Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ердоган: Използването на С-400 срещу турски изтребители в Сирия би било агресия

Петък, 27 Ноември 2015 08:42
Източник: Агенция Кросс   
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за CNN, че ще счита за агресия използването на зенитните комплекси С-400 „Триумф“ срещу турски изтребители в Сирия, предаде РИА Новости.

На въпроса за това, как Анкара ще реагира в случай, че турски военен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от системите С-400, Ердоган отговори: „Не искаме да виждаме каквато и да е ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и помагат за ръста на напрежението, мисля, носят отговорност за това”.

По думите му, „такъв инцидент е възможен и той ще принуди Турция да предприеме допълнителни мерки, които, безусловно, не се обсъждат”. „Разбира се, това ще бъде агресия по отношение на нашето право на суверенитет, за държавата е естествено да защити това свое право”, добави той.

Отговаряйки на въпрос за това, оценява ли прехвърлянето от страна на Русия на зенитния ракетен комплекс С-400 „Труимф“ в Сирия като заплаха за Турция и другите членове на коалицията под ръководството на САЩ, Ердоган отбеляза: „Както знаете, Русия отдавна оказва подкрепа на Сирия в сферата на отбраната, още от времето на управлението на бащата на (Башар) Асад. Русия продаваше или предаваше на Сирия подобни ракетни системи. Не може да се твърди, че това не е било направено миналата година“.

„Какви могат да бъдат последствията? Разбира се, ние не бихме искали да виждаме подобно нещо, това за нас не е много благоприятна ситуация, – каза Ердоган. – Ние продължаваме внимателно да следим развитието на събитията в региона. Не бихме искали да бъдем участници в тази надпревара“.

Кой трябва да се извини

По-рано Ердоган заяви, че Анкара не смята да се извинява за сваления руски самолет Су-24.

„Тези, които нарушиха въздушното ни пространство, трябва да се извинят“, заяви той.

В същото време Ердоган твърди, че Турция не е знаела, че сваленият самолет е бил руски и отбеляза, че Анкара би постъпила по друг начин, ако е разполагала с информация чий е самолетът.

„Два самолета нарушиха въздушното ни пространство. За пет минути те получиха десет предупреждения. Чак след като свалихме самолета, ние разбрахме, че той е руски. Действията ни не бяха насочени срещу Русия, а се явяваха защита за националната ни сигурност. Нито с Русия, нито с която и да било друга страна Турция не възнамерява да воюва“, каза Ердоган.

Той заяви, че Анкара не е заинтересована от влошаването на отношенията с Москва. „Турция изобщо не е искала да се случи инцидент, подобен на днешния, но за съжаление, той се случи. Но ние не го оценяваме като източник на напрежение. Нашите страни трябва да си подадат ръка и да продължат сътрудничеството си“, счита турският президент.

Позицията на Москва

Руският президент Владимир Путин заяви след смъртта на руските военни, че Русия ще гарантира сигурността на авиацията си. „Затова ние разположихме там съвременната система С-400, тя действа на далечни разстояния и е една от най-ефективните системи от подобен род в света“, отбеляза руският президент.

Той нарече „глупости и извинения“ твърденията на ВВС на Турция, че не са могли да разпознаят, че сваленият самолет е руски.

„Какво, ако бяха разбрали, че това е американски самолет, щяха да го ударят по американски ли? Това са глупости. Това са извинения“, каза Путин.

Той изрази съжаление, че вместо да бъде изяснена ситуацията, „ние слушаме такива неясни обяснения и изказвания за това, че дори няма за какво да се извинят“.

По-рано Путин заяви, че „се създава впечатлението, че турското ръководство съзнателно води руско-турските отношения до задънена улица“.

С-400 на базата „Хмеймим“

Москва прие решението да прехвърли на авиобазата „Хмеймим“ в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка, комплекси С-400 след като ВВС на Турция във вторник свалиха руски бомбардировач Су-24. Анкара твърди, че сваленият самолет е нарушил въздушното пространство на страната. Руското министерство на отбраната заяви, че Су-24М се е намирал само над сирийска територия и „нарушаване на въздушното пространство на Турция не е имало“.


Коментари
20:19ч. 27 Ноември 2015 #13
РУССИЯ
Турция трепереше от ЗРК С-300 САЩ ни поставиха условие естествено по настояване на Турция да унищожим това могъщо оръжие което можеше да носи ядрен заряд.Трепереха и от армията ни която бе способна да спре турско настъпление.Сега-унищожихме цялата си армия,и един изтребител не остана.Не са решили турците,не са ни нападнали.И господа-не се надявайте на НАТО-ТО НЯМА ДА ВОЮВА СРЕЩУ ТУРЦИЯ ЗАРАДИ НАС.
20:14ч. 27 Ноември 2015 #12
РУССИЯ
Коментарът е премахнат
Причина: Лични нападки и обиди
16:05ч. 27 Ноември 2015 #11
robyst
През лошият соц турците пълнеха гащите като чуеха за нашите ракети НО благодарение на нац.предатели сега сме само една безъба рая!
""""""""""""""""""""""""""""
Как САЩ и Турция наредиха на България да унищожи ракетите си?
Евреинът Соломон Паси и Симеон Сакскобурготски получават и изпълняват заповедта

OTR-23-SS-23-on-TEL-e1353011331625Да унищожим ракетите от комплекса СС 23 е условие поставено от Турция и САЩ за приемането ни в НАТО и „бленуваното“ „евроатлантическо семейство“. 12г. по-късно ние виждаме плачевния резултат: използват ни като пушечно месо в Ирак и Афганистан, диктуват външната ни политика и след случаи като атентата в Бургас, когато бяхме принудени да направим „обоснувано предположение“, че зад атентата стои Хизбула, пряко застрашаваме собствената си сигурност и пренебрегваме интересите си.

Защото 12г. след влизането ни в НАТО заповедите идват от САЩ – НАТО.

По време на преговорите, водени от чуждопоклонници като Иван Костов, Соломон Паси, Симеон Сакскобурготски и редица други национални предатели, продали България за жълти стотинки,
Турския ген.щаб. вижда чудесна възможност да пожелае обезоръжаването на България окончателно.

С ракетите СС 23 по време на Социалистическата епоха, България можеше да нанесе ядрен удар над Турция и Гърция за броени минути.

Това изключително притеснява Турция и през 2001г. по нейно желание сред условията поставени от САЩ за приемането ни в НАТО е включено и унищожаването на ракетите. Така ракетите отиват за скрап, както и повечето ни годно въоръжение. Излишно е да напомням два цитата:

„Тези, които замениха оръжията си за плуг, сега орат за тези които запазиха оръжието си“

„Който не ще да храни собствената си армия – ще храни чуждата“

Днес мнозина съжаляват, че евреина Соломон Паси не катастрофира с трабанта си по пътя за софийското летище, където отлита за Вашингтон, за да уведоми господарите, че България ще унищожи своите СС 23 щом такова е желанието на САЩ и Турция.""""""""""""""
""""""""""""""""""""""""""""""
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ОН КЛИНИК – ВАРНА - Немедикаментозно лечение на псориазис
Петък, 22 Март 2024 10:30
Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което кара кожните клетки да растат твърде бързо. Това води до натрупване на кожни клетки на повърхността на кожата, видими по тялото неестетични червени петна....
Мобилно приложение ни показва в коя аптека може да открием дадено лекарство
Днес, 28 Март 2024 17:29
От днес пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Това е...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Днес, 28 Март 2024 17:15
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Днес, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Днес, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Агресията става основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
Днес, 28 Март 2024 16:30
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата,...
Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април
Днес, 28 Март 2024 16:16
"Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или друг клавиш създава вибрациите на човешката душа." Василий Кандински От 1-ви април до 7-ми май 2024...
2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Днес, 28 Март 2024 16:03
2,5% от Брутния вътрешен продукт на страната да бъдат отделени за отбрана. Това поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по време на отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook