Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Потребителите на социалната мрежа Инстаграм от редица страни се оплакаха от сривове в услугата, според данни от сайта Downdetector, който следи за прекъсвания в популярните интернет страници и приложения. Проблемите са започнали около 23:00 ч. централно гринуичко време и са засегнали потребителите...
Новини

Изграждането на пътна автомобилна рампа към автомагистрала „Хемус” налага отчуждаване на два недвижими имота, които попадат на мястото за планираното съоръжение. За целта Общината е готова да плати на собственика над 900 000 лева. Това става ясно от издадената от кмета на Варна Иван Портних...
Новини

Увеличение на таксите за шофьорските курсове предвиждат от бранша. Причината е решение на Министерския съвет за промяна в начина на обучение на желаещите да получат разрешение за шофиране на моторно превозно средство. Председателят на Съюза на преподавателите...
Новини от Варна, региона и света

Изборен чадър над ромските гета

Петък, 5 Юни 2015 12:25
Източник: в.Труд   
(0)   (79)

След всеки етнически конфликт или бедствие се говори за събаряне на незаконните ромски гета. И така от 25 години. Единствено в Стара Загора започна реално премахване на незаконните коптори. Причината е, че кметът Живко Тодоров (ГЕРБ) не разчита на ромските гласове за изборите. В останалите градове положението е различно – циганите имат късмет, че през две години на политиците им се налага да ги ухажват.

А обяснението на кандидат-кметовете или депутатите е хуманно – не можем да бутнем къщите на хората, макар и незаконни, защото трябва да им осигурим нови домове. А такива или няма, или етносът не желае да обитава апартаменти.

И така каруцата си върви, а националистите си лаят.

Къщите по опасните дерат стоят

Близо година след като община Варна обеща да събори незаконните къщи в ромското гето "Максуда", до разрушаване на постройки все още не се е стигнало. Това призна кметът на район "Младост" Христо Христов.

След наводненията в "Аспарухово" от юни миналата година местната власт се закани да бутне всички незаконни домове по деретата, защото смъртните случаи при потопа се случиха точно в подобни постройки.

Христов припомни, че има влезли в сила заповеди за събаряне на 61 къщи в дерето на "Максуда", а в процес на подготовка са още 150 преписки. Освен тях в района има още над 200 подобни "сгради".

Първоначално общината не изпълняваше влезлите в сила заповеди, защото нямаше избрана фирма за премахване на незаконни строежи. В тазгодишния бюджет най-после са заложени средства за тази дейност. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обяви, че законът ще бъде изпълнен и къщите ще бъдат съборени, но централната администрация и районното кметство щели тепърва да обсъждат детайлите.

Всички над 500 ромски постройки в "Максуда" са изградени върху частен терен, чиито собственици нееднократно са заплашвали, че ще съдят България, защото не могат да упражнят правото си на собственост.

В ромската махала на "Аспарухово" след потопа бяха съборени над 80 къщи. Това стана бързо и ефективно, защото се случи под закрилата на обявеното бедствено положение.

Тогава нямаше и негативна реакция в самия квартал. От кметството в "Аспарухово" признаха, че проблемът с незаконното строителство не спира само в ромската част, защото в района има стотици незаконни обекти и на българи.

Плах опит за разчистване на ромската "Гъбена махала" беше направен и в район Владиславово. Преди година тамошната администрация преброи 26 незаконни бараки, но се премахнаха едва 13, които самите роми събориха доброволно.

Само Каварна успя

На фона на проблемите във Варна и почти всички останали големи градове се откроява община Каварна, в която няма нито една незаконна къща в ромската махала, където живеят над 4000 души.

"През 2003 г., когато започнах първия си мандат, беше като в "Столипиново". Това, което направих, бе да изградя инфраструктурата в квартала и да позволя на ромската общност да се самоуправлява", обяснява кметът на града Цонко Цонев.

За последните години той е дал отстъпено право на строеж за над 150 къщи, защото каварненските роми изявили желание да живеят в законни сгради. Кварталът е напълно облагороден, с канализация и газификация, а от тази седмица са поставени две точки за безплатен безжичен интернет.

В Стара Загора не се отказват

Нови 93 незаконни постройки в ромския кв. Лозенец планира да премахне община Стара Загора. През юли миналата година бяха бутнати 53 къщи в парк "Борова гора", а през есента на тяхно място бяха засадени фиданки. Циганите бяха изсекли цялата гора до парк "Аязмото" и се бяха самонастанили.

През това лято трябва да бъдат съборени останалите незаконни къщи, с което ще бъде окончателно разчистен теренът на парк "Борова гора". Сред тях има доста лъскави палати и масивни постройки.

По препоръка на омбудсмана Константин Пенчев се направи проверка на социалния статус на живеещите в незаконните къщи. Идеята на обществения посредник е след събарянето на постройките да не останат на улицата многодетни семейства, майки с малки деца и хора в затруднено положение, обясни кметът Живко Тодоров.

Проверката вече е приключила. Засега са разкрити собственици на незаконни имоти, които имат по още едно-две жилища.

Общинари признават, че ромите масово са съветвани да обжалват в съда актовете за събарянето на сградите. По процедура първо се връчват констативните протоколи на нарушителите, после следват покани за доброволно и след това - за принудително премахване на имота. За разлика от миналата година, когато от страх от глоби никой не се признаваше за собственик, сега по-голямата част от живеещите са наели адвокати в опит да спрат багерите.

Живеещите в ромското гето "Лозенец" признават открито, че през годините по време на предизборни кампании им е обещавано незаконното строителство да се узакони. Кметът Тодоров обаче е категоричен, че в нито една кампания не е обещавано такова нещо.

Факт е, че ГЕРБ не се радва на много гласове в махалата при последните четири изборни кампании, а ромите дават вота си за ДПС и БСП.

След миналогодишната акция между 300 и 350 души останаха без покрив. И макар да бяха предложени общински жилища на ромските семейства с адресна регистрация в Стара Загора, нито едно от тях не пожела да напусне квартала.

"Ако не премахнем незаконното строителство, няма как да кандидатстваме с проекти за канализация и подобряване на условията в квартала, трябва да са в регулация всички постройки, такива са изискванията на ЕС", каза кметът Тодоров.

В Столипиново почти всички са незаконни

Над 90% от жилищата в най-големия ромски квартал в България – пловдивския "Столипиново", са незаконно построени или са върху общинска земя, признават от администрацията на район "Източен", на чиято територия е гетото.

Според данните на ГРАО в "Столипиново" живеят над 38 000 души като законни са едва 2300 общински жилища, а всички останали къщи са без никакви документи.

Доскорошният кмет на "Източен" и настоящ депутат от ГЕРБ Петър Петров и кметът на района Николай Чунчуков са категорични, че акция "Багер" в "Столипиново", подобно на тези във Варна и Стара Загора, няма да има. Мотивът – не могат да бъдат оставени на улицата близо 40 000 души.

"Това го пише и в Европейската конвенция за правата на човека, парафирана от българското правителство и не можем да я нарушаваме", коментира Чунчуков. Той и екипът му се стараели да сведат до минимум незаконното строителство, да прекъснат опитите още в зародиш и перманентно премахват гаражи и търговски обекти - над 100 през 2014 г. и близо 80 през миналата седмица, но на жилища не посягат, за да не се създава излишно социално напрежение.

Същата е ситуацията и в район "Северен" на Пловдив, където компактна ромска маса обитава незаконни къщи и колиби в Шекер махала и Арман махала, както и в Аджисан махала. Според общинския съветник от ДПС и управител на фондация "Рома" Антон Карагьозов процентът на незаконните жилища на ромите в Пловдив е дори 95% и ако не се вземат скоро адекватни мерки, това ще се превърне в много сериозен проблем. Карагьозов предлага да бъдат узаконени по-големите, масивни многофамилни и многоетажни къщи в "Столипиново", които не създават опасност за живота на живеещите в тях и комшиите.

Циганите искат да се санират

Проектът на община Пловдив за строеж на евтини жилища за бедни в "Столипиново" претърпя пълен крах. Така и не се явиха предприемачи, които да изградят няколко блока в замяна на безплатни общински терени.

Бившият съветник от ДПС Яшар Асан пък разкри, че от ЕС били отпуснати пари за строителство на 240 жилища в "Столипиново", но те били върнати като неусвоени от местната власт.

Според него самите роми искат да живеят при по-добри условия. Доказателство за това са десетте блока, които са подали заявления за саниране по националната програма.

  (0)  (79)

Коментари
21:19ч. 5 Юни 2015 #3
Веско
Татянче грешиш жестоко. в селата циганите няма какво,кой знае да крадат,освен някой компот или суджук,така че трябва да са в градовете,иначе управляващите губят на изборите.
17:41ч. 5 Юни 2015 #2
tatyana1
Кой пък каза че обезателно трябва да живеят в градовете? Има толкова много празни села с все още читав сграден фонд. Който иска да живее в голям град- да си купи или наеме жилище! Ако не- на село!
15:24ч. 5 Юни 2015 #1
Vic Rattlehead
Тактиката е без много шум да ги бутат малко по малкои да не се допуска появата на нови коптори. Така няма да има врява и плач къде да настаняват изселените орки.
Новини от Варна, региона и света
Delta Planet mall отваря с 4-дневен маратон от концерти, предизвикателства и подаръци
Петък, 22 Март 2019 13:13
Търговският център е първата спирка от националното турне на най-цветното приключение за деца – „Маргаритка“. Черешката в артистичния коктейл ще е оперен флашмоб, който ще е първият по рода си във Варна. Гигантска...
Швейцарски колежи по хотелски мениджмънт и туризъм представят във Варна стипендии и възможности за обучение
Четвъртък, 21 Март 2019 11:50
Swiss Education Group обединява 5 от най-престижните колежи по хотелски мениджмънт и туризъм в Швейцария, сред които и една кулинарна академия. Програмите за обучение включват задължителни стажове и възможности...
Над 1500 души се очаква да се включат в откриването на мотосезона във Варна
Петък, 22 Март 2019 19:34
Над 1500 души се очаква да се включат в официалното откриване на мотосезона във Варна на 6 април. Това каза един от организаторите, Димитър Лазаров-Джако от Мотоклуб „Диви деца“. Началото ще е в 10 часа....
„Майкрософт“ спира Windows 7
Петък, 22 Март 2019 19:17
Американската корпорация „Майкрософт“ съобщи, че в най-скоро време ще прекрати поддръжката на операционната система Windows 7. Операционната система ще прекрати своето обновление на 14 януари 2020 г. Още...
Задържаха 21-годишен с марихуана във Варна
Петък, 22 Март 2019 19:02
В понеделник, около 18:00 часа, във Варна, в района на ЖП гарата, при извършване на полицейска проверка на Х.И. (21 г.) от Дългопол, е установено, че същият държи в себе си саморъчно свита цигара със суха...
Валери Симеонов: НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите
Петък, 22 Март 2019 18:47
НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите, съобщи пред журналисти в Сливен председателят на партията Валери Симеонов. "Коалиционните ни партньори отдавна заявиха самостоятелно участие или участие в...
Планират реставрацията и консервацията на сградата на Аквариума във Варна
Петък, 22 Март 2019 18:34
Създаваме план за реставрацията и консервацията на сградата на Аквариума, която е от национално значение. Това съобщи доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна. По думите...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
НощувкаТоп Център-ВИНС-х-лЧерно Море-Общината-ВОЕННОМОРСКО У
НОЩУВКИ В СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС- 3 минути доОБЩИНАТА-5МИН.ПЕША ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ -СПОРТНА ЗАЛА В близост до МОРСКАТА ГРАДИНА, за вашата комфортна почивка всички удобства и условия!!!-...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бариери
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими и мокети
Кипър от Варна Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Изложба на Николай Изварин

Градска художествена галерия - Филиал
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
"По вълните" - Радостин Дамасков

Галерия Ларго
Надеждата за българската свобода

Музей на Възраждането
Енигма - Ева Пенева

Апелативен съд - Варна
Илюстрирано - Гергана Стоянова

Галерия "Графит"
Който пие, зло не мисли

Археологически музей
Откровения - Милена Савулева

Градска художествена галерия
24+24 Limitrophe

Градска художествена галерия
Аберации - Петя Танева

Галерия Le Papillоn
3653 days Magic

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Сън

Драматичен театър - сцена Филиал
16:00ч.
Помощ!!!Не мога да плувам!

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Рапунцел

Куклен театър
11:00ч.
Трафикантът

Кино Арена - Гранд Мол#
19:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна
15:00, 22:30ч.
Уют

Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 13:50, 16:45, 19:45, 21:15, 22:40#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
17:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
19:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:15, 15:15, 18:15, 21:15ч.
Честита нова смърт

Кино Арена - Гранд Мол#
21:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
17:30, 21:10ч.
Презрението

ФКЦ - зала "Европа"
15:00ч.
Роди се звезда

Кино Арена - Гранд Мол
19:00ч.
Семейни кютеци

Кино Арена - Гранд Мол#
13:50, 16:15, 18:30, 20:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:40, 19:50ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   MyHoliday.bg   Приятели   Запознанства   Elmaz.rs   Моите пари  
Moreto.net в Google+ и Facebook