Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

ИУ-Варна започва новата учебна година с над 12 000 студенти

Обновената сграда на университета ще кандидатства за Сграда на годината 2014

Петък, 19 Септември 2014 19:06
Източник: Moreto.net   
С допълнителен прием през август и септември и изпълнение на държавната поръчка общо в ОКС „професионален бакалавър“, „бакалавър“ и „магистър“, тази година кандидатстудентската кампания в ИУ - Варна е оценена като успешна. В условия на демографска криза и изключително конкурентен пазар на образователни услуги, първокурсниците – бакалаври и магистри в трите ОКС са над 4000.

Плановият прием в степен "бакалавър" за 2014/2015 г. е реализиран в 20 специалности, а в степен „магистър“ в 30 специалности. Нов момент представляват обучението на руски език в спец. „Международен туризъм“ и въвеждането на дистанционната форма на обучение в бакалавърска степен.

През настоящата година 84,5 % от кандидат-студентите са предпочели използването на оценките от държавен зрелостен изпит при 73,5 % през 2013 г. и 55,7 % през 2012 г., съобщиха от учебното заведение за Moreto.net.

Над 85 % от студентите са приети по първа желана специалност, а над 23 % са приетите от езикови и математически гимназии..

Анализът на приема показва още, че първите 7 най-желани специалности са „Международен бизнес“ (с преподаване на английски език), "Счетоводство и контрол" (задочно обучение), „Мениджмънт“, "Финанси" (задочно обучение), „Бизнес икономика“ , „Маркетинг“ и „Бизнес информационни системи“.

През настоящия кандидатстудентски прием се наблюдава увеличение в дела на кандидат-студентите с интерес към задочната и дистанционната форма на обучение.

Както в КСП 2013 и през тази година най-много от всички новозаписани са студентите от район Варна - 34,14%, от район Бургас – 9,30%, от район Добрич - 8,95%, от район Шумен – 5,53%.

През последните 5 години съотношението на кандидат-студентите по полов признак е стабилно – 60,71% жени и 39,29% мъже.

От гл.т. на възрастовата група, към която принадлежат, кандидат-студентите са разпределени както следва: преобладава възрастовата група от 18 до 20 години (84,97 % от общия брой кандидати за обучение в университета), следвана от тази между 21 и 30 години (9,50% относителен дял).Незначителен е делът на възрастта над 30 години (едва 2,07 %).Тази възрастова структура е почти идентична на установената през КСП 2013.Направените констатации се потвърждават и от анализ по критерия „година на завършено средно образование“. Основна е групата на завършилите през настоящата 2014 г. (79,04%), следвана от тези между 2006 и 2012 г. (10,32%) и завършилите през 2013г. (7,20%). Най-малък е относителният дял на завършилите между 2002 и 2005 г. (1,51%) и завършилите преди 2001г. (1,92%).

През учебната 2014/2015 г. повече от 47 студенти от цяла Европа ще учат един или два семестъра в Икономически университет– Варна по програми "Еразъм+", „ЦЕЕПУС”, Европейско икономическо пространство и двустранни договори за обмен. Повечето пристигат от Франция, Германия и Руска федерация. По линия на студентска мобилност вече са посрещнати и студенти от Чехия, Словакия, Черна гора и Литва. Всички те ще имат възможността да посещават лекции и упражнения на английски език, включително и от новата специалност "Международен бизнес". Официалното откриване на академичната година за студентите по "Еразъм" е на 26 септември (петък) 2014 г., от 11:00 ч. в Конферентна зала на университета (зала 446).

Очакваният брой на изходящите студенти от ИУ-Варна, провеждащи академичен обмен в университети в Европейския съюз и обмен с цел практика във фирми в ЕС през 2014/2015 година е 130 (95 – академичен обмен, 35 – практики).

През 2013/2014г. в университета са се обучавали общо 63 чуждестранни студенти /това е извън обмена по Еразъм и СЕЕПУС и др. програми/, от тях 14 в подготвителен курс /български и английски език/, 29 бакалаври, 10 магистри и 1 докторант. По страни: Украйна - 15, Русия - 12 , Молдова – 11, Турция – 8, Армения – 4, по 2-ма от Беларус, Казахстан и Сирийска Арабска Република и по 1 от Австрия, Белгия, Британски Вирджински острови, Зимбабве, Израел, Македония и САЩ.

Това лято има кандидати и от Швеция, Русия, Украйна, Казахстан, ОАЕ и др. страни. Най-предпочитани специалности от тях са "Международни икономически отношения" - 13, "Туризъм" – 13, „Счетоводство и контрол” – 7. Засилва се интересът към специалностите с преподаване на чужд език – за "Международен бизнес" (на английски език) – 6 и за „Международен туризъм” (на руски език) – 2. За настоящата 2014/2015 учебна година в ИУ-Варна ще се обучават 120 чуждестранни студенти.

През изминалата учебна година усилените контакти за търсене на възможности за предлагане на съвместни програми и двойни дипломи с университети от чужбина дадоха положителни резултати с два университета – Университет Вормс, Германия и Уралски държавен университет в Екатеринбург, Руска федерация. Тече процес на изработване на необходимата документация и стартиране на обучението.

През новата година активно ще функционират Център за иновации и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (продължава работата по вътрешно университетски проект „IT умения – задължителният минимум”; проект - „IT мастер клас“, планиран като развитие на традиционния и предлагане на нов образователен модел, в който активна роля има бизнесът; управление на тестови център и др.), Център за финансови изследвания и развитие" (създаден през 2013 г. като основната му цел е да мотивира, подпомага и координира изследователската, развойната и образователната дейност на ИУ-Варна в областта на финансите, като й придава нужната легитимност и представителност пред академичната общност, държавата, местната власт, бизнеса и медиите), Център за социални изследвания (самостоятелно консултантско и научноизследователско звено, което обединява академичен състав и външни експерти за извършване на дългосрочна консултантска и научноизследователска дейност в областта на социално-икономически, социално-психологически, социално-политически, социално-технологични и други проблеми на организации и институции, на региони и на обществото като цяло), Център за иновации и развитие (създаден през 2013 г. и е насочен към поддържане и развитие на връзката бизнес-обучение в най-новите области на развитие на познанието за постигане на стратегическата цел за превръщане на ИУ-Варна в иновативен, високотехнологичен и конкурентен университет).

Новата учебна година в Икономически университет – Варна започва на 23 септември 2014 година. За първи път в университета се организират Информационни дни за първокурсници. Целта на встъпителни дни е новите студенти да бъдат въведени в академичните стандарти от свои състуденти и преподаватели. В програмата на информационните дни са включени полезни и изключително интересни събития. На 23 септември 2014 година в Летния театър от 19:00 часа специално за първокурсниците е организиран концерт-спектакъл с участието на група "Б.Т.Р.", група "The Voice", със специалното участие на актьора Георги Мамалев.

На 24 септември 2014 година бъдещите икономисти ще се запознаят с историята на град Варна, посещавайки Историческия музей. Програмата на Информационните дни за първокурсниците на Икономически университет - Варна завършва с кинопрожекция на най-новия български филм "Живи легенди". Гости в университета ще бъдат Ники Илиев, Саня Борисова-Илиева и Орлин Павлов. След кинопрожекцията, събитието ще продължи с концерт на Орлин Павлов. Всички желаещи ще имат възможността да се снимат със своите любимци веднага след края на концерта.

Кинопрожекцията е част и от Културния календар на висшето училище. През последните години университетът е домакин на над 40 различни събития и срещи с известни личности от България и чужбина. Сред гостите на Икономически университет – Варна са изпълнителите - Графа, Деси Добрева, Мария Илиева, Криста, B.O.Y.A.N., Орлин Павлов, група Deep Zone Project, група Фанданго, група La Migra, Михаил Белчев, Кристина Белчева, Tenny Omede; актьорите - Христо Гърбов, Тончо Токмакчиев, Тодор Колев, Асен Блатечки, Васко Мавриков, Георги Мамалев, Ники Илиев, Саня Борисова, Ивайло Захариев, Касиел Ноа Ашер, Доротея Тончева, Мария Статулова, режисьорът Андрей Слабаков и писателите - Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Георги Константинов, Елка Няголова, композиторът Хайгашот Агасян и други.

В предстоящият Културен календар на ИУ - Варна са включени както театрални постановки и прожекции на съвременни български филми, така и концерти и срещи с културни дейци.

Учебната година в Икономически университет – Варна започва с мащабна инвестиционна програма за над 4 млн. лв. с основен акцент 100 години академична сграда на ИУ – Варна. Извършените до този момент и продължаващи през есента ремонти следват приоритетното развитие на материалната база като необходима предпоставка за по-високо качество на образователната услуга и повече възможности за новаторски образователни практики, както и за повече спорт и нови проекти, в основата на които са студентски идеи.

Съдържание на инвестиционната програма за 2014 г.

1. „Реставрация и модернизация на фасади по спецификация, ремонт на входно фоайе и стълбищна клетка в Ректорат на територията на Учебен блок – 1 на Икономически университет - Варна”. Открита процедура на 04.04.2013г. Сключен договор за строителство на 16.06.2014г. на стойност 609 000 лв. Реализацията на проекта е предпоставка за кандидатстване за сграда на годината за 2014г.

2. „Ремонт и преустройство на заготвителен блок, зали за хранене, кабинети в сутерен на западно крило в историческа част и санитарни възли на етаж 3 в Учебен блок - 1 на Икономически университет - Варна“. Сключен договор за строителство на 09.07.2014г. на стойност 1 161 000 лв. Реализацията на проекта съществено ще подобри качеството на столовото хранене на студентите.

3. Монтажни и довършителни работи по ремонт и модернизация на учебни зали 220, 221, 222, 223 (етаж 2), 301 до 312 и 319 (етаж3), учебни зали в надстойка Н-1 и Н-2, 56 (сутерен) санитарни възли на етаж 1, етаж 2 и етаж 3 в Учебен блок - 1, бул.”Княз Борис I” № 77. Проектът включва обновяване на обзавеждането, подмяна на електрическата инсталация, изграждане на пожароизвестителна система, монтаж на мултимедия с озвучаване и климатизацията на залите и е на обща стойност над 500 000 лв.

4. Център за електронно обучение, въвеждащ нов стандарт за качество на материалната база, за информационна и комуникационна инфраструктура, позволяващ използване на съвременни, високотехнологични решения във всички аспекти от работата на университета Изграждането на Центъра е поредна стъпка от реализиране на приетата от Икономически университет – Варна стратегия за създаване на високотехнологична i-зона в университета. С инвестицията от 700 000 лв. се цели създаване на модерни условия за обучение на студентите и предлагане на високотехнологично образование. Центърът включва общо пет модерно оборудвани зали - два тестови центъра и три компютърни зали разположени на площ от 800 кв. м.

5. Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на комплексно оборудване за производствен дигитален печат, включващо „Черно-бяла листова дигитална система за печат на книжни тела“, Цветна листова дигитална система за печат на книжни тела“, „Софтуер, интегриращ двете производствени печатни решения в единна система“, „Машина за подлепяне на корици с топло лепило“и обучение за обслужване на новата техника на обща стойност 300 000 лв.

6. „Доставка на оборудване за развитие на приложните изследвания за безопасност на стоките в ИУ-Варна" във връзка с изпълнението на Договор BG051PO003- 1.2.04-0092-C0001 „Развитие на приложните изследвания за безопасност на стоките в ИУ - Варна“, финансиран с подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, включваща течен хроматограф, материали и консумативи за нуждите на въвеждането му в експлоатация, климатична камера, спекрофотометър, микровълнова система за сухо или мокро минерализиране на проби, бидестилатор, електрофорезна вана, апарат за водна активност, настолен и професионален комбиниран рН метър с йон селективни електроди, аналитична везна, ротационен вакуум изпарител и апарат Келдална прогнозна стойност 275 000 лв.

7. Доставка на компютри клас мобилни - 250 бр., LCD монитори – 18.5" – 520 бр., компютърни конфигурации - клас настолен компютър над 500 бр., компютърна конфигурация - клас сървър 5 бр., многофункционални печатащи устройства, мултимедийни проектори, екрани и аксесоари за мултимедийни проектори, камери и др. на стойност над 550 000 лв.

Спортна дейност

Изминалата 2013/2014 учебна година беше изключително богата на спортни събития, проведени в обновения през 2012 година спортен комплекс на ИУ - Варна. Проведени са срещи от "А" група на Националната баскетболна лига, студентски шампионат "8-ми декември", вътрешни шампионати ма ИУ - Варна по тенис на маса и шахмат, срещи от XV Варненска универсиада по волейбол и тенис на маса, третото издание на турнира "Купа на Ректора на ИУ - Варна" с участие на студенти и ученици от горните класове на средните училища в град Варна.

През сезон 2013-2014 отборът заслужено зае първото място в Държавното първенство по баскетбол - А група мъже и първо място на финалния турнир за купа "БФБ". Откритата изцяло реновирана спортна база на университета създава условия за подобряване мотивацията на всички състезатели и поставя основите на една добре организирана учебно-методическа работа с отбора по баскетбол на треньорите Петко Делев и Илко Илиев.

Коментари
21:31ч. 19 Септември 2014 #1
Jackass
9000 продавачи и продавачки. Останалите с късмет и връзки - реализация по специалността след 7-8 години
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Община Варна организира информационна среща за проектите по фонд “Култура”
Четвъртък, 25 Април 2024 11:23
Община Варна организира информационна среща по повод обявената сесия за набиране на проекти по фонд “Култура”. Събитието ще се проведе на 26 април, петък, от 16:00 ч. до 17:30 ч. в зала “Пленарна” на...
Заради разследване срещу жена му: Испанският премиер се оттегля от обществени прояви
Четвъртък, 25 Април 2024 11:09
Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че ще се оттегли от публични задължения "за няколко дни", за да реши дали иска да продължи да ръководи правителството, след като съд започна разследване...
Борисов: Честито на новата коалиция, ние се отървахме от ПП
Четвъртък, 25 Април 2024 10:56
Честито на новата коалиция! Честито на „Възраждане“, ние се отървахме от ПП, честито на колегите от ИТН, честито на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Те...
Пускането на гълъб като жест на мир в Европейския парламент беше посрещнато с ужас
Четвъртък, 25 Април 2024 10:43
„Имаме нужда от мир“, каза словашкият евродепутат Мирослав Радаковски, докато пускаше гълъб в залата на Европейския парламент. Символът на мира беше посрещнат с ужас от някои парламентаристи, които смятаха,...
Фермерите са доволни за договореното със служебния кабинет изплащане на украинската помощ
Четвъртък, 25 Април 2024 10:30
Близо 52 000 земеделски производители ще получат към 300 млн. лв. по т. нар. украинска помощ до 15 май. Това стана ясно след вчерашната среща на премиера Димитър Главчев с представители на бранша стана. До...
Портрет на Густав Климт беше продаден за 30 милиона евро на търг
Четвъртък, 25 Април 2024 10:17
Портретът на госпожица Лизер, картина на млада жена, останала недовършена поради смъртта на Климт, дълго се смяташе за изгубена. Портрет на млада жена от Густав Климт, който дълго време се смяташе за...
Депутатите решават на кои плажове да се осигури достъп на хората с увреждания
Четвъртък, 25 Април 2024 10:05
Първа точка в дневния ред на днешното заседание на Народното събрание са промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Целта им е да се улесни достъпа на хора с увреждания до морския плаж. Министрите...
Милчо Талев открива изложба „Забравени пейзажи“ във Варна
Четвъртък, 25 Април 2024 09:52
От 25 април галерия "Ларго" ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook