Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Готвят тотална забрана на къмпингуващите по Черноморието

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги

Неделя, 21 Септември 2014 12:33
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщават от Асоциацията в писмо, изпратено до медиите.

Национална асоциация „Българско Черноморие” стартира свой проект „Да картираме дивакуващите”, по който обозначи на карта точните места на незаконните къмпинги, които според асоциацията унищожават природата и сеят зарази.

Според изготвените карти по Северното Черноморие са отбелязани незаконни къмпинги, намиращи се в следните райони: Болата, Бяла река, Кара дере, Граничарски плаж край Дуранкулак, Иракли, Камчийски пясъци, Камен бряг, Кара дере, Крапец, Обзор, Паша дере, Шабленска тузла, Шкорпиловци и Тюленово.

Данните от картирането на незаконните къмпинги са били предоставени в Министерството на земеделието, в резултат на което от ведомството са разпоредили незабавна проверка, съобщават още от асоциацията. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та е станало ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват с тези предоставено от асоциацията, твърдят от НАБЧ.

Заместник-министър Георги Костов е съобщил, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. Директор инж. Кръстев, „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

Представители на ПП „Зелените” са се съгласили с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не са възразили срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги, съобщават от Асоцияцията.

Председателя на НАБЧ г-н Димитър Канариев е информирал присъстващите за наблюденията на екипа по проекта „Да картираме дивагуващите” и е показал фотографии, които според него доказват увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

Било е поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” е било направено предложение да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.


Коментари
18:31ч. 21 Септември 2014 #9
umeren
Сетила се Мара...
А въздухът ни безплатен ли остава?
/не къмпигуващ/
18:29ч. 21 Септември 2014 #8
maskara
Ми дай да бетонираме всички тези прекрасни диви места, да нацвъкаме хотели един до друг, да ги нафрашкаме с чалготеки и да напълним гушките на съответните хора... Не се наядоха! Винаги ми е било чудно, как някои хора са с тотално ампутирана съвест... Добре е да си припомнят, че на оня свят ковчег с надстройка не могат да помъкнат.
17:26ч. 21 Септември 2014 #7
vlado157
От първия си ден на власт гербаджийския служебен кабинет сипе само простотии.Добре,че още няма народно събрание та да ги облича в закони.Вместо да направят кошчета за боклук и обозначат подходящо местата тези галфони слагат някакви бутафорни забрани,които никой няма да спазва.Конунистите навремето не можаха да ги забранят,че тия ли кухи лейки?
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Най-важното от Варна във вчерашния 28 март
Днес, 29 Март 2024 07:33
Какво ще се случи със салона на СУ „Найден Геров“ във Варна? Община Варна все още очаква да й бъде прехвърлена от държавата собствеността върху салона на СУ „Найден Геров“, за да може да завърши строителството...
29 март в историята
Днес, 29 Март 2024 07:14
1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал – гето. 1638 г. – Шведските колонисти...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Днес, 29 Март 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 29 март
Днес, 29 Март 2024 06:35
Днес ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, във Варна максимална температура около 21° По...
Глобалният пазар на смартфони ще се възстанови през тази година
Четвъртък, 28 Март 2024 18:56
Глобалните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% тази година, тъй като облекчаването на инфлацията подпомага възстановяването на търсенето в нововъзникващите пазари, а интегрирането на...
307 проекта са подадени по втория етап на санирането
Четвъртък, 28 Март 2024 18:44
307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“. Те са на...
Слагат край на смяната на статута на земеделската земя, за да се правят фотоволтаични паркове
Четвъртък, 28 Март 2024 18:32
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от "Възраждане", Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение...
Премиерът на Гърция е изправен пред вот на недоверие след влаковата катастрофа с 57 загинали
Четвъртък, 28 Март 2024 18:20
Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис е изправено пред вот на недоверие заради справянето с влаковата катастрофа миналата година, при която загинаха 57 души, след като тази седмица се появиха...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.2 + 2.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook