Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

И това лято Шокъровият канал ще замърсява морето

Четвъртък, 7 Май 2015 17:02
Източник: DarikNews.bg   
Сн.: Moreto.net
И тази година ще има проблеми с чистотата на морската вода в района на Офицерския плаж, където миналия сезон там се стичаха фекални води. Въпреки продължителното замърсяване миналото лято, лошата реклама за града и намеренията проблемът да бъде решен, все още нищо не е направено, стана ясно от думите на Андрей Василев, общински съветник и търговски пълномощник на концесионерите на варненските плажове.

В интервю за Дарик той обясни, че общинския бюджет за тази година са заложени 105 000 лева за проектиране на сепаратор или дълбоководно заустване на водите от Шокъровия канал, които се изливат в района. Все още обаче няма обявена обществена поръчка, което се очаква да стане до края на годината, уточни Василев.

50 % от това, което концесионерите плащат като концесионни такси на държавата, се връща обратно в приходната част на общинския бюджет. Два милиона са средствата, които постъпват годишно от морските плажове в бюджета на Варна, разкри общинският съветник.

„Този сепаратор и 500 000 лева да беше, представете си колко по 2 милиона лева са влезли назад във времето. Миналата година с тези два милиона бе осъществен ремонтът на бул."Цар Освоодител" - от бул.„Княз Борис I" до ул.„Отец Паисий". В Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е записано, че тези средства трябва да се изразходват в зоните край морския бряг - за изграждане на инженерна инфраструктура, за брегоукрепване, за осветеление, велопътеки и т.н., изтъкна Андрей Василев.

Морските бани с нов вид до края на месеца

В обновяването на фасадите на Централните морски бани ще бъдат вложени между 400 и 600 хиляди лева. Ремонтите ще продължат до края на май. Сградите няма да бъдат премахнати. Предвижда се обаче след ремонта да има по-добър „контакт на алеята с морето", отбеляза търговският пълномощник на концесионерите.

Варненският плаж няма да остане без кални бани, увери Василев. В проекта за Алея Първа е предвидено изграждане на балнеоцентър след Втора буна, в който ще се предлага балнео и калолечение, както и таласотерапия.

Цените на плажа без промяна

Промяна в цените на услугите по градските плажове не се очаква. Наемането на чадър или шезлонг на варненския плаж ще струва по 5 лева. С два лева по-евтино ще е на плажа в „Аспарухово".

От следващата седмица започва подравняването и почистване на пясъчната ивица. Веднага след това ще бъдат поставени чадърите и обособени зоните за спорт и атракциите.

Нови атракции на плажа няма да има. Уейкборд паркът остава на

Трета буна. Обсъжда се възможността за пускане на яхта за разходки от Първа буна. На плажа в „Аспарухово" пък ще бъдат създадени условия за плажен футбол.

Според Василев плажовете във Варна и „Аспарухово" са подходящи за големи концерти от мащаба на тези, които се правят на "Спирит ъф Бургас" (Spirit of Burgas), но реализирането им е въпрос на организация.


Коментари
09:12ч. 8 Май 2015 #3
Щуката
На офицерския не ходя, достатъчно плажове си има във Варна, които стават. А общинарите се скатават за поредна година, крайно време е да го оправят тоя канал.
21:53ч. 7 Май 2015 #2
zori
Живея в Чайка и всеки ден минавам покрай тази смрад. Плажът ми е под носа, но няма да отида нито един път. Ще плажуваме в Гърция. Там е чисто, взимат ти парите с уважение и те карат да се чувстваш желан гост.За съжаление тук не го могат.
17:44ч. 7 Май 2015 #1
Gevich
Нали наляха едни големи, големи пари за да го оправят. Как така стана , че пак ще ни умирисва и ще плуват л---а в морето. Който взе парите, да го почисти пак. Освен това Максуда също ще ни размирисва. И там, всяко чудо за три дни.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
Днес, 25 Април 2024 16:03
ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира пъстра палитра от занимания в Деня на отворените врати, който ще се проведе на 26 април. Денят ще започне с цветни предизвикателства в рамките на инициативата...
Ротация и при председателското място в СЕМ
Днес, 25 Април 2024 15:50
Габриела Наплатанова ще е временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии от 28 април до 27 октомври. След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция...
Увеличават цените на такситата във Варна
Днес, 25 Април 2024 15:45
От 1 май дневната минимална тарифа за таксиметров превоз във Варна става 1.30 лв/км, а нощната – 1.50 лв/км. Това реши Общинския съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. В момента...
Завърши ремонтът в платното за Бургас
Днес, 25 Април 2024 15:39
В петък - 26 април, около 14 ч. ще бъде възстановено движението в платното за Бургас между 20-и и 21-и км на АМ „Тракия“. Поради ремонт на селскостопански подлез от 5 март трафикът преминаваше двупосочно...
Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader
Днес, 25 Април 2024 15:25
Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че нито...
3300 деца над допустимото са записани във варненските градини и ясли
Днес, 25 Април 2024 15:14
В детските градини и в яслите във Варна са записани около 3300 деца над допустимото. Това показва проучване на сдружение „Образователна общност – Варна“ и фондация „Калейдоскоп“, чиито представители представиха...
Пламен Китипов: Проектът за бул. „Цар Освободител“ ще се съобрази с граждани и експерти
Днес, 25 Април 2024 15:01
Планът за разширяване на булевард „Цар Освободител“ е в своята предварителна фаза. Към проекта, който има дълъг хоризонт, могат да бъдат отправяни мотивирани предложения на граждани и експертни становища,...
Кремъл: Американските ракети с голям обсег, изпратени в Украйна, няма да променят изхода от войната
Днес, 25 Април 2024 14:49
Кремъл заяви, че доставките на американски армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS) в Украйна няма да променят изхода от войната, но ще създадат повече проблеми за самата Украйна. През...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook