Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Здравната комисия отхвърли искането за връщане на пушенето

Четвъртък, 22 Януари 2015 18:29
Източник: News.bg   
Здравната комисия обсъди и отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от Волен Сидеров и група народни представители.

Националистите предлагат да се върне старият режим за тютюнопушене в ресторанти, барове, дискотеки, летища - с обособени зали за палене на цигари. Промените бяха подкрепени от един глас на "Атака", 1 на Патриотите и 2 гласа на БСП, но 15 бяха „против".

От "Атака" изтъкват, че наложената забрана довела до съкращаване на голям брой работни места. Националистите извадиха като аргумент това, че само в три държави от Европа има пълна забрана за тютюнопушене на обществени места - едната е България.

Законодателството на редица места се нарушава. Според атакистите се допуска финансово-икономическа несправедливост към собствениците на заведения, които през първия мандат на ГЕРБ са изградили отделни помещения за пушачи и непушачи. Така ресторантьорите инвестирали по 20 000-30 000 лв., а после бе въведена пълната забрана за цигарен дим на закрито.

Председателят на Здравната комисия Стоян Тонев определи внасянето на законопроекта в комисията като неправилно обоснован. "Няма медицински указания, които да допуснат или предполагат премахване на ограничението", смята той. Тези показания могат да бъдат икономически, но не и медицински. Законопроектът все пак бе подложен на разглеждане. Той се разграничи от примера с други страни. "В САЩ 8 щата разрешиха марихуана - ние не можем всичко това да го налагаме като шаблон и в България", каза Тонев.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков представи позицията на министерството. МЗ не подкрепи връщането на цигарения дим на закрито. Шарков напомни, че основен приоритет на правителството е опазване на здравето на нацията. Целта е опазване на общественото здраве. Освен това, действащата забрана от една страна предпазвала непушачите, а от друга страна - самите пушачи от прекомерна употреба на цигари.

В дебатите взеха участие и съсловните организации. Повечето се обявиха около становището, че забраната не бива да отпада. Единствено Българския лекарски съюз (БЛС) се въздържа от становище по законопроекта. В рамките на забраната БЛС настоявал многократно за програми, които ограничават тютюнопушенето, стана ясно от думите на представителя на организацията адв. Светлозар Миленов.

Българският зъболекарски съюз изрази категорично несъгласие с връщането на цигарения дим. Мотивът им е, че тютюнопушенето уврежда и има пряко значение за оралното здраве на пациентите. Председателят на зъболекарския съюз Борислав Миланов напомни, че като членка на Световната дентална организация България е подписала и подкрепила официално Европейска декларация против тютюнопушенето на обществените места.

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и от Българския фармацевтичен съюз също не одобриха отмяната на забраната за пушене, предложена от "Атака".

Неаргументиран и ретрограден - така депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев определи проекта, от гледна точка на глобалните тенденции и тенденциите, посочвани от СЗО. "Това ще е голяма крачка назад, имайки предвид стремежа ни да подобрим здравния статус на България", заяви той. Депутатът от ДПС посочи, че в Калифорния вече има и апел за забрана на тютюневия дим дори на открити места, както и на електронните цигари.

Д-р Маша Гавраилова, експерт от Гражданска инициатива "България без дим" категорично не подкрепи разделянето на заведенията на "пушачи и непушачи". Според нея Законът за здравето трябва да се промени в друга посока - не да се връщаме назад, а контролът да стане по-ефективен, за да се спазва законът.

Национална асоциация за профилактика на белодробните болести е на мнение, че отмяната на закона нарушава Конституцията, съгласно която всеки гражданин има право на безопасни условия на труд. "Това е работното място за голяма част от нашите пациенти с астма", коментира д-р София Ангелова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова колегите си да гласуват по съвест. "Не е редно дори да губим времето на данъкоплатците с подобен дебат", каза тя, допълвайки, че в този състав на НС има воля за по-здравословен живот в България.

Атанасова се обърна към зам.-министър Шарков с апел по отношение на засилване на контрола от Регионалните здравни дирекции.

"Изключително неприятно впечатление прави на всеки неспазването на закона за здравето, независимо дали е пушач или непушач", заяви герберката. По думите й, именно липсата на контрол е темата, която трябва да съсредоточи вниманието на Комисията по здравеопазване и на изпълнителната власт.

Не на това мнение е бизнесът, чийто представители присъстваха на заседанието. "Ние сме изправени пред един факт, че ако не нарушим този закон, сме обречени да фалираме", каза един от собствениците на заведения.

Оказа се, че за ресторантьорите е по-удобно да си платят глобата, отколкото да изпратят на улицата кадри, които са обучавали с години.

От друга страна - собствениците на заведения са обезпокоени и за клиентите си, които трябва да стоят "напъдени" навън.

В редица случаи обаче клиентите влизали, изкарвали цигари и започвали да пушат, въпреки предложенията на персонала. Кой носи отговорност, когато влезе проверката? Този въпрос поставят собствениците на заведенията и настояват в закона ясно да се регламентират отговорностите на посетители и собственици.

Коментари
19:20ч. 24 Януари 2015 #8
irons
Робистче, спри да пушиш!
18:30ч. 23 Януари 2015 #7
robyst
По всичко личи че гробари и седерасти искат да има колкото може повече кандидат и настоящи пенсионери???
Просто да не повярваш?
18:26ч. 23 Януари 2015 #6
robyst
Varna_men
Наистина е така,за разлика от твоите "умни " атаКИСТИ и комунисти! :)
=========================
Коментирай статията а не потребителите бе дрисльо!!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Мними гадателки от Варна основаха "първата ясновидска къща" у нас (видео)
Петък, 26 Април 2024 13:38
Мними гадателки от Варна основаха първата ясновидска къща у нас. Майка и двете и дъщери се представят за ясновидки, изготвящи политически, здравни и финансови прогнози, намира и изчезнали хора. Димитринка...
Отново словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Петък, 26 Април 2024 13:22
На финала на парламента ново противопоставяне между доскорошните партньори от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Има ли път назад за общо управление след изборите? Бойко Борисов: И когато някой си прави предизборна...
Закрита е наказателната процедура след като България рекултивира всички стари общински депа за отпадъци
Петък, 26 Април 2024 13:09
Европейската комисия закри наказателната процедура срещу България след като страната ни извърши закриване и рекултивация на всички стари депа и изпълни задълженията си по Директивата за депонирането на...
Без вода във Варна днес
Петък, 26 Април 2024 12:53
Няколко района ще останат без вода днес във Варна: - Без вода до около 15 часа ще бъдат абонатите в района на базар " Орехчето" в кв. "Младост". - Поради предизвикана авария от частна фирма без вода...
ЦИК заличи регистрацията на партия „АТАКА“ в изборите
Петък, 26 Април 2024 12:41
ЦИК заличи регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. Причината е, че при извършена проверка...
Апелативен съд – Варна потвърди задържането на обвиняем за грабеж на дамска раница
Петък, 26 Април 2024 12:28
Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняем за грабеж на дамска раница, извършен с употреба на сила и при условията на опасен рецидив. От престъплението в Белослав е пострадала жена....
Българските иновативни училища могат да влязат в мрежата на ОИСР
Петък, 26 Април 2024 12:14
Българските иновативни училища могат да влязат в мрежата на ОИСР. Това стана ясно по време на среща на министъра и образованието и науката проф. Галин Цоков и д-р Андреас Шлайхер, директор на дирекцията...
Биляна Якова отговори на изнесената срещу нея информация от общинската администрация
Петък, 26 Април 2024 11:59
Ръководителят на първа фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“ Биляна Якова излезе с позиция до медиите по повод изнесената информация на брифинг на кметската администрация. Тогава пред медиите...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook