Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Защо руснаците (и не само те) няма да дойдат в България

Четвъртък, 26 Март 2015 13:53
/ Дойче веле   
Сн.: Moreto.net
Вече втора година от българския туристически бизнес се чува все един и същ апокалиптичен рефрен - руснаците няма да дойдат. Вярно, зимният туристически сезон върви добре и ще продължи по-дълго от обикновено. Но летният пак ще е много труден заради предполагаемия отлив на туристи от очевидно незаменимия пазар номер 1 - Русия. От правителството, донякъде успокоително, предричат 30-40 процента, прогнозите на бизнеса са по-мрачни - 50-60. От социалистическата опозиция, като добри и съчувствени познавачи на руската действителност, „влизат в положението” на бизнеса и използват случая, за да насочат разговора към любимата си напоследък политическа тема - срещу санкциите на ЕС. Притисната от тях, казват те, Русия спряла всички социални програми за деца, за възрастни хора, за ветераните от войните. Отменени били и всички почивки в притежавания от руското правителство комплекс „Камчия”.

Бизнесът „поема топката” и я хвърля в полето на правителството: България отсега да иска от Европейската комисия компенсации за загубите в туристическия сектор заради украинската криза и санкциите срещу Русия.

Истинската причина

Разбира се, кризата в Украйна, започнала с руската анексия на Крим и задвижвана от руските „вежливи хора” и руските оръжия, не помага на туризма, при това не само на българския. Но ако на българското Черноморие не дойдат толкова много руснаци, колкото им се иска на българските хотелиери, основната причина ще е друга.

Цените на петрола се сгромолясаха повече от два пъти, което вкара Русия в най-тежката валутна и икономическа криза от 1998 година насам. Рублата загуби почти половината от стойността си. Приходите в бюджета се сринаха, икономиката влезе в рецесия, очаква се тази година БВП да се свие с 5-6%, а правителството планира да намали разходите си с 10 на сто.

Всичко това нанесе сериозен удар на покупателната способност на руснаците и ги принуди да свият разходите си, което се отрази и на ваканционните им пътувания - по данни на руската преса продажбите на руските туроператори са спаднали с около 50%. При това отлив на руски туристи се наблюдава не само в България. Данните показват дори, че в България отливът на руски туристи е бил сравнително слаб в сравнение с други страни. Които обаче се справят и без толкова много руснаци.

Може и без толкова много руснаци

Миналата година в Турция броят на руските туристи е намалял с над 21 процента. В Египет, където 30% от приходите в туристическия сектор идват от Русия, посещенията на руснаци са се свили с 50% през декември миналата година и с още 20% през януари тази година. За първите 10 месеца на 2014-та броят на руските туристи в Гърция е намалял 4 пъти.

Спадът им в България през миналата година, който така и не е обявен официално, е бил, ако въобще го е имало, далеч по-малък - може би едноцифрено число. Въпреки това българският туризъм отчете като цяло най-лошата си година от 2009-а насам.

През това време в Египет (въпреки отлива на руснаци, а и въпреки ислямистката заплаха) приходите от туризъм са нараснали с 27%. В Турция - с 6,2 на сто. В Гърция туристическият поток се е увеличил с 23%, което превърна 2014-та в поредната рекордна, „златна за гръцкия туризъм” година.

През 2015-та, въпреки очертаващия се спад на руски туристи (50% по-малко резервации в началото на годината) Гърция прогнозира нов рекорд - 25 милиона туристи. В Турция очакват 25-30% по-малко руснаци, но като цяло също са оптимисти - твърдят, че са на път да станат петата по общ брой туристически посещения страна в света. Световната туристическа организация към ООН пък предвижда глобален ръст от 3-4% и също толкова в Европа - заради възстановяващите се икономики и поевтиняването на петрола.

Истинските проблеми на българския туризъм

В България обаче преобладават апокалиптичните прогнози. Което показва, че проблемите на българския туризъм са по-дълбоки. И не се изчерпват само с прекомерната пристрастеност към руските гости, което прави туризма прекомерно податлив на често променящата се руска икономическа и политическа конюнктура. Проблемите очевидно са свързани преди всичко с качеството на услугата и цялостната среда, както и със съотношението на това качество с исканата цена.

Затова тенденцията на намаляване на европейските туристи, които биха придали на пазара повече предвидимост и устойчивост, е трайна и неизменна. Преди пет години те са били 70-75%, сега са едва 50 на сто от всички туристи в България. Трайна е и тенденцията на загуба на най-естествения пазар - българския. Стотици хиляди българи всяка година предпочитат да прекарат почивката си на друго място. Впрочем, туристическият бизнес има идея как някой друг да му компенсира и тази загуба - раздаваните във фирмите ваучери да се използват не за храна, а за летни почивки в страната. Тоест, българските работодатели с парите си да заместят руснаците, които няма да дойдат.

Дали тази идея ще помогне, ако изобщо бъде възприета, е съмнително. Сигурно е обаче, че да се очакват компенсации от ЕК е напълно нереалистично. Все едно да се поискат компенсации от Путин, от Международната агенция по енергетика, от ОПЕК или МВФ.

Дойче веле

Коментари
09:07ч. 27 Март 2015 #11
bogo
Руснаците ще си подкрепят КРИМ и нашите тук нищо не можеха да направят това е ясно . И на всички посещавали Турция и Гърция им е ясно ,че ние не можем да сме конкурентна дестинация и за това нашите хотелиери наблягат на "алкохолния туризъм" . Въпреки това знаем каква беше политиката на ТУРЦИЯ относно санкциите срещу Русия и в момента е заместила половината ЕС с доставки за пазара им . А това ,че в момента тече процедура за допускане на доставки на земеделска продукция от ГЪРЦИЯ ,КИПЪР и УНГАРИЯ руския пазар доказва и каква е политиката на другите две туристически държави относно руснаците. Тук обаче някой наши политици си знаят ,че са безгласна буква на европейската политическа сцена ама се мъчеха да се изявяват нищо ,че българите масово емигрират и се теглят заеми безразборно .
08:04ч. 27 Март 2015 #10
Linka
спондж ти си егати шизофреника :)
05:28ч. 27 Март 2015 #9
sponge
Каквото искаш говори , така си , майната ти : ))
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Част от "Виница" без вода днес
Днес, 16 Април 2024 10:17
Поради предизвикана авария до около 18.00 часа без вода ще са абонатите в ниската зона на кв. "Виница", съобщават от ВиК - Варна. Поради възникнала авария без вода днес ще бъдат абонатите на с. Горица...
Спад на продажби: Tesla съкращава повече от 10% от персонала
Днес, 16 Април 2024 10:12
Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10% от глобалната си работна сила, показва вътрешно съобщение, съобщава Reuters. Това се случва на фона на падащите продажби и засилващата се ценова...
Сдружение "Зачатие" отбелязва 20 години от своето основаване
Днес, 16 Април 2024 09:51
Сдружение "Зачатие", първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България, отбелязва своя 20 годишен юбилей. Сдружението е създадено от група доброволци през...
Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява
Днес, 16 Април 2024 09:33
Държавният глава поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността,...
САЩ предупреди Израел, че няма да участват в ответни удари срещу Иран
Днес, 16 Април 2024 09:17
Белият дом предупреди Израел, че САЩ няма да участват в никакви ответни удари срещу Иран, казаха висши служители на администрацията. Над 300 безпилотни летателни апарата и ракети бяха изстреляни срещу...
Колко са новите случаи на ХИВ във Варна за година?
Днес, 16 Април 2024 08:58
Общо 21 са новорегистрираните случаи на ХИВ във Варна и областта през изминалата година. Това сочат данни на РЗИ-Варна, приложени в информационен бюлетин на общинската дирекция „Превенции“ за обзор на...
Съдът решава за Петя Банкова
Днес, 16 Април 2024 08:38
Софийски апелативен съд решава днес дали да остави в ареста бившия шеф на Агенция "Митници" Петя Банкова. На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието...
145 години от приемането на Търновската конституция
Днес, 16 Април 2024 08:21
На днешната дата, 16 април, през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата конституция на България след Освобождението от османско иго. Днес отбелязваме и Деня на Конституцията. Той е и професионален...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook