Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Международен ден на Черно море

Петък, 31 Октомври 2014 08:01
Източник: Moreto.net   
16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Осемнадесет години след подписването на Стратегическия план учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието. В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

По случай Международният ден на Черно море и деня на народните будители Института по океанология при БАН ще отвори вратите си за посещение на граждани на 31 октомври 2013г. от 10 до 14 часа. Международният ден на Черно море 31 октомври, тази година отбелязва осемнадесет годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море. Гражданите решили да посетят института ще могат да се запознаят с изследванията, които се провеждат, изследователските лаборатории и миниподводницата РС-8В. Желаещите могат да разгледат и научноизследователския кораб „Академик” на кея в квартал Аспарухово.

Във връзка с днешния Международен ден на Черно море, Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна, както и Института по океанология във Варна обявяват Ден на отворените врати, научи Moreto.net.

От 10 до 15 часа днес на адрес ул."Първи май" 40, кв. Аспарухово, гражданите на Варна ще могат да посетят института и да се запознаят с дейността му. Институтът гостоприемно ще отвори вратите на своите лаборатории, в които учените работят по много национални и европейски проекти, свързани с координация и управление на ефектите от глобалните климатични промени в Черноморския регион; с устойчивото развитие на черноморската екосистема и комплексния мониторинг на морската среда в териториално море и в българската икономическа зона и др. На фокуса на широката общественост ще бъде предоставена възможност за посещение на лабораторния корпус на Института, където ще има експозиция на научна апаратура, видеоматериали и възможност за наблюдение на миниподводницата.

Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна също отваря врати за граждани днес. Варненци ще могат да се запознаят с основните дейности и оперативната работа на експертите от дирекцията за опазване на Черно море, както и да научат повече за чистотата на морските води, в сградата на Басейнова дирекция във Варна /на ул. „Александър Дякович” №33/, между 10.00 ч. и 16.00 ч.

Стратегическия план за Черно море e:

* символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

* олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

* празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Помогнете на Черно море сега!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

2. Ще се опитам да съхранявам водата като

— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато

— затварям крана на водата, докато си мия зъбите

— стоя под душа с една минута по-малко

— не мия чиниите под постоянно течаща вода

3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

Коментари
10:47ч. 31 Октомври 2014 #1
канна
Само това дето се готвят да го прокопават не ми харесва особено...!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
БСП иска оставката на Росен Желязков заради "безпрецедентна заповед за затваряне на устата на опозицията"
Днес, 19 Април 2024 10:47
„Искаме оставката на Росен Желязков. Вчера той издаде заповед, според която, за да се срещаме с журналисти и с външни лица, които ние постоянно каним – синдикати, граждански организации, хора от страната...
44-годишен наркодилър е задържан при спецоперация във Варна
Днес, 19 Април 2024 10:34
44-годишен варненец, известен на МВР, е задържан за денонощие за незаконна търговия с наркотици, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. При проведена специализирана операция в сряда криминалисти...
Срещата Главчев - Радев: Новина няма, диалогът продължава
Днес, 19 Април 2024 10:21
Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев предложенията му за смени в правителството. Срещата приключи без резултат. Главчев коментира само, че диалогът с президента продължава...
Отлагат ремонта на пътя Аспарухово – Галата за септември
Днес, 19 Април 2024 10:05
Ремонтът на пътя Аспарухово – Галата се отлага за септември. Това каза на брифинг кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. В началото на месеца градоначалникът и министърът на регионалното...
Напрежението в Близкия изток: Правителството в готовност да евакуира български граждани
Днес, 19 Април 2024 09:53
Във връзка със ситуацията в Близкия изток министър-председателят Димитър Главчева и правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията като има...
Министър Вътев обсъди с брашна създаването на ново законодателство за кооперативите
Днес, 19 Април 2024 09:41
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
Монтират чешмата на Дом „Младост“ в началото на май
Днес, 19 Април 2024 09:20
В началото на май се очаква да бъде монтирана чешмата за минерална вода на Дом „Младост“, която беше унищожена при бутането на постройката. Това съобщи зам.-кметът Илия Коев пред медии, предаде репортер...
19 април - Ден на велосипеда
Днес, 19 Април 2024 09:01
19 април е Денят на велосипеда. А статистиката е категорична - все повече европейци се качват отново на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града. Този...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook