Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Убиха Борис Немцов в Москва

Събота, 28 Февруари 2015 07:44
Източник: News.bg   
Руският опозиционен лидер Борис Немцов беше разстрелян в центъра на Москва, съобщи Ройтерс.

Полицията в Москва потвърди убийството.

Немцов е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршума са попаднали в тялото на руския опозиционер.

Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Политикът е бил с жена, която е разпитана от полицията.

От московската полиция заявиха, че има свидетели на убийството. Следователи работят по всички версии на престъплението. Булевардни издания разкриват, че украинската манекенка Анна Дурицкая е била с Немцов по време на убийството.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран незабавно за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, предаде РИА Новости.

Държавният глава е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят на Кремъл Дмиртий Песков. „Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер", каза говорителят президента Дмитрий Песков. Путин е изразил съболезнования на семейството на убития.

Немцов беше сочен от анализатори за наследник на Борис Елцин. След номинацията на Владимир Путин за наследник, той се превърна в критик на политиката на Кремъл.

САЩ осъждат жестокото убийство на Борис Немцов. Ние призоваваме руското правителство да проведе неотложно, безпристрастно и прозрачно разследване и да направи така, че виновните да бъдат привлечени към отговорност. Немцов се бореше за гражданските права на всички руснаци, се казва в съобщение на американския президент Барак Обама.

Шок. Убиха Борис. Трудно е да се повярва. Не се съмнявам, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет, написа в профила си в туитър украинският президент Петро Порошенко.

По късно той добави във фейсбук: "Той беше мост между Украйна и Русия. Изстрелите на убиеца го разрушиха. Мисля, че не е случайно."

Кой е Борис Немцов

Роден е на 9 октомври 1959 г. в град Сочи, в семейството на Ефим Давидович Немцов и Дина Яковлевна Ейдман - лекар, педиатър, от еврейски произход.

Учи в град Горки, където завършва средно и висше образование. През 1981 година завършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, по-късно работи в научноизследователски институт. Занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката. Преподава частни уроци по английски език.

В началото на 1990 година е избран за депутат във Върховния съвет (парламента) на РСФСР. От 1991 година е представител на президента на РФ в Нижни Новгород, после е първият губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 година е избран за член на Съвета на Федерацията (горната палата на парламента) на Русия.

Той е министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997), първи заместник-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и заместник-председател (28 април - 28 август 1998) на правителството на Русия.

От декември 1999 година заедно със Сергей Кириенко и Ирина Хакамада е начело на списъка на блок „Съюз на десните сили". Избран е за член на Държавната Дума (горната палата) на Федералното събрание (парламента) на Руската федерация от 117-многомандатен Автозаводски избирателен район и неин заместник-председател. Той е сред съпредседателите на партията „Съюз на десните сили" (председател от 14 декември 2001) и Младежкото движение „Млада Русия".

На изборите през 2003 година оглавява списъка на партията за Държавната Дума, но партията не успява да преодолее 5%-та граница и не влиза в парламента. След провала подава оставка.

В периода 2004 - 2005 година е председател на Съвета на директорите на групата „Ойл", но след започване на проверки на търговската организация от финансовите власти Немцов напуска групата.

През 2004 година е избран за член на борда на "Комитет 2008 - Свободни избори". От 2005 до 2006 година е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

В края на 2007 година обявява, че ще се кандидатира за президент на РФ. През 2008 година се отказва от членството си в Съюза на десните сили. По време на предизборната кампания се отказва от кандидатурата си и се оттегля от надпреварата.

Избран е за съпредседател на Партията на народната свобода «За Русия без произвол и корупция» през 2010 г. Тя се разпуска при създаването на обединената Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода от 16 юни 2012 г., откогато е Немцов и неин съпредседател.

Борис Немцов е автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика.

Женен е за Раиса Ахметовна (етническа татарка), имат дъщеря Жанна. Той има още 2 деца от любовницата си журналистката Екатерина Одинцова - син Антон (1995) и дъщеря Дина (2002). Освен това Немцов има дъщеря София (2004) от секретарката си Ирина Корольова, която преди това работи в Администрацията на президента на РФ. Немцов твърди, че не живее със съпругата си Раиса, но няма намерение да се развежда. Имал добри отношения с официалната и бившите си граждански жени (съжителки) и се грижил добре за 4-те си деца.

Коментари
23:32ч. 28 Февруари 2015 #32
putin_huylo
Путинизирани идиоти току що от цру се обадиха, че те са убили Немцов в центъра на масКваква до кремъл
22:24ч. 28 Февруари 2015 #31
тъпак
Хипотеза 1: Кървавият акт е поръчка на путиновата клика с цел всяване на страх в средите на опозицията. Ако това е така, то физическото отстраняване на политически опонент би бил крайно лекомислен способ за постигане на подобна цел. Главно защото подобен акт ще рефлектира отрицателно върху авторитета на Кремъл - както сред поддръжниците на Путин в Русия, така и сред симпатизантите му навън. Накратко, ако Путин е поръчителят, то това е сериозен знак за политическо безсилие.

Хипотеза 2: Убийството е поръчано и организирано от външни сили (напр. Вашингтон/Лондон/Киев/). Ако това е истината, то по всяка вероятност целта е нанасяне на тежък удар върху моралния авторитет на Путин по заобиколен път, тъй като тежестта на подозренията би се стоварила върху него. Иначе специалните части на всяка от тези страни вероятно биха могли да организират и физическото му отстраняване, но едва ли някоя от тях би имала интерес от неговото героизиране чрез превръщането му в жертва и мъченик на запада.

Хипотеза 3: Тайна договорка между Кремъл и някоя от централите в Хипотеза 2 с цел предизвикване на политически трусове, които биха оправдали вземането на радикални решения, които иначе биха изглеждали скандални в очите на международната общност.

На този етап, по-малко достоверни ми изглеждат версиите, цитирани от Следствения комитет на Руската федерация, а именно: "Провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа". По-скоро усещането ми е, че тези версии насочват вниманието в грешна посока.

Кой крив, кой прав, вероятно ще подскаже развоят на политическите събития оттук насетне (без значение какво ще бъде заключението на Следствения комитет и официалната позиция на Москва).
21:43ч. 28 Февруари 2015 #30
Bella_vista
Ети ви анализ, кратък и ясен. (виж линк...) Какво е нужно на западните ''демократи''-един лигав, крадлив, алчен, безволев, безидеен, пиян, глуповат президент като Елцин. тези бездарни постановки са подходящи за гладкомозъчна, лесноманипулируема публика.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Понеделник във Варна ще тестват сирените
Днес, 29 Март 2024 15:10
В понеделник, 1 април, от 11:00 ч. във Варна и страната ще бъде задействана системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Това ще се случи в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана,...
БДЖ купува 76 модернизирани вагона от "Дойче бан" (снимки)
Днес, 29 Март 2024 14:57
„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха днес договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат...
Последни дни за плащане на данъка върху доходите с отстъпка
Днес, 29 Март 2024 14:44
Остават четири дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, гражданите трябва да подадат декларацията...
Във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината (снимки)
Днес, 29 Март 2024 14:32
В петъчния следобед във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината, предаде репортер на Moreto.net Температурата в мартенския ден в морската столица е около 22 градуса. Утре също ни очаква...
"Съзерцание"- Изложба живопис на Ангел Веселинов
Днес, 29 Март 2024 14:19
Светът отдавна живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката вече е начин на живот. Какво пропускаме и струва ли си, разбираме твърде късно, за да върнем лентата назад. Тогава, когато натрупаните...
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Днес, 29 Март 2024 14:07
Омбудсманът Диана Ковачева няма как да стане служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ с президента Румен Радев. По думите ѝ тя не може да поеме функциите, тъй като е избрана за съдия...
Летни температури утре във Варна
Днес, 29 Март 2024 13:54
Тази нощ ще бъде предимно ясно с увеличаваща се висока облачност. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°. Утре над Черноморието ще е предимно слънчево с разкъсана висока...
Психично болен гони момче в Добрич
Днес, 29 Март 2024 13:41
Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след незабавна реакция на Районната прокуратура След незабавна реакция на Районна прокуратура – Добрич,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook