Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Частен детектив: “Коктейл” синтетична дрога е разбил психиката на изчезналия във Варна Ларс

Неделя, 21 Септември 2014 11:48
Източник: Блиц   
28-годишният Ларс Миттанк мистериозно изчезва на 8 юли, след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажът му и личният му телефон.

Ларс Миттанк идва на почивка у нас с петима свои приятели. Той е бил настанен в хотел "Вива" в курорта "Златни пясъци" и както много други свои сънародници е участвал в т. нар. алкохолни турове из заведенията в комплекса. В едно от тях Ларс е бил въвлечен в конфликт с футболни фенове. При сбиването е ударен в лявото ухо и пука тъпанче. По тази причина след медицински преглед той не е получил разрешение да отлети обратно за родината си на 7 юли. На следващия ден – също. Оттогава е в неизвестност.

Във филм на германския телевизионен канал RTL, излъчен на 31 август, се обръща специално внимание на факта, че след като на 7 юли напуска хотела си в курорта "Златни пясъци" Ларс Миттанк е откаран от таксиметров шофьор в градския хотел "Колор", който се намира в близост до ромското гето "Максуда" във Варна. За това, че Ларс е бил силно притеснен по време на престоя си в хотела, става ясно и от т. нар."доклад", който майка му изготвя за разследващите. В показанията си тя твърди, че синът й е провел един от последните си телефонни разговори с нея именно оттам. В него младежът съобщава, че се е скарал с футболни фенове на "Байерн" и че кредитната му карта е блокирана. Късно през нощта на 7 срещу 8 юли Сандра Миттанк прави опит да деблокира картата, за да може синът й да си купи онлайн билети за предстоящото пътуване. След като опитът се оказва неуспешен, Ларс напуска хотел "Колор" около 1 ч. сутринта на 8 юли. Малко след това отново се обажда на майка си, за да й каже, че е бил преследван от четирима фенове на “Байерн”. “Говореше тихо, каза, че е в скривалище на високо място и трябва много да внимава, защото може да падне от високо и да се убие", гласи писмената информация, дадена от Сандра Миттанк.

В 5 ч. сутринта на 8 юли младежът стига с такси до летище Варна. Оттам отново се свързва с майка си и й съобщава, че ще отиде на лекар, но няма никакви пари. "Това ми се стори странно, защото през нощта ми беше казал, че има достатъчно пари в брой”, пише в сведенията си Сандра. Пред екипа на телевизията тя твърди, че е изпратила парите, но те не са били потърсени.

По време на посещението си при лекаря синът й е изглеждал доста притеснен. След като настоял да пътува въпреки здравословното си състояние, той е бил помолен да подпише декларация, че ще лети на собствена отговорност и въпреки предупрежденията, че това може да се окаже фатално за здравето му. Според филма, излъчен от RTL, записите от видеокамерите на летище Варна показват, че той е напуснал сградата тичешком и след като е прескочил ограда от бодлива тел, висока 2,5 м, е излязъл от обсега на системата за видеонаблюдение в зоната за сигурност. До същото място са отвели и полицейските кучета, с които е бил издирван часове след това.

„Когато се чухме последно по телефона, усетих, че нещо с него не е наред. Той се страхуваше от нещо”, разказва Сандра Миттанк, майката на Ларс.

Близките му са категорични, че той не употребява наркотици. Той е висок 180 сантиметра, с нормално телосложение. Има гладко, продълговато лице, с руса, права, къса коса.

С разследването по случая в момента са ангажирани както Министерствата на вътрешните работи в България и Германия, така и Интерпол, а още в първите дни след изчезването на Миттанк семейството му наема и частна детективска агенция. Разследването е било поверено на частния детектив – немеца Андреас Гютиг.

- Господин Гютиг, кой ви нае за случая “Ларс Миттанк”?

- Обадиха ми се от енергийната компания, в която е работил Ларс Миттанк, и ме наеха да работя по случая. Колегите му много обичат както него, така и семейството му, затова решават да спонсорират акцията по издирването му. Моята компания е огромна и освен с детективски услуги се занимава и с охрана, работи в целия свят и затова те гласуваха доверие на мен. Реших да поема случая. Започнахме проучвания за момчето в Германия. Разговаряхме с колегите му от компанията, със семейството, с приятелката му, за да се запознаем с живота му. За да разберем какъв човек е Ларс.

- Какъв човек е Ларс?

- Ларс е много свястно момче и добро дете. Няма проблеми с наркотици, няма проблеми с пари, няма залитания по алкохол и жени, много добър работник е. Има си приятелка. Купили са си къща, живеят заедно, имат и спестени пари. Семейството му е много добро.

Направихме контакт с немската полиция, след това и с българската полиция, с немското посолство в София. След това дойдох лично в България. Направихме възстановка къде е ходил Ларс всяка секунда след пристигането си в България. 5 мои агенти работят по случая! Накрая цялата информация се синтезира от мен. Имам много добри контакти с Интерпол и с всички спецслужби в света.

Моята агенция охранява папата, кралски фамилии и т.н.

Много често моите детективи са по-ефективни от полицията. Германската полиция примерно трябваше да провери дали има движение по сметката на Ларс. Една седмица не можеха да ми осигурят тази информация, защото процедурата е много сложна. Задействах моите контакти и след 2 дена имах информацията!

Исках да докарам хеликоптер на агенцията си в България и с него да огледам района около летище Варна. Трябваше ми коридор само за 10 минути и освен всичко исках да си платя за това. Но... полицаите тук не ми позволиха, защото нямат разрешение от летището. И всичко беше блокирано! В цяла Европа вземам такива разрешителни без проблем! Показвам си документа и си върша работата. Тук не може, защото законодателството не го позволява. Това е голям пропуск в законодателството ви.

- Разбрахте ли от какво се е страхувал Ларс?

- Един от моите детективи беше “под прикритие” в хотел "Колор" във Варна, където последно се е бил настанил Ларс. Той твърди, че там са били предлагани и сексуслуги.

Сигурни сме, че в този хотел Ларс е имал преживяване, което го е извадило от равновесие.

Ние искахме да изясним, какво е предизвикало паниката му.

На “Златни пясъци” има страшно много синтетични наркотици, правят “коктейли”, които не се знае как могат да подействат! Твърде вероятно в питието на Ларс да е сипан синтетичен наркотик с продължително действие. При хора като него, които не са употребявали дрога и не са били пристрастени към алкохола, наркотикът нерядко отключва параноични реакции, води до продължителни депресии и страхови неврози. Правил съм консултации с германски лекари и те казват, че подобен синтетичен наркотик 8 седмици може да е активен в организма на човек и да предизвиква тези реакции. След това той се връща отново в нормалното си състояние. 20-30 процента от хората обаче не могат да се върнат в нормалното си състояние цял живот, ако не се вземат мерки! За хора в такова състояние дори светването на лампата и фаровете на кола могат да предизвикат стрес. Заприличват на животни в реакциите си.

- Възможно ли е при Ларс да се е отключило психично заболяване без “намесата” на наркотик?

- Може и нищо да не е пил. По принцип може. Но тази ситуация, че е с голяма компания на “Златни пясъци”, пие алкохол, няма нормален живот, ако има наследствени проблеми, може да отключи психично заболяване! Но такива няма в семейството му.

Сигурен съм на 1000 процента, че Ларс се е променил психически и това е много голям проблем за нас. Защото нормалните хора отиват в полицията, съобщават проблемите си, а тук вече говорим за човек с ментални проблеми. Той ходи някъде си сега, но не знае къде ходи. Може да прави някакви случайни контакти с българи и много е важно за мен тези хора да ми се обадят! Ларс няма да се обади.

Семейството дава и възнаграждение

4000 лв. за човек, който го види, задържи го и ми го предаде! Защото ме заливат от фалшиви сигнали, които ми загубиха доста време. Въпреки че в България има много хора, които искат да помогнат на Ларс. Българите са много добри и всички искат да помогнат. Един път стоях в Морската градина във Варна и към мен приближи група млади момчета, около 20-годишни. Показах снимката на момчето, под нея пишеше 4000 лв. Обясних има за какво става въпрос, попитах ги виждали ли са това момче. Казах им: “Тези пари са за вас, ако ни дадете информация за него!”. Всичките момчета в един глас реагираха: “Майната му на парите, давай да го търсим!”. Една жена във Варна ни предложи: “Ще ви дам апартамента си, да стоите спокойно и да търсите момчето!”. Това се случва рядко в света!

- Каква е последната информация, която имате за Ларс?

- Последната информация беше, че е видян в Шумен. Изпратих специален детектив. Намериха този, който казваше, че е видял Ларс, но той каза, че това всъщност не е той. Грешна информация!

- Какви са вашите прогнози?

- Много време мина. Единственият шанс, който имаме в момента, е да говорим с колкото се може повече българи, по села, по паланки… Колкото повече хора знаят, толкова по-голяма е вероятността някой да го знае къде е! Аз мисля, че Ларс е в България и бяга тук някъде. Българите са добри, баби го приютяват в къщите си и го хранят, има плодове, зеленчуци по градините... Това е затворен кръг! Германски и български студенти по медицина от Варненския университет пускат имейли до кметовете на всички общини в България, за да създадат мрежа, която да издирва Ларс.

Лошото е, че телевизиите в България ни искат пари, за да пускаме информация по случая. Пуснаха го първия път, докато беше новина. Докато беше сензация. Но това вече не е сензация, а мисия. Това са различни неща! В Германия за подобни случаи, дори комерсиалните телевизии не искат да им се плаща.

А ние го търсим и в Сърбия. Получих информация от сръбското правителство – проверили са цялата граница, не е минавал. Ще го търсим и в Албания. Майката на Ларс ми се обажда непрекъснато. Последният път ме попита: “Как мислите, моят син мъртъв ли е?”. Тя има един-единствен син…

- Колко време трябва да мине, за да прекратите издирването на Ларс?

- Работя по един случай минимум 1 година. Като хвана един случай, не пускам лесно! Но се надявам колкото се може по-бързо да намерим Ларс, защото той се нуждае от медицинска и психологическа помощ!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Детектив Андреас Гютиг се обръща с молба към всички българи и български майки за съдействие и информация!

Телефони за контакт: 112

+359895096983

+359888614372

Телефон за контакт в Германия: +4915141945917


Коментари
22:16ч. 21 Септември 2014 #7
osemshest
В този информиран свят в който живеем не мисля, че е толкова трудно да се разпространи информацията чрез флайери, интернет, телевизия, та дори и радио. И нека всяка една медия, ако притежава поне малко човечност откликне на призива на роднините му и приеме афиширането на един такъв репортаж напълно безплатно. Крайно време е да спрат да търсят само сензацията и да гонят рейтинги. Защото те сами ще си вдигнат рейтинга, ако с тяхна помощ се открие това момче и се разкрие истината покрай изчезването му. Успех желая на родителите му и дано го намерят жив и здрав!
18:50ч. 21 Септември 2014 #6
kaka Pena
Най- добрият вариант е всяка вечер да се пускат крактки съобщения придружени със снимката на момчето по всчки наши телевизии в новините от 20часа. Без да се иска плащане за това, разбира се.
16:55ч. 21 Септември 2014 #5
Лили Пут Ин
За пръв път чувам за този случай. Този на снимката детектива ли е или изчезналия? И ако някой си мисли, че с ходене из морската градина и показване на снимка ще намери изчезнал човек, явно и той е на поне един "коктейл"
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Без вода днес във Варна
Вторник, 26 Март 2024 09:44
Един район е без вода от сутринта във Варна, а причината е авария, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. Потърпевши са в к.к. "Чайка". Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 15 часа,...
"Задържане под стража" за тримата наркофермери от Варна
Вторник, 26 Март 2024 09:31
Най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ определи Варненският окръжен съд на тримата мъже, задържани за отглеждане и разпространение на наркотици. 33-годишният Р.Й., 46-годишният А.А....
Варна ще отбележи днес Деня на Тракия
Вторник, 26 Март 2024 08:55
Днес, 26 март Варна ще отбележи Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912 - 1913 година. По този повод Тракийското дружество "Капитан Петков войвода"...
Петима моряци от отвлечения "Руен" се прибраха във Варна
Вторник, 26 Март 2024 08:38
Петимата моряци от отвлечения край остров Сокотра в края на ниналата година кораб "Руен" се прибраха снощи във Варна. Очаква се прибирането и на капитана на кораба. Припомняме, през декември миналата...
Районен център по трансфузионна хематология-Варна обявява конкурс за длъжности
Понеделник, 25 Март 2024 08:17
ОБЯВЛЕНИЕ За откриване на конкурс за заемане на конкурсни длъжности Районен център по трансфузионна хематология-Варна със седалище: гр.Варна, бул.”Цар Освободител” №100, на основание Глава V , раздел...
Най-важното от Варна във вчерашния 25 март
Вторник, 26 Март 2024 07:29
Ремонтът на Дом „Гергана“ във Варна трябва да приключи до края на 2025 година Ремонтът на Дом „Гергана“ трябва да приключи до края на 2025 година. Вече е готов коригираният проект за дейностите. След...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Вторник, 26 Март 2024 06:49
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 26 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 26 март
Вторник, 26 Март 2024 06:29
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°. Температурата на морската вода е 9°-10°....
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.7 + 3.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook