Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Масовата санитарна резитба в центъра на Варна била резултат от дълго бездействие

Вторник, 28 Април 2015 15:32
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Масираната санитарна резитба в централната част на Варна и други райони на града е факт. Не една или две са улиците, на които дърветата по цялото протежение са оставени почти без корони. Вълненията по темата нарастват все повече, особено с резитбата и покрай ремонтираните булеварди, където дървесната растителност вече се е разлистила. В социалните мрежи и в общественото пространство мненията за това как, кога и дали трябва да се случва са разностранни. Стигна се дори до организиране на протест, който да изрази позицията на недоволните граждани.

Пред Moreto.net кметът на район „Одесос“ Георги Недев заяви, че резитбата в малките улички в центъра е преустановена и ще продължи чак на есен. Все още обаче вървят дейности около ремонтираните булеварди „Осми приморски полк“ и „Мария Луиза“.

„Там се използва възможността макар и да е малко късно, защото там няма друга шанс заради интензивното движение. Поради това, че вече се разлистиха дърветата ще бъдат по-нависоко отрязани.“, каза Недев.

Шефът на общинската фирма по озеленяването, която обслужва района, Стоян Аргиров обясни, че няма повод за притеснение заради начина, по който се извършва резитбата. По думите му дърветата, чиито клони бяха почти изцяло отрязани, са обработени още преди разлистването им. Вече раззеленените, каквито са тези по протежението на булевардите пък, се режат по-нависоко. Някои от окастрените като кестените пред Община Варна вече дори имали избили млади клони.

„Принципът на санитарната резитба е да се олекоти короната и да няма много високи и дебели клони, които да са дълги по 10 метра. Такъв голям клон при една буря се прекършва от основата. Като е по-ниска короната има има само млади клони, които не са опасни. Когато се отреже короната на дърво, то се стимулира да компенсира с бърз растеж на младите издънки.“, обясни Аргиров. Той е категоричен, че дърветата постепенно ще възвърнат нормалния си вид. Колко бързо ще се случи това зависи от самия вид на дървото.

По думите на Недев причината за драстичното окастряне на дърветата сега е фактът, че години назад Общината не се е грижила достатъчно добре за поддръжката им. В район „Одесос“ има улици, където повече от 7-8 години не са влизали техника и специалисти. Именно в централната част се намират едни от най-старите и големи дървета в града. Огромните им корони, извисяващи се на метри височина, стават причина за рушене на фасади, мазилки и покриви на сгради. Това води и до чести оплаквания на граждани. Подадените сигнали до кметството са над 3000. Именно по това, от кои части на центъра са най-старите жалби и къде най-отдавна дърветата са обработвани, са избирани улиците, в които да се извърши резитба.

„На много места има нужда от такова нещо за съжаление. Има много благодарствени писма. Никой от живущите, където сме окастрили не е против и недоволен.“, каза Недев.

Арх. Деница Русева, която е представител на Съюза на ландшафтните архитекти в България за Варна и региона, е на мнение, че е необходима системна поддръжка, за да се развиват дърветата нормално и да не се стига до превръщането им в опасност. По думите й обаче това не включва само резитбата, а и ред други дейностти, касаещи почвата, напояването.

„Много са въпросите назад във времето, на които трябва да се отговори и едва след това да се оцени дали е правилно или не да се режат клоните на дърветата. Лошото при нас е, че тези неща се правят когато има пари или нещата опрат до кокъл. А растение не се гледа така. Много е комплексно. Може би трябва едно стратегическо решение, за да не се прибягва до спешни операции“, обясни още специалистът.

Според арх. Русева въпросът дали и кога трябва да се извършва санитарната резитба раздвоява дори и мненията в самата колегия. Според нея обаче, обществото не трябва с лека ръка да се нахвърля върху органите, които отговарят за тези дейности. Обикновено дърветата по градските улици пречат на автобусите, на окабеляването и затова короните им постоянно се вдигат, но в един момент трябва да се съкратят отгоре, за да могат основите им да издържат.

„Това са масови мероприятия и не може да стане всичко за един ден, пролетта е нещо непредвидимо“, коментира още арх. Русева и добави, че например в Париж, на Шанз-Елизе дърветата са оформени като кубове, в старите френски замъци пък короните са оставени свободно да израстват, а в Истанбул едроразмерната растителност по улиците е подменена с дребноразмерна. В Австрия пък има табели, които оказват шофьорите да не спират колите си с ауспуха към дърветата.

Коментари
12:10ч. 29 Април 2015 #12
plamdin
Да има - в Монтекатини (Италия) например - дърветат бяха подрязани изцяло, но у нас дълги години се оставяха беконтролно да растат, което не е приемливо за един град!
12:01ч. 29 Април 2015 #11
Vic Rattlehead
@Tromto - лесно лепите етикети, но по-скоро вашата памет е къса или просто не знаете за какво говорите.
В Севастопол сечта започна точно на първи май без никаква информация. Дърветата бяха брутално орязани, едното изсъхна и дънерът му още стърчи самотно почти в центъра на градинката.
Една майка с количка просто застана пред машините и ги спря, дойдоха и други. Гледката беше кошмарна. Тръгнаха всякакви слухове, които после се опровергаха.
Бях там и видях какво стана. Ето и на запис за забравилите.
(виж линк...)
Не съм против подкастрянето, но нека се прави с мярка.
10:46ч. 29 Април 2015 #10
Ricko
Минете по тия улици и вижте каква грозна гледка са!Тук не става въпрос за това,че не трябва да се подрязват дърветата,а за начина по който са подрязани.Идете в чужбина някъде и намерете така грозно подрязани дървета по това време на годината..да видим къде ще има такива..
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК – Варна
Неделя, 14 Април 2024 13:38
Днес областният управител професор Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 9 юни избори за членове на ЕП от България и избори...
„Черно море“ отличи един от най-изтъкнатите си привърженици
Неделя, 14 Април 2024 10:26
Един от най-изтъкнатите привърженици на „Черно море“, д-р Огнян Калинов, беше отличен от клуба на полувремето на двубоя с „Левски“, спечелен от „моряците“ с 3:1. Той получи от административния директор...
Местност Евксиноград без вода в неделя
Неделя, 14 Април 2024 09:41
Абонатите от местност Евксиноград ще са без вода до 13,00 ч. днес, 14 април, съобщават от ВиК - Варна. Причината е авария....
"Черно море" излезе на второ място в класирането след победа над "Левски" с 3:1
Неделя, 14 Април 2024 09:00
Черно море победи Левски с 3:1 в мач от 29-ия кръг на efbet Лига. Исмаил Иса откри резултата в 40-ата минута, а в началото на втората част Рикардиньо изравни. В 67-ата минута Андреяс Калкан отново изведе...
Днес ще се проведат консултации за определяне състава на РИК – Варна
Неделя, 14 Април 2024 08:12
Днес областният управител професор Андрияна Андреева ще проведе консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия на Трети изборен район – Варненски за насрочените на 9 юни избори за членове...
Най-важното от Варна във вчерашния 13 април
Неделя, 14 Април 2024 07:12
Модна фиеста ще отличи млади таланти сред модисти, фризьори и гримьори във Варна В морската столица ни очаква истинска модна фиеста, защото отбори от 21 професионални гимназии в страната се срещат в града,...
Прогноза за времето - 14 април
Неделя, 14 Април 2024 06:37
Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните...
Около 300 нови дръвчета са засадени в петте района на Варна
Събота, 13 Април 2024 18:40
Около 300 нови дръвчета са засадени в петте района на Варна. Мащабната инициатива по залесяване в града е на кметовете на районите „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“ и „Младост“, подкрепена и реализирана...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook