Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
ЕВРОИЗБОРИ
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Вело-неволи

Забранитлните знаци, които ограничаваха достъпа на велосипеди до Морската градина във Варна, вече ги няма, видя репортер на Moreto.net. Припомняме, знаците бяха поставени в края на работната седмица, и практически ограничаваха използването на велосипеди в парка единсвено по новоизградената велоалея.
Новини от Варна, региона и света

Изборен чадър над ромските гета

Петък, 5 Юни 2015 12:25
Източник: в.Труд   
(0)   (79)

След всеки етнически конфликт или бедствие се говори за събаряне на незаконните ромски гета. И така от 25 години. Единствено в Стара Загора започна реално премахване на незаконните коптори. Причината е, че кметът Живко Тодоров (ГЕРБ) не разчита на ромските гласове за изборите. В останалите градове положението е различно – циганите имат късмет, че през две години на политиците им се налага да ги ухажват.

А обяснението на кандидат-кметовете или депутатите е хуманно – не можем да бутнем къщите на хората, макар и незаконни, защото трябва да им осигурим нови домове. А такива или няма, или етносът не желае да обитава апартаменти.

И така каруцата си върви, а националистите си лаят.

Къщите по опасните дерат стоят

Близо година след като община Варна обеща да събори незаконните къщи в ромското гето "Максуда", до разрушаване на постройки все още не се е стигнало. Това призна кметът на район "Младост" Христо Христов.

След наводненията в "Аспарухово" от юни миналата година местната власт се закани да бутне всички незаконни домове по деретата, защото смъртните случаи при потопа се случиха точно в подобни постройки.

Христов припомни, че има влезли в сила заповеди за събаряне на 61 къщи в дерето на "Максуда", а в процес на подготовка са още 150 преписки. Освен тях в района има още над 200 подобни "сгради".

Първоначално общината не изпълняваше влезлите в сила заповеди, защото нямаше избрана фирма за премахване на незаконни строежи. В тазгодишния бюджет най-после са заложени средства за тази дейност. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обяви, че законът ще бъде изпълнен и къщите ще бъдат съборени, но централната администрация и районното кметство щели тепърва да обсъждат детайлите.

Всички над 500 ромски постройки в "Максуда" са изградени върху частен терен, чиито собственици нееднократно са заплашвали, че ще съдят България, защото не могат да упражнят правото си на собственост.

В ромската махала на "Аспарухово" след потопа бяха съборени над 80 къщи. Това стана бързо и ефективно, защото се случи под закрилата на обявеното бедствено положение.

Тогава нямаше и негативна реакция в самия квартал. От кметството в "Аспарухово" признаха, че проблемът с незаконното строителство не спира само в ромската част, защото в района има стотици незаконни обекти и на българи.

Плах опит за разчистване на ромската "Гъбена махала" беше направен и в район Владиславово. Преди година тамошната администрация преброи 26 незаконни бараки, но се премахнаха едва 13, които самите роми събориха доброволно.

Само Каварна успя

На фона на проблемите във Варна и почти всички останали големи градове се откроява община Каварна, в която няма нито една незаконна къща в ромската махала, където живеят над 4000 души.

"През 2003 г., когато започнах първия си мандат, беше като в "Столипиново". Това, което направих, бе да изградя инфраструктурата в квартала и да позволя на ромската общност да се самоуправлява", обяснява кметът на града Цонко Цонев.

За последните години той е дал отстъпено право на строеж за над 150 къщи, защото каварненските роми изявили желание да живеят в законни сгради. Кварталът е напълно облагороден, с канализация и газификация, а от тази седмица са поставени две точки за безплатен безжичен интернет.

В Стара Загора не се отказват

Нови 93 незаконни постройки в ромския кв. Лозенец планира да премахне община Стара Загора. През юли миналата година бяха бутнати 53 къщи в парк "Борова гора", а през есента на тяхно място бяха засадени фиданки. Циганите бяха изсекли цялата гора до парк "Аязмото" и се бяха самонастанили.

През това лято трябва да бъдат съборени останалите незаконни къщи, с което ще бъде окончателно разчистен теренът на парк "Борова гора". Сред тях има доста лъскави палати и масивни постройки.

По препоръка на омбудсмана Константин Пенчев се направи проверка на социалния статус на живеещите в незаконните къщи. Идеята на обществения посредник е след събарянето на постройките да не останат на улицата многодетни семейства, майки с малки деца и хора в затруднено положение, обясни кметът Живко Тодоров.

Проверката вече е приключила. Засега са разкрити собственици на незаконни имоти, които имат по още едно-две жилища.

Общинари признават, че ромите масово са съветвани да обжалват в съда актовете за събарянето на сградите. По процедура първо се връчват констативните протоколи на нарушителите, после следват покани за доброволно и след това - за принудително премахване на имота. За разлика от миналата година, когато от страх от глоби никой не се признаваше за собственик, сега по-голямата част от живеещите са наели адвокати в опит да спрат багерите.

Живеещите в ромското гето "Лозенец" признават открито, че през годините по време на предизборни кампании им е обещавано незаконното строителство да се узакони. Кметът Тодоров обаче е категоричен, че в нито една кампания не е обещавано такова нещо.

Факт е, че ГЕРБ не се радва на много гласове в махалата при последните четири изборни кампании, а ромите дават вота си за ДПС и БСП.

След миналогодишната акция между 300 и 350 души останаха без покрив. И макар да бяха предложени общински жилища на ромските семейства с адресна регистрация в Стара Загора, нито едно от тях не пожела да напусне квартала.

"Ако не премахнем незаконното строителство, няма как да кандидатстваме с проекти за канализация и подобряване на условията в квартала, трябва да са в регулация всички постройки, такива са изискванията на ЕС", каза кметът Тодоров.

В Столипиново почти всички са незаконни

Над 90% от жилищата в най-големия ромски квартал в България – пловдивския "Столипиново", са незаконно построени или са върху общинска земя, признават от администрацията на район "Източен", на чиято територия е гетото.

Според данните на ГРАО в "Столипиново" живеят над 38 000 души като законни са едва 2300 общински жилища, а всички останали къщи са без никакви документи.

Доскорошният кмет на "Източен" и настоящ депутат от ГЕРБ Петър Петров и кметът на района Николай Чунчуков са категорични, че акция "Багер" в "Столипиново", подобно на тези във Варна и Стара Загора, няма да има. Мотивът – не могат да бъдат оставени на улицата близо 40 000 души.

"Това го пише и в Европейската конвенция за правата на човека, парафирана от българското правителство и не можем да я нарушаваме", коментира Чунчуков. Той и екипът му се стараели да сведат до минимум незаконното строителство, да прекъснат опитите още в зародиш и перманентно премахват гаражи и търговски обекти - над 100 през 2014 г. и близо 80 през миналата седмица, но на жилища не посягат, за да не се създава излишно социално напрежение.

Същата е ситуацията и в район "Северен" на Пловдив, където компактна ромска маса обитава незаконни къщи и колиби в Шекер махала и Арман махала, както и в Аджисан махала. Според общинския съветник от ДПС и управител на фондация "Рома" Антон Карагьозов процентът на незаконните жилища на ромите в Пловдив е дори 95% и ако не се вземат скоро адекватни мерки, това ще се превърне в много сериозен проблем. Карагьозов предлага да бъдат узаконени по-големите, масивни многофамилни и многоетажни къщи в "Столипиново", които не създават опасност за живота на живеещите в тях и комшиите.

Циганите искат да се санират

Проектът на община Пловдив за строеж на евтини жилища за бедни в "Столипиново" претърпя пълен крах. Така и не се явиха предприемачи, които да изградят няколко блока в замяна на безплатни общински терени.

Бившият съветник от ДПС Яшар Асан пък разкри, че от ЕС били отпуснати пари за строителство на 240 жилища в "Столипиново", но те били върнати като неусвоени от местната власт.

Според него самите роми искат да живеят при по-добри условия. Доказателство за това са десетте блока, които са подали заявления за саниране по националната програма.

  (0)  (79)

Коментари
21:19ч. 5 Юни 2015 #3
Веско
Татянче грешиш жестоко. в селата циганите няма какво,кой знае да крадат,освен някой компот или суджук,така че трябва да са в градовете,иначе управляващите губят на изборите.
17:41ч. 5 Юни 2015 #2
tatyana1
Кой пък каза че обезателно трябва да живеят в градовете? Има толкова много празни села с все още читав сграден фонд. Който иска да живее в голям град- да си купи или наеме жилище! Ако не- на село!
15:24ч. 5 Юни 2015 #1
Vic Rattlehead
Тактиката е без много шум да ги бутат малко по малкои да не се допуска появата на нови коптори. Така няма да има врява и плач къде да настаняват изселените орки.
Новини от Варна, региона и света
Кобрата срещу Тайсън Фюри още тази година?
Неделя, 16 Юни 2019 20:18
Голям мач може да изиграе българският ас на професионалния бокс Кубрат Пулев. Още до края на годината той може да се срещне една от най-големите звезди в тежка категория Тайсън Фюри, съобщава вестник "Индипендънт",...
17 и 19 юни са неучебни заради изпитите след VII клас
Неделя, 16 Юни 2019 17:23
Министерството на образованието обяви 17 и 19 юни за неучебни дни във всички училища в страната, заради изпитите след VII клас, научи Moreto.net. Над 61 000 ученици предстои да се явят на национално външно...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Неделя, 16 Юни 2019 17:18
Поради профилактика и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия, няколко района във Варна и областта ще са без електрозаахранване в понеделник, 17 юни, съобщиха от Енерго про за Moreto.net -...
Слънце и облаци в първия ден от седмицата по Черноморието
Неделя, 16 Юни 2019 17:13
В понеделник над Черноморието ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27-29°. Температурата...
Г-20 договори мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните
Неделя, 16 Юни 2019 17:02
20-те най-големи икономики в света се договориха да създадат международна работна рамка, която ще призове държавите да предприемат доброволни мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните -...
Филм за най-дългото състезание в света показват при вход свободен тази вечер във Варна
Неделя, 16 Юни 2019 16:46
При вход свободен ще бъде прожектиран тази вечер от 18 часа във Варна документален филм, посветен на най-дългото състезание в света, припомня Moreto.net "3100: Бягане и себенадминаване" (Self-Transcendence...
САЩ признаха категоричното превъзходство на Су-57 срещу F-15C
Неделя, 16 Юни 2019 16:28
Американският F-15C Eagle, който съставлява половината от всички изтребители на ВВС на САЩ, не може да се противопостави на руския изтребител пето поколение Су-57 без сериозна модернизация, пише американското...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Сервиз и Ремонт Хладилна и Климатична Техника
Консултации и Ремонт Климатици/, Чилъри, Електроника и Фреони, Хладилници/No Frost/ и Електроника по тях, Ледогенератори, Дехидратори/изсушители, на въздух, Автоклиматици на леки и товарни автомобили и...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бариери
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими и мокети
Израел от Варна Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Жега - Стефан Георгиев

Галерия Ларго
Лодките

ФКЦ - зала 6
16:00ч.
Рокетмен

ФКЦ - зала 6#
18:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:40, 16:45, 22:00#ч.
Синема Сити#
18:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
17:40, 22:00ч.
Сами вкъщи 2

ФКЦ - зала 6#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:10, 14:15, 16:10, 18:15, 20:15, 22:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 13:10, 15:10, 17:15, 19:15, 21:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:30, 14:30, 16:30, 18:30, 20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:20, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30#ч.
Синема Сити#
12:20, 14:20, 16:20, 18:10, 20:00, 21:50#ч.
Синема Сити
11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00ч.
Еуфория

ФКЦ - зала 6
20:30ч.
Мамчето

Кино Арена - Гранд Мол#
17:40, 22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
15:10, 19:45#ч.
Синема Сити
22:20ч.
Аладин

Кино Арена - Гранд Мол#
11:50, 14:50, 17:50, 20:45#ч.
Синема Сити#
13:20, 16:00, 18:40, 20:40#ч.
Синема Сити#
11:30, 14:20, 17:00, 19:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:40, 16:10, 19:00, 21:50#ч.
Синема Сити
21:30ч.
Зубрачките

Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 15:30, 19:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:00, 17:20, 22:10#ч.
Синема Сити
15:00, 19:10ч.
Джон Уик 3

Кино Арена - Гранд Мол#
21:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45#ч.
Синема Сити
14:00, 21:20ч.
Кучешки живот 2

Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 13:15, 16:00, 18:30, 21:00#ч.
Синема Сити
12:00, 14:15, 16:30, 18:50, 21:10ч.
Pokémon: Детектив Пикачу

Кино Арена - Гранд Мол#
14:00, 21:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45#ч.
Синема Сити
11:10, 13:30, 15:50ч.
Годзила - кралят на чудовищата

Кино Арена - Гранд Мол#
14:00, 21:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 17:00, 19:40, 22:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
22:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:40, 15:20, 18:00, 20:45#ч.
Синема Сити
11:20, 13:00, 15:40, 16:40, 18:20, 19:20, 21:00, 22:00ч.
Х-Мен: Тъмния феникс

Кино Арена - Гранд Мол#
11:30, 16:40, 19:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:50, 14:30, 15:20, 17:45, 20:20, 22:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:20, 15:00, 17:40, 20:00, 22:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:50, 16:15, 18:45, 21:15#ч.
Синема Сити#
21:20#ч.
Синема Сити#
12:40, 15:00, 17:20, 19:50, 22:10#ч.
Синема Сити
13:50, 16:10, 18:30, 20:50ч.
Великото пътешествие

Синема Сити
11:50ч.
Парка на чудесата

Синема Сити
11:20ч.
Мошенички от класа

Синема Сити
17:10ч.
Сладките грозничета

Синема Сити
12:50ч.
"Добре ми дошъл, бял и червен Великден"

Етнографски музей
Маркони и приятели - сборна изложба

Галерия „Арт Маркони”
Хлябът и виното - от древността до наши дни

Археологически музей
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   MyHoliday.bg   Приятели   Запознанства   Elmaz.rs   Моите пари  
Moreto.net в Google+ и Facebook