Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ръководител на транспортния мега проект във Варна: Няма никаква опасност проектът да не се случи

Четвъртък, 2 Юли 2015 10:22
Източник: DarikNews.bg   
Сн.: Moreto.net
Проектът за интегриран градски транспорт на Варна трябва да приключи до края на 2015-та година. До 30 ноември всички дейности трябва да бъдат изпълнени, а месец след това – да бъдат отчетени. Това е последният срок, който управляващият орган даде на Община Варна. Остават 6 месеца да бъде изграден прословутият BRT-коридор, да стане факт системата за оповестяване в автобуси и спирки, да бъдат направени велоалеите и стоянките за велосипеди, да станат достъпни спирките и возилата за хората с увреждания… И да се ремонтира базата на „Градски транспорт” – компонентът, който забавя изпълнението на проекта. Поръчката по въпросния компонент №9 се провали заради нулев интерес, причината за който пък е ниската цена, заложена за ремонта. Затова ще бъде обявена нова обществена поръчка на 6 пъти по-висока цена. Това ще се случи до средата на юли и, ако всичко е наред и обжалвания няма, до есента ще има избран изпълнител и по последния компонент. Дори и това да не се случи обаче, транспортният проект ще го бъде, категорична е Биляна Якова – ръководител на проекта. В интервю за Дарик тя увери, че няма никаква опасност от провал. До края на годината всички дейности ще са приключили и Варна ще има изцяло обновен, европейски тип транспорт, категорична е Якова.

Защо срокът на проекта беше удължен с 6 месеца, на какъв етап е работата по отделните 10 компонента, какво ще се случи с новите автобуси, ако проектът не бъде завършен, кои са фирмите, които ще работят… Тези и други въпроси зададохме на ръководителя на проекта Биляна Якова. Ето какво отговори тя.

- Г-жо Якова, удължиха срока на мегапроекта за интегриран градски транспорт. Какво наложи удължаването му и какво означава всъщност това?

- Договорът за безвъзмездна финансова помощ по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ е сключен на 9 юли 2012 г., като първоначалният срок бе до 9 юли 2015 година. Новият срок за завършване на проекта, включително и за предоставяне на окончателния доклад, е 42 месеца – тоест удължен е с още 6 месеца с анекс от 1 юни 2015 г.

- Какво ви носи това?

- Това ни носи допълнителни 6 месеца за реализирането на всички компоненти по проекта. Причината за удължаването на срока на договора е компонент 9 - „Ремонт на производствено-техническата база на „Градски транспорт“. Във връзка с този компонент се натрупа закъснение, като обществената поръчка беше обявена от партньора по проекта „Градски транспорт“ още миналата година на 27 февруари. Поради това, че нямаше подадена нито една оферта, поръчката беше прекратена. Причините са били още на етап предпроектно проучване, тъй като дейностите, които са били заложени за този компонент, са били 7 основни дейности, като средствата по компонента са били около 1 млн. лв., но реално след като обявихме поръчката се оказа, че тези средства са недостатъчни и най-вероятно това беше причината да не се яви нито един изпълнител.

- А сега на колко ще пораснат средствата по този компонент?

- В момента има пренасочване на средства от икономии (приблизително около 5 млн.лв.). Тези средства са одобрени от управляващия орган и поръчката ще бъде около 6 млн. лв. Документацията е преработена спрямо новата стойност, която е заложена по този компонент. Вече има и предварителен контрол, осъществен от управляващия орган. Така че се надявам до 15 юли да обявим поръчката отново. Дотогава имаме бележки по документацията, които трябва да се отстранят.

- Колко време ще събирате офертите за новата обществена поръчка?

- Надявам се със събирането на офертите и до избора на изпълнител да нямаме жалби, тъй като всеки участник има правото да обжалва обществената поръчка. Смятам, че тя е направена така, че да няма предпоставки за обжалване и в най-лошия случай до края на септември да има избран изпълнител.

- Тогава веднага ли трябва да започне ремонтът?

- Не, тъй като поръчката е за инженеринг проектиране, строителство, доставка и монтаж на машини и съоръжение, както и за надзор за подобряване на производство на техническата база. Първоначално ще има идеен проект, който ще бъде одобрен, след което ще има технически проект. След него се издава разрешение за строеж и тогава започва самото СМР.

- Тоест догодина ще се реализира това?

- Ами надявам се до края на годината да успеем да реализираме този компонент.

- Всъщност какво означава удължаването на срока? Сключване на всички договори и започване на работа по тях или приключване на всички дейности?

- Удължаване срока на договора означава, че с 6 месеца е удължен първоначалният договор за безвъзмездна финансова помощ. Тоест с 6 месеца се удължава срокът на всички договори с изпълнители. В договорите с тях има такава клауза, че с удължаване срока на договора се удължава и техният договор. Тоест физическото изпълнение на проекта приключва на 31 декември 2015 г., но за изпълнителите срокът е 30 ноември 2015 г. Месец по-рано е, тъй като трябва да имаме време за разплащане, срок за завършване на допустимите разходи за възстановяване по ОП „Регионално развитие“, както и предоставяне на окончателен доклад.

- Има ли въобще опции за ново удължаване?

- На сегашния етап такива опции за удължаване на срока на договора няма, тъй като програмния период на ОП „Регионално развитие 2007-2013“ приключва на 31 декември 2015 г. Така че ние трябва да сме направили всички разплащания и да сме приключили с всички договори и дейности по всички 10 компонента.

- На какъв етап сме по останалите компоненти? Бихте ли ги споменали един по един и коя фирма е сключила договор по съответния компонент?

- По останалите компоненти са избрани изпълнители и са сключени договори. По компонент 1 - „Изграждане на автоматизирана билетна система“ е сключен договор, като е избран и изпълнител. Това е „Обединение модерен транспорт“ от София. Те са изпълнители и по компоненти 2,3 и 4. Това са „Изграждане на информация за пътниците в реално време“, "Изграждане на система за информация на превозните средства в реално време“ и „Изграждане на контролен център“. В момента тези компоненти са на етап системен анализ, което ще рече, че на този етап за компонент 1 следва да бъде разработена и одобрена в окончателен вид работната схема на автоматизираната билетна система, като бъдат разписани в окончателни детайли функционалните й параметри (по отношение на логика, тарифиране и закупуване на карти, билети и обмен на информация между отделните компоненти). За компонентите 2,3 и 4 по време на този първи етап изпълнителят на обществената поръчка следва да предложи на служителя един оптимален модел на функциониране на системата за осигуряване на предимство на превозните средства на масовия градски транспорт на кръстовищата и системата за информация на пътниците в реално време, както и на Центъра за управление на масовия градски транспорт.

- Първите 4 компонента касаят информирането на пътниците?

- Да, точно така.

- А останалите?

- Компонент 5 всъщност е гръбнакът на проекта – „Изграждането на BRT коридор“. Трасето вече е избрано на фаза идеен проект. Има два варианта първоначално и по предпроектните проучвания. Двата варианта вече са разработени, като е избран вариант Б. Това ще рече, че трасето, което ще бъде изградено, започва от кв. „Владиславово“ по бул. „Константин и Фружин“, бул. „Трети март“, бул. „Януш Хунияди“, бул. „Владислав Варненчик“, „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“, бул. „Васил Левски“, ул. „Василаки Пападополу“ до терминал „Бриз“.

- Кога започва изграждането на трасето?

- Самото изграждане ще започне след като бъде одобрен и техническият проект и бъде издадено разрешение за строеж. Тогава ще започне и изграждането на трасето. Компонент 6 вече е изпълнен - доставени са новите автобуси. Доставени са 30 съчленени автобуса с дизелови двигатели, които са предназначени за обслужване на BRT-линията. Има 20 единични автобуса с дизелови двигатели и 20 автобуса с двигатели на сгъстен природен газ. Автобусите се движат в града и обслужват гражданите на Варна. Компонент 7 е „Изграждане на съоръжения за колоездене“. По този компонент предстои изграждане на 3 трасета за велоалеи с обща дължина около 15 км. Предстои поставяне на възлови места на 50 съоръжения за паркиране, като всяко ще има от 8 до 12 места. Предвижда се и информационна кампания за насърчаване на колоезденето. Всъщност аз споменах, че имаме избрани изпълнители, но за компоненти 5, 7 и 10 фирмата, която ще изпълнява тези компоненти, е „ДЗЗД Арма“ Варна, а компонент 8 „Подобрение на 3 крайни спирки - „Владиславово“, „Бриз“ и „Аспарухово“, се предвижда рехабилитация на пътната настилка, изкъртване и полагане на около 13 000 кв/м асфалтово-бетонова настилка. Избраният изпълнител е ЕТ „Станка Василева“.

По компонент 10 „Мерки за възстановяване на достъпността“ предстои изграждането на звукова сигнализация за слепи хора на 50 кръстовища, 150 автобусни спирки и инсталиране на 30 рампи за инвалидни колички в превозните средства, но на старите автобуси, тъй като всички нови превозни средства са оборудвани с такива рампи. По компонент 10 има още закупуване на 3 микробуса. Тази поръчка е проведена по правилата на Европейската банка, като е проведен международен търг. Избран е изпълнител „Булавто“ и до средата на юли би трябвало да имаме 3 микробуса, които ще са за нуждите на хората в неравностойно положение. Тези микробуси са към компонент 10, но са към отделна поръчка, тъй като са към договора, който общината има сключен с Европейската банка за възстановяване и развитие и са недопустим разход. Съобразихме се с изискванията на банката, като проведохме международен търг.

- Казахме как се развива проекта по компоненти, вие със сигурност наблюдавате процеса. Всичко в необходимите срокове ли е?

- Да, засега единственото ни закъснение с натрупване беше заради компонент 9. Тъй като времето ни притиска, а и изпълнителите сега са по-спокойни, тъй като имат възможност с още 6 месеца да бъдат удължени техните срокове, всички в момента си изпълняват договорите и нямаме закъснение.

- Има ли вероятност проектът да не се случи въобще, ако например компонент 9 се провали поради липса на желаещи да участват в обществената поръчка?

- Засега няма такава опасност, тъй като няма как да не се явят и фирми, защото сумата, която е пренасочена към този компонент, е около 6 млн. лв. Предварително е подготвена прогнозна количествено-стойностна сметка, която е с реалните заложени дейности и поддейности. Даже смятам, че ще имаме повече участници, така че считам, че няма такава опасност да не се реализира този компонент и да няма нито една подадена оферта.

- Други опасности тегнат ли над мегапроекта?

- Засега няма други опасности, които могат да застрашат реализирането на проекта, тъй като с удължаването на срока с още 6 месеца това реално е половин година, за да се реализират всички предвидени дейности.

- Представяме си, че все пак не се случи проектът. Какво ще стане тогава с доставените вече автобуси?

- Не бих искала да коментирам. Единствената опасност, по която може да има някакъв риск, това е компонент 9. Тъй като обявяваме обществена поръчка за втори път и на много късен етап. Другите компоненти вече са факт и има избрани изпълнители и за тях се работи и няма опасност да не се реализират.

- И дори и да не се случи компонент 9 проектът ще бъде завършен в останалите компоненти?

- Така смятам, тъй като средствата, които са пренасочени към компонент 9, са недопустим разход и са част от съфинансирането, тоест няма как да загубим европейски средства. Дори едната от обособените позиции по доставка на нов подвижен състав беше точно по съфинансирането, но след актуализация на бюджета и удължаване срока на договора тези средства вече са верифицирани и са европейски средства и не са от съфинансирането.

- И накрая да ни кажете колко точно са европейските средства и колко е съфинансирането от страна на общината?

- Общата стойност на проекта с новото анексиране е 106 586 813 лв., като общата стойност на допустимите разходи по проекта, финансирани по настоящия договор, е 96,858 млн. лв. От тях около 91 млн. лв. са допустими разходи по проекта, финансирани чрез безвъзмездната финансова помощ по Оперативната програма. 85% е финансирането от Оперативната програма, а 15% от националния бюджет.

- Миналата седмица имаше финансова проверка по проекта. Кой ви проверява и какво установи проверката?

- Проверката беше от Министерство на финансите и по-точно от Изпълнителна агенция „Одит на средствата на ЕС“. Проверката касаеше междинни и окончателни плащания по доставката на 70-те автобуса. Приключи много добре, без забележки, като нямаме финансови корекции. В предварителен разговор проверяващите казаха, че нямат забележки, така че няма притеснение относно налагане на някакви финансови корекции или санкции по доставката на автобусите.

- Колко души работите в общината по този така важен проект за Варна?

Звеното за изпълнение на проект „Интегриран градски транспорт“ се състои от 7 души, но тъй като част от екипа напусна по свое желание, проведохме подбор и в момента предстои попълване на екипа. Може би не всички, но основните експерти ще бъдат назначени до седмица - две, за да подпомогнат успешното приключване на проекта.


Коментари
08:47ч. 3 Юли 2015 #3
TheLastUser
А какво представлява компонент 9? Единствено се споменава, че може да има проблем с него. При описването от 8 се преминава директно на 10?
15:21ч. 2 Юли 2015 #2
Град
За това ли и някой хора са отпуски?
15:21ч. 2 Юли 2015 #1
Град
Вчера бях там на 14ия етаж. Ето ги последствията.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Отпускат здравни и социални помощи на над 350 варненци
Днес, 28 Март 2024 14:13
Община Варна да отпусне социални помощи на 195 нуждаещи се варненци и помощи за лечение на 151 жители на Варна. Освен това 17 двойки да бъдат финансово подпомогнати за инвитро процедури, реши Общински...
МОН предлага да се заплаща такса за повторно явяване на матура
Днес, 28 Март 2024 14:01
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да се заплаща такса за повторното явяване на матура. Това става ясно от Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2016 г....
Кирил Петков призова Радев да ускори назначаването на служебен кабинет
Днес, 28 Март 2024 13:48
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова президента да ускори възможно най-много процедурата по назначаване на служебен кабинет, така че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат...
Решено: Общината ще поиска отново от държавата двата имота за строежа на МГ
Днес, 28 Март 2024 13:36
Община Варна да прехвърли обратно на държавата двата придобити имота за строителството на сграда на МГ, а след това да ги поиска отново. Това реши Общинският съвет на днешното си заседание, предаде репортер...
От днес започва обработката на Морската градина срещу кърлежи
Днес, 28 Март 2024 13:24
От 28 март започва първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“....
Радев започна срещите за служебен премиер
Днес, 28 Март 2024 13:13
Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на...
Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на 29 юни във Варна
Днес, 28 Март 2024 12:59
Осем града и нов албум с единайсет нови песни !УДИВИТЕЛНИ ВЪПРОСИТЕЛНИ? - това са предвидили музикантите за срещите си с публиката през юни и юли. Пилотният сингъл "Заедно сами" вече се завъртя в радио...
Xiaomi пуска първия си електрически автомобил
Днес, 28 Март 2024 12:46
Китайският производител на смартфони Xiaomi е готов да пусне първия си електрически автомобил и да започне да приема поръчки в четвъртък. Главният изпълнителен директор Лей Джун каза тази седмица, че...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook