Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Епидемия от кражби на фирми заплашва България заради законови пропуски

Вратички в Закона за търговския регистър улесняват присвояването на чужди активи

Понеделник, 24 Ноември 2014 12:10
Източник: bTVnews   
България е на прага на епидемия от кражба на фирми, предупреждават адвокати. Причината са пропуски в Закона за търговския регистър, които улесняват присвояването на чужди активи.

Поредният случай е от пловдивското село Шишманци. Фабрицио Фрески е бизнесмен от Италия, който 14 години обработва 30 000 декара с домати, слънчоглед, пшеница край пловдивското село Шишманци. Преди месец той разбира от Търговския регистър, че фирмата му вече има нов управител, напълно непознат за него.

„Видях веднага, че има беля, отидох до „Икономическа полиция” в Пловдив и пуснах жалба”, разказа земеделецът пред bTV.

„Веднага направихме проучване, справка. Оказа се, че никой от италианските собственици не знае за тази промяна. След справка в Търговския регистър видях, че е представен един неистински протокол от общо събрание, с фалшиви подписи, пет на брой”, обясни адвокатът на Фабрицио Фрески Иван Маринов.

Новият управител, без да губи време, разкрива фалшива сметка и сключва първият измамен договор за доставка на 800 тона слънчоглед с фирма от Варна. „Фирмата от Варна превежда пари на сметката на фирмата на този нов управител, този човек взима парите и избяга, 400 000 лв. - сега фирмата от Варна търси от мен пари, защо аз не съм дал слънчоглед”, оплака се Фабрицио Фрески.

Фалшивият управител на фирмата е 35-годишният Младен Василев. От Търговския регистър става ясно, че мъжът е участвал в управата на девет фирми. Екип на bTV не успя да го отрие на адреса му в столичния квартал „Люлин”.

„С какво се е занимавал не знам. Имах някакви съмнения, защото ходеше със счупен крак, после със счупена ръка, с гипсове. Нищо повече не мога да ви кажа. Само от полицията идваха да го издирват”, разказа съседката Венета Киркова.

Оказва се, че този вид измама не е изолиран случай. Затова бизнесмени от цялата страна настояват за промени в Закона за търговския регистър.

В началото на годината фирмата на Павел Стоименов също е открадната с лекота, а земите му край Плевен - разпродадени. „Законът за вписване трябва да става чрез нотариус и нотариусът да проверява истинността на документите, да се иска декларация за платени данъци и такси”, настоява бизнесменът.

„Аз утре ще направя фалшив подпис, никой не проверява, няма нотариуси, дава с електронен подпис в Търговския регистър, утре аз ставам управител на друга фирма, няма проблем. В Италия искат нотариуси, не може така, абсурд”, категоричен е Фабрицио Фрески.

Според адвокати, основният проблем е, че промените в Търговския регистър могат да се извършват по електронен път. „С една ножичка, лепило и бял лист може да апликирате каквото си искате, да го сканирате чрез скенер и компютър и да го пуснете чрез адвокат в Търговския регистър, да се впишат промените”, обясни адвокатът на италианския предприемач.

От Агенцията по вписванията признават, че всеки месец се правят опити да бъдат откраднати по десетина фирми. Собствениците обаче, сами трябвало да опазват фирмите си. „Това е вече отговорност на самия собственик на фирмата - да направи тези проверки и да си защитава собствеността, вие като излизате от вас сигурно проверявате дали сте заключили своя дом”, коментира изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов.

От агенцията посочват, че документите, пристигнали по електронен път, няма как да бъдат проверени дали са истински, тъй като служителите не са полицаи или графолози.

Засега единственият сигурен начин собствениците да опазят фирмата си е да се абонират за SMS известяване. При всеки подаден документ за промяна във фирмата ще получават SMS. Парадоксът е, че от 40 000 регистрирани фирми в България собствениците на едва 4000 са се абонирали за това.

Коментари
21:36ч. 24 Ноември 2014 #4
Лили Пут Ин
Пази боже СМС да е решението. Цацаров къде дреме, че не се сезира? За какво взема заплата
14:58ч. 24 Ноември 2014 #3
Vasko de Odesos
Между другото, малко е незаконно, но съм регистрирал и баба ми с нейното ЕГН към моя мобилен номер в агенцията. Недай си Боже някой нещо да я лъже, още на деня ще го разбера!
14:57ч. 24 Ноември 2014 #2
Vasko de Odesos
Не съм съгласен. В момента е направено много удобно и лесно за употреба. Аз съм се регистрирал с тия СМС-и както на юридическото, така и на физическото лице. Когато внасям какъвто и да било документ за промяна, още в същия ден ми пращат СМС и дори пише за кое лице става дума чрез посочване на булстат или ЕГН. Препоръчвам на всички да се регистрират, струва еднократно 2-3-4лв и е за много години.
13:21ч. 24 Ноември 2014 #1
Iv4o
Поредният абсурд на законодателната ни система. Може би господата управляващи очакват всеки собственик на фирма да проверява през 10 дена дали фирмата му е все още негова?!? Не можели да се проверяват документи, дошли по електронен път - сякаш не им е ясно, че със сегашните технологии всеки по-читав тийнейджър знае как да направи неверен документ и да го изпрати където поиска...
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Над 160 продукта за Великден в Lidl
Сряда, 27 Март 2024 10:25
От тaзи седмица специалната великденска селекция от над 160 продукта на сериите Favorina и Deluxe е налична в цялата търговска мрежа на Lidl в страната. Празничните марки могат да бъдат открити ексклузивно...
Сигнал за бомба и в съдебната палата в София
Четвъртък, 28 Март 2024 10:25
Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9.00 часа днес. По-рано днес бомбена заплаха бе получена и в Софийския университет "Свети Климент Охридски". И на двете места се...
Набират нови приемни семейства във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 10:06
Община Варна ще организира кампания за набиране на нови приемни семейства, които да бъдат привлечени в помощ на деца, нуждаещи се от грижи и дом. Това заяви днес заместник-кметът по социални дейности...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Райони без вода днес във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 09:51
До 19 часа без вода ще са в част от местност "Св. Никола" и част от местност "Траката". Поради предизвикана авария без вода до 15 часа ще бъдат абонатите на част от местност "Малко Ю". Без вода до...
Boney M Xperience идват за Фестивала на Цацата в Кранево
Четвъртък, 28 Март 2024 09:36
Любимият на малки и големи Фестивал на Цацата се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция, научи Moreto.net. Лятото ще дойде подобаващо с много музика, танци, игри, кулинарни демонстрации,...
Сигнал за бомба в Софийския университет
Четвъртък, 28 Март 2024 09:23
Сигнал за бомба е бил получен тази сутрин в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това потвърдиха за БНТ от МВР. Предприети са действия по процедура, каквито са предвидени при подобни случаи. Трима...
Страните от ЕС сключват твърдо споразумение за украинското зърно, което увеличава възможността за мита
Четвъртък, 28 Март 2024 09:09
Страните членки сключиха решаваща сделка за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г. Но резултатът от преговорите представлява втвърдена позиция в сравнение с каквато и да е солидарност,...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook