Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Д-р Красимир Петров: Здравеопазването е в шок, трябва да насочим кръвопотока към важните органи

Неделя, 21 Септември 2014 11:01
Източник: DarikNews.bg   
Липса е думата, с която може да се дефинира състоянието на здравеопазването и неговите проблеми. Липсват достатъчно финансов ресурс, правила, кадри и всичко това води до липса на доверие в системата. Това заяви в интервю за Дарик д-р Красимир Петров, директор на варненската болница „Света Анна" и четвърти в листата с кандидат-депутати на ГЕРБ.

Според д-р Петров проблемите в здравеопазването са подобни на тези в останалите сфери. „Трябва да сме наясно, че никъде, в нито една сфера не е бепроблемно - нито в енергетиката, нито във финансите или образованието, така че няма логика само в здравеопазването да е по-различно", коментира здравният специалист. По думите му проблемите са струпвани през годините. А през последната година и половина са станали още по-силни, за което говорели и фактите.

Не бе продължена започналата реформа в доболничната помощ, което доведе до ежедневни проблеми. Доболничната помощ по същество не изпълнява своята функция, която е превенция и филтър между специалистите от доболничната помощ и здравните заведения. Затова се получава претоварване на болниците с пациенти. То от друга страна е желано от тях, защото самият принцип да се плаща за преминал пациент принуждава всички болници да приемат колкото се може повече пациенти. Причината е, че единственият източник на приходи е заработката по Здравна каса", посочи д-р Петров.

„Получава се един парадокс - приемат се все повече пациенти, в същото време не се контролира достатъчно добре качеството на лекуване, болниците непрекъснато биват обвинявани, че приемат пациенти, които биха могли да бъдат лекувани в доболничната помощ, но от друга страна са заинтересовани да правят точно това по чисто финансов мотив", коментира д-р Петров.

Според кандидат-депутата на ГЕРБ най-големият проблем в здравеопазването, който в близките 10 години ще става все по-актуален, е липсата на добре квалифицирани кадри. „Има един принцип в организма и той е, че по време на шок кръвопотокът се насочва към жизнено важни органи - мозък, бъбреци, сърце. По този начин организмът мобилизира своите сили, за да запази най-важното - жизнените функции. В криза, в каквато безспорно е здравеопазването, трябва да насочим сили към структуроопределящи звена. Това е органът, който е важен. Това са бившите областни болници, някои от общинските болници, университетските болници, които работят целия спектър на медицинските услуги, най-тежките случаи и в спешната помощ", посочи медикът.

Д-р Петров е на мнение, че е крайно време да има ясни критерии, по които да се сключват договори с всяка една болница. А Здравната каса да сключва договор само с болници, които могат да оказват спешна медицинска помощ, които имат нощна реанимация и поддържат 24-часови спешни екипи. Според него трябва да се редуцира списъкът с болници, които се финансират чрез Здравната каса. Така ще се спре „изтичането" на кадри.

„Социалната функция, която имат частните болници, е почти нулева. Всички по-тежки случаи се приемат в структуроопределящите болници. Именно там се лекуват и здравнонеосигурените и така се трупат финансови загуби, каза още шефът на бившата Окръжна болница.

„На всички е ясно, че ако държавата иска, има достатъчно инструменти, с които да принуди хората да си плащат здравните вноски. Медицинско обслужване не трябва да им бъде отказвано и трябва да бъде гарантирано, но за него трябва да има кой да плаща. Това не трябва да бъдат хората, които си плащат коректно здравните осигуровки, и болниците, които непрекъснато генерират загуби", смята здравният специалист.

На ден през Спешния център в „Света Анна" минават близо 250 души, една трета от които са здравнонеосигурени. Повече от половината от тях са със заболявания, които не са спешни. Пациентите обаче не могат да бъдат върнати и се обслужват в спешните кабинети. Така болницата непрекъснато генерира загуби, обясни д-р Петров.

Болницата получава средно около 13 лева от държавата за пациент в Спешния център. Реалната сума, която бива похарчена, е 40 лева. И в крайна сметка само от здравнонеосигурени пациенти болницата губи месечно между 150 000 и 200 000 лева, посочи шефът на здравното заведение.

„Никога не съм крил, че съм влязъл в политиката, за да се опитам да помогна на болницата, в която цял живот съм работил, и съответно на здравеопазването във Варна. Смятам, че когато човек влиза в политиката, трябва да има някаква конкретна цел. И това много улеснява задачата му, защото знае точно за какво да се бори. Това, че мога да стана депутат от партия ГЕРБ, означава, че аз напълно одобрявам нейните принципи и съм приобщен към нейните идеи", сподели кандидат-депутатът.

Като своя кауза в следващия парламент д-р Красимир Петров посочи и някои законодателни промени, които ще се опита да въведе. Например да се въведе механизъм, чрез който да се избегнат ситуации като случая от тази година, когато поради неритмично плащане на Здравната каса имаше опасност да бъдат блокирани сметките на структуроопределящи болници поради дългове към доставчици.

Държавата би трябвало да си влезе във функцията и да поеме изцяло издръжката на здравни заведения от типа на Тубдиспансера във Варна. В противен случай Общината ще продължи да налива пари в здравно заведение, което по презумпция не може да бъде печелившо, отбеляза Петров. Според него идеята Тубдиспансерът да стане отделение към здравно заведение е трудно осъществима. Нито една болница не иска това отделение, защото това е недофинансирана дейност.

На фона на цялостната картина в здравеопазването, състоянието му във Варна е що-годе задоволително, смята дългогодишният лекар. „В болницата, в която работя, се опитваме през последните години наистина да подобрим и условията, при които работим, и условията, при които се лекуват пациентите. И, естествено, да подобрим качеството на продукта, който създаваме", каза още той.

„Мисля, че е смешно, когато за 20 дни хората трябва да те разберат и оценят". Така д-р Петров коментира възможността за преференция за предстоящото гласуване на 5 октомври. Според медика, в листата на ГЕРБ има хора, които до този момент са се доказали като специалисти и хора и това не им е необходимо.

Коментари
12:17ч. 21 Септември 2014 #1
дядо Тиква
Мисля, че е грозно, когато се търгува със здравето на хората. Болниците са регистрирани като търговски дружества, което означава, че трябва да са на печалба, а това позволява на недобросъвестни мениджъри да орязват нископлатени услуги или да надписват услуги. И все в името на пациента. Кога ще узнаем какви са заплатите на медицинските мениджъри. И защо има серозни разлики в заплатите на лекарите? Кои лекари си докарват европейски заплати тук и дали са работили наистина по европейски? Зашо в условия на недостиг на мед.сестри се съкращава дори наличната бройка в ущърб на обслужването на пациентите? Убеден съм, че недостига на средства не е единствения проблем. Ясно се вижда, че главния проблем е организационен и се свежда до такова разпределение на отпусканите средства, което би дало максимален резултат. Като начало трябва да се въведе степенуване в достъпа до безплатни медицинаски услуги в зависимост от размера на внасяната здравна вноска. Абсурд е някой да внася 0 лева в Здравната каса, а да претендира държавата т.е. ние всички , да отделя по 50 или 100 хиляди евро за медицинска помощ за него. С такъв подход скоро просто няма да има безплатна т.е. солидарно плащана от всички ни, здравна помощ. Това ли искаме? Отделно стои мнението на едни безотговорни хора- термити, които изяждат всичко по пътя си и после се преместват в друга държава. Е, аз пък си искам моята държава тук !!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев!
Днес, 28 Март 2024 12:34
Президентът Румен Радев да не избира са служебен премиер председателят на Народното събрание Росен Желязков или Димитър Главчев. Такава молба отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към президента Радев. "Просто...
Какво ще се случи със салона на СУ „Найден Геров“ във Варна?
Днес, 28 Март 2024 12:21
Община Варна все още очаква да й бъде прехвърлена от държавата собствеността върху салона на СУ „Найден Геров“, за да може да завърши строителството му. Това каза зам.-кметът Диан Иванов на сесия на Общински...
Украинските сили свалиха 26 руски дрона през изминалата нощ
Днес, 28 Март 2024 12:08
Украинските сили са свалили 26 от 28 атакуващи дрона, изстреляни през нощта от Русия, съобщи армията на Киев. Произведените в Иран безпилотни самолети са били унищожени над части от източна, южна и югоизточна...
Гледаме продължението на „Светкавици“ на Радивое Андрич - София филм фест във Варна
Днес, 28 Март 2024 11:52
Любимецът на българската публика ще представи продължението на своя хит „Светкавици“ днес (28-ми март) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и Конгресен Център Варна като част от програмата на София филм...
Румъния започва да издава шенгенски визи на руснаци
Днес, 28 Март 2024 11:38
От 31 март руските граждани ще могат да кандидатстват за шенгенски визи, издавани от Румъния. Това съобщи ТАСС в четвъртък, позовавайки се на посолството на Румъния в Москва. "Румъния ще издава единни...
Над 2000 души във Варна са поискали да бъдат вписани като хазартно уязвими
Днес, 28 Март 2024 11:26
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8 100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни...
ИТН върнаха мандата. Радев започва срещи с потенциалните министър-председатели (видео)
Днес, 28 Март 2024 11:11
Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПГ на "Има такъв народ". "Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги...
Книгата "Две личности-един идеал" представят във Варна
Днес, 28 Март 2024 11:04
На 29 март 2024 г. от 17.30 ч. в Музея на Възраждането – Варна ще се състои представянето на книгата "Две личности-един идеал". Неин автор е Симеон Кулиш – историк, научен секретар на Тракийски научен...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook