Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Над 200 имота във Варна присвоени от групата, по която е обвиняем и кметът на район Младост

Инструктор и козметичка се сдобили с топимоти на морето чрез схемите на бандата

Събота, 20 Септември 2014 11:40
Източник: в.24 часа   
Сн.: Moreto.net
Над 200 имота и терени във Варна и край морската столица са били откраднати с две измамни схеми от банда, на която тартор е брокерката Веселина Спасова, а като участник е обвинен районният кмет във Варна Христо Христов, научи “24 часа” от разследващи.

Агенти на ДАНС и спецпрокурори вече са събрали стотици документи и много свидетелски показания, които потвърждават данните за огромния брой присвоени земи и постройки.

Според събраните до момента данни тарторката на групата Веселина Спасова и помощниците Дияна Александрова, Мартин Петров, Борислав Команчев и Христо Христов са присвоили с измама между 200 и 300 чужди имота, които после са препродали. Смята се, че бандата, която бе арестувана на 13 август т.г., е действала още от края на 2007 г., а

печалбата се изчислява на над 30 милиона лева

В схемите на Спасова и кмета Христов са били вкарани дори фитнес-инструкторът и козметичката на брокерката, които по документи са придобили топимоти в морската столица и района, като са излъгали, че са живеели в тях повече от 10 години. Сред използваните за бушони лица, на които са прехвърляни чужди имоти, се е оказал и клошар, който е придобил терен в централната част на Варна, оценен за над 500 хил. евро. Има данни, че на името на същия клошар незаконно са прехвърлени повече от 10 имота между Златни пясъци и Шкорпиловци. Най-много от “свитите” терени са във варненските район “Приморски” и кв. “Виница”, както и по трасето от Варна до Албена, където са препродавани най-вече земеделски земи.

“24 часа” научи, че кметицата на район “Приморски” вече е разказала пред разследващите как Христов, докато бил кмет на район “Младост” в последните 3 г., пращал при нея хора на Спасова, за да им “оправи” имоти. Действащият кмет се обаждал по телефона на колежката си и я молел за различни услуги, свързани с бързо придвижване на документи за имоти, като пращал конкретни хора, близки до брокерката. Последния път, когато районният кмет искал услуга, той молел за съдействие за изменение на регулационен план на имот, в който съсобственици са Христов и Веселина. Тогава кметицата го отрязала, като му заявила:

“Писна ми да се занимавам повече с твоите далавери!”

За същия имот пък разследващите от ДАНС и прокуратурата вече са намерили свидетел, който разказал как той и чичо му са придобили имота от 6 декара в кв. “Виница”, без да е техен, а после са го прехвърлили на Спасова. Веселина пък отстъпила част от имота, около 2500 кв. м, на Христов и 1500 на друг човек.

Теренът бил подготвен за продажба. Дни преди ареста на бандата този имот вече е бил прехвърлен със специално условие на нов собственик. Купувачът прехвърлил първо 33 хил. на Спасова, Христов и другия собственик, а малко след това е трябвало да доплати остатъка от общата договорена цена - 97 000 евро. В нотариалния акт пък било записано, че ако някой предяви претенции или се установи друг собственик на имота, те ще му върнат два пъти сумата, откри “24 часа”.

Агентите на ДАНС са категорични, че двете измамни схеми са действали благодарение на факта, че Спасова имала свои хора в НАП, Агенцията по вписвания и поземлената комисия в града.

При първия вид измама бандата набирала информация от агенцията по кадастъра, като целта е да се открият имоти, които или нямат собственици, или не се стопанисват добре.

След това се плащат данъците за 10 години назад и се внася молба декларация до общината и до областната управа. В документа фитнес инструкторът, козметичката, шофьорът или други приближени на Спасова заявяват, че са живели и владели този имот 10 години и искат да го придобият. Общината не проверява чия собственост е имотът, а само дали е общинска. Щом установи, че не е, тази молба отива в областната управа, където се заверява, че имотът не е и държавен. След това документът се носи в района, в който се намира имотът, за последна заверка. Така готовите документи се занасят при нотариус, където се водят трима свидетели, които писмено да заявят, че желаещият да придобие имота наистина е живял там. Разследващи вече са установили, че Спасова и нейните хора са водели напълно случайни хора за такива свидетели, като са им плащали между 100 и 200 лева, за да излъжат пред нотариуса.

“Даже част от бушоните, на чието име са прехвърляни имотите, в други сделки пък са били свидетели за придобиване. Едни и същи лица си менят ролите”, разказват разследващи.

След като минела тази процедура, нотариусът издавал нотариален акт, а малко след това бандата препродавала имота.

Втората схема е сработвала с решения от поземлената комисия. Обикновено се избирали ниви, поляни или друг вид селскостопански имоти на не повече от няколко километра от морския бряг. Разследващи смятат, че

бандата е имала свой човек в поземлената комисия

в района, на който се представяло неистинско или преправено решение. Посочва се, че на определено място има свободен парцел, и там се иска да се настани избран от групата човек. Някои от неправомерно прехвърлените земеделски земи са с площ от по 17-20 декара.

Всеки новопридобит имот обикновено се прехвърлял поне още веднъж, преди да бъде реално закупен от т.нар. добросъвестен купувач.

Според събраните данни печалбите на бандата са били огромни, а свидетели по делото разказват, че месечната издръжка на тарторката Веселина Спасова била около 100 хил. лева. Тя имала луксозен автопарк от беемвета, сред които джип и кабриолет на луксозната немска марка. Жената имала контакти на всички нива в местната власт, като се канела да заминава за Дубай два дни след ареста. В един от записаните със СРС разговори дори станало ясно, че тя подозира, че я проверяват, и обмисля дали да се скрие в Обединените арабски емирства.

След ареста на Спасова експертиза по делото установила, че брокерката редовно се дрогира с кокаин. Малко след като белезниците щракнали на ръцете на бизнесдамата, тя припаднала и била приета в болница, а пред стаята й била поставена охрана от МВР.

Часове по-късно Веселина дала на сестра си багаж пред болничната стая. Охраната обаче го проверила и вътре били намерени три бележки, на които имало изписани имена, срещу които пишело “за съдействие” или “за съвет”. Сред имената били действащи общински съветници, както и представители на различни нива в местната власт. Срещу други от имената пък пишело за съдействие от масоните, разказват запознати с разследването.

Срещу кмета Христо Христов, Веселина Спасова и другите участници са събрани и множество данни от използвани специални разузнавателни средства, от някой от подслушаните разговори ставало ясно, че

част от имотите се “крадели” по поръчка

Това значи, че предприемачи харесвали конкретен терен, свързвали се със Спасова, а тя директно прехвърляла на свои хора чуждото недвижимо имущество, разкриват схемата служители на ДАНС.

Първоначално разследването беше за измами, правени между 2010 и 2014 г., но сега антимафиоти и прокурори разширяват периода на разследване, защото са събрани данни, че бандата е действала поне от 2007 г.

Делото е започнало от справка на ДАНС от 2 листа, в която обаче се съдържали много сериозни данни за престъпление. Разследващите се заели веднага да работят, за да не оставят време на измамниците да унищожат документи.

В момента на реализацията някой се е обадил да предупреди компютърния специалист, който помага на групата, и той изтрил част от информацията, разказват разследващи. Специалистите от ДАНС обаче смятат, че данните могат да бъдат възстановени.

Адвокат Бранимир Балачев: Христов няма нищо общо с групата за измами

“Кметът на “Младост” Христо Христов няма нищо общо с групата за имотни измами.

Той не е съпричастен по никакъв начин с нея и това стана ясно на заседанието на Специализирания съд в края на август по мярката за неотклонение", каза адвокат Бранимир Балачев. Той добави, че такова е и определението на магистратите. Христов бе освободен под гаранция от 3000 лева.

“Вярно е, че Христов някога е имал съсобствен имот с арестуваната Веселина Спасова, но той е бил продаден отдавна.

На негово име няма нищо, за което да бъде заподозрян. Той си върши в момента работата като кмет и я върши добре”, добави адвокатът.


Коментари
21:18ч. 20 Септември 2014 #7
Elli
Това се случва и в район Приморски, и не от кметицата на района, а от подчинените и-тези които приемат имотните деклараций.Не е зле някой отговорен да направи проверка.Там се правят и др. услуги-погасяване на задължения по давност-лично от служителка.....Глупаците да плащат ,а хитреците си живеят на гърба им
17:19ч. 20 Септември 2014 #6
Анонимен
Кметовете ни масово са дебили !
15:40ч. 20 Септември 2014 #5
ljastowiza
@vela Напълно сте права, но за какво бъдеще пишете? Има ли зобщо такова за страна и народ, които се самоунищожават по този начин? Всичко това не се случва извън нас, всички ние, целият народ, сме съучастници, тъй като допускаме това да се случи и по един или друг начин участваме в него със своето действие или бездействие. Корупцията се е вклинила дълбоко в съзнанието на народа, тя е навсякъде и в много случаи се приема за нещо съвсем нормално, отъждествява се с "помощ", "съдействие", "благодарност", като по този начин се опитваме да си самопочистим съвестта (тези, които все още я имаме), тъй като този, който е склонен да дава или дори сам предлага да го направи, е също толкова корумпиран колкото този, който взема. Истината е, че корумпираността се е превърнала в една от основните характеристики на българския манталитет. Блатото, в което сме затънали, закономерно ще става все по-дълбоко и лепкаво, спасение от него няма.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Райони без вода днес във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 09:51
До 19 часа без вода ще са в част от местност "Св. Никола" и част от местност "Траката". Поради предизвикана авария без вода до 15 часа ще бъдат абонатите на част от местност "Малко Ю". Без вода до...
Boney M Xperience идват за Фестивала на Цацата в Кранево
Четвъртък, 28 Март 2024 09:36
Любимият на малки и големи Фестивал на Цацата се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция, научи Moreto.net. Лятото ще дойде подобаващо с много музика, танци, игри, кулинарни демонстрации,...
Сигнал за бомба в Софийския университет
Четвъртък, 28 Март 2024 09:23
Сигнал за бомба е бил получен тази сутрин в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това потвърдиха за БНТ от МВР. Предприети са действия по процедура, каквито са предвидени при подобни случаи. Трима...
Страните от ЕС сключват твърдо споразумение за украинското зърно, което увеличава възможността за мита
Четвъртък, 28 Март 2024 09:09
Страните членки сключиха решаваща сделка за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г. Но резултатът от преговорите представлява втвърдена позиция в сравнение с каквато и да е солидарност,...
ЕК подготвя европейска диплома за висшето образование
Четвъртък, 28 Март 2024 08:51
Европейската комисия разработва планове за европейска диплома. За създаването европейска образователна степен Комисията представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между...
Президентът Радев обяви на кого ще връчи третия мандат
Четвъртък, 28 Март 2024 08:39
Държавният глава Румен Радев ще връчи от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Държавният...
Новата сграда на Математическата гимназия в дневния ред на Общински съвет Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 08:23
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе днес от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook