Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Учениците без оценки до трети клас

Събота, 22 Ноември 2014 09:21
Източник: Monitor.bg   
Учениците от първи до трети клас няма да получават двойки и шестици, защото учителите няма да им пишат оценки в числа. Така хлапетата ще се сдобият с първия си бележник чак в четвърти клас, а не във втори както е сега. Децата ще бъдат оценявани само с качествени показатели като „добър”, „много добър”, „незадоволителен” и т. н. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование, който от ГЕРБ внесоха вчера за обсъждане в парламента.

Учениците в начален етап пък ще минават в горен клас дори и да са завършили учебната година с двойка по един или няколко предмета, както е и в момента.

Предучилищната подготовка няма да бъде задължителна за 4-годишните хлапета. От ГЕРБ са се отказали от идеята си заради острата обществена реакция, с която се сблъскаха по времето на първия кабинет „Борисов”. Тогава проектозаконът беше подготвен под ръководството на тогавашния зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Вносител на сегашния проект, който е с известни корекции, отново е тя. В него е записано, че предучилищното образование е задължително за децата, които навършват 5 г. в съответната година.

Пада обаче долната граница за детска градина - родителите вече ще могат да записват хлапето си там от 2-годишна възраст, стига да има места. Първи клас започва както и досега от 7-годишна възраст. По решение на родителите детето може да бъде записвано и на 6 години.

Основното образование ще се завършва след седми клас, а не както досега след осми, предвижда още проектозаконът.

Гимназиалният етап ще се раздели на две части - от 8 до 10 клас и от 11 до 12 клас. Така учениците ще имат възможност да завършат училище в годината, когато навършват 16 г., тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст. Ако те решат да вземат диплома след 10-и клас обаче, тя няма да им позволи директно да кандидатстват в университет. Обучението в 11-и и 12-и клас ще бъде профилирано и съобразено с интересите на децата.

От ГЕРБ не са се отказали от идеята си частните училища и детски градини да получават държавна субсидия. С парите ще се покриват заплатите на учителите. Така частниците ще имат право да събират такси от родителите само за дейности, които не са финансирани от държавата.

Връщат школата за сендовчета

Школата за сендовчета от миналото се завръщат. В проектозакона за училищно и предучилищно образование те са наречени иновативни училища. Те ще имат право да въвеждат нови методи за обучение, обясни пред „Монитор“ вносителят на закона и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Образователният модел от миналото беше въведен от Благовест Сендов. При него децата не учеха по общите програми, а по експериментални.

Иновативните училища ще имат възможността да въвеждат нови, нестандартни и модерни методи за обучение.

Коментари
09:50ч. 23 Ноември 2014 #8
Mery
Защо не вземем да им даваме дипломи за основно образование направо?
Май все още няма достатъчно прости хора в държавата,че да не надигат глас,като ги ограбват най-нагло?
Така и циганите ще просперират и ще могат да се хвалят със завършено ниво на образование без една оценка даже.Да не говорим,какво ще последва после!
Жалко!Много жалко за държавата ни!
21:36ч. 22 Ноември 2014 #7
STELITO
Поредната безумна идея ! След като отмениха повтарянето на първи клас ,това е втората стъпка към умишлено затъпяване на нацията ! Какъв стимул ще имат учениците да учат? То и сега всички хлапета знаят,че няма да повтарят до 4-ти клас,дори отгоре до долу да имат двойки. И всичко това с едната идея "да не се травмират учениците'' ! Ами те не се травмират,ама и не учат.Ние да не би да бяхме много травмирани като имаше ред и дисциплина и никой не смееше да отиде на училище без тетрадка. После се чудим защо били неграмотни!? Ами ако не научат азбуката в първи клас,ако препускат двойкаджии до четвърти клас, то после става късно за каквото и да е учене!
Ако родителите на малчуганите имат поне малко акъл незабавно трябва да се организират и да протестират. Защото става въпрос за техните деца -аз моите ги изучих вече !
20:38ч. 22 Ноември 2014 #6
varnenka
И каква е промяната? По какво се различава качествената оценка от количествената? Всеки знае, че ' Отличен '' е 6 и т. н. Докога ще пускаме абсолютно неграмотни в по- горен клас?
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Президентът ще продължи срещите си с потенциалните служебни министър-председатели
Днес, 29 Март 2024 09:48
Днес държавният глава Румен Радев ще продължи срещите си с посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. В 12.30 часа държавният...
Канят варненци на благотворителен волейболен турнир в подкрепа на детската хематология в УМБАЛ "Св. Марина"
Днес, 29 Март 2024 09:35
Благотворителен волейболен турнир в подкрепа на Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ "Св. Марина" Варна ще се проведе тази събота. Домакин е Дворецът на културата и спорта във Варна, а...
Хиляди без вода днес във Варна
Днес, 29 Март 2024 09:19
Множество райони са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружестовто. - "Св. Св. Константин и Елена" - до около 15 часа; - карето между бул. "8-ми Приморски полк...
За католиците днес е най-тъжния ден - Разпети петък
Днес, 29 Март 2024 09:04
За католиците днес е най-тъжния ден - Разпети петък. Очаква се вечерта папа Франциск да се включи в традиционната процесия - възстановка на Кръстния път. На литургията за Велики четвъртък папата призова...
Мобилният пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще е днес в "Младост" и "Владиславово"
Днес, 29 Март 2024 08:47
Продължава кампанията за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата във Варна. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи от 27 до 30 март 2024 г. По график днес мобилният...
Последни дни на хартиените рецепти за антибиотици
Днес, 29 Март 2024 08:33
От понеделник, 1 април, антибиотиците задължително ще се изписват с електронни рецепти. Днес на практика е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта....
Григор Димитров победи световния №2 Карлос Алкарас и е на полуфинал в Маями
Днес, 29 Март 2024 08:09
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Мастърс 1000 турнира в Маями след впечатляваща игра и победа над световния №2 Карлос Алкарас от Испания. Българинът категорично надигра съперникът си и взе...
20 години от приемането на България в НАТО
Днес, 29 Март 2024 07:55
На днешната се навършват 20 години от приемането на България в НАТО. На 29 март 2004 г. страната ни, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения се присъедини официално към Алианса....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.9 + 2.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook