Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Битката за балотажа във Варна

Сряда, 2 Септември 2015 08:40
Източник: Стандарт   
Сн.: Moreto.net
Настоящ и бивш градоначалник, неуспял претендент от предишния вот, общински съветник и двама ексминистри от кабинета "Орешарски" атакуват кметския стол във Варна.

До този момент официално издигнатите кандидати са шестима, но до средата на септември се очаква в надпреварата да се включат още.

За фаворит преди вота на 25 октомври се сочи настоящият кмет Иван Портних. Кандидатурата му бе представена лично от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така бяха разпръснати всякакви съмнения дали най-голямата парламентарно представена сила ще застане зад кмета, който пое поста след бурни вълнения и невиждани до момента граждански протести, белязани със знака на самозапалването и прогонването на Кирил Йорданов.

Оценката на Цветанов бе повече от категорична. Той благодари на Портних, че се е справил с тежката и отговорна задача да преобрази Варна.

Факт е, че Портних не просто успя да умиротвори морската столица и да уталожи напрежението, ескалирало до неподозирани размери след самоубийствения акт на фотографа Пламен Горанов пред сградата на общината, а и да реализира инфраструктурни проекти, бавени години наред. Сред постиженията на Портних са нов облик на централната градска част, ремонт на детските площадки, реновиране на спортната зала, ремонт на Морската градина и района около пристанището. Затова неслучайно основното обещание на кандидата на ГЕРБ е да продължи и занапред ударно да работи върху инфраструктури обекти.

"Каквото и да си говорим, истината е тази - битката е за второто място на балотажа във Варна", коментираха пред "Стандарт" местни представители на други политически сили. Социологически проучвания засега дават преднина за второто място на националиста Костадин Костадинов и кандидата на реформаторите Чавдар Трифонов, но изненадващото включване в надпреварата на Кирил Йорданов също може да допринесе за засилване на интригата.

36-годишният директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов е издигнат от коалиция между неговата партия "Възраждане", "Атака" и "Нова сила". Трите формации ще участват и с обща листа за съветници. Макар и най-млад сред претендентите, Костадинов е натрупал солиден политически опит. "Доказах, че макар и съветник от опозицията мога да направя много неща за града, който обичам", коментира пред "Стандарт" Костадинов и даде за пример възстановяването на програма "Ин витро", с която общината финансира опитите на семейства с репродуктивни проблеми. Сред обещанията му е пълен одит на всички сделки, сключени от община Варна през последните 16 години, превръщането на администрацията в работеща система и ежедневно чистене на улиците в морската столица.

След неколкомесечни преговори от формациите в Реформаторския блок решиха да подкрепят бизнесмена Чавдар Трифонов, който за втори път атакува кметския стол. Преди две години напълно непознатият в национален мащаб политик изненадващо достигна до третото място на извънредните избори. "Варна заслужава енергия! Варна заслужава промяна! Варна заслужава "топки"! За да се свършат много неща, които трябва да се направят в този град!", обяви на официалното си представяне Трифонов. Негов приоритет ще бъде решаване на проблема с незаконното строителство в града.

Номинацията му предизвика кратък трус в РБ. Местните организации на СДС и БЗНС обявиха, че ще подкрепят не него, а кандидата на ГЕРБ Иван Портних. Националните ръководства се разграничиха и отсякоха, че отцепниците няма да могат да се включат в листата за общински съветници в града, нито имат право да ползват марката РБ и абревиатурата на СДС. "Това е демокрацията. Тези структури, които не са съгласни с решението, няма проблем да подкрепят съответния кандидат, който те харесват", коментира лидерът на сините Божидар Лукарски.

Най-голямата изненада безспорно е включването в битката на Кирил Йорданов. Бившият градоначалник изкара три мандата и половина начело на Варна, но през 2013-а бе принуден да подаде оставка под натиска на безпрецедентен 50-хиляден протест. Сега е убеден, че хората са разбрали грешката си. Твърди, че се ползва с подкрепата на няколко партии, но щял да ги разкрие едва на 15 септември. Слуховете във Варна са, че работи с аптекарския бос Веселин Марешки и Веселин Данов, осъден за трафик на хора. Официално потвърждение на мълвата обаче няма.

Особен колорит прибавя и участието на двама членове на кабинета "Орешарски". Бившият министър на образованието Анелия Клисарова бе издигната от БСП. Преди да оглави просветното ведомство, тя бе ректор на Медицинския университет във Варна, а след това бе вариант за кандидат-кмет на извънредните избори преди две години. Клисарова обаче няма да води общинската листа на червените, където първото място ще заеме бившият депутат Борислав Гуцанов.

Като независим в битката се включи и бившият министър на транспорта Данаил Папазов. "Той има силни позиции в града, защото дълги години бе началник на пристанището. Ще му е трудно обаче, защото профилът на неговите избиратели съвпада с този на Кирил Йорданов, който е по-опитен политик", коментира запознат със ситуацията в морската столица. Твърди се, че той се ползва с подкрепата на ДПС, но от местното ръководство на движението бяха категорични, че Папазов не е търсил контакт с тях. Решението кого ще излъчи партията, ще бъде взето в началото на септември.

Така по-малко от месец преди началото на официалната предизборна кампания морската столица обещава много емоции, напрегнати дебати, удари под кръста и ... неочаквани коалиции.


Коментари
10:50ч. 3 Септември 2015 #21
vivian
fatma,най-големия парадокс във Варна е,че ние свалихме правителството на ГЕРБ,а уж избрахме Портних.Той запази всички играчи в общината,а знаете лафа за новия бардак сс стари к....Разковничето е кой гласува.Будните умове са отвратени от бг политиката като цяло.Пенсионерите и посредствените са лесно манипулируеми.Простотията и наглостта+ малцинствата взимат превес и мнозинство във вота.Глупците вярват,че няколко бутнати бутафорни бараки са стратегия и грижа за варненци,а Ивайло Маринов-ром,с подарен бизнес е от ГЕРБ.Зная тет а тет как са изнудвали бизнесмени или да влязат и спонсорират ГЕРБ или ги пресират в бизнеса.Затова мислете по-често.Едно фонтанче или площадка оправдават ли присвоени милиони и смазани човешки съдби?Рекетът е бил част от биографията на Бойко и Пашата,а манталитет трудно се мени.И вместо да ни натрапват избор м/у 2 политически пачаври,ние сами можем да определяме и изискваме личностни качества на р-ли на Варна.
09:06ч. 3 Септември 2015 #20
fatma
Дали портних ще спечели убедително? Това ме кара да мисля, че изборите са предрешени и вероятната причина е манипулирането им. Ако вие сте глупаци, няма как да разберете че срещу вас има мислещи хора, но това е запазена марка на ГЕРБ. Няма защо да надувате фанфарите ако сте толкова убедени в победата. Впрочем като гледам Варна, ма тя наистина е цъфнала при правителството на ГЕРБ, ако това ви е подкрепата, няма нужда. Всичко което се направи е по програми от мандата на Киро. ГЕРБ закопаха тотално Варна.
08:38ч. 3 Септември 2015 #19
rocm
Портних ще спечели убедително-погледнете малко назад какво се случи след протестите-кой спечели последвалите избори тогава-пък е добре да спечели той защото ГЕРБ управлява страната и скоро няма как друг да ги измести(не,че това е добре страната и града но с това разполагаме)
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Промени в курсовете на линии № 1, 7 и 118 във Варна
Понеделник, 15 Април 2024 15:31
От утре, 16 април, поради невъзможност за обслужване на автобусна спирка „Пивовара“ от линии № 1, 7 и 118, "Градски транспорт" въвеждат следните промени: Курсовете на линия № 1 сутрин в 06:45 и 07:05...
Десетки таксиметровите шофьори излязоха на протест във Варна
Понеделник, 15 Април 2024 15:19
Около 80 таксиметрови шофьори излязоха на протест във Варна. Водачите на жълтите коли се събраха на паркинга на Метро в 14.00 часа, откъдето малко по – късно стартира автошествие през бул. „Сливница“ и...
Възрастна жена хвърли над 40 000 лв. през терасата си
Понеделник, 15 Април 2024 15:05
19-годишния софиянец е бил задържан на 12 април в рамките на спецоперацията на служители от сектор „Измами“ в ГДНП. Разследването е предприето след получен сигнал за извършена по-рано телефонна измама...
ЦИК одобри слогана за изборите на 9 юни
Понеделник, 15 Април 2024 14:52
ЦИК одобри слоган, лого и първия от поредицата видеоклипове на разяснителната кампания за изборите „две в едно“ на 9 юни т.г. на днешното си заседание. Членовете на комисията решиха, че слоганът ще е „Избираме...
Министърът на отбраната: Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи
Понеделник, 15 Април 2024 14:33
„Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в усилията им да противодействат на незаконната и нелегитимна руска агресия, колкото е необходимо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще...
До 30 градуса утре по Черноморието
Понеделник, 15 Април 2024 14:14
През нощта ще бъде предимно ясно, ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между 13° и 18°, в София - около 13°. Утре ще бъде предимно слънчево. Следобeд от запад облачността...
Иран е задържал кораба MSC Aries заради „нарушения на морското право“
Понеделник, 15 Април 2024 13:59
Корабът MSC Aries, плаващ под португалски флаг, е бил задържан в събота от Иран заради „нарушения на морското право“, каза говорителят на иранското външно министерство Насeр Канани. Няма съмнение, че...
Нападателят в мола в Сидни може да е набелязал само жени, казва полицията
Понеделник, 15 Април 2024 13:39
Австралийската полиция каза в понеделник, че нападателят, който намушка смъртоносно шестима души в оживен търговски център в плажното предградие на Сидни Бонди, може да е бил насочен към жени, след като...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook