Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Композиторът на Ваня Костова подарява песни на Варна с пожелание за културна столица

Вторник, 2 Септември 2014 18:07
Източник: Народно Дело   
Сн.: Moreto.net
„Теди Генев с песните на Иван Михайлов“ е най-новият варненски музикален проект, който свързва певец и композитор в уникалната симбиоза от естрада и поп музика, докосващи всяко чувствително за фините нотки на живота сърце. Дискът с това заглавие се посвещава на идеята Варна да стане европейска столица на културата през 2019-а - нещо, което се решава в момента. За целта журито обикаля градовете кандидати, а от неделя комисията оглежда града, но „инкогнито“. Оценяващите не се показват, за да не си влияят с гражданите, обясниха от организационния комитет по кандидатурата.

Дискът ще излезе скоро на пазара, но дотогава за продуктите в него се грижат и двамата музиканти. Последната им съвместна сценична изява беше на празника на Варна – 15 август.

Нотните послания, напомнящи за хубавата българска естрадна музика с европейски полъх, са дело на композитора Иван Михайлов.

Той е роден през 1947 г. в Ловеч, завършил е основно училище, музикална гимназия в Плевен, след което е карал военна служба в Кърджали и е завършил консерватория в София. Творческият му път обаче не спира дотам.

„Аз съм зодия Скорпион, когато си кажа нещо, трябва да го постигна с цената на всичко. Няма при мен път назад“, казва за себе си композиторът.

Четири години свири в Шумен, после в Плевен, запознава се със съпругата си музикант във Варна и заминават за родината й Холандия. Там Михайлов завършва още две консерватории и много курсове за композиция. Създава 49 учебни школи и комерсиална музика. Обича да пише за инструменти като акордеон и флейта. Работи в „Сони мюзик“.

След класическото си образование завършва и профил лека музика, която винаги го е привличала. Така днес го знаят като композитора на Ваня Костова, на Маргарита Хранова, на Веселин Маринов и на варненеца Теди Генев.

Иван Михайлов, композитор: Рецептата за успех е да бъдеш себе си, не някой друг

- Как избрахте Теди Генев за новите си песни? Или той Ви избра?

- Тези песни са наши. Решили сме заедно да ги направим. С Теди се запознахме случайно, но знаем, че няма нищо случайно. Когато го чух как пее, ми хареса звученето и реших, че си заслужава. Той е национален певец за мен, богатство за България, не само за Варна. Започнахме с песента „Валерия“. Това ни даде стимул, за да продължим по-нататък. Когато хората са настроени на една вълна, могат да постигнат много. Всеки човек, който е самичък, не може да постигне нищо. Музиката е комбинация от добро композиране, добър певец, добър текст и аранжор.

- Вие сте от поколението класически български композитори на поп музика, позната у нас като естрада, които обаче вече са на изчезване. Как се съхранихте в тази трансформация, която се получи на музикалния пазар през последните години?

- Не се смятам за традиционен български композитор, защото когато си излязъл преди 35 години навън, се оформя друг мироглед. Имах тук завършена консерватория с валдхорна, изкарах там още 2 консерватории, които много ми помогнаха. Оформих се като композитор в по-западен стил. Често се питам мога ли да пиша българска песен, но се запитвам в същото време какво значи българска песен. Българите пеят други песни, а аз се питам това. За мен най-важното е да напишеш хубава песен, красива, която да трогне.

Дори преди 23 години станах композитор. У мен се е събирало, събирало и се явих на държавен изпит с 5 композиции. Дори не ми вярваха, че аз съм написал първите песни. Да погалиш някой човек с музика, е най-красивото нещо.

- Как усещате кога една песен ще влезе в сърцата на хората и те ще я запеят? Много български певци и композитори си мислят, че имат хитове, а песните им звучат посредствено за изтънчения музикален слух.

- Изобщо не е важно какво мисля аз. Важно е какво мисли публиката. Когато за нея песента е хубава, значи е. За всяка песен си има публика, но разликата между хубавата музика и музиката, която е на върха, е много малка и важна. 20 години работих в „Сони мюзик“. Там получих много професионални съвети. Разбрах, че във всяка песен трябва да има малка изненада. Песента трябва да е жива, да не доскучава на хората. Пиша за големи холандски изпълнители именно по този начин.

- Кой са българските Ви фаворити на сцената?

- Когато си идвам в България, пиша за певци като Ваня Костова, Веселин Маринов, Теди Генев. Той знае как да общува с публиката. През 2000 г. взех първа награда с Ваня Костова на фестивала „Бургас и морето“. Тогава направихме 11 песни за компактдиск. Спечелихме с „Море от нежност“. Но песента, която много се слуша в България, е „Хоро“, също „Цветя и лъжи“, „Мастилена вечер“, „Някой зад вратата“, „Шепа пясък“, „Стари приятели“ и „Боже, пази България“. Но пък в България знаете, че финансите имат огромно значение и в този бизнес.

- Вкусът на публиката се променя праз годините, успявате ли да го следвате?

- Моя вкус никога няма да го променя. Когато бях в Холандия, шефът ми каза: „Бъди себе си“. Нещото, което те прави най-уникален, е да бъдеш себе си, а не да подражаваш на някого. Хората много бързо разбират, когато подражаваш на друг. Най-лесно е да следваш своя мирис в това, което правиш, и когато хората те оценят, защото това винаги е уникално, ще продължиш да бъдеш себе си. А това е най-лесното. Трудно се постига, защото хората са научени да гледат другия и да искат да са като него. Аз продължавам да мисля, че всеки един човек е уникален. Това, което другият има, го нямам аз. Всеки човек има добри качества и лоши. Използвай добрите, знаейки кои са по-малко добрите ти качества, съветвам аз.

Песните минават през сърцето ми, не ги мисля с главата си. Така една от тях беше „Море от нежност“, написах я за майка ми и тя спечели на „Бургас и морето“. Така до хората достигнаха моите чувства към майка ми. Това е ролята на музиката. Направил съм балада за Маргарита Хранова и Теди Генев. Ще я посветя на Ловеч, откъдето съм, и ще я дам на Варна. Обичам Варна, тук се запознах със съпругата ми. Когато музиката е хубава и в текста има послание, тогава песента е силна. Обичам да пиша за любовта. Всеки, който обича любовта, обича живота.

- Има ли шанс Варна да стане европейска столица на културата според Вас?

- Има, и много се надявам това да се случи. Искрено го желая.

- Имате ли рецепта за успех?

- По най-простия начин се получават нещата, а не като се правиш на циркаджия. Най-правият път е нагоре. Той е труден, но е най-късият. Хубав е славният път, но за него се изисква много работа. Трябва да не се щадиш и да работиш, за да постигнеш това, което желаеш. Тогава идва удоволствието. Всичко е освен талант, и много труд. Заемеш ли се с нещо, никога не се питай дали ще успееш. Прави го. Когато скачаш с парашут от самолет, връщане назад няма.

Радват ме и похвалите, и критиките. Няма да ме радва, ако никой не казва нищо. Комплимент и критика означават едно и също – че си развълнувал хората. Не харесвам критики, които не отговарят на истината. Но пък на такива дребни неща не трябва да се обръща внимание.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ОН КЛИНИК – ВАРНА - Немедикаментозно лечение на псориазис
Петък, 22 Март 2024 10:30
Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което кара кожните клетки да растат твърде бързо. Това води до натрупване на кожни клетки на повърхността на кожата, видими по тялото неестетични червени петна....
Мобилно приложение ни показва в коя аптека може да открием дадено лекарство
Днес, 28 Март 2024 17:29
От днес пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Това е...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Днес, 28 Март 2024 17:15
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Днес, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Днес, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Агресията става основно престъпление срещу мира в Наказателния кодекс
Днес, 28 Март 2024 16:30
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата,...
Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април
Днес, 28 Март 2024 16:16
"Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или друг клавиш създава вибрациите на човешката душа." Василий Кандински От 1-ви април до 7-ми май 2024...
2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Днес, 28 Март 2024 16:03
2,5% от Брутния вътрешен продукт на страната да бъдат отделени за отбрана. Това поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по време на отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 1.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook