europe да работите като старши програмист за тях? Как се случи това?

- Получавал съм няколко предложения от Google, като първото беше през 2006 г., когато спечелих първо място на техен конкурс по програмиране и ми предложиха работа като програмист в Сан Франциско, Калифорния. Второто предложение получих през 2014 г. чрез LinkedIn, беше от Google Лондон за позицията на ръководител на R&D екип. През май 2015 г. получих и трето предложение, което беше директно по имейл, отново от Google Лондон.

- Какво Ви мотивира да предпочетете ВУМ пред Google Europe?

- Аз харесвам живота си в България и работата си във ВУМ. Приемам интереса от страна на Google като признание за нивото на експертната ми компетентност, но на този етап от живота ми тези предложения не представляват интерес за мен. Всъщност, ако трябва да бъда откровен, ще трябва да ви кажа, че по-голям интерес за мен предизвика предложението за гост лектор и рецензент, което получих миналата седмица от института по „Квантови изчисления“ на университета Waterloo.

Повече информация

(158)  (81)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Коментари
14:30ч. 7 Февруари 2016 #37
Svetla
Имам удоволствието да познавам лично д-р Николай Райчев, той е много очарователен, харизматичен, непринуден, забавен, интелигентен и изискан учен и филантроп. Също така е увлекателен събеседник, невероятен гост за вечерни партита, свободно изразяващ се и владеещ аудиторията оратор, с огромен потенциал за нови научни и житейски открития.
18:21ч. 6 Февруари 2016 #36
Ангел Николов
Поздравления за това, че д-р Райчев е останал в България и се опитва да направи достъпно за всеки в България - съвременно висше образование по най-високи световни образци и стандарти. Проф. Райчев е един от най-влиятелните и цитирани световни учени в областта на квантовата изчислителна физика.Той е известен като основоположник на съвременния метод за формализирани квантови изчисления с логическо функционално кодиране във фазовото пространство на операторите.
17:50ч. 6 Февруари 2016 #35
Nikola Momchev
pinokio, приемам баса за това дали професор Райчев може или не може да отиде в Google. Аз съм софт.инж. в Google от 11г и съм запознат с опитите за привличането му в Google. Вратите на Google са не само отворени за него, но има и награда за човека, който го успее да го привлече в екипа на Google, който се занимава с Квантови изчисления.
Новини от Варна, региона и света
Коронавирус: Как се промени движението на хората във Варна по данни на Google (инфографика)
Петък, 3 Април 2020 16:59
Обявеното извънредно положение заради коронавируса и наложените мерки, сериозно промениха начина на движение на хора в страната. От днес данни за това предоставя и Google чрез обобщени данни за местонахождението...
Почистиха и предпазиха 1000-годишния чинар във Варна (снимки)
Петък, 3 Април 2020 13:15
Теренът около вековния чинар във Варна е саниран, поставена е нова предпазна ограда около над 1000 -годишното дърво и табелка, монтирано е видеонаблюдение, научи Moreto.net. Припомняме, че през февруари...
Пинк е заразена с коронавирус
Днес, 4 Април 2020 12:28
Певицата Пинк обяви, че е заразена с новия коронавирус. Американската поп звезда и 3-годишният й син са развили симптоми преди две седмици, предават Асошиейтед прес и БТА. Пинк си е направила тест и е...
Кризата ще има своя най-голям отпечатък върху строителството, търговията и културата във Варна
Днес, 4 Април 2020 12:10
Преди кризата коефициентът на заетост в област Варна достигна близо 70% през 2019 г., което е рекорд за областта в новата история на страната. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика по поръчка...
Турция забрани и на младите за излизат навън Копирано от standartnews.com
Днес, 4 Април 2020 11:51
Турция въвежда допълнителни, още по-строги мерки за карантина, за да спре разпространението на коронавируса в страната, който вече отне живота на 425 души, а 20 921 са заразени. Към забраната за излизане...
Мъжът, обвинен в убийството на приятелката си край Варна, я заровил в двора на къщата си
Днес, 4 Април 2020 11:33
Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна и с професионализма на служителите от криминалната полиция в ОД на МВР е разкрит и установен извършител на убийство, съобщават от съдебната институция...
Китай обяви 4 април за ден на национален траур в памет на загиналите с COVID-19
Днес, 4 Април 2020 11:15
Властите на Китай обявиха 4 април за ден на общонационален траур в памет на починалите от COVID-19. Знамената ще бъдат спуснати наполовина, а в 10.00 ч. местно време хората в цялата страна ще запазят три...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook