Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Деца ръсят цинизми в училище

Събота, 1 Ноември 2014 12:17
Източник: Monitor.bg   
Обидни думи, цинизми и брутални псувни заливат училищата и детските градини в големите областни градове в страната, установи проверка на „Монитор” след сигнал на преподавателка.

В речника на малките деца все по-често място намират цинизми и арогантни обиди, алармират учители. Според тях проблемът е огромен и се неглижира от семейството. Родителите обвиняват или училището, или улицата, или интернет, но много рядко търсят собствена вина.

Кучка, мастия, мърша – това са само част от смразяващите епитети записани от преподаватели които са използвали децата в гнева си.

Разнородни цветисти псувни и ругатни на моменти стигат и до юмручна саморазправа, оплакват се учителите.

„В нашето семейство такива работи никога не се говорят. Той пред нас никога не говори цинизми. Потърсете вината в другите деца. Следете какво правят в междучасията. Ние не сме виновни” – в общи линии така се оправдават родителите за цинизмите на отрочетата си, обобщават родители при разговор с учителите.

Един от фрапантните случаи е от четвърта група в една детска градина. Родители и баби пристигат, за да приберат малчуганите. На вратата се появява възрастна жена, дошла за внука си. Той я вижда и възкликва: Я, старата пу..а! А къде е младата пу..а?

Учителката изпада в потрес и започва да се кара на възпитаника си. 6-годишният младеж се обръща към нея и й казва: Ти да мълчиш, че и на теб ще кажа така! Бабата прибира тихомълком детето, а после обяснява на госпожата, че те така си говорели вкъщи. Дядото казвал на бабата „старата пу..а, а синът на съпругата си „младата пу..а”. Госпожата онемяла и скришом се прекръстила, когато бабата си заминала.

В първи клас на едно от добричките училища преподаватели споделили за друг притеснителен случай. В едно от междучасията първолак се доближава до класната си ръководителка и й казва: я, какви хубави цици имаш! Може ли да ги пипна? След първоначалния шок, госпожата се овладяла, обяснила на възпитаника си, че е неприлично да се говорят такива неща, а след часовете провела разговор и с родителите. Те се засрамили и обещали да помислят върху възпитанието на сина си.

Сред децата, само с година по-големи, учителите също са събрали доста примери.

„Госпожо, той ме нарече пенис!”, с рев дотичал малчуган да се оплаче. „И мен, и мен”, докладвали още двама. „Ситуацията бе изпотяваща. Всички знаем какво е пенис и че не е обидна дума, но в устата на второкласници звучи абсурдно. Попитах този, който я е изрекъл знае ли какво е пенис. „Чурка”, отговори той. Обясних им обстоятелствено защо не бива да се употребява, и то на всеослушание. Абе, изобщо, беше адско трудно”, разказа госпожата на второкласниците.

Обидите, използвани от децата, се променят и в трети клас.

След едно голямо междучасие пред една класна стая избухва скандал между децата. Намесва се учителката и чува следния диалог между две момчета и едно момиче: Момичето: „Те ми казаха да им духам и да смуча”. Момчетата: „Не е вярно!”.

Учителката усмирява развълнуваната група и привиква двамата. „Вие знаете ли какво означава това, което говорите?” Отговорът е: „Не”. А къде го чухте, продължава разпита госпожата. Следва гробно мълчание. След часовете тя уведомява родителите на двамата за цветистия им речник. Възрастните не повярвали, че точно техните синове биха изрекли подобни словосъчетания. И, естествено, обвинили училището.

След като репортер на „Монитор” се опита да събере и да отсее най-фрапиращите цинизми сред малките хлапета, потърсихме и коментара на педагози.

Нина Николова, психолог и педагогически съветник в езикова гимназия "Гео Милев"-Добрич: Имитират агресията наоколо

Детският цинизъм би могло да се възприема като имитирана или вербална агресия. Родителите се оправдават, че вкъщи никога не говорят цинизми, а детето им дружи с другарчета, които употребяват подобни изрази. Цинизмът би могъл да има сексуално съдържание, защото някои свързват секса с насилие. Защо например мъжете се сърдят, когато се обижда майката, а децата скачат срещу всеки, който обижда майка им. Припомнете си в българския език колко цветущи изрази имаме за низвергването на майката, докато германци и англичани употребяват по една дума за такъв случай. Защо нашият народ е толкова честолюбив относно секса – мъжът да властва над жената. Реакцията спрямо циничните думи зависи от семейната среда. Употребата на подобни изрази не е откъсната от средата, в която живее детето. То ги чува и ги говори – вероятно смята, че по този начин изразява превъзходство над останалите. Страшно е обаче, когато подобни цинизми излизат от устата на момичета и в последно време забелязвам такава лоша тенденция. Момичетата се мъчат да се мерят с момчетата точно по употребата на цинични изрази.

Коментари
14:34ч. 2 Ноември 2014 #9
gerda
Съученик на сина ми в първи клас рита по краката едно дребничко момиченце от класа. На въпроса на учителката защо го прави, отговорът е "защото тати така прави вкъщи на мама".

Ясно е, че семейната среда е неизбежна и децата попиват лошия пример. Въпросът е, как да бъдат научени да не се държат така лошо в училище, конкретно?

Съгласна съм и с коментара на Вили. Не защото има нещо лошо в това да си от село. А защото действително идвайки в големите градове и надявайки се да пробият бързо, селяните се държат грубо, нахално, безцеремонно, дори вулгарно, забравяйки и за ценности, и за възпитание.Това е по мои наблюдения, страшна простотия цари, но някакси простаците успяват по-бързо. В последствие, децата на същите тези драпат към т.нар.елитни гимназии, та и там положението е зле.
20:04ч. 1 Ноември 2014 #8
varnenka
Всеки ден се опитвам да потуша подобни конфликти, но става все по- трудно. По- едрите ученици посягат на по - дребничките за няма и нищо , а последните им отмъщават с цветисти псувни или други мръсни номера. Родителите неглижират проблема. За тях са важни само оценките.
19:52ч. 1 Ноември 2014 #7
Вили
Така е когато селяните завземат градовете!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
20 април в историята
Днес, 20 Април 2024 07:00
1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във Филаделфия Едгар Алън По публикува Убийство на...
Прогноза за времето - 20 април
Днес, 20 Април 2024 06:35
Днес по Черноморието времето ще е облачно и дъждовно, на места със значителни количества. Ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще...
МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Петък, 19 Април 2024 18:51
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично...
Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
Петък, 19 Април 2024 18:38
Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешнопартийните избори на “Да, България” за определяне на реда на кандидатите за изборите за Европейски парламент на 9 юни. Членовете на партията гласуваха в рамките...
Виенският икономически форум - Софийска среща 2024 на 22 април в резиденция Бояна
Петък, 19 Април 2024 18:26
На 22 април в резиденция Бояна, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи ще се съберат в София, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобална икономика. Събитието...
Трима заместник-министри са освободени
Петък, 19 Април 2024 18:13
Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай...
Даниел Митов оттегли пред Главчев номинацията си за служебен външен министър
Петък, 19 Април 2024 18:02
Даниел Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи. „За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя...
Прокурори предлагат по-строги мерки за пияни и дрогирани шофьори
Петък, 19 Април 2024 17:49
Във връзка с множеството случаи на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), предизвикани от водачи на моторни превозни средства (МПС), употребили алкохол и/или наркотични вещества и довели до телесни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook