Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Искат фирми да провеждат изпитите за шофьори

Четвъртък, 24 Юли 2014 15:22
Източник: в.Труд   
Частни структури да заменят държавата при шофьорските изпити, предлага изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Например учебните центрове могат да организират теоретичните изпити, коментира пред “Труд” шефът на ведомството Димитър Ганев.

В момента у нас има 650 частни учебни центъра и около 200 други, които са част от държавната образователна система.

При практическите изпити пък може да се приложи германският модел, където тази дейност се извършва от компаниите ТЮФ и “Декра”, посочи Ганев.

Държавата ще продължи да отговаря за външния контрол, уточни той.

В момента изпитите се извършват от агенцията. Преди години тази дейност бе в КАТ.

Според Ганев това е един от вариантите да се преструктурира и самата агенция, така че служителите ѝ да получават по-високи заплати. С повишаването на възнагражденията им те щели да са по-малко склонни да участват в корупционни схеми.

“Единият от проблемите на “Автомобилна администрация” са заплатите. Брутната заплата на изпитващите сега е средно между 650 и 750 лева”, посочи Ганев. Тъй като не се предвижда отпускането на допълнителни средства от бюджета, единственият вариант за увеличение на възнагражденията според него е като се намали броят на хората, но се запази размерът на фонд “Работна заплата”.

“В момента с изпитите са ангажирани около 100-110 души. Ако прибавим и хората на граждански договори, в най-натовареното време броят на изпитвачите стига 140-150 души. Половината от тези хора може да бъдат освободени, а другите да бъдат пренасочени в сферата на контролната дейност”, обясни Ганев. Според шефа на автомобилната администрация така ще се реши и проблемът с контрола за работата на изпитващите. “В момента се получава така, че изпитите са при нас и в същото време трябва да направим орган, който да контролира собствените си служители”, обясни Ганев.

При изнасянето на изпитите към външна организация автомобилната администрация ще продължи да отговаря изцяло за контрола. По принцип всяка година поне 8 изпита на всеки инспектор трябва да се анализират подробно и да се направят изводи за качеството, а също и да му се дадат препоръки за работата.

Решение за шофьорските изпити ще се вземе след парламентарните избори, уточни Ганев, още повече, че транспортното министерство още не се е произнесло по предложението.

В момента над 70 на сто от теоретичните изпити се правят на таблети. Ако системата не бъде променена, нещата останат към агенцията, ще трябва да се купят още 150-200 допълнителни устройства, за да се обхванат 100% от изпитите. “Инвестицията не е голяма, но за държавната администрация всяка инвестиция идва в повече”, коментира Ганев.

Листовките - в кабинки с камери

Организацията на теоретичните кандидатшофьорски изпити ще се промени тотално, ако се приеме идеята те да се правят от самите учебни центрове. Това коментира шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Димитър Ганев.

В този случай листовките ще се решават на специални терминали, монтирани само в големите школи за шофьори. Те ще представляват кабинки с видеонаблюдение, в които всеки курсист ще влиза сам и ще решава теста на електронно устройство. Така кандидат-шофьорите няма да се явяват на изпит на групи. Смисълът на кабинките с камера е листовките да се решават, без изпитващ да пази бъдещите шофьори. Преписвачите ще бъдат хващани с преглед на видеозаписите.

Ако моделът се приеме, самите учебни центрове, които отговарят за теоретичния изпит, ще трябва да инвестират в кабинки за решаване на листовките. От друга страна, те ще събират и таксите за изпитите.

Държавата в лицето на “Автомобилна администрация” ще си спести разходи за купуването на още таблети и за провеждането на изпитите.

По-малко хартия и повече компютри

По-малко хартия и повече компютри. Това е един от ефектите от въвеждането на новите правила за шофьорските курсове и изпити, които влязоха в сила от 1 юни. Грешките на кандидат-шофьорите вече не се отчитат на хартия, а онлайн чрез таблети. Така след края на изпита курсистът получава автоматично оценка, която се записва също по електронен път в протокола от препитването.

Имената на обучаващите се във всеки курс на школите за шофьори също вече се записват в електронен регистър, а не на хартия. Така се избягва възможността да се дописват имена на хора в края на обучението, които могат да се явят на изпит, без да са изкарали пълния курс. Датите за изпитите също се запазват през интернет, а не на място в поделенията на автомобилната администрация. Кандидат-шофьорите пък могат да гледат на запис практическия си изпит, за да видят къде са допуснали грешки.

Изпитващите не достигат

Недостиг на изпитващи в някои райони в страната отчита “Автомобилна администрация”. Според шефа на ведомството Димитър Ганев една от причините да няма желаещи за работа в агенцията са ниските заплати. Другата причина е, че с въвеждането на нови правила от началото на юни, с които се ограничава човешкият фактор за сметка на електронизацията на изпитите, се намалява и възможността за корупция и допълнителни нерегламентирани доходи. “Наскоро в Пазарджик един от изпитващите беше хванат в нарушение и беше отстранен от работа. Оказа се обаче, че няма желаещи да го заменят”, посочи Ганев. В Добрич и още два региона също имало недостиг на изпитващи. “Фактът, че все по-малко са желаещите да провеждат изпити, говори, че възможностите за провеждане на корупционни практики в тази сфера са силно ограничени”, заяви Ганев.

30% от инструкторите работят на дъмпинг

Около 30% от фирмите, които провеждат шофьорски курсове, предлагат дъмпингови цени, твърди Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Те събирали по 280-300 лв. такса за обучение.

В такива школи според него страда качеството на обучение и огромна част от кандидат-шофьорите не успяват да вземат изпитите. За повторно явяване скъсаните курсисти обикновено плащат допълнителни часове по кормуване и така, без да се усетят, цената за тях достига 800-900 лв., каквато е реалната такса за обучение.

Йонков изтъква и друг проблем, свързан с фирмите, които работят на ниски цени - датата за изпит се резервира в електронна система, но свободните дни в нея са кът. “Недобросъвестни фирми не разчитат на добро обучение, а на голям брой скъсани ученици. Когато се пуснат датите за заявка на изпити, те вземат по няколко. Целта им е да се компрометира системата и скъсаните хора да се явят отново само след 4 или 5 дни”, твърди Иванов.

Затова според него трябва да се намеси изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

“Тези фирми, за да предлагат по-ниска цена, значи предлагат и по-ниско качество на обучението”, коментира по този повод пред “Труд” шефът на ведомството Димитър Ганев. Той припомни, че според разпоредбите всички цени трябва да бъдат ясно обявени, като се знае кое за какво се плаща.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
United Airlines казва, че взривяването на Boeing му е струвало 200 милиона долара
Сряда, 17 Април 2024 13:20
United Airlines обвини Boeing за загуба от 200 милиона долара върху приходите си през първите три месеца на тази година. Превозвачът беше принуден да спре флотилията си от Boeing 737 MAX 9 за три седмици...
Четвърта лодкостоянка, изградена от Община Бургас, ще заработи в началото на май
Сряда, 17 Април 2024 13:08
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част от политиката на местната администрация да подпомага рибарството и морското дело. Тя...
Парламентът освободи управителя на НЗОК
Сряда, 17 Април 2024 12:56
Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от "Продължаваме промяната - Демократична...
Синовете на Маккартни и Ленън издават общ сингъл (видео)
Сряда, 17 Април 2024 12:43
Джеймс Маккартни и Шон Оно Ленън - синовете на колегите от групата на Бийтълс сър Пол Маккартни и Джон Ленън са съавтори на песен, озаглавена Primrose Hill. Рефлексивната, акустична балада е ода за...
Инициативни комитети също могат да издигат независими кандидати за евродепутати
Сряда, 17 Април 2024 12:30
За изборите за членове на Европейския парламент от Република България могат да се създават инициативни комитети на територията на страната за издигане на независими кандидати за членове на Европейския...
108 задържани мигранти през март, най-много на територията на СДВР
Сряда, 17 Април 2024 12:09
Увеличават се образуваните досъдебни производства и задържаните лица за престъпления, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества от началото на...
Израелски инвеститор иска да строи 23 къщи край село във Варненско
Сряда, 17 Април 2024 11:56
Израелски инвеститор иска да построи комплекс от 23 еднофамилни къщи в землището на село Бенковски в община Аврен. Това става ясно от инвестиционното предложение, което фирмата „Шай Хаузис" ЕООД е представила...
Търсят външни експерти за удостоверяване на машините за гласуване
Сряда, 17 Април 2024 11:43
Министерство на електронното управление (МЕУ) набира специалисти за процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Кандидатите могат...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook