Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Проф. Антонина Желязкова: Изтървахме циганските гета, чакат ни проблемите на САЩ и ЮАР

Вторник, 26 Май 2015 08:14
Източник: Стандарт   
Сн.: Moreto.net
Проф. Антонина Желязкова е историк, социален антрополог и директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия. Работила е в гетото "Кремиковци". И познава проблемите както на кротките гурбетчии в него, така и на пришълците. Изпуснахме ли безвъзвратно духа от бутилката в гетата? И може ли роми и българи да заговорят на един език? Проф. Желязкова отговаря пред "Стандарт".

- Проф Желязкова, един съвсем дребен битов повод - силна музика, подпали Гърмен. Не е ли вече твърде опасна етническата ситуация в България, конкретно що се отнася до ромите?

- Разбира се, че проблемът не е в силната музика. Макар че именно този дискомфорт, който потиска всички други общности, които съседстват с ромите, води към обобщението за културна нетърпимост и несъвместимост.

Проблемът с антиинтеграцията на ромите в България и пълният разпад на отношенията между тях и всички останали е безвъзвратно приключил. Очаква ни трудно преодолимо враждебно съжителство - по подобие на това в Южна Африка или около черните гета в някои американски градове. Предстоят ни извънредно сложни времена за отношенията между всички общности, от една страна, и от друга - ромите, независимо от религиозната им принадлежност. Сложни, защото всички трябва да се приспособим и да намерим поносим модус вивенди.

Това, което се случва в Марчево, в различни варианти се случва на много други места в България. Повтарям от няколко години като сериозно обвинение отсъствието на политическа воля, а също и негодувам срещу правораздавателната система. Защото този тип гето-паравойни са в ход вече над от 15 г. Underclass (долната класа - б.р) срещу всички останали. И предстои да се разширяват на територията на големите градове в национален мащаб. От чисто криминогенна напаст (тежки престъпления срещу личността, грабежи, изнасилвания, битови кражби) съпротивата на лумпенизираните роми - без образование, без препитание и без необходимост за промяна, неизбежно по логиката на политическото съзряване ще се превърне в нещо целенасочено. Желаещите да ги насочват и използват са многобройни - вътре и вън от страната. Лошото е, че търпението на "другите" - мнозинството, е вече изчерпано и над 80% от гражданите, изпълнени със страх и негативни нагласи, са в готовност да поемат нещата в свои ръце, а това обещава навлизане в период на тежки размирици.

- В основата на проблема, и не само в Гърмен, не стоят ли партийни интереси? Защото преди общински избори винаги има голяма миграция на роми, с ясна цел - подмяна на вота в дадено селище или община?

- Партийните спекулации с ромите, за да бъдат манипулирани и използвани техните гласове, е едната част от проблема. Той, разбира се, е отблъскващо антиобществен. Макар и без предизборните миграции, различните гета в страната да обрастват с нови и нови попълнения от роми, които търсят по-добра перспектива за себе си и начина си на живот. Логично е те да се реномадизират и да мигрират от бедни села, в които са останали само шепа възрастни хора (вече обирани до шушка и малтретирани многократно) към селища в Родопите и на други места, където има активен живот, демографски приръст и сравнително добро стопанство. Респонденти във високопланински помашки и турски села отдавна обясняват с доза хумор защо при тях няма поселения на роми. Защото "ромите борики не крадат и не ядат". Те се заселват край железопътни линии и гари, или в равното, където има ниви и градини.

- В какво се провали държавната политика по отношение на ромите през изминалия четвърт век демокрация и пазарна икономика?

- Държавата се провали във всичко, което е свързано със социализацията на ромите - от образованието през жилищната политика до заетостта. Нито едно правителство през изминалите 25 г. не прояви политическа воля, за да разрешава ромския проблем, докато той се превърна в неразрешим и трябва да се научим да живеем така. Разбира се, това изисква и по-различни мерки от страна на държавата, ако някой прояви смелост и воля за подобни активности. Ние като общество трябва да ги изискваме, за да не допускаме саморазправи и създаването на местни шпицкоманди.

- Ромите обикновено се оправдават за престъпната си дейност с бедността си. Толкова ли са бедни наистина? Защото от репортажите от Гърмен става ясно, че всъщност там например не живеят чак толкова зле...

- Наблюдавала съм и съм разговаряла с ромите от кв. Кремиковци край село Марчево. Изследователите от моите екипи за терен беседват и с българите от селото, които се страхуват и недоволстват от години. Част от ромите от Кремиковци работят сезонно и по-дългосрочно в чужбина и къщите и децата им видимо изглеждат по-добре от обичайната гледка в някои гета. Общината се опитва да проследи и присъствието в училищата на ромските деца, но са безсилни пред верижните миграции. Разбира се, обрастването с нови и нови пришълци създава огромни затруднения на местните власти, за да следят кой какво прави, кои крадат от реколтата, а кои нарушават обществения ред, кои пристрояват незаконно. Нещата и на местно ниво са изпуснати, защото хората от Марчево и от съседните села отдавна предупреждават, че ситуацията върви към пълна нетърпимост. Едно е ясно, че законите не се прилагат. Това насърчава местните хора да се самоорганизират, след като е ясно, че в България закони има, но не се прилагат. Тогава е времето да се приложи "дивото правосъдие", а това означава жертви, омраза, отхвърляне и огромни средства за жандармерията и полицията.

- Да, видим е ръстът на всякакви самоорганизирани милиции, доброволни отряди и други, както искаме да ги наречем, параполицейски формации. Няма ли нещата съвсем да излязат от контрол?

- Това е един от най-стряскащите симптоми, че има пълно единомислие в отхвърлянето и нетърпимостта към ромите от страна на всички други етнически и религиозни общности. Местните хора - християни и мюсюлмани - винаги са се придържали към моралните императиви на своите изповедания и дори в най-гладните години са заделяли от своите картофи, буркани със зеленчуци и месо, за да направят дарения на скитащите роми. Когато на тази съпричастност се отговори с кражби, насилие и непризнаване на чуждите културни навици, очевидно е какъв ще бъде крайният изход.

- Проблемът очевидно ще ескалира. Кои са най-спешните мерки, които управляващите трябва да вземат?

- В тази изпусната и ескалираща ситуация е напълно естествено, че институциите - централни и местни, трябва да възприемат различен подход от празните говорилни за "ромското включване", за "най-строгата мярка" като спиране на детските и социалните помощи, когато децата не посещават училище. Преобладаващата част от гражданите на България биха искали да усетят максимално бързо някакъв ефект от нов пакет политики, които да ги защитят - живота им, техния труд и спокойствието им. Вероятно това няма да бъдат елегантните европейски политики за интеграция, по-скоро ще напомнят за опита на по-далечни страни, които имат сходни проблеми.

Най-напред е важно незабавно да действа бързото производство и всички нарушители на реда, където и да са те, да получат бързи присъди и да бъдат пред очите на всички, когато полагат обществено полезен труд. Или според деянието да полежат няколко месеца в изолаторите. Задължително е, законът да се приложи безмилостно към политическите изборни миграции чрез максимално високи глоби за съответните длъжностни лица и връщане на ромите на адреса по произход. И на трето място, но може би най-важно е, връщането на всички ромски деца в училищата. Без максимализъм и претенции, без сложности в учебните програми, с повече атрактивни дисциплини и насърчения, с много грижа и специализации за учителите. Министърът на образованието проф. Тодор Танев е на прав път в това отношение. Който иска по-високо образование, ще има възможност, но минимумът да бъде достъпен за всички. Съществуват санкции в някои страни, където полицейски патрули посещават домовете на родителите, чиито деца са отсъствали от училище. На третото отсъствие белезниците щракват и родителите биват бързо осъдени на обществено полезен труд. Полицейски пунктове би трябвало да има във всички гета, които съжителстват в непоносимост с "другите", за да осигуряват обществения ред, спокойствието, сигурността, да предотвратяват, а не да пристигат след побоищата. Цялото общество трябва да разбере, да се приспособи и да живее по този нов труден начин, защото нещата са доведени дотук и връщане назад няма.

Коментари
10:36ч. 27 Май 2015 #15
канна
Никой не иска да ги интегрира, включително и Европа - фактите сами говорят за това! А какво Европа иска да прави с населението въобще, оставям на здравомислещите сами да се досетят...
07:43ч. 27 Май 2015 #14
dido
Никой не може да я интегрира тая малоумна смрад.Жалко за Хитлер-още 1-2 години да беше властвал и сега ни цигани щеше да има,ни евреи.
00:35ч. 27 Май 2015 #13
4efo
Верни са коментарите, няма интеграция за тея примати.Просто битието и начина им на живот е такъв-неграмотни, крадливи, живеещи в мизерия и болести.Затова цяла Европа ги екстрадира към нас и ние като "най-богатата" държава да ги отглеждаме и интегрираме.....това е една СГАН и дано се намери някой Хитлер за циганите!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Български евродепутати призоваха ЕС да направи всичко възможно за освобождаването на заложниците на хутите
Сряда, 24 Април 2024 14:17
Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. ...
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации
Сряда, 24 Април 2024 14:06
Отделението по трансплантации към УМБАЛ “Св. Марина” - Варна вече е официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации. Членството в Европейската мрежа осигурява развитие в областта...
Насаждане на омраза и нарушаване на правата на ЛГБТИ - част от проблемите в България според "Амнести интернешънъл"
Сряда, 24 Април 2024 13:52
Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в годишния...
Какво ще бъде времето в четвъртък
Сряда, 24 Април 2024 13:40
През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, през нощта главно в северозападната половина от страната, а през деня – ще са...
Христо Иванов: Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна?
Сряда, 24 Април 2024 13:22
Ходът на Делян Пеевски с номинацията на Елена Йончева за евродепутат от ДПС трябва да бъде много внимателно анализиран. Това заяви лидерът на “Да, България” Христо Иванов, след като обединението ПП-ДБ...
Марио Шиляшки е новият изпълнителен директор на myPOS
Сряда, 24 Април 2024 13:06
Марио Шиляшки е новият изпълнителен директор на myPOS, една от водещите европейски финтех компании. Преди да се присъедини към финтех компанията, Шиляшки ръководи PayU Global Payments, а професионалният...
Баща и син изнасилвали в продължение на 4 години малолетна във варненско село
Сряда, 24 Април 2024 12:53
Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение, постановена от Окръжния съд в града спрямо двама мъже, обвинени в изнасилване на малолетно момиче, съобщават от пресслужбата на институцията....
"Възраждане" искат оставката на Росен Желязков
Сряда, 24 Април 2024 12:39
“Не беше допусната точката за оставката на служебното правителство с абсолютно голословния аргумент, че не отговаряла на Конституцията. Единственият, който може да каже, дали отговаря на Конституцията...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.7 + 4.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook