Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Частен детектив: “Коктейл” синтетична дрога е разбил психиката на изчезналия във Варна Ларс

Неделя, 21 Септември 2014 11:48
Източник: Блиц   
28-годишният Ларс Миттанк мистериозно изчезва на 8 юли, след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажът му и личният му телефон.

Ларс Миттанк идва на почивка у нас с петима свои приятели. Той е бил настанен в хотел "Вива" в курорта "Златни пясъци" и както много други свои сънародници е участвал в т. нар. алкохолни турове из заведенията в комплекса. В едно от тях Ларс е бил въвлечен в конфликт с футболни фенове. При сбиването е ударен в лявото ухо и пука тъпанче. По тази причина след медицински преглед той не е получил разрешение да отлети обратно за родината си на 7 юли. На следващия ден – също. Оттогава е в неизвестност.

Във филм на германския телевизионен канал RTL, излъчен на 31 август, се обръща специално внимание на факта, че след като на 7 юли напуска хотела си в курорта "Златни пясъци" Ларс Миттанк е откаран от таксиметров шофьор в градския хотел "Колор", който се намира в близост до ромското гето "Максуда" във Варна. За това, че Ларс е бил силно притеснен по време на престоя си в хотела, става ясно и от т. нар."доклад", който майка му изготвя за разследващите. В показанията си тя твърди, че синът й е провел един от последните си телефонни разговори с нея именно оттам. В него младежът съобщава, че се е скарал с футболни фенове на "Байерн" и че кредитната му карта е блокирана. Късно през нощта на 7 срещу 8 юли Сандра Миттанк прави опит да деблокира картата, за да може синът й да си купи онлайн билети за предстоящото пътуване. След като опитът се оказва неуспешен, Ларс напуска хотел "Колор" около 1 ч. сутринта на 8 юли. Малко след това отново се обажда на майка си, за да й каже, че е бил преследван от четирима фенове на “Байерн”. “Говореше тихо, каза, че е в скривалище на високо място и трябва много да внимава, защото може да падне от високо и да се убие", гласи писмената информация, дадена от Сандра Миттанк.

В 5 ч. сутринта на 8 юли младежът стига с такси до летище Варна. Оттам отново се свързва с майка си и й съобщава, че ще отиде на лекар, но няма никакви пари. "Това ми се стори странно, защото през нощта ми беше казал, че има достатъчно пари в брой”, пише в сведенията си Сандра. Пред екипа на телевизията тя твърди, че е изпратила парите, но те не са били потърсени.

По време на посещението си при лекаря синът й е изглеждал доста притеснен. След като настоял да пътува въпреки здравословното си състояние, той е бил помолен да подпише декларация, че ще лети на собствена отговорност и въпреки предупрежденията, че това може да се окаже фатално за здравето му. Според филма, излъчен от RTL, записите от видеокамерите на летище Варна показват, че той е напуснал сградата тичешком и след като е прескочил ограда от бодлива тел, висока 2,5 м, е излязъл от обсега на системата за видеонаблюдение в зоната за сигурност. До същото място са отвели и полицейските кучета, с които е бил издирван часове след това.

„Когато се чухме последно по телефона, усетих, че нещо с него не е наред. Той се страхуваше от нещо”, разказва Сандра Миттанк, майката на Ларс.

Близките му са категорични, че той не употребява наркотици. Той е висок 180 сантиметра, с нормално телосложение. Има гладко, продълговато лице, с руса, права, къса коса.

С разследването по случая в момента са ангажирани както Министерствата на вътрешните работи в България и Германия, така и Интерпол, а още в първите дни след изчезването на Миттанк семейството му наема и частна детективска агенция. Разследването е било поверено на частния детектив – немеца Андреас Гютиг.

- Господин Гютиг, кой ви нае за случая “Ларс Миттанк”?

- Обадиха ми се от енергийната компания, в която е работил Ларс Миттанк, и ме наеха да работя по случая. Колегите му много обичат както него, така и семейството му, затова решават да спонсорират акцията по издирването му. Моята компания е огромна и освен с детективски услуги се занимава и с охрана, работи в целия свят и затова те гласуваха доверие на мен. Реших да поема случая. Започнахме проучвания за момчето в Германия. Разговаряхме с колегите му от компанията, със семейството, с приятелката му, за да се запознаем с живота му. За да разберем какъв човек е Ларс.

- Какъв човек е Ларс?

- Ларс е много свястно момче и добро дете. Няма проблеми с наркотици, няма проблеми с пари, няма залитания по алкохол и жени, много добър работник е. Има си приятелка. Купили са си къща, живеят заедно, имат и спестени пари. Семейството му е много добро.

Направихме контакт с немската полиция, след това и с българската полиция, с немското посолство в София. След това дойдох лично в България. Направихме възстановка къде е ходил Ларс всяка секунда след пристигането си в България. 5 мои агенти работят по случая! Накрая цялата информация се синтезира от мен. Имам много добри контакти с Интерпол и с всички спецслужби в света.

Моята агенция охранява папата, кралски фамилии и т.н.

Много често моите детективи са по-ефективни от полицията. Германската полиция примерно трябваше да провери дали има движение по сметката на Ларс. Една седмица не можеха да ми осигурят тази информация, защото процедурата е много сложна. Задействах моите контакти и след 2 дена имах информацията!

Исках да докарам хеликоптер на агенцията си в България и с него да огледам района около летище Варна. Трябваше ми коридор само за 10 минути и освен всичко исках да си платя за това. Но... полицаите тук не ми позволиха, защото нямат разрешение от летището. И всичко беше блокирано! В цяла Европа вземам такива разрешителни без проблем! Показвам си документа и си върша работата. Тук не може, защото законодателството не го позволява. Това е голям пропуск в законодателството ви.

- Разбрахте ли от какво се е страхувал Ларс?

- Един от моите детективи беше “под прикритие” в хотел "Колор" във Варна, където последно се е бил настанил Ларс. Той твърди, че там са били предлагани и сексуслуги.

Сигурни сме, че в този хотел Ларс е имал преживяване, което го е извадило от равновесие.

Ние искахме да изясним, какво е предизвикало паниката му.

На “Златни пясъци” има страшно много синтетични наркотици, правят “коктейли”, които не се знае как могат да подействат! Твърде вероятно в питието на Ларс да е сипан синтетичен наркотик с продължително действие. При хора като него, които не са употребявали дрога и не са били пристрастени към алкохола, наркотикът нерядко отключва параноични реакции, води до продължителни депресии и страхови неврози. Правил съм консултации с германски лекари и те казват, че подобен синтетичен наркотик 8 седмици може да е активен в организма на човек и да предизвиква тези реакции. След това той се връща отново в нормалното си състояние. 20-30 процента от хората обаче не могат да се върнат в нормалното си състояние цял живот, ако не се вземат мерки! За хора в такова състояние дори светването на лампата и фаровете на кола могат да предизвикат стрес. Заприличват на животни в реакциите си.

- Възможно ли е при Ларс да се е отключило психично заболяване без “намесата” на наркотик?

- Може и нищо да не е пил. По принцип може. Но тази ситуация, че е с голяма компания на “Златни пясъци”, пие алкохол, няма нормален живот, ако има наследствени проблеми, може да отключи психично заболяване! Но такива няма в семейството му.

Сигурен съм на 1000 процента, че Ларс се е променил психически и това е много голям проблем за нас. Защото нормалните хора отиват в полицията, съобщават проблемите си, а тук вече говорим за човек с ментални проблеми. Той ходи някъде си сега, но не знае къде ходи. Може да прави някакви случайни контакти с българи и много е важно за мен тези хора да ми се обадят! Ларс няма да се обади.

Семейството дава и възнаграждение

4000 лв. за човек, който го види, задържи го и ми го предаде! Защото ме заливат от фалшиви сигнали, които ми загубиха доста време. Въпреки че в България има много хора, които искат да помогнат на Ларс. Българите са много добри и всички искат да помогнат. Един път стоях в Морската градина във Варна и към мен приближи група млади момчета, около 20-годишни. Показах снимката на момчето, под нея пишеше 4000 лв. Обясних има за какво става въпрос, попитах ги виждали ли са това момче. Казах им: “Тези пари са за вас, ако ни дадете информация за него!”. Всичките момчета в един глас реагираха: “Майната му на парите, давай да го търсим!”. Една жена във Варна ни предложи: “Ще ви дам апартамента си, да стоите спокойно и да търсите момчето!”. Това се случва рядко в света!

- Каква е последната информация, която имате за Ларс?

- Последната информация беше, че е видян в Шумен. Изпратих специален детектив. Намериха този, който казваше, че е видял Ларс, но той каза, че това всъщност не е той. Грешна информация!

- Какви са вашите прогнози?

- Много време мина. Единственият шанс, който имаме в момента, е да говорим с колкото се може повече българи, по села, по паланки… Колкото повече хора знаят, толкова по-голяма е вероятността някой да го знае къде е! Аз мисля, че Ларс е в България и бяга тук някъде. Българите са добри, баби го приютяват в къщите си и го хранят, има плодове, зеленчуци по градините... Това е затворен кръг! Германски и български студенти по медицина от Варненския университет пускат имейли до кметовете на всички общини в България, за да създадат мрежа, която да издирва Ларс.

Лошото е, че телевизиите в България ни искат пари, за да пускаме информация по случая. Пуснаха го първия път, докато беше новина. Докато беше сензация. Но това вече не е сензация, а мисия. Това са различни неща! В Германия за подобни случаи, дори комерсиалните телевизии не искат да им се плаща.

А ние го търсим и в Сърбия. Получих информация от сръбското правителство – проверили са цялата граница, не е минавал. Ще го търсим и в Албания. Майката на Ларс ми се обажда непрекъснато. Последният път ме попита: “Как мислите, моят син мъртъв ли е?”. Тя има един-единствен син…

- Колко време трябва да мине, за да прекратите издирването на Ларс?

- Работя по един случай минимум 1 година. Като хвана един случай, не пускам лесно! Но се надявам колкото се може по-бързо да намерим Ларс, защото той се нуждае от медицинска и психологическа помощ!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Детектив Андреас Гютиг се обръща с молба към всички българи и български майки за съдействие и информация!

Телефони за контакт: 112

+359895096983

+359888614372

Телефон за контакт в Германия: +4915141945917


Коментари
22:16ч. 21 Септември 2014 #7
osemshest
В този информиран свят в който живеем не мисля, че е толкова трудно да се разпространи информацията чрез флайери, интернет, телевизия, та дори и радио. И нека всяка една медия, ако притежава поне малко човечност откликне на призива на роднините му и приеме афиширането на един такъв репортаж напълно безплатно. Крайно време е да спрат да търсят само сензацията и да гонят рейтинги. Защото те сами ще си вдигнат рейтинга, ако с тяхна помощ се открие това момче и се разкрие истината покрай изчезването му. Успех желая на родителите му и дано го намерят жив и здрав!
18:50ч. 21 Септември 2014 #6
kaka Pena
Най- добрият вариант е всяка вечер да се пускат крактки съобщения придружени със снимката на момчето по всчки наши телевизии в новините от 20часа. Без да се иска плащане за това, разбира се.
16:55ч. 21 Септември 2014 #5
Лили Пут Ин
За пръв път чувам за този случай. Този на снимката детектива ли е или изчезналия? И ако някой си мисли, че с ходене из морската градина и показване на снимка ще намери изчезнал човек, явно и той е на поне един "коктейл"
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Четвъртък, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Четвъртък, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Четвъртък, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Четвъртък, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Четвъртък, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Четвъртък, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Четвъртък, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook