Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 29 юли

Вторник, 29 Юли 2014 07:41
Източник: News.bg   
„24 часа": Борисов пуска гражданска квота в листите на ГЕРБ

В листите на ГЕРБ ще има гражданска квота. Това съобщи за "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кои ще са обществениците, на които ще се гласува доверие, без да са партийни членове, все още е тайна. Лично Борисов ще одобри всяко име от номинираните на областните събрания, които приключиха в края на миналата седмица.

"Личностите вдясно не се понасят и това е проклятието на нашата ориенталска политика. В това отношение левицата има по-добра култура. Вдясно винаги е имало конфликти между личности." Това заяви политологът доц. Огнян Минчев на кръгла маса за съдбата на българската десница, организирана от Института за дясна политика.

„Труд": Над 1,67 млн. българи живеят в крайна бедност

Все повече българи живеят в крайна бедност. През второто тримесечие на 2014 г. над 1,67 млн. души преживявали с до 211 лв. на месец, което прави по около 7 лв. на ден. Броят им се е увеличил с 58 000 спрямо същия период на миналата година. Това показва традиционното изследване на КНСБ за издръжката на живота в България.

Около 80% от домакинствата у нас не разполагат със средства за поддържане на нормален стандарт. Към края на юни издръжката на 4-членно семейство от двама възрастни и две деца е излизала 2240 лева, съобщи авторът на проучването Виолета Иванова.

„Стандарт": 150 на изпит за депутати пред Бойко

50 души ще чакат на опашка пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в седмицата след сформирането на служебния кабинет. Това научи "Стандарт" от високопоставени източници в партията. "Искам да видя и да се запозная лично с всички, които са сложени до 5-о място в листите на ГЕРБ", заръчал Генерала на своите. И ще препита първите петима от всички листи в съответните избирателни райони. Кандидат-депутатите ще минат през своеобразен тест, преди да бъдат обявени официално в листите на партията на вота наесен. "Влизаме в изборите с почти сигурна победа, но не трябва да имаме издънки в листите", казал Борисов пред членове на Изпълкома. И предупредил, че кандидат-депутатите трябва да са доказани професионалисти, образовани и хора с авторитет. Борисов настоял да има и баланс в бъдещата парламентарна група по отношение на силни юристи, икономисти, финансисти и др. Част от сегашните депутати ще са задължително в листите, защото този път Генерала иска от своите и парламентарен опит. При наследството от това управление трябва светкавично да имаме закони за стабилизация на държавата", аргументирал се Борисов. Събранията на отделните звена в страната за номинации на кандидат-депутати се провеждат до края на месеца. В началото на август Изпълнителната комисия ще отсее най-добрите, а думата накрая ще има лидерът Борисов. Логично от цялата страна най-много предложения за водачи на листи има за Борисов. Следват го Цветан Цветанов, Делян Добрев, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Красимир Ципов.

„Монитор": 400 деца просят по улиците на София

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, предоставени на „Монитор". Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата", който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят.

Специализираните екипи към общината, които денонощно обхождат столицата, са установили, че най-голямо струпване на просещи деца има в районите „Средец", „Лозенец" и „Триадица", както и по големите кръстовища в центъра.

"Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента се отстраняват и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията", казва пред „Монитор" ръководителят на дирекция „Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова. В София идвали групи от Стамболийски, Перник и Монтана специално за да просят, сред тях имало и деца. Социалните дори установили цяло семейство, което успяло да си наеме апартамент в столицата, в който да спи нощем, а през деня да работи. Едно такова семейство спокойно си докарвало до 2 хил. лева на месец от просия.

„Сега": Президентът забави връчването на мандата на ДПС

ГЕРБ и ДПС сформираха вчера ново управляващо мнозинство в парламента и изолираха БСП от взимането на решения. Формален повод за своеобразния преврат стана актуализацията на бюджета. Двете групи, които събират общо 130 гласа, ще подкрепят правителствения проект за ревизиране на държавния бюджет и този на НЗОК на извънредно заседание идния вторник въпреки съпротивата на мандатоносителя. ГЕРБ и ДПС се оказаха на едно мнение и за две персонални назначения - те смятат, че сегашният подуправител на БНБ Калин Христов трябва да оглави банката, а Кристалина Георгиева да бъде отново номинирана за еврокомисар.

„Дума": Високите заплати растат по-бързо от ниските

Темпът на нарастване на ниските заплати изостава в сравнение с този на високоплатените работници. В същото време продължава да се задълбочава диференциацията между най-ниската (406 лв.) и най-високата заплата, достигайки до 5,7 пъти. През същия период на м.г. съотношението бе 5,5 пъти.

Заплатите до 500 лв. да не се облагат с данъци, ще настоява КНСБ. Синдикатът ще иска минималната заплата през 2015 г. да е 400 лв. Това е около 50% от средната работна заплата, която към момента е около 800 лв.

В края на юни издръжката за живот е 559,95 лв. на човек от четиричленно семейство. За нормален живот на 4-членно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими месечно около 2240 лв.

Под прага на бедност - 211 лв., остават 23,2% от домакинствата в страната, или над 1 млн. 670 хил. души. Те са се увеличили с около 58 хил. души в сравнение със същия период на 2013 г.

„Капитал дейли": КТБ няма да плати по облигационната си емисия

КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия листвана на Ирландската фондова борса, пише Reuters като цитира източник близък до ситуацията. Това няма как да се случи, тъй като банката е под специален надзор от БНБ от 20 юни и всичките й разплащания са ограничени.

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, облгационерите ще бъдат един от кредиторите за удовлетворяване по съответния ред при осребряване на активите й, пише Reuters.

Размерът на облигационната емися е 150 млн. долара. Емитирани са от специално създаденото за целта регистрирано в Холандия дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно е използвано от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

„Преса": МВР дава 53 млн. лв. за камери

Над 53 милиона лева с ДДС ще погълне мащабният план на МВР за изграждането на денонощен „Биг Брадър" по пътищата на страната като мярка срещу бясното шофиране и бума на катастрофи през последните дни.

Около 39,5 милиона от тази сума ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София. Останалите пари (около 13 млн. лв.) са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител.

Предстои обявяването на обществена поръчка. Техниката трябва да бъде купена с парите от Фонда по безопасност на движението, в който постъпват глобите, наложени с електронен фиш. В момента не е ясно каква сума има по сметката.

„Новинар": Борисов няма досие за принадлежност към ДС

Бойко Борисов е проверяван няколко пъти и не е откривано досие за връзки с Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Коментарът й бе по повод обвиненията на Николай Бареков, че лидерът на ГЕРБ е бил проект на службите.

Екатерина Бончева обясни, че ако Бареков разполага с документи извън архива, то те би следвало да са му предоставени от офицерите от бившите служби.

"Прави се опит за спекулация с този тип документи. Това е изключително опасно нещо", подчерта Бончева. Тя обърна внимание, че ако Бареков има подобни документи, той е трябвало да ги предостави на Комисията по досиетата в 14-дневен срок.

Коментари
10:29ч. 30 Юли 2014 #2
Млад човек
Ако си припомним изборите от 2009г. тогава нямаше гражданска квота и резултатът, който постигна ГЕРБ беше 39,7%. Гражданска квота- ненужни в листата.
08:28ч. 30 Юли 2014 #1
TEDII
Що е то гражданска квота в листата на ГЕРБ? Лица заемащи избираеми позиции изяждайки правото на хора, които заслужават да бъдат напред с доказан интелект, образования, дипломи и т.н. , лица работили и работещи за партията. Ако си припомним резултатите от изборите през 2009г. постигнатото беше благодарение на членове и симпатизанти на партията,а не на гражданска квота.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Жълт код за валежи и утре в област Варна
Днес, 20 Април 2024 13:44
През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще има валежи от дъжд. Ще е почти тихо или със слаб вятър. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°,...
Хероин за над 16 млн. лв. е открит в матраци на „Капитан Андреево“ (снимки)
Днес, 20 Април 2024 13:13
Окръжната прокуратура в Хасково привлече като обвиняем 63-годишен турски гражданин за това, че на 17 април през ГКПП „Капитан Андреево“ с товарен автомобил с чужда регистрация пренесъл през границата на...
Димитър Главчев предложил на президента да поеме поста на външен министър
Днес, 20 Април 2024 12:52
Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в ЕАЦ...
Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание (снимки)
Днес, 20 Април 2024 12:32
На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. Във Варна годишнината беше почетена с общоградско поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. В...
До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за държавната помощ
Днес, 20 Април 2024 12:06
До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството...
Райони без вода и променени автобусни маршрути заради авария на магистрален водопровод във Варна
Днес, 20 Април 2024 11:45
Поради повреда на магистрален водопровод до около 17.30 часа ще бъдат абонатите в местностите: Франга дере, Кокарджа и Акчелар, жк. "Изгрев" в района над бул. "Христо Смирненски" от Вятърна мелница до...
Камарата на представителите на САЩ гласува днес блокираната военна помощ за Украйна
Днес, 20 Април 2024 11:20
Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на страната си, предаде ДПА. "Ние в Украйна оценяваме усилията на всеки лидер, на всяка държава,...
Лаптопи за студенти: Бюджетни и мощни варианти за 2024 г.
Петък, 19 Април 2024 11:00
С настъпването на 2024 година, студентите имат възможност да избират между бюджетни варианти и мощни лаптопи, които отговарят на всички техни нужди – от сърфиране в интернет до комплексни учебни програми....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook