Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Машинист заряза влака Русе-Варна, пътници зъзнат 20 часа

Сряда, 29 Октомври 2014 17:49
Източник: offnews.bg   
Машинист заряза влака Русе-Варна заради авария и пътниците в него зъзнаха 20 часа в студа. За скандалната случка разказа в писмо до сайта "Дунав мост" студентката Ина Яръмова.

Препечатваме разказа на студентката без редакторска намеса:

"На 27 октомври в 16.05 се качих на бързия влак от Русе до Варна, с очакване да пристигнем в 20 часа. Въпреки неблагоприятната снежна обстановка навън, влакът потегли. И пътувахме цели два часа преди да започне всичко, което продължи общо двадесет часа.

В 18 часа закъсахме между Самуил и Висока поляна. Явно доста висока беше тази поляна, защото ние цяла нощ не успяхме да я стигнем.

Така де, закъсахме. Токът спря, съответно и парното вътре във влака. Тъмно и страшно. Изчакахме около час, никой не излизаше от купето си, чакахме да тръгнем, или някой да мине да ни даде информация. Единствената такава беше от кондукторката - "Влакът ще закъснее неопределено време".

Първите двама, които излязоха от купетата си, бяха двама служители на БДЖ - така и не разбрахме каква длъжност заемат, единственото, което видяхме е, че те напуснаха влака и тръгнаха в тъмното по релсите към най-близката гара, откъдето предполагам, че са се прибрали вкъщи. Във влака вече беше студено. Почнахме да се раздвижваме, една жена излезе от купето си и ни обясни, че трябва да се обадим на 112, ако всичко това продължи по-дълго.

Кондукторката дойде около три часа след това. Вече беше доста студено. И тъмно.

- "Скъсана контактна мрежа, не можем да продължим", обясни ни тя, "чакаме машини да дойдат да ни изтеглят".

Последваха още два часа чакане. Отново на тъмно и на студено. Към 21 часа ни дадоха информация, че в най-добрият случай ще можем да тръгнем за Варна около полунощ. Успяха да ни изтеглят някакси до Самуил, където след разговори със 112 успяхме да разберем, че са пратени автобуси да ни извозят до Варна и те пътуват към нас. Не ни беше позволено да слизаме от влака и да чакаме в чакалнята, защото не се знаело дали няма да се разреши проблемът с влака. И той се разреши - токът дойде. И повярвайте ми, студено и светло е по-различно. Само машинист нямахме. Защото човекът си тръгнал - била му свършила смяната. Влак има - машинист няма. Безценно.

Автобуси не дойдоха, влакът изведнъж си тръгна. Как успяха без машиниста, не успяхме да разберем. Закъсахме две минути по-късно. На същото място. Отново чакане да ни изтеглят. Отново студ и тъмнина. Разказвам ви всичко без много подробности, защото четейки историята отстрани, дори и на мен ми се струва безинтересна, а знам какво ми беше.

Изтеглиха ни до Висока поляна около 4 сутринта. Последваха 6 часа мъчително чакане. Парно имаше за около час - после свърши нафтата.

Автобусите дойдоха в 9 сутринта. Разбира се, не до гарата, защото и да искаше шофьорът, нямаше как да стигне до нас - абсолютно всичко беше лед.

В началото бях сама в купето. Когато стана студено, се преместих при едно момиче и една възрастна женичка - милата, цяла нощ повтаряше, че "дядото се тревожи много". И въпреки, че цяла нощ си мислех, че това може да се случи само в България, защото на нас не само БДЖ, а и 112, полицията, бърза помощ, гражданска защита и БТВ също отказаха да ни помогнат, се убедих, че има и добри души на този свят. Никога няма да забравя как женичката си извади едното яйчице и го раздели с мен и другото момиче, никога няма да забравя как трите, които не се познаваме, се прегръщахме цяла нощ, за да се стоплим, защото температурата беше минусова вътре в купето, няма да забравя и как трябваше да вървим навън в студа и виелицата - гладни, жадни и премръзнали, само за да стигнем до автобусите. Няма да забравя и това момиче. Не запомних името й, имаше мила усмивка. Цяла нощ си бяхме опора една на друга, цяла нощ споделяхме едно яке, за да се завием, но няма, няма да забравя как тя ми хвана ръката като излязохме навън във виелицата, погледна ме, разплака се и ми каза "Искам вкъщи".

Във влака бяхме около 30 човека, повечето бяха възрастни хора. Имаше една жена и с температура цялата нощ, имаше и инвалид. Не искам да знам защо се случва това в 21 век, не искам да знам защо гражданска защита не искаха да ни помогнат, а биха помогнали на всеки един министър, ако се беше случило. Не беше трудно да ни пратят автобуси още като бяхме на Самуил, не беше трудно и да ни позволят да се стоплим в гарата, но така е - в Европа сме само по документи. Нищо европейско няма в нас. Жал ми беше за всички тия възрастни хора, които бяха там. 20 часа продължи всичко. 20 часа студ, тъмнина, глад, жажда, неспокойство и надежда.

Радвам се, че всичко свърши и да, никога повече няма да се кача на български влак.

- "Тебе никога няма да те забравя", ми каза момичето с хубавата усмивка. И аз едва ли ще я забравя. И нощта няма да забравя - беше наистина най-дългата нощ."

От пресцентъра на БДЖ обявиха пред ОFFNews, че подобен инцидент се е случил, но на друга дата - 25 октомври. Оттам обещаха повече информация след като проучат случая в детайли.

Коментари
08:23ч. 31 Октомври 2014 #15
Petroff
Пак папагалско преписване /копиране/ без да се провери и грам от това което е написано.За незапознатите ако на машиниста дори и да му е свършило работното време той няма право да напуска локомотива докато не дойде смяна независимо колко часа ще чака.Интересно как пък после без машинист е тръгнал-сигурно от дома си с дистанционното на телевизора ? Направо кърти статията та дрънка.....
14:50ч. 30 Октомври 2014 #14
Gevich
Това което написах не означава че е правилно да напусне поста си, но понеже ние българите сме вечно недоволни, и неудовлетворени, затова този човек е пренебрегнал човешкия си дълг и е оставил хората. Него оправдавам, напротив ако му бях началник, щях да го уволня, или да го глобя така че да му държи влажно. Колкото до хората които са мръзнали и чакали напразно някой да подкара влака, действително трябва се жалват. Дано да имат късмет някой да им плати за неприятностите.
12:44ч. 30 Октомври 2014 #13
umeren
А аз днес се видях с един стар приятел - вече пенсионер,баща на двама синове.Вече големи,здрави и МНОГО ПРЕДПРИЕМЧИВИ И РАБОТЛИВИ,с по две деца.
Абсолютен оптимист.
Всичко му е наред.Децата са добре.
Само че в Германия.Работят.Купили са си къщи там./И тук си бяха построили,но беше трудно да плащат кредита/.
Помислих си само,че вече няма да се върнат...
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Днес, 18 Април 2024 17:32
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Община Варна с предписания за премахване на паната по панорамния път за Златни пясъци
Днес, 18 Април 2024 17:21
Община Варна е издала предписания за премахване на паната край панорамния път за Златни пясъци. Те са поставени от различни собственици. Това каза кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Един...
Летището в Дубай все още сериозно затруднено
Днес, 18 Април 2024 17:06
Операциите на летището в Дубай остават сериозно затруднени, тъй като проливните дъждове продължават да връхлитат Обединените арабски емирства и съседните страни. Бурята връхлетя ОАЕ във вторник, наводнявайки...
Кметът: Голяма част от ремонтите във Варна приключват до края на май или юни
Днес, 18 Април 2024 16:50
До края на май или юни се очаква да приключат голяма част от ремонтите по общинската инфраструктура във Варна. Това заяви пред медии кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Дейностите...
Приключи строителството на новия мост между Царево и Ахтопол
Днес, 18 Април 2024 16:38
Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. От 14.00 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни...
Общината решена да изпълни готовия проект за нова библиотека във Варна
Днес, 18 Април 2024 16:21
Община Варна е твърдо решена да изпълни готовия проект за нова сграда на библиотеката. Според плановете зданието трябва да бъда в съседство на административната сграда на местната управа. Това стана ясно...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Днес, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април
Днес, 18 Април 2024 15:51
Мащабна инициатива по почистване на града готви Община Варна на 27 април. Това каза кметът Благомир Коцев пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Това ще е първата от поредица подобни инициативи,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook