Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 2 септември

Сряда, 2 Септември 2015 07:48
Източник: News.bg   
Отбраната и националната сигурност са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Ремонтът на изтребителите МиГ-29 от Полша ще излезе с 50% по-евтин, отколкото ако беше направен от руската РСК "МиГ", която досега поддържаше самолетите, обяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА. Пред журналисти след откриването на новата учебна година във Военната академия той поясни, че самият договор е за 25 - 30% по-ниска цена, а тъй като Полша е страна от ЕС, няма да плащаме и ДДС, което означавало още 20 на сто бонус.

Попитан кога ще бъде подписан окончателният договор за обновяването на изтребителите, министърът каза, че от българска страна няма никакво препятствие, но в Полша има процедури, които може да отнемат време. Ненчев уточни, че очаква още в рамките на този месец да бъдат доставени два ремонтирани двигателя, който ще ползваме под наем.

Дори и това да не стане, военният министър е получил уверение от командващия ВВС, че на разположение от днес са два мотора и още два ще бъдат ремонтирани, като България ще може да увеличи ресурсът им със собствени средства. В изказването си пред присъстващите във Военната академия днес министър Ненчев подчерта, че усилията за възстановяването на летателната годност на самолетите МиГ-29 в партньорство с Полша по никакъв начин не би трябвало да снемат отговорността да се реализира в кратки срокове проектът за нов боен самолет за ВВС." - в. „Дневник".

„Необходимо е спешно да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при откриването на новата учебна година във Военна академия „Георги Стойков Раковски".

Министър Ненчев каза, че вече е поставил въпроса във формат министри на НАТО...

Според Ненчев в изготвянето на концепцията участие трябва да вземат експерти от всички институции.

„Бих искал да бъдат включени експерти от всички институции, защото хибридната война е нещо особено специфично. Неслучайно споменах и в доклада - тя е свързана и с информация, и с енергийни зависимости", каза министърът. Затова по думите му би било добре, ако при писането на концепцията присъстват различни институции и научни среди.

В концепцията на първо място трябва да бъде записано какво представлява хибридната заплаха, както и какви мерки да се предприемат за справяне с нея, каза Ненчев.

Министърът на отбраната допълни, че ще се опита да привлече вниманието по темата и на други страни. Срещата в Люксембург, която предстои ще е във формат министри на отбраната от ЕС." - в. „Сега".

„Засега държавата ни не е достатъчно подготвена, за да се справи с хибридните заплахи. Наложително е да изработим концепция", обяви Ненчев...

„Налага се НАТО и ЕС да търсят подходи за бъдещото си развитие. Защитата от хибридна заплаха включва поддържане и демонстриране на политически консенсус, защита на критичната инфраструктура, включително линиите на комуникация, засилване на граничния контрол, провеждане на консултации в рамките на НАТО и ЕС." Това каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов по време на откриването на новата учебна година във Военната академия "Г. С. Раковски". Според него разрастването на регионалните конфликти и стремежите за налагане на политически и икономически интереси от държавни и недържавни фактори могат да изправят страната ни пред засилен бежански поток, прояви на насилствен радикализъм и тероризъм, активиране на каналите за международни криминални групировки, финансови и икономически престъпления." - в. „Труд".

„НАТО активира щабовете на 6-те нови интеграционни звена на силите на НАТО, обявиха от щабквартирата на Алианса. Те са разположени в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Тези звена ще осъществяват връзката между националната армия и силите на НАТО за провеждане на учения." - в. „Сега".

Трафикът на хора и продължаващите арести във връзка с „камиона на смъртта" остават сред водещите теми на печатните медии.

„Още двама българи бяха задържани заради бежанците, открити мъртви в Австрия, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Единият е бил арестуван у нас, а другият в Унгария, като за втория арест са потвърдили австрийските власти. Така общият брой на задържаните за смъртта на бежанците става седем - преди дни бяха арестувани четирима българи и един афганистанец. От МВР заявиха, че разследването се води от чужди служби и не могат да коментират информацията за арест у нас.

Имената на трима от задържаните българи са Методи Г., на 29 г., Цветан Т., на 32 г., и Касим С., на 50 г., съобщи "Шпигел", цитиран от агенция "Фокус". Методи вече е бил издирван от германските власти за трафик на мигранти и управление на автомобил без документи за правоспособност.

"Всички, свързани със случая със 71 мъртви мигранти, са задържани. Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата." Това каза вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването "Тази сутрин" по bTV. "Нямам повод да кажа, че има някакъв проблем", коментира Бъчварова. "Става въпрос за интернационална форма на престъпност." Тя посочи, че при толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България, защото той дава възможност за натрупване на бързи печалби." - в. „Сега".

„Цигани от Лом се оказаха сред виновниците за камиона ковчег с бежанци, който шокира цяла Европа. 59 мъже, 8 жени и 4 деца бяха намерени мъртви в хладилен тир, изоставен на магистрала в Австрия...

По-късно полицията арестува четирима българи и афганистанеца Самсориамал Л. за трафика на загиналите бежанци. С най-дебело криминално досие от закопчаните нашенци се оказа 29-годишният ломски циганин Методи Г. "Шпигел" огласи още двама от задържаните българи - Цветан Т. (32 г.) и Касим С. (50 г.). Името на четвъртия задържан наш гражданин засега не се съобщава. Междувременно стана ясно, че организаторите на превоза с тира ковчег щели да спечелят 700 000 евро от целия курс. Вчера Франс прес съобщи за два нови ареста по скандалния случай.

Единият човек е бил задържан в България, а другият - в Унгария, обяви Верена Стърнад, говорител на прокуратурата на Айзенщат, столица на източната провинция Бургенланд, където бе намерен камионът с телата на бежанците.

По-късно стана ясно, че и двамата арестувани във вторник са български граждани.

Задържаният у нас вчера съучастник на трафикантите на бежанци се оказа Цветан Цветанов. Адашът на бившия МВР шеф е циганин от Лом. Той е арестуван в града, след като полицията получава европейска заповед за арест. Прибран е в неделя и до вторник на обяд още беше в килията в Лом. Ще бъде екстрадиран в Австрия, след като премине през съответната процедура.

По време на задържането Цветанов се е намирал под домашен арест. Той му е наложен от нашите служби заради разследване за трафик на хора. Как се е оказал един от организаторите на нелегалния превоз на бежанците, още не е ясно. Цветан не е и известен толкова в Лом за разлика от арестувания в Унгария негов земляк.

Методи живее със семейството си в квартал "Хумата".

Женен е и има две деца

Има и родители, които си вадят хляба у нас по строежи. Методи от много години пребивава за различен период в Западна Европа, най-вече в Германия. Връща се от време на време и пак тръгва. Според близките му, последно си е идвал преди 3 месеца..." - в. „Стандарт".

„Ломска връзка с камиона ковчег в Австрия: Мамо, зле загазих - казал Мите Крика, след като го арестували

Беднотията прогони сина ми в чужбина. Той пътува, вози хора, екскурзовод е, не е убиец!" Това заяви майката на Методи Иванов - един от българите, задържани заради камиона, открит в Австрия със 71 мъртви бежанци. 29-годишният младеж е известен в родния си квартал "Хумата" в Лом като Митко или Мите Крика.

"Момчето ми нямаше работа тук, гладуваше, нямаше как да издържа семейството си и затова тръгна зад граница. Пътуваше в Германия, Австрия, Италия. Докарваше коли, правеше екскурзии!", твърди леля Гоца. Тя се чула със сина си след ареста му и той й казал, че е невинен. "Мамо, много зле загазих!", казал по телефона Методи.

През Лом отдавна минава канал за трафик на хора, казват местни жители. И Мите Крика отдавна е част от него, признават полицаи. Каналът минава през крайдунавския град на път за Западна Европа. Според полицаите ромът работи с жена на име Цветомира, която живее с пакистанец, също разследван в София за трафик. Миналото лято той бил задържан в сръбския град Зайчар за прекарване на бежанци. Престоял в ареста там 6 месеца, после се върнал в Лом, но през май заминал отново на Запад. В чужбина отново се заел с нелегалния превоз на хора.

Версията на майката е друга: Синът й отишъл при леля си в Италия, а после изчезнал.

В Германия се заел с каналджийство, макар че като шофьор бил неправоспособен, съобщават тамошните власти. На 25 юли бил спрян със "Ситроен Джъмпър" и 38 афганистанци на магистрала, но избягал. Германците го обявили за издирване..." - в. „Труд".

„243-ма са задържаните през първото шестмесечие на тази година за съпричастност към противозаконно превеждане през граница, съобщават от МВР.

В условията на засилен миграционен натиск към Европа, противодействието на каналджийството е ключов приоритет за всички държави-членки на ЕС. Ръководството на МВР ежедневно следи ситуацията и анализира тенденциите в рамките на специализиран оперативен щаб към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според последните данни от статистиката на МВР, задържаните за съпричастност към противоправно превеждане са общо 243 за първото полугодие на 2015 г. От тях 84 са български граждани, 159 са чужденци. От задържаните в тези първи шест месеца като обвиняеми са били привлечени 137 души.

Поради зачестяването на явлението „каналджийство" през последните месеци и неговия трансграничен характер, МВР продължава да разширява международното оперативно сътрудничество с партньорските служби от ЕС и от останалите страни, а така също с Интерпол, Европол, Фронтекс и др..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават, че се отпускат средства за обсерваторията на връх Рожен, който е пред фалит.

„Министерството на околната среда и водите ще финансира проект в размер на 150 000 лева на Обсерваторията в Рожен, съобщиха от пресцентъра на МОСВ, цитирани от Фокус.

Договорът ще бъде подписан до дни, стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и проф. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН. Срещата беше по покана на министър Василева, за да бъде подпомогната дейността на Националната астрономическа обсерватория-Рожен. Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, чийто управителен съвет вече има взето решение..." - в. „24 часа".

„Обсерваторията в Рожен ще получи финансиране в размер на 150 хил. лв. от Миниастерството на околната среда и водите.

Средствата са за реализирането на проект "Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха", съобщи МОСВ. Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда...

След като са изчистени всички детайли по проекта, може в кратки срокове да се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства, казват от МОСВ. Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда вече е одобрил финансирането." - в. „Дневник".

В? „Стандарт" информира, че входът за редица софийски музеи ще бъде свободен на 10 септември.

„10 септември ще се превърне в истински празник за ценителите на арта - тогава търсачите на силни визуални усещания ще могат да влязат без пари в "Квадрат 500", в Двореца на "Княз Александър I", в криптата на храм-паметника "Свети Александър Невски", в музея на социалистическото изкуство и в софийския Арсенал, където са творенията на съвременните артисти.

Откакто бе открита в края на май, националната галерия "Квадрат 500" посрещна вече 55 000 посетители. Там традицията е категорична - всеки втори четвъртък от месеца входът е свободен. През следващата седмица двете хиляди произведения на 28-те зали на четирите етажа ще бъдат разгледани от стотици столичани и гости на София, сигурни са домакините. Още повече че предлагат впечатляващ акцент - "Портрет на Петър Берон" на големия живописец Николай Павлович (1835-1894).

Картината, създадена към 1886-а с маслени бои с размери 68,5 на 50 сантиметра, има забележителна история в богатата серия от светски образи на Николай Павлович. Скиците, правени по натура през 1859-а съхраняват за поколенията лика на автора на Рибния буквар. Д-р Берон е енциклопедичен интелектуалец и щедър дарител на образованието, който свързва Българското възраждане с развитието на европейската научна мисъл. Той и Николай Павлович се запознават вероятно през 1854 г., когато бъдещият художник следва във Виенската академия. Тъкмо ученият помага на талантливия младок да продължи обучението си в Германия.

През 1858-а двамата заминават за Крайова, където Павлович прави цветни илюстрации към трудовете на д-р Берон "Космобиографически атлас" и "Космобиологически атлас". От запазената кореспонденция е ясно, че през следващите години Павлович изпраща на д-р Берон парични суми, събрани от продажби на неговите литографски цикли на историческа тематика.

Художникът прави два живописни портрета - по-малкият е от фонда на Националната галерия, а по-големият, с размери 147 на 117 сантиметра, е откупен от министерството на просвещението, но изгаря при бомбардировките над София през 1944-а. Д-р Берон е изобразен в профил - навярно само така художникът е можел да направи бърза моливна скица, без да бъде забелязан, тъй като ученият не е разрешавал да бъде фотографиран или портретуван."

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Вписването на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава с месец
Петък, 19 Април 2024 08:07
Със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец, а именно до 31 май 2024 г. Целта...
Пространство ReBonkers представя „ЗЕМЯ”- текстилна изложба на Албена Будинова
Петък, 19 Април 2024 07:49
Често разглеждаме природата като нещо отделно от човека. Противопоставяме тази неестествено състрадателна цивилизация на природната жестокост, но нима тя не се формира като отговор именно на естествените,...
Най-важното от Варна във вчерашния 18 април
Петък, 19 Април 2024 07:34
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април Това ще е първата от поредица подобни инициативи, в които ще бъдат включени сметопочистващата фирма и районни администрации. Ще могат да участват и граждани. 2...
19 април в историята
Петък, 19 Април 2024 07:12
65 г. – разкрит е „Пизоновия заговор“ срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на Равена Максимиан Равенски. 1332 г. – Състои се сватбата...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Петък, 19 Април 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Прогноза за времето - 19 април
Петък, 19 Април 2024 06:35
Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част...
Министърът на земеделието и браншови организации обсъдиха създаването на нов Закон за кооперативите
Четвъртък, 18 Април 2024 18:48
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
Над 133 000 деца и ученици ще бъдат подкрепени по проекти на МОН
Четвъртък, 18 Април 2024 18:36
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа и приобщаване на деца и ученици по проектите „Силен старт“ и „Успех за теб“, които МОН изпълнява в рамките на европейската програма...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook