Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 3 август

Понеделник, 3 Август 2015 07:47
Източник: News.bg   
Напрежението около цените на електроенергията е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Работодателите искат мораториум за сделки с нови ВЕИ

Социалните партньори чакат оставката на шефа на КЕВР

Нов, по-мощен национален протест през септември готвят четирите работодателски организации и двата синдиката. Те са недоволни от последното решение на КЕВР да вдигне почти двойно таксата "Задължения към обществото", която оскъпява тока за бизнеса между 13,5 и 17,5% от 1 август. Социалните партньори призовават КЕВР да преразгледа това свое решение, така че българските фирми да не плащат най-скъпата добавка в ЕС.

И поискаха отново оставката на шефа на комисията Иван Иванов. От Народното събрание пък работодатели и синдикати очакват още в първите работни дни след лятната ваканция да наложи мораториум за присъединяване на производители на ток от ВЕИ, които продават на преференциални цени. Именно задължителното изкупуване на скъпата зелена енергия, както и другите преференциални производители на ток като американските централи, когенерациите, заводските ТЕЦ-ове са причина за скока на таксата "Задължения към обществото"... Социалните партньори настояват главният прокурор да се самосезира по доклада на временната анкетна комисия за енергетиката и да разследва сигналите за злоупотреби и незаконни присъединявания. Те ще подадат сигнал и до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании. "Искаме анализ на всички ВЕИ проекти и да се види кои договори са законни и допустими", заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК...

Заплахи по телефона е получил председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Това се е случило в последните дни след активните му изяви срещу вдигането на цената на тока и липсата на реформи в енергетиката..." - в. „Стандарт".

„Новите цени на тока, които влязоха в сила от 1 август, ще ударят основно малките и средните предприятия у нас. За това алармираха вчера синдикатите и 4-те национално представени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП. Те поставиха четири искания пред правителството и заплашиха с нов протест през септември, ако не бъдат чути. В петък комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови тарифи за гражданите и за фирмите. За битовите потребители те поевтиняват средно с 0.11%. За бизнеса обаче цените скачат драстично заради двойното увеличение на т.нар. добавка "задължение към обществото" от 18.93 лв. на 37.90 лв. на мегаватчас...

За да се избегне ударът върху индустрията, бизнесът призова решението на КЕВР да се преразгледа. Според работодателите таксата "задължение към обществото" трябва да се намали, защото в момента тя е най-високата в ЕС - заедно с тази в Дания. Никой досега не се е произнесъл и дали тази такса е правомерна, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров..." - в. „Сега".

„Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, за чиято оставка заговориха работодателски организации след поскъпването на тока за промишлеността, ги обвини в манипулативни тези и защитаване единствено на корпоративни интереси.

"Те защитават един корпоративен интерес по един брутален начин, безпардонен начин", заяви Иванов пред БНР в коментар на поскъпването. Той цитира разчети на регулатора, според които хлебопроизводителите, например, дават 5% от разходите са за електроенергия и поскъпването на хляба заради новите цени трябва да е с под 1 стотинка - 0.76 ст.

Той заяви, че не е чул нито едно смислено възражение от работодателите срещу увеличението на добавката "задължение към обществото", която се изравнява за битовите с стопанските потребители - 38 лева, вместо досегашните 53 лв. за домакинствата и 19.93 лева за бизнеса..." - в. „Дневник".

„Поскъпването на тока за индустриалните предприятия предизвика конфликт между премиера Бойко Борисов и работодателските организации. Повод за задочната караница станаха предупрежденията на бизнеса, че скъпият ток ще повиши цените в магазините, ще предизвика съкращения, задържане и дори намаление на заплатите.

„Като беше ниска цената на тока, паднаха ли цените на основните хранителни продукти? Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза по повод прогнозите на работодателите Борисов в Сливен, където посети консервна фабрика. Премиерът допълни, че в момента в бизнеса от оперативните програми „влизат милиарди левове" и призова предприемачите да „устискат 2-3 години, докато нещата в енергетиката се нормализират".

„Точно защото поевтиняха цените на тока, повече от година имаме дефлация", контрира пред „Труд" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Имаме 7-8% увеличение на заплатите, което е най-големият ръст в Европейския съюз. Това е ефект от намаляването на разходите за електрическа енергия. Затова може да се прогнозира, че сегашното поскъпване на тока ще доведе до обратния ефект - цените ще се качат, а доходите ще намалеят", каза Велев..." - в. "Труд".

Поредните трусове в управляващата коалиция също са сред темите на всекидневниците.

„Няма опасност от разпадане на управляващото мнозинство и коалицията е стабилна. Това каза за БНР вицепремиерът Меглена Кунева по повод намека на Радан Кънев за възможно преформулиране на управленската коалиция.

"Носещите части на управленската коалиция са преживели трусове - като Българската народна банка, като Конституцията, като изборът на омбудсман, съдебната реформа и антикорупционния закон. Нека обаче да не смятаме, че тази сеизмичност може да събори цялата конструкция", коментира Кунева..." - в. „Сега".

„Според Кунева, трябва да се постигне широко съгласие по важните за държавата проблеми.

„Съдебната реформа, борбата с корупцията, промяна в

Конституцията, преформулирането на редица европейски политики, за да може да говори България с един глас", посочи вицепремиерът..." - в. „24 часа".

„Предоговарянето и преформулирането на коалиционното споразумение не е необходимо. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин от АБВ. Той призова за сериозна и откровена дискусия между партиите от мнозинството.

„Коалиция се прави с диалог, а не с ултиматуми, писма и последни предупреждения. Когато имаме съгласие върху целите на политиката, тогава трябва да обсъдим инструментите, с които това се постига. Мисля, че това е възможно. Ако искаме държавата да върви напред, трябва да положим усилия за това нещо. Ако се окаже това невъзможно, очевидно конфигурацията не работи", заяви той.

Според него Законът за корупцията трябва да премине през още дискусии, за да не се направят промени, които обаче да не постигат необходимите резултати..." - в. „Труд".

„Президентството се е съобразило изцяло с исканията на Реформаторския блок за начина на формулирането на трите въпроса за референдума за изборното законодателство. Това се разбра от изказване на Румяна Коларова - секретар на държавния глава Росен Плевнелиев, в интервю за "Неделя 150" по БНР. По-рано тази седмица Народното събрание отхвърли въпросите за задължителното и за мажоритарното гласуване и остави само питането за електронния вот. Реформаторите изразиха несъгласие с формулировката за мажоритарния вот, защото имало само израза засилване, а те искали конкретен брой депутати, които да бъдат избирани по този начин..." - в. „Стандарт".

„Секретарят на президента изрази несъгласие и с твърдение на лидера на БСП Михаил Миков, че въпросите били леко преформулирани от президентството.

"Това не е така - въпросите са такива, под каквито се подписаха гражданите", заяви Коларова..." - в. „Дневник".

В. „24 часа" съобщава, че пилотите на самолета „Пилатус", който кацна „по корем" са пропуснали да спуснат колесника:

„Пилотите на самолета на ВВС, който на 29 юли кацна по корем на летище Граф Игнатиево, са пропуснали да спуснат колесника, съобщиха авиатори пред "24 часа".

Първоначално изтече информация, че колесникът на 10-местната машина "Пилатус РС-12" е блокирал и летците са били принудени да се приземят при висок риск.

Фактите обаче били други. Пилотите усетили, че колесникът не е спуснат едва когато почувствали стърженето на метал по пистата. Ако колесникът е бил блокирал, двамата пилоти капитаните Цветан Калайджиев и Йордан Димитров са били длъжни да спазят процедура на прелитане ниско над пистата, за да може ръководителят на полетите да огледа състоянието на машината. Освен това се предвиждали и екстрени опити за аварийно пускане на колесника. Такива действия обаче не са били регистрирани. И ако накрая всички опити излязат неуспешни, задължително самолетът е трябвало да пробва кацане по корем, но не на бетонната писта, а в успоредната ливада. Азбучна истина е, че в меката почва и трева пораженията при приземяване щяха да са съществено по-малки.

От МО отказаха повече информация за инцидента с обяснението, че по случая вече работи комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев..."

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ЕС трябва да увеличи отбранително-промишления си капацитет, заяви Урсула фон дер Лайен
Сряда, 17 Април 2024 16:15
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ЕС трябва да увеличи отбранително-промишления си капацитет през следващите пет години на фона на нарастващите глобални заплахи,...
„Грийнпийс“ - България кани варненци на филма „Как да променим света“
Сряда, 17 Април 2024 16:01
„Грийнпийс“ - България кани варненци на безплатна прожекция на филма How to change the world („Как да променим света“). Филмът представя историята на зараждането на „Грийнпийс“ и е носител редица международни...
Под 20% е била подкрепата за популистки партии у нас през 2023 г.
Сряда, 17 Април 2024 15:49
Индексът на авторитарния популизъм, публикуван от TIMBRO и EPICENTER, установява, че 26,9% от европейците подкрепят авторитарни политически партии, както в лявата, така и в дясната част на политическия...
Защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
Сряда, 17 Април 2024 15:37
Фазите на луната определят датата на Великден. Западният Великден е първата неделя след първото пълнолуние след равноденствието, докато източният Великден е след Пасха. Тази година 2024 Великден - християнски...
Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия тази събота във Варна
Сряда, 17 Април 2024 15:23
Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведе на 20 април (събота) от 11.00 ч. във Варна. Сборният пункт е на входа на Морската градина. Организатор на събитието е Българската...
Европейският съд: Пабло Ескобар не може да бъде име на търговска марка
Сряда, 17 Април 2024 15:09
Името на покойния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар не може да бъде регистрирано като търговска марка на ЕС, постанови Европейският съд днес, след като брат му се опита да предяви иск. Съдът потвърди...
Отпускат социални помощи на 43 нуждаещи се варненци
Сряда, 17 Април 2024 14:56
Отпускат социални помощи на 43 нуждаещи се варненци. Между тях ще бъдат разпределени 19 150 лева. Това одобри ресорната комисия към местния парламент. Средствата са за задоволяване на жизнени и комунално-битови...
Травмата в детството може да повлияе на мускулната функция по-късно в живота
Сряда, 17 Април 2024 14:44
Добре установено е, че травматичните, стресиращи преживявания в началото на живота са свързани с по-лоши здравни резултати по-късно. Благодарение на ново проучване учените вече имат представа как точно...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.6 + 1.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook