Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 25 април

Петък, 25 Април 2014 07:51
Източник: News.bg   
Разследването срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е сред водещите теми на петъчните вестници.

„Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е призован да се яви в качеството на обвиняем на 28 април, от 11.00 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60/2014 година. Очаква се следващата седмица той да бъде отстранен от длъжност.

Веселин Пенгезов свързва делото срещу себе си с кандидатурата му за следващ мандат като председател на Софийския апелативен съд. Освен срещу Пенгезов, се очаква да бъде повдигнато обвинение и срещу председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков. По неофициална информация, става въпрос за злоупотреба с европейски средства, съобщи „Фокус".

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010 година. От януари 2013 година, досега са разпитани 81 свидетели.

„Въпросите за периода от 2010 до 2013 година следва да зададете на друго място. За въпросите от 2013 година, досега можете да отправите към мен. Когато и дали бъде повдигнато обвинение, ще бъдете уведомени. Когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена", посочи Цацаров.

Попитан - дали има връзка между обявяването на избор за административен ръководител на съда, в който работи Пенгезов, и получаването на призовка, Цацаров отговори с въпрос: „Защо една процедура или едно производство е било в заспал вид в продължение на 4 години".

„Наблюдаващите прокурори са направили такава преценка. След като те са я направили, категорично аз я подкрепям. Преценката на наблюдаващите прокурори за хода на досъдебното производство намирам за законосъобразна и стоя зад всеки прокурор, който си върши работата по този начин", каза още Сотир Цацаров.

На въпрос за дело, активизирано преди предишните избори, и след това без резултат, както и дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийски апелативен съд и изборите, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите". „През тази година се обявяват процедури за 80 - 90 административни ръководители. Освен всичко друго, през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика, аз трябва в четвъртък да идвам тук, да отмятам присъствието си във ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска, специализираното звено за разследване на магистрати да бъде разпуснато, и по време на избори, прокуратурата да не работи. Не свързвайте всичко с това дали някой е или не е кандидат и дали има или няма избори...", обясни Цацаров..." - в. „24 часа".

„Не мога да повярвам, че ми се случва това. Така коментира председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов, призовката за явяването му като обвиняем в сградата на ДАНС. На тези географски ширини всичко е възможно, каза още Пенгезов,

Получил съм призовка за явяване в качеството ми на обвиняем на 28 април, от 11.00 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60 от 2014 година. По донос на Цветан Цветанов, през лятото на 2010 г. беше образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК (Оперативна програма "Административен капацитет"- бел.ред.), каза Пенгезов и обясни, че извършителят не е неизвестен, а е той самият, защото той е подписал обществена поръчка за набиране на IT-експерти.

С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта (Пенгезов и полк. Петков) не сме допуснали никакви нарушения по обществената поръчка. Оттогава насам - пълна тишина", каза Пенгезов.

"Един ден, когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност, през 2013 година аз отидох при него. Казах му, че от 2010 година е образувано дело и неизвестният извършител съм аз. Той каза, че не му е докладвано за това дело. Аз се учудих, че не знае за това дело. Ранната есен на 2013 година никакво движение по това дело. Аз отново отидох при него и казах, че делото си стои, и че ще се кандидатирам втори мандат за председател на Софийски апелативен съд, и това дело може да ми попречи. В началото на октомври бях извикан за разпит. Обясних, че аз съм подписвал договорите за IT специалистите от конкурса. Вторник сутринта в 10.00 часа получих призовка. Най-много ме учуди, че делото е изпратено на Софийска военна прокуратура. Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. Ще се явя, въпреки че бях посъветван да си взема отпуска или болничен. Не знам на кой адвокат ще се спра, но ще се спра на адвокатска защита", разказа Пенгезов.

Прокурорът е ст. лейтенант Брезашка, каза още той..." - в. „Стандарт".

„Ден след като стана ясно, че прокуратурата ще изиграе ключова роля в избора на следващ председател на Софийския апелативен съд (САС), шефът му ген. Веселин Пенгезов обвини в натиск депутата от ДПС Делян Пеевски и съзря връзка между него и главния прокурор Сотир Цацаров. В понеделник Пенгезов е призован в ДАНС, където ще бъде обвинен за злоупотреби с европари по проект от 2008 г.

Пенгезов разказа на пресконференция, че адвокати и други емисари го уведомявали за желанията на Пеевски. Неуспелият шеф на ДАНС поискал например апелативните съдии да оправдаят бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който влезе в затвора за 5 години. Освен това изказал недоволство от пускането под домашен арест на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Пенгезов обяви, че Пеевски бил "човекът, който разпределя баницата в тая държава". По думите му за председателското място в САС се готвела съдия Богдана Желявска от Софийския градски съд, близка до депутата.

"Сега" изпрати въпроси до пресцентъра на ДПС дали тези твърдения са верни. Оттам отговориха, че официалната позиция на Пеевски вече е обявена пред агенция ПИК. Там той каза, че Пенгезов го клевети и набеждава и че всеки в държавата си оправдава греховете с него. Пеевски контрира защо шеф на съд се вижда с адвокати и призова да чуе имената им. "Ще ми отговори ли някой от моите критици и съдници каква е моята вина? В това, че бях избран за началник на ДАНС и се отказах още на следващия ден доброволно ли? Или пък в това, че вестниците, които доскоро принадлежаха на моето семейство, разобличаваха далаверите на кръга "Капитал" и президента Росен Плевнелиев? В това ли е моята историческа вина пред българския народ? Ако е така, аз съм готов да изпия горчивата чаша, но няма да се откажа да водя битка с Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Веселин Пенгезов и подобните им и в бъдеще. Само че вече ще го правя в ново качество", заплаши в бурна реч кандидатът за евродепутат..." - в. „Сега".

Евроизборите неизменно са сред най-дискутираните теми.

„Само ниската летва за участие ли е причината на евроизборите на 25 май да има 6 независими кандидати за евродепутати, или двойно повече от самостоятелните играчи на вота през 2009 г. и 2007 г.? Вероятно зад всяка кандидатура се крият по малко амбиция, градене на имидж, а защо не и ползване на кампанията за други цели, след като за номинираните и издигащите ги комитети е ясно, че трудно може да бъде прескочена бариерата от 5.88 пункта, дори и при ниска избирателна активност.

От десет регистрирани инициативни комитета през ситото засега преминават 5-има независими кандидат-евродепутати за изборите през май, а проверката на ГРАО за необходимите редовни 2500 подписа продължава до 27 април. За сравнение - през 2009 г. имаше само един извънпартиен играч - Чавдар Николов, който получи едва 0,33% от гласовете или с 18 пъти по-малко от нужното. Той обаче се оказа по-успешен в сравнение с двамата кандидати през 2007 г., когато участваха Никола Иванов и Мария Серкеджиева, издигната от инициативен комитет начело с предишния вицепрезидент Тодор Кавалджиев (1997-2002 г.).

Централната избирателна комисия заличи в сряда вечерта регистрацията на анализатора и независим кандидат Александър (Алекс) Алексиев, заради това, че не отговаря на изискванията за 6-месечна уседналост - да има постоянен и настоящ адрес у нас или в страна от ЕС, тъй като настоящият му адрес от 2006 г. е в САЩ според данните на ГРАО. Съветникът на бившия премиер Филип Димитров, който от години живее в САЩ, беше издигнат от инициативен комитет, в който влизат бившият зам.-кмет на София и бивш зам.-председател от СДС Иван Сотиров, икономистът Красен Станчев, царистът Димитър Иванов..." - в. „Дневник".

„Двама кандидати отпаднаха от евровота заради проблемни адреси

Независимият кандидат за евродепутат Алекс Алексиев и 17-ата в листата на "зелените" Татяна Грибинча бяха лишени от участие в евровота заради настоящи адреси в страни извън ЕС. Новите изборни правила повеляват претендентите да са живели през последните 6 месеца на европейска територия. ЦИК заличи регистрацията на Алексиев за вота, тъй като настоящият му адрес е в САЩ и не е променян през последната половин година, въпреки уверенията му, че от 4 г. пребивава в България. Подобен е и случаят на Грибинча, чийто постоянен адрес е в България, но настоящият е в Молдова. Тя може да бъде заменена с друг кандидат най-късно до днес.

Алекс Алексиев, който е син на убития след 9 септември 1944 г. художник и фейлетонист Райко Алексиев, видя политическа репресия зад решението на ЦИК. Той ще го обжалва пред Върховния административен съд, а ако се наложи - и пред европейски съд. "Решението да ме спрат от участие в европейските избори ми прилича на политическа намеса, диктувана от някого отгоре. Аз говоря постоянно, че управляващите в момента са възможно най-корумпираните", коментира Алексиев пред БНР...

Така от 10 регистрирани инициативни комитета за евровота на 25 май кандидатите, които остават засега, са петима. Проверката на ГРАО за подписките от 2500 души, подкрепили независимите претенденти, продължава до 27 април.

Независимите кандидати и формации, които не получават държавна субсидия, се оплакаха пред "Сега", че въпреки медийните пакети от държавата са в неравностойно положение с останалите участници във вота..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване на състава на Централната избирателна комисия и назначи Метин Мехмедов Сюлейманов за член на ЦИК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Указът е с положен държавен печат и предстои да бъде обнародван в Държавен вестник." - в. „24 часа".

„Средната заплата на един евродепутат е 6200 евро, но не парите са най-важното когато стъпваш в поста, категорични са евродепутатките Надежда Нейски и Илияна Йотова в ефира на Нова телевизия.

За двете днес беше последния ден в сградата на европарламента, след официалния старт на предизборната кампания за евроизборите.

Евродепутатите подчертават, че най-важното, което печелят са контактите. Допълнително се плаща за няколко асистенти, пътуване в бизнескласа, командировъчни, телефони, нощувки.

Йотова сподели, че единственият лукс, който си позволя е да наема ставя в хотел в по-сигурната част на Брюксел. Надежда Нейски пък сподели, че живее в съвсем малко жилище, тъй като сам човек няма нужда от много място." - в. „Труд".

Всекидневниците информират и за срещата между енергийния министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

„За пореден път енергийният министър Драгомир Стойнев потвърди в Брюксел, че проектът „Южен поток" няма да бъде прекратен.

След среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Стойнев обяви, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени, предаде БНР..." - в. „Труд".

„Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа, каза Стойнев

Енергийният министър е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа..." - в. „Стандарт".

„Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен. Това обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел, след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БНР. По думите на Стойнев, България върви в правилна посока за спазване на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация...

Не се обсъжда въпросът да спиране на проекта за газопровода "Южен поток", заяви шефът на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"В момента това не се обсъжда. Сега от значение е да се възстановят политическите условия за необходимото сътрудничество между ЕС и Русия, ние работим в този дух. Всички преговори продължават", заяви пред руски журналисти генералният директор от Еврокомисията. По думите му "мнозина днес са дълбоко заинтересовани от рестартиране на отношенията между Европа и Русия на енергийното поле".

"Ние общуваме редовно, всяка седмица имам контакти със заместник-министъра Александър Яновски, понякога по няколко пъти в седмицата", каза още Доминик Ристори.

Той изрази също надежда, че към 2015 г. "ще могат да бъдат създадени условия за отстраняване на разногласията около "Южен поток". Това е важен проект. Трябва само тези условия да бъдат създадени", изтъкна директорът" - в. „Сега".

„Европейската комисия е загрижена от предложените промени в българското енергийно законодателство заради изричното изключване от третия енергиен пакет на Европейския съюз на т. нар. морски газопровод, определени като тръбопровод извън ЕС с част, преминаваща през Общността. Това заявиха от канцеларията на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирани от БТА.

Правото на ЕС се прилага за инфраструктура под юрисдикцията на Общността, а това включва българските териториални води и българските специални икономически зони. Според Еврокомисията директивата се отнася за целия проект и не може да се прави оценка само на сухопътната част от "морския газопровод" (доколкото се предвижда първите два километра от газопровода на българска земя - от морето до компресорната станция - да бъдат извън обхвата на законодателството на ЕС).

В началото на април мнозинството в парламента одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката. С внесените от депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно че не стъпва на европейска територия.

Освен това Еврокомисията е загрижена изобщо за междуправителственото споразумение на България с Русия за "Южен поток", подобно на останалите споразумения по този проект.

Държавите от ЕС, част от проекта "Южен поток", упълномощиха комисията да започне разговори с Русия, за да разработи оперативни правила за газопровода, съобразени със законодателството на ЕС. Тези правила, подготвяни от работна група, следва да послужат за основа на предоговарянето на междуправителствените споразумения, допълват от екипа на Йотингер.

Ако "Южен поток" бъде изграден в нарушение на европейското право, например при обществените поръчки или работи в разрез с правилата на ЕС, например с третия енергиен пакет, Еврокомисията ще предприеме необходимите мерки, за да може общностното право да бъде приложено, заявяват от кабинета на еврокомисаря..." - в. „Дневник".

Коментари
13:47ч. 25 Април 2014 #1
bbg
П34енгезов не беше ли оня с дъщерята, дето строи хотел на подарено място? Може и да е вярно за Пеевски, но и тоя е компроментиран. Няма да е лошо да обясни пак историята с хотела
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Повече полети от и до Варна след 1 април, докъде ще пътуваме?
Днес, 29 Март 2024 11:32
Летище Варна ще обслужва над 60 дестинации през летния сезон, съобщиха за Moreto.net от еаропорта. В първия ден на месец април, почти веднага след присъединяването на България в Шенгенското пространство...
Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Днес, 29 Март 2024 11:20
Военният министър Тодор Тагарев отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал. "Аз имам пълно доверие на акад. Денков и той...
Върховният съд на ООН нареди на Израел да разреши повече помощ в Газа
Днес, 29 Март 2024 11:07
Палестинското външно министерство нарече случая „жизненоважна стъпка в глобалните усилия Израел да бъде държан отговорен за извършването на геноцид“. Висшият съд на Обединените нации в четвъртък нареди...
3 години затвор за мъж от Аксаково, изнасилил 4 пъти непълнолетна
Днес, 29 Март 2024 10:52
44-годишен мъж бе признат за виновен по две от общо три повдигнати му обвинения - за извършено с употреба на сила изнасилване на ненавършило 18-годишна възраст момиче и за действия с цел възбуждане и удовлетворяване...
Мощно земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси южна Гърция
Днес, 29 Март 2024 10:40
Земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси южна Гърция тази сутрин. Трусът, чиито епицентър е в морето, на около 30 километра от брега, е станало в 9.12 часа местно време. Епицентърът е на около 122км югозападно...
Катастрофа до Окръжна болница вдигна на крак полицаи и пожарникари
Днес, 29 Март 2024 10:26
Катастрофа до Окръжна болница от четвъртък вечерта вдигна на крак полицаи и пожарникари. При пътния инцидент е пострадала водачката на една от двете коли, които са се сблъскали. Тя е настанена в болнично...
307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ
Днес, 29 Март 2024 10:13
307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“. Те са на обща...
Хотелиери от Варна, Златни пясъци и Албена създават нова браншова асоциация
Днес, 29 Март 2024 10:00
Част от големите хотелиери в България планират да създадат нова браншова асоциация, съобщава TravelNews Очаква се днес учредители да се съберат в "Гранд хотел Милениум" в София за нейното създаване....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.4 + 2.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook