Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Подозират убийство на изчезналите поляци на Златни пясъци

Петък, 19 Септември 2014 08:32
Източник: в.24 часа   
Известният в Полша детектив Кшищоф Рутковски е поел издирването на сънародниците си – Йоана Станик и Максимилиан Марек.

26-годишният Макс и 23-годишната Йоана са в неизвестност от нощта на 6 септември. Те пристигат в България с група от 25 души същия ден. Настаняват се в хотел “Златен рог” на Златни пясъци и още същата вечер отиват на дискотека.

Заедно с 15-ина поляци купонясват в клуб “Мъпет”. Според очевидци от групата те тръгнали към плажа, за да посрещнат изгрева на слънцето. За последно са видени в 2 ч срещу 7 септември. Според други студентите отишли на нощно къпане, което е завършило с фатален край.

Не се знае дали са влизали в морето, но спасители казаха, че в тази нощ то било бурно и опасно.

Младежите са обявени за международно издирване по шенгенското споразумение.

“Никога не съм си представял, че подобно нещо ще ме сполети”, казва преди дни бащата на Йоана Славомир Станик пред полското издание “Факт”.

Според “168 часа” мъжът е убеден, че дъщеря му е отвлечена за проститутка, а за да се прикрие това престъпление, приятелят е убит.

“Всякакви мисли ми минават през главата - че е отвлечена, че е похитена, че е загинала, много е тежко”, допълва майката Гражина.

“Не мога да си представя какво може да се е случило. Моят син никога не е имал проблеми и не се е замесвал в скандали. Никога не се е държал безотговорно, той е много отговорно момче”, категорична е Анна Марек, майка на изчезналия Максимилиан.

Вчера по обед детективът Рутковски обаче пусна във фейсбук съобщение, което разсейва всякаква надежда за младежите. Той пише: “Агентите от офиса ми, които действат в България, трябва да идентифицират трупа на момичето, което изчезна в България на Златни пясъци.

Тялото изплува в град Царево на 120 км южно от курорта, където Йоана беше отседнала, близо до границата с Турция.

"Това е голяма трагедия. Има вариант двамата да са се удавили без намесата на трети лица, но не можем да изключим и криминален подтекст." Рутковски е изпратил в България ДНК проби от майката на Йоана, които ще бъдат сравнени с тези от удавеното момиче.

За изплувал труп на млада жена в района на Царево на 17 септември потвърдиха и от полицията в Бургас. Тя е на видима възраст около 25 г., казаха запознати. Засега обаче самоличността е неизвестна.

Вчера бе извършена аутопсия на тялото в катедра “Съдебна медицина” към МБАЛ

- Бургас.

“По първоначални данни става дума за удавяне, но до 48 ч ще стане ясна по категоричен начин причината за смъртта", каза съдебният медик д-р Косьо Янков.

“На този етап не може да се каже дали това е тялото на изчезналата в района на Златни пясъци полска гражданка”, коментира високопоставен източник от полицията в Бургас.

Ако това е тялото на момичето и тя заедно с приятеля си са се удавили след нощно плуване край Златни пясъци, е невъзможно трупът край местността Зеленка до Калиакра да е на партньора й. Не може едното тяло да плува 120 км на юг, а другото да е на север, коментираха експерти.

По-рано вчера стана ясно, че вероятността трупът от Зеленка да е на Макс е много голяма. Първоначално се предполагаше, че удавникът е 28-годишният Ларс Митанг, който изчезна също от Златни пясъци в началото на юли. През август във Варна дойдоха частни детективи от Германия, но усилията им останаха без резултат.

Почти сигурно е, че откритият край Калиакра труп е на изчезналия поляк Максимилиан. Предположението е на д-р Димитър Димитров, шеф на “Съдебна медицина” в централната добричка болница.

“Бащата на момчето дойде и взехме генетични проби. Най-вероятно ще се окаже, че удавникът е синът му”, добави лекарят.

Засега обаче нямало сто на сто гаранция. Трупът бе открит от рибар в залива на 11 септември. Той бе силно разложен и отначало се предполагаше, че е престоял поне месец във водата.

Предположението, че става въпрос за изчезналия Макс бе отхвърлено от криминалисти, които твърдят, че удавник от Златни пясъци би трябвало да изплува в южна посока, а не далеч на север. Даже предполагат, че става дума за удавник от румънска територия. Но на ръката на жертвата имало оранжева пластмасова гривна като в “Златен рог”.

Снимки на изчезналите младежи бяха разпространени и от посолството на Полша. Разследването продължава - разглеждат се версиите убийство или удавяне. Засега от полицията не разкриват подробности.

“Хората в самата група на момичето и момчето не се познавали и затова всички излезли на опознавателно парти”, обяснява Трайчо Георгиев, началник на 5-о РУП -Варна.

Той разказва, че Йоана и Макс са забелязани за последно около 2 ч през нощта на плажа. Няколко часа по-късно групата на двойката се прибира в хотела и установява, че двамата студенти ги няма.

“Сутринта в седем часа техният ръководител дойде и подаде сигнал, че не са се върнали. Документите и багажът обаче им са хотела им. Все още не искаме да мислим за най-лошото. Надяваме се да ги намерим", каза още Георгиев.


Коментари
21:19ч. 19 Септември 2014 #5
LOSHIQ
Защо сами се излагаме пред света, като сами си измисляме подозрения за убийство и отвличания. Ние да не сме в Ирак, че да стават такива неща. Сами не се уважаваме, после искаме света да ни уважава.
10:57ч. 19 Септември 2014 #4
toko
Алкохолът винаги е бил лош съветник!
10:41ч. 19 Септември 2014 #3
Jackass
Е май ги намериха - Две тела изплаваха край Царево! Има вероятност да са на изчезналите на Златните поляци
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Европейският парламент ще изиска ЕС да помогне за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader
Вторник, 23 Април 2024 11:44
Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието на Европейския парламент (ЕП) тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в пленарната зала в Страсбург, се изисква ЕС да се включи...
Десето юбилейно издание на Ден без асансьори с послание Спорт за всички възрасти
Вторник, 23 Април 2024 11:29
На 24-ти април, сдружение BG Бъди активен ще разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се...
Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш
Вторник, 23 Април 2024 11:16
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел...
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна
Вторник, 23 Април 2024 11:03
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна с тържествен водосвет от отец Дирайр Хадавян в качеството му на представител на негово преосвещенство епископ Татев Агопян - Архиерейски...
Един район във Варна без вода днес
Вторник, 23 Април 2024 10:50
Един район във Варна е без вода днес, 23 април, поради авария, съобщават от ВиК. Потърпевши са абонатите около Зеленчукова борса. Водоподаването ще бъде възстановено около 17.00 ч....
Сенатът на САЩ ще гласува пакета от военновременни помощи за Израел
Вторник, 23 Април 2024 10:38
Сенатът на САЩ ще гласува 95 милиарда долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Това ще са последните стъпки в Конгреса за изпращане на законодателството до бюрото на президента Джо Байдън след...
Меглена Плугичева подаде оставка като съветник на служебния премиер
Вторник, 23 Април 2024 10:27
Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев. Новината бе потвърдена от пресслужбата на Министерския съвет. Плугчиева беше съветник по външната политика на Главчев,...
Зеленски посочи 4 приоритета за Украйна на фронта
Вторник, 23 Април 2024 10:15
Противовъздушна отбрана, модерна артилерия, възможности за далечни разстояния и военната помощ от САЩ да пристигне в Украйна възможно най-скоро. Това са четирите основни приоритета за Украйна към този...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook