Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Министерствата ни отличници по приходи, но с по-широки пръсти при разходите

Вторник, 2 Септември 2014 16:48
Източник: News.bg   
Да разберат много внимателно как министерствата и Министерският съвет като цяло до момента харчат парите си и съответно как събират вземанията си се захванаха от служебното Министерство на финансите.

Близо две седмици - от 14 до 27 август, във всички ведомства са се извършвали финансови инспекции и вътрешни одити по отношение на изпълнението на планирания бюджет към края на юли.

Зам.-министърът на финансите Теменужка Петкова представи на пресконференция днес резултатите от тази внимателна проверка.

Като цяло по отношение на приходите министерствата могат да бъдат определени като отличници, тъй като по-голямата част от тях са успели да приберат в хазната си точно толкова, колкото са и разчетите в Бюджет 2014.

Изключение правят три ведомства, а именно Министерство на земеделието и храните, Министерство на образованите и науката и Министерство на околната среда и водите. Те отчитат забавени приходи, които се дължат най-вече на неплатени в срок наеми от помещения, под контрола на съответните министерства.

С „по-широки пръсти" могат да се похвалят Министерство на регионалното развитие, Министерство на външните работи и като цяло Министерски съвет. Тези три ведомства харчат по-бързо планираните си пари за цялата година, което създава опасност от нарушаване на законовото ограничение едно министерство да изразходва най-много 90% от предварително договорените.

Припомняме, последната актуализация на държавния бюджет, при която се осигуриха допълнителни пари за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), намали въпросния лимит за харчове от 95% до 90%.

„Актуализацията води след себе си няколко основни риска за министерствата, а именно да нямат възможност да изпълнят поетите ангажименти по вече сключени договори", предупреди зам.-министър Петкова.

Друг извод от проверката е тревожна тенденция някои министерства и агенции към тях да поемат задължения, без да имат пари.

Такива примери са Министерство на отбраната, където пари не достигат във Военномедицинска академия; Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие, където Агенция „Пътна инфраструктура" има проблем с изплащането на разходите си.

По този начин се увеличава размерът на задълженията на ведомствата и като цяло на техния бюджет.

Доказателство за тези изводи са и данните, че към края на юли просрочените вземания са 136 млн. лева, а просрочените задължени са 156 млн. лева.

Проверката показва още, че в някои министерства - регионалното, младежта и спорта, външните работи и на земеделието и храните, има достигнати сравнително високи нива на лимитите за ангажиментите за разходи и новите задължения за разходи. Това от своя страна създава риск същите да бъдат превишени в годишен план.

Неизрядни са и Министерство на земеделието, Министерство на здравеопазването и Министерство на външните работи, тъй като не са предоставили информация към края на юни за поетите ангажименти за разходи и новите задължения за разходи. Без такава информация не могат да се вземат адекватни управленски решения.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Фермерите са доволни за договореното със служебния кабинет изплащане на украинската помощ
Днес, 25 Април 2024 10:30
Близо 52 000 земеделски производители ще получат към 300 млн. лв. по т. нар. украинска помощ до 15 май. Това стана ясно след вчерашната среща на премиера Димитър Главчев с представители на бранша стана. До...
Портрет на Густав Климт беше продаден за 30 милиона евро на търг
Днес, 25 Април 2024 10:17
Портретът на госпожица Лизер, картина на млада жена, останала недовършена поради смъртта на Климт, дълго се смяташе за изгубена. Портрет на млада жена от Густав Климт, който дълго време се смяташе за...
Депутатите решават на кои плажове да се осигури достъп на хората с увреждания
Днес, 25 Април 2024 10:05
Първа точка в дневния ред на днешното заседание на Народното събрание са промените в Закона за Черноморското крайбрежие. Целта им е да се улесни достъпа на хора с увреждания до морския плаж. Министрите...
Милчо Талев открива изложба „Забравени пейзажи“ във Варна
Днес, 25 Април 2024 09:52
От 25 април галерия "Ларго" ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени...
Депутатите гласуват отлагането на либерализацията на пазара на тока за бита
Днес, 25 Април 2024 09:39
В един от последните работни дни на 49-ия парламент депутатите ще обсъдят на второ четене и предложенията за отлагане с година на либерализацията на електроенергийния пазар. Така излизането на свободния...
Последен ден за участие в Националната олимпиада по Scratch и Roblox
Днес, 25 Април 2024 09:26
Днес, 25 април, е последният срок, в който учениците от I до VII клас могат да участват в Националната олимпиада по Scratch и Roblox. Участието е напълно безплатно, а победителите ги очакват PlayStation...
Съветът за електронни медии избира днес председател
Днес, 25 Април 2024 09:08
Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня...
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция на Еверест
Днес, 25 Април 2024 08:50
Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.1 + 3.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook