Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Готвят тотална забрана на къмпингуващите по Черноморието

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги

Неделя, 21 Септември 2014 12:33
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщават от Асоциацията в писмо, изпратено до медиите.

Национална асоциация „Българско Черноморие” стартира свой проект „Да картираме дивакуващите”, по който обозначи на карта точните места на незаконните къмпинги, които според асоциацията унищожават природата и сеят зарази.

Според изготвените карти по Северното Черноморие са отбелязани незаконни къмпинги, намиращи се в следните райони: Болата, Бяла река, Кара дере, Граничарски плаж край Дуранкулак, Иракли, Камчийски пясъци, Камен бряг, Кара дере, Крапец, Обзор, Паша дере, Шабленска тузла, Шкорпиловци и Тюленово.

Данните от картирането на незаконните къмпинги са били предоставени в Министерството на земеделието, в резултат на което от ведомството са разпоредили незабавна проверка, съобщават още от асоциацията. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та е станало ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват с тези предоставено от асоциацията, твърдят от НАБЧ.

Заместник-министър Георги Костов е съобщил, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. Директор инж. Кръстев, „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

Представители на ПП „Зелените” са се съгласили с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не са възразили срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги, съобщават от Асоцияцията.

Председателя на НАБЧ г-н Димитър Канариев е информирал присъстващите за наблюденията на екипа по проекта „Да картираме дивагуващите” и е показал фотографии, които според него доказват увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

Било е поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” е било направено предложение да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.


Коментари
18:31ч. 21 Септември 2014 #9
umeren
Сетила се Мара...
А въздухът ни безплатен ли остава?
/не къмпигуващ/
18:29ч. 21 Септември 2014 #8
maskara
Ми дай да бетонираме всички тези прекрасни диви места, да нацвъкаме хотели един до друг, да ги нафрашкаме с чалготеки и да напълним гушките на съответните хора... Не се наядоха! Винаги ми е било чудно, как някои хора са с тотално ампутирана съвест... Добре е да си припомнят, че на оня свят ковчег с надстройка не могат да помъкнат.
17:26ч. 21 Септември 2014 #7
vlado157
От първия си ден на власт гербаджийския служебен кабинет сипе само простотии.Добре,че още няма народно събрание та да ги облича в закони.Вместо да направят кошчета за боклук и обозначат подходящо местата тези галфони слагат някакви бутафорни забрани,които никой няма да спазва.Конунистите навремето не можаха да ги забранят,че тия ли кухи лейки?
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“
Понеделник, 22 Април 2024 16:08
Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на преучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net....
Пролетното косене във Варна върви по график, смятат районните кметове
Понеделник, 22 Април 2024 15:29
Дейностите по първото за годината косене на тревните площи във Варна вървят по график. Това са докладвали на оперативката днес кметовете на петте района в града. В район „Одесос“ голяма част от терените...
Марио Хосен преди концерта си с елитния оркестър “Виртуозите на Ла Скала” във Варна
Понеделник, 22 Април 2024 15:03
Гастролът на елитния камерен състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Скала, ще бъде събитието на сезона за почитателите на класическата музика в морската столица. На 29...
Програмата на ФКЦ-Варна през месец май
Понеделник, 22 Април 2024 14:24
Редица концерти и театрални постановки са включени в програмата на Фестивалния и конгресен център във Варна през месец май. 7 май: QUEEN SENSATION Посрещнете ги във Варна ! QUEEN SENSATION! Да! Да! Тази...
Ученици във Варна събраха пари за паметник на Любен Каравелов
Понеделник, 22 Април 2024 13:04
Бюст – паметник на Любен Каравелов да бъде поставен в двора на СУ „Любен Каравелов“ даде съгласие комисията по култура към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Инициативата за поставянето...
Десет мотивирани жени с шанс да спечелят 10 хил.евро, за да развият бизнес с агрохрани
Понеделник, 22 Април 2024 12:25
Десет мотивирани жени, които имат интерес в сектора на агрохраните, ще имат шанса да финансират своята бизнес идея като се включат в тазгодишното издание на програмата „Участие на жени в производството...
Туристическият бранш иска решение за наемането на хора от страни извън ЕС
Понеделник, 22 Април 2024 11:33
Редица сдружения и асоциации от туристическия бранш са подали молба в парламента да бъдат приети промените по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Целта е да се улесни процедурата по...
Ето кои са номинираните за награда „Варна“ в областта на културата
Понеделник, 22 Април 2024 11:09
Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата одобри ресорната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г....
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook