Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Българското море най-евтино

Събота, 4 Юли 2015 15:09
Източник: в.Труд   
Години наред Българското Черноморие се приема за най-евтиния и изгоден вариант за лятна почивка сред традиционните за европейците дестинации в сравнение с Гърция, Турция, Испания, Италия.

Доказва го и сравнителният анализ за цените на храни, напитки и плажни принадлежности в популярни курортни места, който Британската пощенска служба публикува всяка година. Последното му издание е за 2014 г. и според него българският курорт Слънчев бряг за пореден път е бил най-евтиният в Европа. Изчисленията на Британските пощи сочат, че един ден в родния курорт за двама души през миналото лято е струвал средно 111,40 лева. Сумата е с 13,6% по-малка спрямо 2013 г.

Според същото проучване след нас по евтиния се нареждат Мармарис в Турция и Коста дел Сол в Испания. Джобните, нужни там, са били съответно 143 и 146 лева. Най-много средства е отделяла двойка, решила да посети в летния сезон Соренто, Италия - 275 лева.

Тази година няма да е по-различна, сочи проучване на „Труд“. Дори тенденцията е цените на храни, напитки и плажни продукти у нас да са още по-ниски спрямо миналото лято и да са далеч под тези от 2013 г. (виж таблицата).

Според българския бизнес основни виновници за очаквания нов спад в цените по нашето море това лято са отливът на руските туристи и трайното преориентиране на българите към плажовете на Северна Гърция.

„Ние намалихме цените, но не може да се работи под себестойност. Аз съм ги намалил с минимум 15%“, посочи зам.-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов. Той добавя, че туристите засега са по-малко спрямо същия период на миналата година както по Южното, така и по Северното Черноморие.

По Северното Черноморие - Минимум по 40 лева на ден

Поне 40 лв. дневно излиза сметката на летовник, решил да почива във Варна. Парите стигат за приличен обяд и вечеря и най-елементарното плажно развлечение - четене на вестник или списание.

Чаша кафе в капанчетата край плажа се намира за 1-1,20 лв., докато в по-престижните заведения край брега и в центъра цената скача до 2,50 лв. За бутилка кока-кола кръчмарите вземат от 1,80 до 2,20 лв., колкото струва и чаша наливно вино. Бутилираната бира в заведенията се продава от 2,40 до 3,50 лв., а литър и половина студена минерална вода - от 2,20 до 3,50, т.е. тройно по-скъпо, отколкото в магазините.

Обилният обяд за двама в закусвалня излиза 12-13 лв., а в приличен ресторант сметката ще е поне 20 лв. Двойно повече струва скромно вечерно меню от цаца, пържени картофки, десерт и бутилка вино в най-евтините кръчми.

Същите ястия на почти същите цени предлагат и капанчетата в най-стария ни морски курорт Св. св. Константин и Елена. Там вечерята се оскъпява с десетачка единствено от по-солените цени на виното, докато ястията струват колкото във Варна, че и по-малко. Затова варненци често отскачат до комплекса да хапват сафрид за 7 лв., вместо да плащат по-скъпо в заведенията по претъпканата крайбрежна алея в града.

Кръчмарите от Св. Константин обясняват, че яко са свили цените заради отлива на щедро харчещите руснаци. Затова и най-масово консумираните напитки държат цени, близки до тези в града. Кафето в ресторантчетата на открито струва 2 лв., кока-колата е до 2,50 лв., бутилката българска бира върви по 2,80-3 лв., колкото и 1,5 литра минерална вода или чаша вино.

На Златни пясъци цените са двойни. Само кафето е поевтиняло и вече лесно се намира за 2 лв. Бирата излиза 3,50 лв., колата и минералната вода са от 2,80 до 4 лв., а чаша вино се продава от 3,90 до 5 лв.

Плажен крем най-добре пазарувайте във Варна. Цените на най-купуваните слънцезащитни продукти в града варират от 9 до 22 лв., докато в курортите слагат надценки от 20-30%. Същото важи и за лепенките против комари и кърлежи. В аптеките и дрогериите във Варна комплектите вървят по 2,50-4 лв., а в комплексите са с лев-два по-скъпи.

По Южното Черноморие - 18 лева обяд за двама

В Бургас чаша кафе e 1,50 лв., бутилка бира 2,50 лв., кока-колата е 1,90-2 лева за бутилка, 3 лева е чаша вино, а 2,50 лв. е минералната вода. Обяд за двама е 30 лева, но може да излезе и 20-25 лева в капанче край морето. Стикер срещу насекоми може да се намери за 2,70 лв. в аптеката. 12-15 лева е кремът срещу изгаряне.

В класен ресторант вечеря с три блюда и бутилка вино за двама е минимум 70 лева. Има и много по-евтин вариант - на капанчетата край морето, където може да излезе 40-50 лева с бутилка вино.

В Слънчев бряг чаша кафе струва 1,50 лева, 2,50 лева е българската бира, а 3 лева е половинлитрова бутилка кока-кола. 4 лева струва чаша вино, а половинлитрова бутилка минерална вода е 1,50 лв. 11 лева струва крем против изгаряне, около 3 лева е стикер срещу насекоми. Обядът за двама струва 30 лева, но в ресторант. В заведенията за бързо хранене двама души могат да се нахранят с две блюда и напитка и за 16 лева. Вечерята излиза около 40 лева.

В Поморие 1,70 лв. е чашата кафе, 3,19 лв. е бутилка бира. Колата е 2 лева бутилката, 3 лева е чаша вино, а литър и половина минерална вода е 2,40 лв. Обяд за двама излиза 18 лева, а вечерята - 40 лева, като 20 лева е само бутилката вино. Кремът против изгаряне е около 15 лева, а стикер срещу насекоми е около 2,70-3 лева.

Спад на цените има и в Италия, и в Турция

„Спадът на цените на италианските хотели по програми, които са за периода септември-октомври, е в рамките на 15-20%. До това се стигна, тъй като част от хотелиерите и местните туроператори разчитаха на договорите, подписани с руския пазар. Оказа се, че голяма част от тях паднаха, а хотелите останаха празни”, разказа Свидна Динева от туристическа агенция „Лоял травел“. Според думите й есенните почивки в турските курорти също са поевтинели значително.

„Някои кленти, които са направили ранни записвания за почивка през есента, анулират резервациите си, тъй като цените са паднали. Те няма как да предоговорят почивката си, защото са сключили договор на определена цена, но имат право да се откажат от пътуването си в 60-дневен период, без да дължат неустойки. Така че си вземат парите обратно и отиват на друг курорт”, обясни Динева.

Чакаме румънци, германци и руснаци

И тази година по българските плажове ще се разхождат най-много румънци и германци, няма да липсват и гости от бившия социалистически блок - чехи, словаци и поляци, твърдят от бранша. „Голям брой туристи очакваме и от Македония и Сърбия“, каза председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

Въпреки кризата в Русия по морето няма да липсват и руските туристи - става въпрос за хора със собствени жилища тук.

„В сравнение с миналата година има много оферти „в последната минута“ за незаети легла, особено по Южното Черноморие. Намалението на цените е в рамките на 15-20 на сто“, разказа изпълнителният директор на „Пингуин травъл груп“ Димитър Попов.

За да привлекат повече български туристи, хотелиерите в Слънчев бряг предлагат да отпаднат таксите за шезлонг и чадър на плажа. Според бранша е нужно да се увеличи броят на полицаите по морските курорти.

„Българите ходят в Гърция заради прословутото спокойствие. Полицаите в нашия комплекс са малко. Шефът на полицията твърди, че са 180 души, а аз знам, че са 120. На 500-600-хиляден град това е недостатъчно. Трябва да са повече“, казва Веселин Налбантов.

„На нас по-любими са ни българските туристи, защото персоналът ни не е обучен с много езици“, признава обаче той.

Българинът предпочита „дълъг уикенд“

Традицията българите да търсят разнообразна форма на почивка се запазва и тази година. „По Черноморието с възможностите за бързо придвижване „дългият уикенд“ вече е реален факт и ще бъде една от новостите на пазара за тази година.

Аналогично е положението със Северна Гърция, където голяма част от българите почиват неколкократно през годината за по 3-4 нощувки“, обясни Байко Байков. И на българското, и на гръцкото море подобна почивка за 4-членно семейство излиза 400 лева, обясни той.

„Обикновено за деца отстъпките са изключително големи и няма съществена разлика дали семейството води едно или две деца“, каза Байков.

В Италия излиза най-скъпо

Това лято предпочитани дестинации в чужбина за българските туристи ще бъдат Турция и Италия, прогнозират туроператори. „В Турция най-много се посещават Мармарис, Бодрум, Анталия и Кушадъсъ, а в Италия - летните курорти Римини, Бая Домиция, Сицилия и Пулия“, обясни Байко Байков.

От офертите в интернет се вижда, че седемдневната почивка в хотел 3 звезди в Анталия с автобус може да излезе около 590 лева на човек, като в цената се включват закуска и вечеря. Подобно пътуване, но със самолет, до Кушадъсъ излиза 660 лева, а до Бодрум - със 130 лева повече.

Седмица в тризвезден хотел в италианските курортни селища Римини, Пулия и Бая Домиция излиза около 900 лева на човек, а в Сицилия - със 100 лева повече.

В подобни хотели в Халкидики почивката би ви струвала около 600 лева, а на Корфу - минимум 395 лева. На красивия остров обаче се заплащат допълнително по 7 евро на ден за ползване на климатик.

По родното Черноморие 7 дни в 3-звезден хотел излизат малко над 300 лева на човек. В най-евтиния курорт на Европа - Слънчев бряг, седмицата излиза 318 лева, на Св. Влас е с 5 лева повече, но цената включва закуска и вечеря. На Златни пясъци почивката три звезди е най-скъпа - 336 лева.

Коментари
20:59ч. 4 Юли 2015 #4
tomy
ТРИЦОНА-ЦАЦА,все един и същ боклук за селяндури и бедняци...
20:23ч. 4 Юли 2015 #3
Пеева
Маршрут:
Анкара – Кападокия - Бурса
430
лв. 5 дни / 4 нощувки
Дати: 13.08.2015 г. 18.09.2015 г

Маршрут:
Сливен-Анталия-Истанбул
570
лв. 8 дни / 6 нощувки
Дати: 02.10.2015 г. 17.10.2015 г.
17:17ч. 4 Юли 2015 #2
Възелин Магарешки
Поредната подвеждаща боклуджийска статия. Не само , че не е най-евтино а е и най-мръсно. Крака ми не е стъпил на море от години и н възнамерявам. Не ви ли писна от този плаж? Какво е това неизцхивяно детcтво? Гладна кокошка просо сънува!
17:02ч. 4 Юли 2015 #1
Веско
Когато прочетох цаца и се спрях.Трицона господа варненски журналисти е наименованието на рибата.Цаца пише по кръчмите за да е ясно на всички,но надявам се вие не искате да сте кръчмарски журналисти.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Отпускат здравни и социални помощи на над 350 варненци
Днес, 28 Март 2024 14:13
Община Варна да отпусне социални помощи на 195 нуждаещи се варненци и помощи за лечение на 151 жители на Варна. Освен това 17 двойки да бъдат финансово подпомогнати за инвитро процедури, реши Общински...
МОН предлага да се заплаща такса за повторно явяване на матура
Днес, 28 Март 2024 14:01
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да се заплаща такса за повторното явяване на матура. Това става ясно от Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2016 г....
Кирил Петков призова Радев да ускори назначаването на служебен кабинет
Днес, 28 Март 2024 13:48
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова президента да ускори възможно най-много процедурата по назначаване на служебен кабинет, така че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.5 + 2.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook