Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

„Слънчев ден“ става притегателен център за висок клас туристи

Понеделник, 1 Септември 2014 13:03
Източник: Moreto.net   
„Слънчев ден“ да се превърне в притегателна за висок клас туристи си поставят за цел от комплекса. Сред идеите е изграждането на къщи за отдих от петзвездна категория в паркова среда, които да изкушават богаташите. Като допълнително удобство да бъде съществуващото вече яхтено пристанище.

За реализирането на амбициите си от „Слънчев ден“ АД са заявили искане за изработване на Подробен устройствен план на територията на комплекса. Това ще даде възможност за устройствен режим на съществуващите сгради и за реализацията на инвестиционни намерения, стана ясно по време на заседание на комисията по архитектура, предаде репортер на Moreto.net.

Към момента територията според кадастралната карта е разположена в два поземлени имота.

„Слънчев ден“ е в рамките на Националeн курорт. Той е част от „ Св. Константин и Елена“. Територията му е 120 хектара. За нея няма изготвен първи подробен устройствен план, т.е. в момента няма действащ такъв.

Преписката от заявителя е разгледана на Експертен съвет по устройство на територията. Изложението от заседанието е да се допуснат и двата имота за първи план и да се използва възможността да се отделят територии за публична собственост, заяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

От съвета са посочили изрично условие при разработването на плана да бъде осигурен безпрепятствения достъп на гражданите до плажа, както и на автомобили на специален режим.

„Територията има много сериозна дървесна растителност, която сме изискали да бъде картирана и да бъде максимално запазена в проекта за ПУП, който предстои да се представи. Растителността е планирана, а не е диворастяща.“, посочи арх. Бузев.

След като са факт всички предложения, те отново ще преминат през експертния съвет и след това планът ще бъде предложен за приемане и одобряване от Общински съвет. Засега планът предвижда запазване на съществуващите сгради. Част от тях ще бъдат премахнати по доклад на изпълнителя. Не е изключено да паднат по-малки хотели на първа линия и други обекти. Ще бъде изчислено какво допълнително като параметри на застрояване може да понесе територията съгласно това какво вече е изконсумирано в съществуващия комплекс и дали има възможност за допълнително уплътняване, обясни още главният архитект.

Комисията по архитектура даде съгласие за допускане на изработване на ПУП за дадената територия.

Съветниците дадоха съгласие и за участие на Община Варна в проекта за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие. По него ще бъдат безвъзмездно енергийно обследвани шест общински сгради. Това са АГ болница, Очна болница, административната сграда на общината, Дом за възрастни хора „Гергана“ и Средношколско общежитие „Михаил Колони“ корпуси А и Б.

Комисията обаче се заинтерисува защо ДКЦ-тата в града, които също са общинска собственост и са в окаяно състояние, не са включени в проекта. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура“ обясниха, че мотиви са им известни за ДКЦ-3. Според чуждестранните консултанти в сградата имало прекалено много ползватели с различни претенции.

Съветниците решиха да изискат подробен анализ и доклад от страна на консултантите по проекта защо ДКЦ-тата не са включени и какви са вариантите да попаднат в списъка.

Коментари
23:22ч. 1 Септември 2014 #5
bbg
Яхтено пристанище в Слънчев ден няма - има недовършено такова, започнато от Илия Павлов, което в сегашния си вид не става за нищо. Как така за яхтено п-ще в Сарафово се намериха 10 млн. лева, а за довършването на това в Слънчев ден нито стотинка. Същото важи и за яхт клуб "Георги Георгиев" чието място не е в никакъв случай зад вълнолома и на мястото на новия кей за пътнически к-би, който незнайно как се превърна в част от яхт клуба.
22:37ч. 1 Септември 2014 #4
bobi
Опазил ни господ от такъв курорт.Мирише на кочина от свинаря Гергов.
14:51ч. 1 Септември 2014 #3
Mishel
Тези "къщи за отдих" сто процента ще се продават...поредно замазане на очи на обществото чрез популяризиране на туризма, за да пробутат отново интереса си към активно застрояване и образуване на нови строителни площадки на мястото на зелени площи.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Какъв е захарният скандал, който засегна Nestlé и какво се случва сега?
Петък, 19 Април 2024 15:31
Ново разследване установи, че една порция зърнени храни Nestlé за шестмесечни бебета съдържа около кубче и половина захар на порция. Бебешките хранителни продукти на Nestlé, продавани в страни...
Коклюшът не бил изненада: 205 случая в страната от началото на година
Петък, 19 Април 2024 15:16
Отчита се ръст на заболеваемостта от коклюш у нас, към момента има регистрирани 205 случая, каза на брифинг в министерски съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. По-рано стана ясно,...
Турция ще проведе сондажи за петрол край Сомалия
Петък, 19 Април 2024 15:15
Турция се надява да проведе проучвания по дълбоководни сондажи за петрол край бреговете на Сомалия през 2025 г., каза министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​в петък в интервю за NTV. Турция...
Електрически автобуси ще возят учениците в страната
Петък, 19 Април 2024 15:03
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка, по която могат да кандидатства всички...
Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна
Петък, 19 Април 2024 14:52
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което жена е била задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че...
ЕС призовава Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"
Петък, 19 Април 2024 14:39
Европейският съюз категорично предупреди Грузия да не приема спорен закон за „чуждо влияние“. Законодателството изисква медиите и организациите с нестопанска цел да се регистрират като „преследващи...
XXVII фестивал на Франкофонския училищен театър ще се проведе в Държавна опера Варна
Петък, 19 Април 2024 14:27
Поредното издание на училищния театрален фестивал "Франкофонските сцени на България" ще се проведе на 20 април 2024 г. на Основна сцена на Държавна опера Варна. XXVII фестивал на Франкофонския училищен...
Предупреждение за значителни валежи утре във Варна
Петък, 19 Април 2024 14:13
В събота, 20 април, по Черноморието времето ще е облачно и дъждовно, на места със значителни количества. Ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook