Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Любопитно
Спорт
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Атанасовден

Днес е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнството от арианството и несторианството...
Грип

Употребата на маска е една от мерките, които всеки може да вземе, за да се предпази от грип. Посетителите на Аджибадем Сити Клиник Варна могат да се снабдят безплатно с предпазното средство на регистратура. Медицинският център осигурява на пациентите маска, а служителите препоръчват носенето й...
Новини

Сформираните мобилни полицейски екипи продължават да реализират срещи с жители и представители на местната власт в малките и отдалечени населени места във Варненска област. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Варна. В изпълнение на плана за противодействие на...
Новини от Варна, региона и света

Изборен чадър над ромските гета

Петък, 5 Юни 2015 12:25
Източник: в.Труд   
(0)   (79)

След всеки етнически конфликт или бедствие се говори за събаряне на незаконните ромски гета. И така от 25 години. Единствено в Стара Загора започна реално премахване на незаконните коптори. Причината е, че кметът Живко Тодоров (ГЕРБ) не разчита на ромските гласове за изборите. В останалите градове положението е различно – циганите имат късмет, че през две години на политиците им се налага да ги ухажват.

А обяснението на кандидат-кметовете или депутатите е хуманно – не можем да бутнем къщите на хората, макар и незаконни, защото трябва да им осигурим нови домове. А такива или няма, или етносът не желае да обитава апартаменти.

И така каруцата си върви, а националистите си лаят.

Къщите по опасните дерат стоят

Близо година след като община Варна обеща да събори незаконните къщи в ромското гето "Максуда", до разрушаване на постройки все още не се е стигнало. Това призна кметът на район "Младост" Христо Христов.

След наводненията в "Аспарухово" от юни миналата година местната власт се закани да бутне всички незаконни домове по деретата, защото смъртните случаи при потопа се случиха точно в подобни постройки.

Христов припомни, че има влезли в сила заповеди за събаряне на 61 къщи в дерето на "Максуда", а в процес на подготовка са още 150 преписки. Освен тях в района има още над 200 подобни "сгради".

Първоначално общината не изпълняваше влезлите в сила заповеди, защото нямаше избрана фирма за премахване на незаконни строежи. В тазгодишния бюджет най-после са заложени средства за тази дейност. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обяви, че законът ще бъде изпълнен и къщите ще бъдат съборени, но централната администрация и районното кметство щели тепърва да обсъждат детайлите.

Всички над 500 ромски постройки в "Максуда" са изградени върху частен терен, чиито собственици нееднократно са заплашвали, че ще съдят България, защото не могат да упражнят правото си на собственост.

В ромската махала на "Аспарухово" след потопа бяха съборени над 80 къщи. Това стана бързо и ефективно, защото се случи под закрилата на обявеното бедствено положение.

Тогава нямаше и негативна реакция в самия квартал. От кметството в "Аспарухово" признаха, че проблемът с незаконното строителство не спира само в ромската част, защото в района има стотици незаконни обекти и на българи.

Плах опит за разчистване на ромската "Гъбена махала" беше направен и в район Владиславово. Преди година тамошната администрация преброи 26 незаконни бараки, но се премахнаха едва 13, които самите роми събориха доброволно.

Само Каварна успя

На фона на проблемите във Варна и почти всички останали големи градове се откроява община Каварна, в която няма нито една незаконна къща в ромската махала, където живеят над 4000 души.

"През 2003 г., когато започнах първия си мандат, беше като в "Столипиново". Това, което направих, бе да изградя инфраструктурата в квартала и да позволя на ромската общност да се самоуправлява", обяснява кметът на града Цонко Цонев.

За последните години той е дал отстъпено право на строеж за над 150 къщи, защото каварненските роми изявили желание да живеят в законни сгради. Кварталът е напълно облагороден, с канализация и газификация, а от тази седмица са поставени две точки за безплатен безжичен интернет.

В Стара Загора не се отказват

Нови 93 незаконни постройки в ромския кв. Лозенец планира да премахне община Стара Загора. През юли миналата година бяха бутнати 53 къщи в парк "Борова гора", а през есента на тяхно място бяха засадени фиданки. Циганите бяха изсекли цялата гора до парк "Аязмото" и се бяха самонастанили.

През това лято трябва да бъдат съборени останалите незаконни къщи, с което ще бъде окончателно разчистен теренът на парк "Борова гора". Сред тях има доста лъскави палати и масивни постройки.

По препоръка на омбудсмана Константин Пенчев се направи проверка на социалния статус на живеещите в незаконните къщи. Идеята на обществения посредник е след събарянето на постройките да не останат на улицата многодетни семейства, майки с малки деца и хора в затруднено положение, обясни кметът Живко Тодоров.

Проверката вече е приключила. Засега са разкрити собственици на незаконни имоти, които имат по още едно-две жилища.

Общинари признават, че ромите масово са съветвани да обжалват в съда актовете за събарянето на сградите. По процедура първо се връчват констативните протоколи на нарушителите, после следват покани за доброволно и след това - за принудително премахване на имота. За разлика от миналата година, когато от страх от глоби никой не се признаваше за собственик, сега по-голямата част от живеещите са наели адвокати в опит да спрат багерите.

Живеещите в ромското гето "Лозенец" признават открито, че през годините по време на предизборни кампании им е обещавано незаконното строителство да се узакони. Кметът Тодоров обаче е категоричен, че в нито една кампания не е обещавано такова нещо.

Факт е, че ГЕРБ не се радва на много гласове в махалата при последните четири изборни кампании, а ромите дават вота си за ДПС и БСП.

След миналогодишната акция между 300 и 350 души останаха без покрив. И макар да бяха предложени общински жилища на ромските семейства с адресна регистрация в Стара Загора, нито едно от тях не пожела да напусне квартала.

"Ако не премахнем незаконното строителство, няма как да кандидатстваме с проекти за канализация и подобряване на условията в квартала, трябва да са в регулация всички постройки, такива са изискванията на ЕС", каза кметът Тодоров.

В Столипиново почти всички са незаконни

Над 90% от жилищата в най-големия ромски квартал в България – пловдивския "Столипиново", са незаконно построени или са върху общинска земя, признават от администрацията на район "Източен", на чиято територия е гетото.

Според данните на ГРАО в "Столипиново" живеят над 38 000 души като законни са едва 2300 общински жилища, а всички останали къщи са без никакви документи.

Доскорошният кмет на "Източен" и настоящ депутат от ГЕРБ Петър Петров и кметът на района Николай Чунчуков са категорични, че акция "Багер" в "Столипиново", подобно на тези във Варна и Стара Загора, няма да има. Мотивът – не могат да бъдат оставени на улицата близо 40 000 души.

"Това го пише и в Европейската конвенция за правата на човека, парафирана от българското правителство и не можем да я нарушаваме", коментира Чунчуков. Той и екипът му се стараели да сведат до минимум незаконното строителство, да прекъснат опитите още в зародиш и перманентно премахват гаражи и търговски обекти - над 100 през 2014 г. и близо 80 през миналата седмица, но на жилища не посягат, за да не се създава излишно социално напрежение.

Същата е ситуацията и в район "Северен" на Пловдив, където компактна ромска маса обитава незаконни къщи и колиби в Шекер махала и Арман махала, както и в Аджисан махала. Според общинския съветник от ДПС и управител на фондация "Рома" Антон Карагьозов процентът на незаконните жилища на ромите в Пловдив е дори 95% и ако не се вземат скоро адекватни мерки, това ще се превърне в много сериозен проблем. Карагьозов предлага да бъдат узаконени по-големите, масивни многофамилни и многоетажни къщи в "Столипиново", които не създават опасност за живота на живеещите в тях и комшиите.

Циганите искат да се санират

Проектът на община Пловдив за строеж на евтини жилища за бедни в "Столипиново" претърпя пълен крах. Така и не се явиха предприемачи, които да изградят няколко блока в замяна на безплатни общински терени.

Бившият съветник от ДПС Яшар Асан пък разкри, че от ЕС били отпуснати пари за строителство на 240 жилища в "Столипиново", но те били върнати като неусвоени от местната власт.

Според него самите роми искат да живеят при по-добри условия. Доказателство за това са десетте блока, които са подали заявления за саниране по националната програма.

  (0)  (79)

Коментари
21:19ч. 5 Юни 2015 #3
Веско
Татянче грешиш жестоко. в селата циганите няма какво,кой знае да крадат,освен някой компот или суджук,така че трябва да са в градовете,иначе управляващите губят на изборите.
17:41ч. 5 Юни 2015 #2
tatyana1
Кой пък каза че обезателно трябва да живеят в градовете? Има толкова много празни села с все още читав сграден фонд. Който иска да живее в голям град- да си купи или наеме жилище! Ако не- на село!
15:24ч. 5 Юни 2015 #1
Vic Rattlehead
Тактиката е без много шум да ги бутат малко по малкои да не се допуска появата на нови коптори. Така няма да има врява и плач къде да настаняват изселените орки.
Новини от Варна, региона и света
Носете маска срещу грипа, съветват медици
Днес, 18 Януари 2019 08:59
Употребата на маска е една от мерките, които всеки може да вземе, за да се предпази от грип. Посетителите на Аджибадем Сити Клиник Варна могат да се снабдят с предпазното средство безплатно на регистратура....
Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно със съмишленици
Днес, 18 Януари 2019 13:24
Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици. По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, но и на Министерския...
Ако се наложи община Варна ще дофинансира строежа на бул. "Левски", категоричен е Янко Станев
Днес, 18 Януари 2019 13:12
Това, че Варна ще разполага с бюджет от близо половин милиард за тази година, е божествено. Това заяви зам.-председателят на местния парламент Янко Станев. Опитният финансист коментира рекордно големия...
Министър: Всяка година 3000 деца се раждат от деца
Днес, 18 Януари 2019 13:00
Над 3000 деца годишно се раждат от деца, в повечето случаи те се оставят на грижите на държавата Последният случай бе от преди дни, когато 14 годишно момиче от Лом роди второто си дете. Първото е на 3...
38 училища в обл. Варна са в грипна ваканция
Днес, 18 Януари 2019 12:48
Общо 465 училища и детски градини са с преустановени учебни занятия, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Най-много училища са затворили врати заради грипната епидемия в Бургаска...
Кафето изчезва заради глобалното затопляне
Днес, 18 Януари 2019 12:36
Повече от половината разновидности на дивото кафе са на ръба на изчезване заради глобалното затопляне, пише екип от учени от Великобритания, Австралия и Аржентина в доклад, публикуван в списание Science...
Запалена слама притесни жителите на град до Варна
Днес, 18 Януари 2019 12:24
След сигнал, подаден на „зеления“ телефон за силно задимяване в района на заводите в гр.Девня е извършена проверка, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Варна за Moreto.net. Сформирана е аварийна група...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Сервиз и Ремонт Хладилна и Климатична Техника
Консултации и Ремонт Климатици/Електроника и Фреони, Хладилници/No Frost/ и Електроника по тях, Ледогенератори, Дехидратори/изсушители, на въздух, Автоклиматици на леки и товарни автомобили и Земеделски...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Hydrafacial Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Домофонни системи
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими и мокети
Израел от Варна Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Любопитно
 Спорт
 Избори
Днес в афиша на Варна
Пепеляшка: Тайната на принца

Кино Арена - Гранд Мол#
15:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:00ч.
Ралф разбива интернета

Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 12:15, 13:30, 14:40, 16:00, 17:00, 18:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:40, 16:00, 18:30#ч.
ФКЦ - зала "Европа"
17:00ч.
Роди се звезда

Кино Арена - Гранд Мол#
20:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна
21:40ч.
Спайдър-мен: В Спайди-вселената

Кино Арена - Гранд Мол#
13:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:45, 16:40ч.
Стъкления

Кино Арена - Мол Варна#
15:45, 18:30, 21:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 14:30, 17:15, 20:00, 22:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:30, 15:15, 17:50, 20:30ч.
Такси 5

Кино Арена - Гранд Мол#
19:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна
22:00ч.
Уийли

Кино Арена - Гранд Мол
11:30ч.
Южен вятър

Кино Арена - Гранд Мол#
12:30, 15:10, 17:50, 20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
19:10, 21:00ч.
"Те"

ФКЦ - зала "Европа"
19:00ч.
Приказка за Астрид

ФКЦ - зала 5
17:45ч.
Всички знаят

ФКЦ - зала 5
20:00ч.
Патешка история

Кино Арена - Мол Варна
15:10ч.
Холмс и Уотсън

Кино Арена - Мол Варна
21:50ч.
Escape Room: Играй или умри

Кино Арена - Гранд Мол#
Веднъж песента излезе ли, тя вече не е моя. И това е цялата идея на музиката: да принадлежи на хората.#ч.
Кино Арена - Мол Варна
14:20, 16:50, 20:00, 22:15ч.
Аквамен

Кино Арена - Гранд Мол#
11:50, 14:50, 17:50, 19:20, 20:50, 22:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:50, 14:50, 18:00, 20:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
13:30, 16:30, 19:30, 22:30ч.
Бохемска рапсодия

Кино Арена - Гранд Мол#
19:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
19:00ч.
Бъмбълби

Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 13:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна
17:20ч.
Втори шанс

Кино Арена - Гранд Мол
21:40ч.
Гринч

Кино Арена - Гранд Мол
11:40ч.
Крийд 2

Кино Арена - Гранд Мол#
21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
19:20ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.4 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   MyHoliday.bg   Приятели   Запознанства   Elmaz.rs   Моите пари  
Moreto.net в Google+ и Facebook