Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

29 години от аварията в Чернобил

Неделя, 26 Април 2015 09:15
Източник: Moreto.net   
Днес се навършват 29 години от аварията в АЕЦ "Чернобил". Преди 29 години светът преживя най-тежката ядрена катастрофа. На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. При експлозията загинаха двама души, а близо 300 000 души бяха принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа бе обсипана от радиоактивни частици. Катастрофата става по време на учение за аварийно спиране на системите заради авария в електросистемата и човешка грешка.

В Чернобил борбата за удържане на замърсяването и спиране на още по-голяма катастрофа включва над 500 000 работници и се изчислява приблизително на 18 млрд. долара. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

В радиус от 30 км около Чернобил е обособена т. нар. "Зона за отчуждаване". Дори днес радиацията там е толкова висока, че работниците, поддържащи бетонния саркофаг работят по пет часа на ден за един месец, след което почиват 15 дни. Според украинските власти тази територия няма да бъде подходяща за живот в следващите 20 000 години. За построяването на новата защитна обвивка за чернобилския реактор ще бъдат похарчени $1,2 млрд. Тя ще бъде готова през 2015 г. и ще е най-голямата подвижна структура, изграждана някога.

В навечерието на годишнината оцелели при катастрофата и близки на загиналите се събраха на мълчаливо бдение със свещи. Жителите на Славутич в Украйна се събраха в центъра на града снощи, за да си спомнят за най-тежкото ядрено бедствие в историята. Десетки държаха запалени свещи в ръце и предвождани от свещеник се събраха пред мемориала в центъра на града.

Славутич се намира на 50 километра от "Чернобил", където на този ден през 1986 година експлодира 4-ти реактор на ядрената централа, изхвърляйки в атмосферата огромно количество радиоактивни частици. Град Славутич е построен след ядрената катастрофа.

Там живеят жителите на Припят - градът, който беше евакуиран завинаги и който няма да бъде годен за обитаване през следващите няколко века. Десетки хора загинаха след ядрената катастрофа. Не е известно какъв е броят на хората, чието здраве е пострадало по пътя на радиоактивния облак.

На 15-ти декември 2000 година последният от реакторите в "Чернобил" беше изключен завинаги.

Преди няколко години в Украйна започна изграждането на нов саркофаг около разрушения реактор на атомната електроцентрала. Новият саркофаг, който трябва да покрие експлодиралите реактори на АЕЦ „Чернобил”, по план трябва да бъде готов до края на 2015 година. Новият саркофаг ще е дълъг 257 метра и ще е широк 150 метра, като височината му ще е 108 метра. Предвижда се структурата да издържи 45 години. Той трябва да покрие старото съоръжение, издигнато около реактор номер 4, който аварира на 26 април 1986 година и обезлюди района.

Украинският град Чернобил вече е обявен за годен за живеене. Националната комисия за ядрена безопасност на Украйна обаче припомни, че по закон е забранено да се живее в обявената след аварията изключителна зона с периметър 30 км. около АЕЦ-а. Проектът се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие и е на стойност 1 милиард и 54 милиона евро.

На 26 април 1986 г. в 1.23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус. Основна причина за аварията е човешкият фактор. За 25 април 1986 г. е било планирано да се извърши профилактичен ремонт и изпитание с турбогенератора на IV блок на Чернобилската АЕЦ. Реакторът с номинална мощ от 3200 мегавата е трябвало да бъде изключен за около 20 секунди, а мощността му да бъде свалена до 700-1000 мегавата. В 1,06 ч. на 25 април започва планираното намаляване на мощността на реактора. Дванайсет часа по-късно мощността е 1600 мегавата, или 50% от номинала. В 0,28 часа на 26 април е стигната мощност от 500 мегавата, реакторът е приведен в автоматичен режим на управление, но неочаквано пада до 30 мегавата. Ядрената реакция излиза извън контрол, мощността за няколко секунди се вдига до 300 000 мегавата (100 пъти повече от номинала). В 1,24 ч. се взривява горната част на реактора. Самата авария представлява два взрива, които разрушават енергоблока.

Стотици хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души. Около 0.1% от населението на земята е пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията. В Русия хиляди деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза,директен ефект на Чернобилската авария. По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци, сред тях около 300 000 т. нар. ликвидатори - пожарникари и други, участвали в първоначалното ликвидиране на последиците. След катастрофата 230 000 души бяха изселени от заразената територия. Същият тип „черноболски" рак се наблюдава в цяла Европа. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието й.

Строежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) и използват графитен забавител. Основната причина за използването на този тип cernobil_vzrivреактори е, че те са били със значително по-висока мощност от еквивалентните реактори с воден забавител строени по това време (през 70-те години най-мощният реактор ВВЕР произвеждан в СССР е ВВЕР-440 (440 MWе), а най-мощните реактори РБМК са били РБМК-1000 (1000 MWe)). Над 600 000 запасняци, военни, и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 километровата зона, ограничаването на риска радиацията да бъде разпространена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в рисковата зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди. Неопределено количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави (това включва и България и Франция) да отрекат инцидента, или това че радиоактивен прах има в атмосферата им. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките правени през 70-те години.


Коментари
20:37ч. 26 Април 2015 #2
дядо Тиква
Какво плати СССР за резултатите от пренебрежението към човешкия живот в цяла Европа? Нищо! А Бритиш Петролеум се раздели с много милиарди долари след нефтения разлив в Карибско море... Путин ни дължи милиарди ! Време е да си кажем претенциите !
20:36ч. 26 Април 2015 #1
gali
И колко години от аварията във "Фукушима"? Тя май не е по-лека от "Чернобил"?
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Руснак, критикувал войната в Украйна, беше осъден на 6 години затвор
Днес, 28 Март 2024 10:51
Руски съд осъди на 6 години затвор мъж, публикувал в интернет коментари, с които осъжда нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Франс прес. Тридесет и пет годишният Николай Фарафонов е признат...
Бащата на убития Митко от Цалапица е починал
Днес, 28 Март 2024 10:37
Бащата на убития младеж от Цалапица Димитър Малинов е починал, съобщи майката на младия мъж Атанаска Бакалова. "Един баща се отказа от живота, след смъртта на своя единствен син! Вече са заедно завинаги!...
Над 160 продукта за Великден в Lidl
Сряда, 27 Март 2024 10:25
От тaзи седмица специалната великденска селекция от над 160 продукта на сериите Favorina и Deluxe е налична в цялата търговска мрежа на Lidl в страната. Празничните марки могат да бъдат открити ексклузивно...
Сигнал за бомба и в съдебната палата в София
Днес, 28 Март 2024 10:25
Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9.00 часа днес. По-рано днес бомбена заплаха бе получена и в Софийския университет "Свети Климент Охридски". И на двете места се...
Набират нови приемни семейства във Варна
Днес, 28 Март 2024 10:06
Община Варна ще организира кампания за набиране на нови приемни семейства, които да бъдат привлечени в помощ на деца, нуждаещи се от грижи и дом. Това заяви днес заместник-кметът по социални дейности...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Райони без вода днес във Варна
Днес, 28 Март 2024 09:51
До 19 часа без вода ще са в част от местност "Св. Никола" и част от местност "Траката". Поради предизвикана авария без вода до 15 часа ще бъдат абонатите на част от местност "Малко Ю". Без вода до...
Boney M Xperience идват за Фестивала на Цацата в Кранево
Днес, 28 Март 2024 09:36
Любимият на малки и големи Фестивал на Цацата се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция, научи Moreto.net. Лятото ще дойде подобаващо с много музика, танци, игри, кулинарни демонстрации,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook