Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Община Варна ще харчи 258.7 млн. лева през 2015-та

Петък, 30 Януари 2015 16:15
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Проектобюджет на Община Варна за 2015-та година с рекордна макрорамка от 258.7 млн. лева одобри комисията по финанси, предаде репортер на Moreto.net.

„В него са заложени ясни приоритети и реално изпълними цели. Реалистичен бюджет, който се основава на добра финансова дисциплина. Амбициозен бюджет, който ще бъде подпомаган от изпълнението на всички проекти и програми, които се работят по линия на ЕС. По тази линия на европроекти тази година общината ще получи 120 млн. лева безвъзмездно финансиране. Бюджетът е насочен към хората, към гражданите на Варна. Той докосва всички социални групи и слоеве от гражданите на общината. Приоритет на проектобюджета е запазването и намаляването на данъчната тежест. Кметът предложи намаление с 10% по-ниска ставка на данъка за товарните коли, както и намаление при таксата за битови отпадъци на нежилищни имоти на физически лица с 0.2 промила. Освен това проектът представя изпълнение на една мащабна капиталова програма за 56 млн. лева. Основната част от сумата е насочена към подобряване на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура.“, заяви зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Най-голям дял от проектобюджета се предвижда да отиде за функция „Образование“-34.1 %. Става дума за 87 млн. лева. Спрямо 2014-та година бюджетът на функцията е увеличен с 1.3 млн. лева.

Парите за здравеопазване също са повече от миналата година и са почти 15.5 млн. лева. Финансирането с местни приходи е увеличено с 1.9 млн. лева.

Във функция „Социални грижи и подпомагане“ бюджетът е 12.8 млн. лева. Увеличението спрямо 2014-та година е 2.9 млн. лева.

Общината ще участва с почти 24 млн. лева съфинансиране и близо 18 млн. лева мостово финансиране при изпълнението на европроекти по оперативни програми.

Основни пера към, които ще бъде насочена капиталовата програма са рехабилитацията на улична мрежа-19.4 млн. лева. За осветление се предвиждат 2.4 млн. лева, за озеленяване 2.7 млн. лева, за чистота 22.7 млн.лева.

Плануваните местни приходи са 165 млн. лева. Като голяма част от тях са неданъчни - почти 60 млн. лева. От общински такси се очакват 36 млн. лева. От продажба на общинска собственост се очаква да влязат 5.7 млн. лева, а от приватизационни сделки 800 хил. лева. Очакваните данъчни приходи са 74.6 млн. лева.

По-крупните обекти, които влизат в капиталовата програма са строеж на детска градина на ул. „Хъшове“ за 900 хил. лева, основен ремонт на градини за 228 хил. лева, конструктивно укрепване на училище „Найден Геров“ за 300 хил. лева. В програмата влиза още осигуряването на медицинска апаратура за 660 хил. лева, както и 480 хил. лева за допълнителни помещения за яслени групи и 250 хил. за ремонт на ясли.

3 млн. лева пък се планира да отидат за основен ремонт на бул. „Христо Ботев“ и 1 млн. за реконструкция на бул. „3-ти март“. 1.3 млн. лева се предвижда да се отделят за рехабилитация на отсечката между ул. „Поп Димитър“ до ул. „Вяра“. За изграждането на паркинг на бул. „Княз Борис“ пък ще се вложат 1.5 млн. лева. За облагородяване на Морската градина се планират 3.7 млн. лева, а 15 млн. лева ще се похарчат за ремонт и изграждане на детски площадки. Освен това ще се вложат 100 хил. лева в изграждане на парк във „Възраждане“, както и 8.3 млн. лева в ремонта на зала „Конгресна“.

След обсъждане съветниците приеха предложения им вариант на бюджета.

„Отговаря на новите стандарти в областта на финансирането. Този бюджет може да бъде базата на бъдещи бюджети, които да подпомогнат икономическото развитие на града.“, заяви Янко Станев от групата на СДС-ДА и посочи, че неговата група подкрепя проекта. Положителна оценка даде и Станислав Иванов от ГЕРБ. От групата на БСП гласува с „въздържал се“.

Окончателното гласуване на бюджета предстои на сесията на местния парламент идната сряда.

На днешното заседание членовете на комисията по финанси дадоха предварително съгласие за започване на преговори с австрийската фирма „Ефкон АГ“ с цел изкупуване на дяловете й от съвместното търговско дружество с Община Варна, както и за решаването на проблема със задълженията към фирмата. „Варна-Ефкон“ е дружеството, което отговаря за видеонаблюдението в града и в което местната управа има 48% участие. Натрупаните задължения към чуждата фирма, осигурила монтирането на камерите и системата за наблюдение в града, са близо 5 млн. лева, но има вариант да бъдат редуцирани до около 800 хил. лева, посочи още вчера вносителят на предложението Владимир Тонев от „Нашия град“. Той е упълномощеният представител на общината в дружеството.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Спартак Варна се завръща в Първа лига
Днес, 5 Май 2024 10:19
Спартак Варна отново ще играе в Първа лига от следващия сезон. "Соколите" са лидери във Втора лига с актив от 63 точки, а преследващите ги Марек загубиха шансове за оглавяване на класирането след загуба...
5 май - Международен ден на акушерката
Днес, 5 Май 2024 09:56
Международен ден на акушерката отбелязват днес в над 50 страни по света. Денят се чества като празник на родилната помощ от 1991 г., тъй като акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите...
В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"
Днес, 5 Май 2024 09:31
Днес в Кайро продължават започналите вчера преговори за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас". Делегация на Хамас пристигна в Кайро от Катар за финализиране...
Пасхално послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Днес, 5 Май 2024 09:10
Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние...
Днес: Вход свободен за Аладжа манастир
Днес, 5 Май 2024 08:50
Аладжа манастир ще работи днес, 5 май 2024 - Великден, при вход свободен за всички посетители, припомня Moreto.net. Музейния обект работи без почивен ден във всички празнични дни, а работното му време...
Европейски ден за независим живот
Днес, 5 Май 2024 08:29
5 май е Европейски ден за независим живот. Денят се чества от 1992 г. по инициатива на Европейската мрежа за независим живот. Българският филиал на Европейската мрежа съществува от 1995 г. под името Център...
Почитаме Света великомъченица Ирина
Днес, 5 Май 2024 08:01
Днес, 5 май Православната църква чества Света великомъченица Ирина. Житието й разказва, че тя била дъщеря на управителя на град Магедон Ликиний, и първоначално носела името Пенелопа. Родителите й поверили...
Най-важното от Варна във вчерашния 4 май
Днес, 5 Май 2024 07:13
Проф. Николай Радулов е водач на листата на партия МЕЧ за Варна Политическа партия "Морал, Единство, Чест" (МЕЧ) регистрира днес листата си в 3 многомандатен избирателен район Варна за предстоящите парламентарни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook