Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Актуална информация за качеството на водите по Черноморското крайбрежие

Петък, 4 Юли 2014 17:28
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Във връзка с обилните валежи през м. май и юни т.г. и възникналата извънредна ситуация в района на гр. Варна и други райони в страната, Министерство на здравеопазването своевременно даде необходимите указания по отношение контрола и действията, които следва да се предприемат от регионалните здравни инспекции за недопускане повишаване на здравния риск и ограничаване възникването и разпространението на епидемични взривове и епидемии, вследствие наводненията. Специфични указания са изпратени на регионалните здравни инспекции - РЗИ Добрич, Варна и Бургас по отношение предприемане на действия при евентуален риск, свързан с влошаване качеството на водите за къпане, в т.ч. по отношение провеждането на мониторинга на водите за къпане в зоните за къпане по Черноморското крайбрежие.

Мониторингът на водите за къпане в Република България се извършва изцяло в съответствие с европейските и национални изисквания (Директива 2006/7/ЕО за управлението качеството на водите за къпане, респ. Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане), провежда се минимум два пъти месечно във всяка зона за къпане, а при необходимост при извънредни ситуации и по-често. Компетентен орган по прилагане на европейското законодателство в областта на водите за къпане в страната е Министерство на здравеопазването и посочените по-горе три регионални здравни инспекции по отношение Черноморското крайбрежие.

Резултатите от проведения мониторинг през м. май и юни, от трите РЗИ не показват съществено отрицателно повлияване качеството на водите за къпане като цяло, вследствие обилните валежи през тези месеци. Получените стойности по изследваните микробиологични показатели в зоните за къпане са в съответствие със задължителните, а в по-голямата част от зоните дори и с по-строгите препоръчителни изисквания към качеството на водите за къпане и къпането в тях не представлява риск за здравето за населението и туристите, летуващи на българското Черноморие.

До настоящия момент единствено при извършен анализ на проба вода от 30.06.2014г. от една зона за къпане - „Офицерски плаж”, гр. Варна е констатирано надвишаване на нормите, поради което веднага след получаване на резултатите, РЗИ Варна е наложила временна забрана за къпане в тази зона и своевременно е уведомила за това населението, областните и общински власти. При подобряване качеството на водите за къпане, доказано с лабораторен контрол, къпането в тази зона отново ще бъде разрешено.

Следва да се отбележи, че в тази зона за къпане и друг път (през предходни години) са констатирани проблеми с качеството на водите за къпане. Основна причина за това е вливането в района на зоната за къпане на т.нар. „Шокъров канал”, който събира дъждовни води от част от гр. Варна и вилни зони около града, вероятно и от нерегламентирано включени в него фекално-битови отпадъчни води. Проблемът е поставян многократно на вниманието на институциите на областно и общинско ниво в гр. Варна, от които зависи решаването на този проблем.

Пробите морски води от съседните зони за къпане в района на гр. Варна („Бриз-3 Буните”, „Централен плаж”, „Южен плаж” и кв. „Аспарухово”), не показват отклонения от задължителните изисквания, и използването им за къпане не представлява опасност за здравето на хората.

От плановия мониторинг на РЗИ Варна, проведен на 02.06., 03.06, 09.06., 17.06.и 18.06.2014г., от всичките 23 зони за къпане, разположени на територията на Варненското черноморско крайбрежие, включително КК „Златни Пясъци” и „Св.Св.Константин и Елена”, взетите проби морска вода отговарят на изискванията на Наредба №5.


В началото на следващата седмица, 07.07 и 08.07.2014г., РЗИ Варна ще извърши поредно пробонабиране на морски води, съгласно плановия мониторинг на инспекцията.

Във връзка с появилите се в медиите съобщения и коментари, позоваващи се на изказвания на отделни лица, които не представляват официални компетентни институции в Република България, по отношение опасността от заразяване с хепатит А при ползването на водите за къпане, следва да се отбележи следното:

Съгласно съвременните разбирания и насоките на Световната здравна организация относно безопасността на природните води за рекреация (Guidelines for safe recreational water environments) по принцип възможност за заразяване с хепатит А при ползване на природни води за къпане, плуване, водни спортове не може да бъде напълно изключена, но рискът за това е нисък и може да е от значение само при много голямо замърсяване на водите за къпане с отпадъчни фекално-битови води. Както бе посочено по-горе, съгласно резултатите от провеждания мониторинг, такова замърсяване не е налице в зоните за къпане по българското Черноморие, в които няма забрана за къпане.

Министерство на здравеопазването не е давало препоръка туристите, които ще почиват на българското Черноморие предварително да се имунизират срещу хепатит А и категорично отхвърля такава необходимост.

Министерство на здравеопазването, чрез Регионалните здравни инспекции ще продължи да извършва необходимия мониторинг на качеството на водите за къпане и в случай на необходимост ще даде съответни указания и ще информира своевременно населението и летуващите на българското Черноморско крайбрежие туристи, както и компетентните органи и други заинтересовани лица и институции за предприемане на съответни мерки (вкл. и за забрана на къпането), където и когато това се налага, с цел недопускане възникване на риск за здравето на хората.

Коментари
09:55ч. 5 Юли 2014 #2
bazbaz
Ами като акат в морето...
17:47ч. 4 Юли 2014 #1
Nestor Mahno
Водата във Варненския залив е лайняна.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Разследващият журналист Димитър Стоянов е задържан за 24 часа (видео)
Вторник, 23 Април 2024 10:01
Журналистът Димитър Стоянов от разследващия сайт Bird.bg е задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие, съобщиха от МВР. Стоянов е задържан след подаден сигнал в полицията от гражданин, уточняват...
За по-красив град утре: Мащабна кампания за почистване на Варна на 27 април
Вторник, 23 Април 2024 09:49
С призива „Да почистим Варна заедно днес! За по-красив град утре!“ Община Варна приканва всички граждани, заедно със семействата си и представители на бизнеса да се включат активно в грижата за чистотата...
Елена Йончева е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС
Вторник, 23 Април 2024 09:36
Елена Йончева е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС. Изненадващата новина става ясна от публикация във Фейсбук страницата на Областния съвет на партията в Благоевград. На заседанието,...
Здравната комисия се събира извънредно заради ситуацията с коклюша
Вторник, 23 Април 2024 09:21
Здравната комисия към Народното събрание се събира днес извънредно заради ситуацията с коклюша. Ще бъдат представени данни за разпространението на инфекцията. Заразените от началото на годината са почти...
Във Варна на 100 деца се падат осем учители в детски градини
Вторник, 23 Април 2024 09:03
Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини на страната към учебната 2022/2023 е 19 747 души – с над 200 души по-малко в сравнение с предишната учебна година. Това показват данни...
Апелативният съд потвърди 20-годишната присъда на Георги Семерджиев
Вторник, 23 Април 2024 08:45
Апелативният съд потвърди 20-годишната присъда на Георги Семерджиев по делото за катастрофата през лятото на 2022 г. на бул. "Черни връх", при която загинаха две момичета. Съдът заличи от свидетелите...
Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право
Вторник, 23 Април 2024 08:26
23 април е Международният ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това...
Стартират проекти за 40 млн. лв. за обновяване на студентските общежития във Варна
Вторник, 23 Април 2024 07:50
Стартират проекти за близо 40 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития на варненски висши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време...
Търси в новини:
1516171819202122232425

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook